Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, andrzej224 napisał:

może na deszcz wypada poczekać, u nas sucho w polu aż się kurzy, do tego co noc -6,-8 a w ciągu dnia 2 stopnie. 1 marca kilku wyjechało i saletra do tej pory leży, wilgoć z przymrozku nie dała jej rady

Przy -8 saletra leży po tygodniu haha to ona chyba z czarnobyla

2 minuty temu, yacenty napisał:

pszenica idzie jak na drożdzach

20220303_175442.jpg

20220303_182933.jpg

U nas na wschodzie za miesiąc też będzie taka 😋

Opublikowano
6 minut temu, MateuszImiołek napisał:

Co jej dolega według was ?? Zimno, czy brak jakichś składników ?

IMG_20220303_164311.jpg

IMG_20220303_164252.jpg

Wegetacja ruszyła  a zimno się zrobiło i przestała pobierać  i tak  to wygląda  zależy od odmiany 

Opublikowano

Wczoraj rozsiewany mocznik w porzeczkach rozpuszczał się po 2 godzinach. Dziś po 5 godzinach i leży jak świeżo rozsiany. Opadów na q0 dni do przodu brak. Tylko mróz więc wyciągnie wilgoć, słońce i wiatr wysuszy

Opublikowano

Tak tu jest niedobór fosforu. I nie z powodu chwilowych problemów z pobieraniem a z uwagi na bardzo niską zasobność.

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Tak tu jest niedobór fosforu. I nie z powodu chwilowych problemów z pobieraniem a z uwagi na bardzo niską zasobność.

Apropo też kupiłem npk w grudniu pod oziminy i  wiem że to była dobra decyzja

• Root Admin
Opublikowano
24 minuty temu, mlodyhef napisał:

Stosował ktoś  Bacara Trio na chwasty? Widze na sklep farmera i cena przystępna przy takim dawkowaniu jak podają na stronie. 

Dwa lata już stosuję go na połowie areału, porównując do innych środków na połowie areału. Ale stosuję więcej niż zalecane 0.45l

Opublikowano

Aż Google zapytałem i oprócz dolistnych nic mi nie pokazała. 

Sam też o nawozie Alfa nie słyszałem

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

No właśnie tu jest problem z chwilowym pobieraniem fosforu przy obecnych skokach temp dzien/noc. 

11 godzin temu, king12 napisał:

Przy -8 saletra leży po tygodniu haha to ona chyba z czarnobyla

U nas na wschodzie za miesiąc też będzie taka 😋

Jak jest sucho ze sie kurzy to jak ma sie rozpuścić 🤦‍♂️

Wątpię ze na wschodzie za miesiąc będzie taka, przynajmniej w moich okolicach. 

Opublikowano

Tylko tu są widoczne niedobory jesienne, słabe krzewienie...

Mam identyczne place na kawałku kupionym 4 lata temu. Robiłem badania 2 lata temu i P był niski i średni. Ale były place że zboże ginęło niemalże.  Zrobiłem próby i P w fatalnej zawartości. Niestety było już zasiane, pszenica w tych miejscach wygląda jak na zdjęciach. 

W styczniu rozsiałem po całości po 200kg superfosfatu prostego.  Jakiś procent roślin z niego skorzysta bo poszło przed jedynymi większymi opadami, a reszta będzie czekać na jesień.

Opublikowano
15 godzin temu, mlodyhef napisał:

Stosował ktoś  Bacara Trio na chwasty? Widze na sklep farmera i cena przystępna przy takim dawkowaniu jak podają na stronie. 

Podobnie jak @yacenty stosuje w pszenicy drugi rok i podobnie nieco podkręcam dawkę o 10-15%. Nie robiłem po niej poprawek na wiosnę. Choć mam wrażenie że po zabiegu trochę dostaje pszenica po tyłku i jaśnieje. Trzeba też pilnować terminu. Jedna etykieta mówi OD 3 liści inna DO 3 liści. To błąd w druku ale zanim to zweryfikowałem pierwszy raz czekałem az bedzie miala 3 liście. Mimo tego zadziałała.

Na późniejsze pszenice siane po ziemniakach, dosyć slabo pokrzewione 80kg N będzie dosyć na start?

Nie wiem czemu całe życie na wiosenną pierwszą dawkę zawsze sypałem po 300-320kg Nitromagu27 niezależnie od ilości rozkrzewień, nawet na te ładnie wyglądające. To ponad 80kg N a niedawno dopiero doczytałem że zaleca się 50-60kg a dopiero na strzelanie w źdźbło pełny ogień z azotem.. Nie wiem czy zmieniać technologie bo plony były zawsze satysfakcjonujące.

Opublikowano (edytowane)

Panowie robię zakupy ŚOR i myślę co na skracanie do pszenicy i pszenżyta do T1 myślę 0.3 moddus plus 1l CCC a do T2 co polecacie? Też moddus? Jakie dawki ?

Co myślicie na T1 ? Delaro 1l/ha wirtuoz 1l/ha Artemis 1l/ha ?

Edytowane przez Pawelek998
Dopis
Opublikowano

Co to znaczy dobrze rozkrzewione? 

U siebie mam średnio trzy rozkrzewienia i myśle dać ok 70-80kg N. Chyba nie za dużo mi sie wydaje. I raczej azot dziele na dwie dawki. W terminie trzeciej już kolejny rok jest susza wiec bez sensu ona wychodzi. 

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał:

Masz jakieś propozycje, czym można było by to uzupełnić w jakich dawkach i kiedy? Planuję po N1 polecieć czymś dolistne z dużą zawartością fosforu. Czy to dobry plan ?

Opublikowano

Tylko dolistnie. Jak pisałem ja na przełomie styczni bądź w lutym podałem superfosfat prosty. Ma fosfor rozpuszczalny w wodzie i poszło trochę deszczu/ śniegu więc te płytkie korzenie może coś złapią.

Odżywek z fosforem nie polecę bo nie znam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v