Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Sim95 napisał:

3 godziny temu, Piffpaff napisał:

mam pole gdzie wychodzi 2 liść i planuje dać 60kg N

Nie za uboga ta dawka? Pytam, bo mam pszenicę w fazie 3-4 liści i zastanawiam się ile N jej sypnąć?

200kg saletry i za 2-3 tygodnie 250kg saletry w zależności od opadów. działka 1.3ha więc tako własny eksperyment zrobię

Opublikowano
5 godzin temu, Piffpaff napisał:

mam pole gdzie wychodzi 2 liść i planuje dać 60kg N

U mnie było-2 ale ziemia zapadala się pod butem o 6 rano, zapowiadają ciepło, trochę wiatru i bez większego deszczu wiec liczę że pod koniec tygodnia wjadę

E to u mnie było -6 st 

Opublikowano
10 godzin temu, mich18 napisał:

Panowie czy dobrym rozwiązaniem będzie zastosować saletrosan 26 na pszenice w dawce 260kg/ha chodzi mi o siarke czy nie za dużo bedzie 

200 wystarczy

Opublikowano

byłem dziś na pszenicy. Zasiana po nieudanym rzepaku. Jest taka jakby ruda ( pousychane części liści ). Będzie trzeba ją dokrzewic. 300 kg saletrosanu 30 i 100 kg kizerytu na początku marca będzie optymalnie?

mokolultura zbożowa od co najmniej 15 lat. Cudów nie wymagam ale ziemia dobra, dwa lata temu wapnowana to może warto byłoby się postarać

Opublikowano

ja bym dał minimum 250 kg/ha to jest 65 czystego składnika zależ jeszcze jaki był przedplon tej pszenicy ? i jaki plon chcesz osiągnąć ?

FarmerDyzio napisał:

byłem dziś na pszenicy. Zasiana po nieudanym rzepaku. Jest taka jakby ruda ( pousychane części liści ). Będzie trzeba ją dokrzewic. 300 kg saletrosanu 30 i 100 kg kizerytu na początku marca będzie optymalnie?

mokolultura zbożowa od co najmniej 15 lat. Cudów nie wymagam ale ziemia dobra, dwa lata temu wapnowana to może warto byłoby się postarać

ja bym proponował saletrę amonowa więcej jest w niej azotu saletrzanego który przyczynia się do lepszego krzewienia i dać do tego jakąś siarkę

Opublikowano

A co polecacie w jęczmieniu ozimym i pszenżycie na podstawę źdzbła w monokulturze zbożowej. 

Czy prochloraz w dawce 0,75 wystaczy czy lepiej dać unixa? 

Czy 0,5 unixa + 0,5 tebu +0,3 ternu byłoby dobrze? 

Opublikowano

Unix polecałbym jest to bardzo dobry środek ale dużo kosztuje fajne jest rozwiązanie z basf duett na start dzisiaj brałem 110 zł na ha przy dużych pakach

jak chcesz bełtac ja wolałbym samego Unix 1kg na ha lepiej zadziała niż ta mieszanka którą proponujesz bo tebukonazol to ci wcale nie zadziała bo w niskich temperaturach nie działa

Opublikowano
malinalbe napisał:

ja bym dał minimum 250 kg/ha to jest 65 czystego składnika zależ jeszcze jaki był przedplon tej pszenicy ? i jaki plon chcesz osiągnąć ?

FarmerDyzio napisał:

ja bym proponował saletrę amonowa więcej jest w niej azotu saletrzanego który przyczynia się do lepszego krzewienia i dać do tego jakąś siarkę

za późno. saletrosan kupiony w ,,dobrych pieniądzach,,. akurat zapowiadają nieznaczny przymrozek na początku marca to może uda się wjechać.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, malinalbe napisał:

Unix polecałbym jest to bardzo dobry środek ale dużo kosztuje fajne jest rozwiązanie z basf duett na start dzisiaj brałem 110 zł na ha przy dużych pakach

jak chcesz bełtac ja wolałbym samego Unix 1kg na ha lepiej zadziała niż ta mieszanka którą proponujesz bo tebukonazol to ci wcale nie zadziała bo w niskich temperaturach nie działa

Ale sam Unix tez lipnie wyjdzie bo tylko choroby podstawy . Ja tez tak jak kolega powyżej czyli Unix , Tebu i Fenpropidyna i jak nie będzie temp na triazol to po prostu rozdzieli się . 
Co do plonu to 6 do 7t . Stanowiska po rzepaku i pszenicy . Łącznie około 150N jest w planie . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Unix w pełnej dawce czyli 1 kg ha załatwi ci t1 ale i potelepie po kieszeni bo zabieg wychodzi około 200 zł jeszcze trzeba zapytać jaka klasa ziemi bo nie wiadomo czy 150 N wystarczy na osiągnięcie zakładanego plonu czy na tym polu był srosowany obornik czy gnojówka czy słoma przyorana ? dużo niewiadomych jest u ciebie aby ci coś poradzić 😀

na tebukonazol trzeba około 10 stopni na plusie pr,ez kilka dni mim zdaniem szkoda dawać tebukonazol na t1 szkoda kasy

Opublikowano
34 minuty temu, malinalbe napisał:

Unix w pełnej dawce czyli 1 kg ha załatwi ci t1 ale i potelepie po kieszeni bo zabieg wychodzi około 200 zł jeszcze trzeba zapytać jaka klasa ziemi bo nie wiadomo czy 150 N wystarczy na osiągnięcie zakładanego plonu czy na tym polu był srosowany obornik czy gnojówka czy słoma przyorana ? dużo niewiadomych jest u ciebie aby ci coś poradzić 😀

na tebukonazol trzeba około 10 stopni na plusie pr,ez kilka dni mim zdaniem szkoda dawać tebukonazol na t1 szkoda kasy

A czym maczniaka i spetorioze zwalczysz??? Unixem?? 😅😅

Opublikowano

No ale przecież nie pojadę z Unix w temp 6 czy 7 stopni bo to tez lipnie wyjdzie tylko tak jak w przypadku Tebukonazol piszesz ze te 10 przez kilka dni min . I sam Unix nie wystarczy na choroby liści , tak jak kolega pisze powyżej . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v