Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie mam okazję kupić 2l azoksystrobiny 250 za wspólnie wypita flaszkę, towar pewny. Problem jest taki ze na ten rok kupiłem na t2 0.5l tebu i1l priaxor, czy mogę dodać azoksy i zmniejszyć priaxora?

Może lepiej nie sponsoruj złodziei, bo kiedyś coś Tobie przyjdzie i za***rdoli, a potem z kim innym flaszkę wypije 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Biorę z aplikacji i wychodzi przeważnie 👍

Sól mi trochę zaniża ale jej na ścieżkach nie siałem.... Dopiero na ten sezon przymierzam się do navi

Możecie polecić coś co działa i kosztuje rozsądnie....

A robiłeś kiedyś próbę? Niby jak zrobisz i ustawisz to ma wyjść co do kila ale mi coś te próby nie wychodzą za dobrze tzn wysiewa mniej nawet o 50 kilo. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, MatiRol92 napisał:

mam takie pytanie odnośnie fitotoksyczność pszenicy

jesienią opryskałem pszenice i pszenżyto expert met + dff

i tu pytanie odnośnie dff, bo miałem dwóch producentów 

1. Sempra 500 SC który miał  związek z grupy fenoksynikotynoanilidów – 500 g/l (41,55%) tego miałem 5l i nie widzę żadnych uszkodzeń

2. Adiunkt 500 SC który miał (związek z grupy fenoksynikotynoanilidów) - 500 g/l (42,12%)  a tego miałem 1l i na działkach które były nim opryskane pszenżyto źle zareagowało  i na nakładkach zżółkło. 

Teraz moje pytanie, czy ta różnica procentowa w g/l ma jakieś znaczenie? oprócz tego że jeden jest odrobine słabszy od drugiego, czy szukać innych przyczyn fitotoksyczność 

warunki były takie same, tylko widać, że tam gdzie był oprysk z Adiunktem, nakładki są żółte.

ponawiam pytanie 

Edytowane przez MatiRol92
Opublikowano
jajonasz napisał:

10 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie mam okazję kupić 2l azoksystrobiny 250 za wspólnie wypita flaszkę, towar pewny. Problem jest taki ze na ten rok kupiłem na t2 0.5l tebu i1l priaxor, czy mogę dodać azoksy i zmniejszyć priaxora?

Może lepiej nie sponsoruj złodziei, bo kiedyś coś Tobie przyjdzie i za***rdoli, a potem z kim innym flaszkę wypije 

Tak się składa że to sąsiad od którego dzierżawie pole a sam już jest emeryt i nie uprawia pola

Opublikowano
2 godziny temu, MatiRol92 napisał:

Teraz moje pytanie, czy ta różnica procentowa w g/l ma jakieś znaczenie? oprócz tego że jeden jest odrobine słabszy od drugiego, czy szukać innych przyczyn fitotoksyczność

Obydwa środki mają identyczną ilość substancji czynnej i ich siła jest taka sama, różnica procentowa wynika z tego, że środek oprócz substancji czynnej ma inne składniki, w zależności od producenta ich waga się różni.

Opublikowano

Czy siejąc teraz pszenicę,  hipotetycznie - bo wiadomo że od marca można- dawać pod korzeń mocznik czy za wcześnie I lepiej rsm na szpilkę lub po marcowym ruszeniu wegetacji?

Duże mogą być straty?

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Czy siejąc teraz pszenicę,  hipotetycznie - bo wiadomo że od marca można- dawać pod korzeń mocznik czy za wcześnie I lepiej rsm na szpilkę lub po marcowym ruszeniu wegetacji?

Duże mogą być straty?

Opublikowano

Będę, chodzi o ewentualne straty.

Tylko jeśli ziemia zmarznie nawet na 2 czy 3 tyg to azot zostanie tam gdzie podany

Opublikowano

Tak odciągałam i dciagalem siew siarczanu magnezu że już jest prawie połowa lutego, wody na polu opór a na weekend zapowiadają max -2 więc nie zanosi się że wcześniej wysieje siarczan. A wy już po czy też czekacie?

Opublikowano
29 minut temu, Piffpaff napisał:

Tak odciągałam i dciagalem siew siarczanu magnezu że już jest prawie połowa lutego, wody na polu opór a na weekend zapowiadają max -2 więc nie zanosi się że wcześniej wysieje siarczan. A wy już po czy też czekacie?

Jakie masz opinie o siarczanie tym z siarkopolu? Bo większość mówi że tylko kizeryt sie do czegoś nadaje🤔

Opublikowano
10 godzin temu, roni9411 napisał:

A robiłeś kiedyś próbę? Niby jak zrobisz i ustawisz to ma wyjść co do kila ale mi coś te próby nie wychodzą za dobrze tzn wysiewa mniej nawet o 50 kilo. 

Skoryguj współczynnikiem przepływu i będzie ok.

Opublikowano
Michal014d napisał:

29 minut temu, Piffpaff napisał:

Jakie masz opinie o siarczanie tym z siarkopolu? Bo większość mówi że tylko kizeryt sie do czegoś nadaje🤔

pierdu pierdu, uprawiam pszenicę już 7 lat i pierwszy raz przekroczyłem 8t/ha właśnie po użyciu siarczanu z siarkopolu. Tak wiem że na ten wynik składa się wiele czynników ale widziałem różnice w czasie wegetacji i w tym roku też zastosuje siarczan z siarkopolu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v