Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja od paru lat bazuję na substancjach: metrybuzyna, flufenacet, diflufenikan, chlorotoluron, czy to expert+ dff+ctu czy bacara trio+ ctu cenowo wychodzi ok 120-140zł zależy od dawek pszenica po rzepaku 2x talerzówka i po takiej mieszance nigdy nie poprawiałem.

Zastanawiam się nad ochroną fungi

t1 120g protio + coś lub duett na start w większej dawce lub na grubo input triple

t2/t3 120g protio i strobi czy ascra xpro   

• Root Admin
Opublikowano

A jak podchodzicie do jęczmienia ozimego? Tu jednak troszkę inne choroby występują i jęczmień dużo większy już jest z jesieni.

Moje ostatnie dwie fotki czyli 2.1.2022. Fenpropidyna na T0 i Protiokonazol na T1?

20220102_112325.jpg

20220102_112543.jpg

Opublikowano

fenpropidyna działa wyniszczająco i max 2 dni zapobiegawczo, także do protio (minimum te 130-150g) musisz dodać coś zapobiegawczo na mączniaka i wypadałoby poprawić podstawę, chyba że będzie ciepło

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Różne są sytuacje w życiu i w portwelu. Nie da się tego ujednolicić. Ochronę chce w miarę dobra, bo u sąsiada mimo kiepskiego nawożenia, zrobiły się czarne kłosy, śnieć cuchnąca i miał problemy ze sprzedażą. Nie można nikogo oceniać nie znając szczegółów. Mamy słabe zmianowanie, rzepak na przemian z pszenica, nie mogę sobie pozwolić na taką wtopę. Być moze jeszcze dokupie trochę saletry, ale to będzie zależało od ceny.

Nie rozumiesz. Maczniak będziesz miał przy intensywnym nawożeniu azotem, bądź przy za gęstym siewie. Sasiad nie miał nawożenia to i nie miał zaprawy dobrej, albo wcale. Nie ładujesz z 150N to niema co się rozlewac nad ochrona. 

Ja mam 2x zboże i rzepak/słonecznik. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

A jak podchodzicie do jęczmienia ozimego? Tu jednak troszkę inne choroby występują i jęczmień dużo większy już jest z jesieni.

Moje ostatnie dwie fotki czyli 2.1.2022. Fenpropidyna na T0 i Protiokonazol na T1?

20220102_112325.jpg

20220102_112543.jpg

@yacenty nie boisz się że dadzą ci ostrzeżenie że nie piszesz na temat ?Tu jest temat  ,,ochrona i nawożenie pszenicy ''

• Haha 1
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

Różne są sytuacje w życiu i w portwelu. Nie da się tego ujednolicić. Ochronę chce w miarę dobra, bo u sąsiada mimo kiepskiego nawożenia, zrobiły się czarne kłosy, śnieć cuchnąca i miał problemy ze sprzedażą. Nie można nikogo oceniać nie znając szczegółów. Mamy słabe zmianowanie, rzepak na przemian z pszenica, nie mogę sobie pozwolić na taką wtopę. Być moze jeszcze dokupie trochę saletry, ale to będzie zależało od ceny.

Śnieć cuchnąca akurat nie ma nic wspólnego z opryskami. Ją zwalcza wyłącznie zaprawianie.

yacenty napisał:

bacare zastosowałem drugi raz, więc doświadczenie tylko z poprzedniego sezonu. było czysto bez poprawek. quelex pierwszy raz, jesienią wyglądało spoko, pole z presją rzepaku bo jęczmień sialem bezorkowo po rzepaku, tylko 2x talerzowka i upr-siewny aktywny

Przecież Bacara to Expert Met + dff, czyli mieszanina stosowana od ok. 20 lat 😎

Opublikowano
14 minut temu, Siedzacybyk napisał:

W takim razie, jeśli będę miał tak skąpe nawożenie można zejść z ochroną do podstawowego minimum?

Witam, stoję przed zakupem siarczanu magnezu z siarkopolu, kizeryt nie dostępny. Czy ten siarczanu magnezu jest wart tej ceny?

Opublikowano

Przy 75N to u nas nic nie dają, ale moim zdaniem lepiej dać minimum z minimum tzn.

T1 fenpropidyna +prochloraz

T2 lub T2/3 tebukonazol

Tak rozwiązywałem ochronę jak nie chciałem robić kosztów. Nie znam aktualnych cen, ale koszt substancji do tych zabiegów to ok. 120-140 zł/ha.

Opublikowano
30 minut temu, Siedzacybyk napisał:

W takim razie, jeśli będę miał tak skąpe nawożenie można zejść z ochroną do podstawowego minimum?

Dawałem 100kg N w jednej dawce, nie robiłem fungi i po 4,5 tony było a w jednym roku nawet chyba piątka z przodu była z tego co pamiętam. W tym roku też nie dam raczej więcej niż 100-110kg N tylko w dwóch dawkach. Z fungi to jakieś zlewki resztek zmieszam.

Opublikowano
majster545 napisał:

14 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Witam, stoję przed zakupem siarczanu magnezu z siarkopolu, kizeryt nie dostępny. Czy ten siarczanu magnezu jest wart tej ceny?

Warto, sprawdziłem w zeszłym roku i na stałe wpisałem to w moja agrotechnike. Już 100kg robi duża robotę

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Szu15000 napisał:

yacenty nie napisałeś że po rzepaku, a to rzeczywiście zmienia postać rzeczy, w T2 jakąś strobi + triazol albo sdhi + triazol i będzie elegancko :)

na t2 elatus plus i tebu

Opublikowano
4 minuty temu, king12 napisał:

W pszenicy pasuje pewnie zwiększyć?W tamtym roku 1l elatusa na T2 i elegancko 

Ja pierdziele, ale droga T2 😱. Jaki plon zebrany?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v