Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, robi57362 napisał:

zaskakujaco tanio masz mocznik i salmag

I polifoska 8 też jeszcze sensowna cena

To jak o micro mowa to pytanie.

Kto stosuje mączkę bazaltową na swoich gruntach?

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

Nie ma sensu kombinować. Jak chcesz cacy to 2 razy zrobić zabieg gotową mieszanka i w zupełności wystarczy 

A jakie gotowe masz w zboże np? 

Np krzewienie miedź z manganem, liść flagowy cynk bądź żelazo a taki molibden zbędny, a jest w gotowych mieszankach. 

Opublikowano

To jeszcze raz co skutecznego zastosować wiosną na chwasty ?? głównie miotła , chaber, przytulia , fiołek , rumianowate .  

Opublikowano
55 minut temu, Tomek90 napisał:

Np krzewienie miedź z manganem, liść flagowy cynk bądź żelazo a taki molibden zbędny, a jest w gotowych mieszankach. 

Sporo jest. Np foliq, nie pamiętam dokładnie nazw ale poszukaj na necie. Po starych cenach zabieg kosztował 20 zł około to po nowych jak nic trzeba liczyć ponad 30 

Opublikowano

No cóż wyjątkowo w tym roku jesienią nie było czasu na chwasty 

A może taniej coś do chlorotoluronu dodać 🤔 tylko co , chwastox turbo , fluroksypyr , Mustang , tribenuron  czy biathlon ??

Opublikowano

Ctu to jak najwcześniej, a wówczas na pozostałe za zimno

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ctu to jak najwcześniej, a wówczas na pozostałe za zimno

Możliwe , chociaż w zeszłym sezonie jedna działka pszenżyta wiosną walnięta opal + tribenuron i lepszy efekt jak jesienne bo czysto i  bez poprawek 

Opublikowano

Rexade pak mnie zaciekawiło , ,a jak  nie to ctu najpierw i dwuliścienne troszke później jak będzie cieplej 

Opublikowano
16 godzin temu, Ursus932 napisał:

Rexade pak myślę dać na wiosenne odchwaszczanie , ktoś stosował jakieś opinie ??

Warte to coś ??

Stosowałem nie polecam miotłę poprawiałem axialem a to już razem koszty zliczyć to nie małe reszta chwastów kosi super.

Opublikowano

Rexade pak polecam, pryskalem koniec Marca jak było bardzo ciepło i ciepłe noce. Bałem się ze nie zadziała bo po 3 dniach przyszło -5 stopni w nocy ale było czyściutko, pamiętam jeszcze ze lokalny sklep sprzedał w dobrej cenie bo 125 brutto /ha. Lancet też bardzo dobry ale właśnie wymaga wyższej temp i jak masz bydło to podobno nie polecają za bardzo bo w słomie jakieś toksyny czy coś podobnego. Axial komplet też super tylko cena może być dużo wyższa niż rok temu.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Molibden w obu zabiegach , na T1 i T2 troszke boru

Opublikowano

To może delaro wyjdzie przy litrze jakieś 180zł

3 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Za mało Protio chyba . Wydaje mi się ze lepsze by było 160g Protio i do tego Fenpropidyna . 

Ile tej fenpropidyny z 300g?

Opublikowano

To jeszcze by pomyśleć nad budżetowym T1 prochloraz +fenpropidyna  , chyba musi starczyć w tym sezonie  , T2 azoksystrobina + tebu , T3 metkonazol 🤔 

Opublikowano
hardkor113 napisał:

albo mustang plus axial tylko oddzielnie

a czemu oddzielnie?

hardkor113 napisał:

lancetu nie polecam przepuszcza miotle

u nas Lancet jest okej, po stokroć lepszy od Huzara

miwigos napisał:

Molibden w obu zabiegach , na T1 i T2 troszke boru

ja bym do każdego jednego możliwego zabiegu dorzucał manganu bo w końcu wspomaga fotosynteze

Opublikowano
12 godzin temu, Ursus932 napisał:

To jeszcze by pomyśleć nad budżetowym T1 prochloraz +fenpropidyna  , chyba musi starczyć w tym sezonie  , T2 azoksystrobina + tebu , T3 metkonazol 🤔 

Jak budżetowo, na T1 tylko prochloraz  a T2/3 azoksy plus Teby i tyle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v