Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

Wszyscy wiemy żeś inteligent ponad miarę. Kazdemu pisowcowi tak sie wydaje 😂

odezwał sie wykształcony nieróbstwo 

55 minut temu, agromatik napisał:

Nie tak ostro, bo się udusisz na tym łańcuchu i pchły osierocisz.

mam rozumieć ze to od urodzenia albo wypadek przeżyłeś jakiś ?

Opublikowano (edytowane)

Taką informacje będą PISowcom  sprzedawać Magazyny gazu wypełnione w 100 proc. (msn.com)

Tyle że na końcu napisane jest że to ok 3,2 mld m3. I wszystko pięknie tyle że zużywamy rocznie ponad 23 mld więc te wielkie zapasy to 14% naszego zapotrzebowania. Oznacza to że usredniając mamy gazu na  50 dni co zapewne w sezonie zimowym przekłada się na 30 dni. Ale to nic! grunt ze mamy 100% i jesteśmy bezpieczni🤣  

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

Na razie to dotarło że Ukraińcy zaczęli ofensywę i rozpieprzają im magazyny z uzbrojeniem i amunicją. Odcięli most na Dniestrze i zaplecze poszło się grzmocić. To raczej sięganie po rezerwy tego co realnie może mieć jakąś wartość bojową. Byłem ciekaw właśnie tego momentu i widzę że zbytnio się nie pomyliłem.

Jako, że się nie znam to się wypowiem. Skupienie Rosjan na odsieczy Chersoniowi pozwoli na wysunięcie baterii artylerii aby mogły zadziałać dotkliwiej na ujawnione zadymą miejsca. Potem scenariusz ma zapewne kilka wersji...

Opublikowano

@Agrest Pytałeś co myślę na temat przyszłego roku. PGE właśnie zaproponowało w umowie na przyszły rok w cenie 2600 PLN za megawatogodzinę. W tym roku było 650 PLN .😂 To kto będzie mroził przy tych cenach.

Opublikowano

Właśnie tak do końca nie wiadomo czym on się tam miał zajmować. Chyba sobą i pobieraniem poborów. Obawiam się, ze przetwórstwo nie bardzo go interesuje. Tak jak za bardzo nie interesowało tych pisowskich pociotków co tymi zakładami azotowymi kierują i co kazali je zamknąć co produkuje się jeszcze w tych zakładach i czy to komuś jest potrzebne. Być może nawet słyszeli, że CO2 to zło i temu kazali zamknąć produkcję.

• Haha 2
Opublikowano

Obawiam się te mózgi nie obczajają powiązań i zależności w gospodarce. Mogą nawet nie wiedzieć jakie gałęzie gospodarki topią wyłączając zakład. Chyba że robią to specjalnie bo chcą nakręcić panikę w kilku sektorach. 

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

Obawiam się te mózgi nie obczajają powiązań i zależności w gospodarce. Mogą nawet nie wiedzieć jakie gałęzie gospodarki topią wyłączając zakład. Chyba że robią to specjalnie bo chcą nakręcić panikę w kilku sektorach. 

Patrząc na przyszłoroczny budżet i jego wpływy too.... tak.

mirro napisał:

@Agrest Pytałeś co myślę na temat przyszłego roku. PGE właśnie zaproponowało w umowie na przyszły rok w cenie 2600 PLN za megawatogodzinę. W tym roku było 650 PLN .😂 To kto będzie mroził przy tych cenach.

nnno i zimnego piwka w sklepach nie kupisz..

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

czyli w galerii skłamałeś    wrzuciłeś zdjęcie karmników 

słuchaj,. czy zechciał byś napisać dokładniej o co chodzi?

i czy zgodzisz się publicznie mnie przeprosić jeśli udowodnię że bezpodstawnie napisałeś że kłamię?

Opublikowano

60 mld zł za braknie oficjalnie w przyszłorocznym budzecie , a gdzie jeszcze porzyczki ukryte .  tak sie zastanawiam rok 2021 deficyt oficjalni 26 mld zł .  2022 około 30 mld . a rok  2023     60 mld zł .

Opublikowano
38 minut temu, agromatik napisał:

wp

Wiadomości nie są po to by mówić prawdę tylko by konsolidować sektę.

29 minut temu, jarecki napisał:

60 mld zł za braknie oficjalnie w przyszłorocznym budzecie , a gdzie jeszcze porzyczki ukryte .  tak sie zastanawiam rok 2021 deficyt oficjalni 26 mld zł .  2022 około 30 mld . a rok  2023     60 mld zł .

Tu masz wyjaśnione Rząd chwali się budżetem na 2023, ale czy słusznie? Ekspert: Ten dokument stracił znaczenie, to fikcja - Money.pl

48 minut temu, Pafnucy napisał:

słuchaj,. czy zechciał byś napisać dokładniej o co chodzi?

i czy zgodzisz się publicznie mnie przeprosić jeśli udowodnię że bezpodstawnie napisałeś że kłamię?

Romek nie napisze o co mu chodzi bo sam tego nie wie.😆

Opublikowano
57 minut temu, Denwer napisał:

FbY6X6-XwAA36gr?format=jpg&name=small

Patrz nawet pisowcy i brat go nie posłuchali i po 2015 roku masowo zaczęli uzależniać nasz kraj od ruskiego węgla. Słaby miał posłuch nawet u brata. Bo to on musiał słuchać brata. Do Smoleńska też brat kazał lecieć

1 godzinę temu, jarecki napisał:

Gdzie i ile jest poukrywane dowiesz się po zmianie władzy. A spłacać to będą jeszcze twoje wnuki jak po Gierku. Tylko teraz długów więcej.

Opublikowano (edytowane)

i tysiac stron pyklo -jak i kolejne 3 tony groszku, teraz dla siostry mam kupowac ,bo stracila nadzieje ze pompe ciepla do zimy zamontuje, kolejkina nie sa jak po wegiel..

za komuny to ojciec w lesie drzewo wyciagal -wiec jesli nie bylo wegla to bylo drewno. praktycznie za darmo. nieraz 30 wozow trzebiezy sie przywiozlo,dla calej rodziny ..

Edytowane przez jacus
Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał:

Tak sobie pomyślałem wówczas zadając pytanie , że porzeczkę czarną to kupili na dwa lata🤣

Fotowoltaiką się posiłkujesz?

U mnie właściciel zakładu w tym roku postawił pokaźną farmę. Dostawców umawia od samego świtu by wykorzystać jak najwięcej z autokonsumpcji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v