Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

za duzo kurwizji szkodzi na mozg....kurna skad tacy sie biora ?? dzieci prezesa to na pewno nie sa 😂

gdybym byl takim jak ty pis-diotom to bym lecial....

dopiero teraz do ludzi dociera ze wegla nie ma i dlugo nie bedzie.. od miesiecy to powtarzam i nikt nie wierzyl , teraz dopiero gdy zima sie zbliza prawda do nich dociera.

Opublikowano

Matiemu teksty się pomyliły i w Francji rzucił  tekstem który miał przygotowany na kawę u prezesa na Nowogrodzkiej. Teraz to na pewno wstaliśmy z kolan i leżymy na piętach.

nie może być tak, aby w tak szczególnym czasie jak ten dzisiejszy, dwa kraje były obłożone sankcjami - Rosja i Polska. Polska, która przyjmuje rzeczywiście miliony uchodźców, (...) która otwiera serca dla kobiet i dzieci z Ukrainy, dzisiaj podlega sankcjom europejskim i to, jak mówi autor tej krótkiej analizy, nawet bardziej uciążliwym niż Rosja - powiedział premier Morawiecki.

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

czemu benzyna kosztuje 6,80  a ropa prawie 8 ??? 

Bo prawie wszystkie osobówki to diesel taka jakąś moda przyszła a oleju napędowego jest 2 razy tyle z baryłki ropy naftowej co benzyny.

Opublikowano

Dyktującym ceny paliw w kraju jest Orlen spółka skarbu państwa.

każdy litr paliwa jest procentowo obciążony podatkami

olejem napędowym jest zasilana ta część gospodarki która nie stanie w garażu i nie przeczeka do "aż będzie taniej" lub "pier**lę jadę autobusem" 

budżet potrzebuje grosza na różnego rodzaju + 

Opublikowano

ON jest w tej chwili paliwem strategicznym, wszyscy w panice wykupują do zasilania agregatów awaryjnych, wojsko uzupełnia zapasy. Jest zapotrzebowanie - Orlen podnosi cenę w górę  - bo kto mu zabroni ?

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Jest zapotrzebowanie - Orlen podnosi cenę w górę  - bo kto mu zabroni ?

Raczej obajtek podnosi cenę bo mu kazali.

Coraz bardziej zaczyna to wszystko  wyglądać jak stodoła z na chybił trafił poprzybijanymi łatami, bo akurat w tym miejscu się zrobiła dziura.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

za duzo kurwizji szkodzi na mozg....kurna skad tacy sie biora ?? dzieci prezesa to na pewno nie sa 😂

gdybym byl takim jak ty pis-diotom to bym lecial....

dopiero teraz do ludzi dociera ze wegla nie ma i dlugo nie bedzie.. od miesiecy to powtarzam i nikt nie wierzyl , teraz dopiero gdy zima sie zbliza prawda do nich dociera.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Hyhy. Prędzej czy później do tego by doszło, a teraz? Stało się. Putinizm w d*pę kopany zrobił syf a ponieważ każdy z argumentów ku temu syfu jest dęty to ceny i tak wyjebałyby w kosmos bo metody sprzed wojny były chyba zbyt mało dynamiczne. Mamienie Węgierskim kontrastem jest tylko do czasu. Prawda jest taka iż arabusy jak to arabusy - pożrą go w swoim czasie i chu wielki będzie nie car z ruska. Nordis wstrzymuje produkcję, Carlsberg i Heineken też świruje. Kompania żewnych listów nie przysłała. @Mirro - jak u Ciebie?

Ano właśnie - lepiej zeby było później bo to pozwoliłoby zaimportować kilka milionów ton zniwelowało by jakąś część niedoborów. A tak , z własnej głupoty zafundowaliśmy sobie sytuację którą mamy. Arabusy nic ruskim nie zrobią bo ich interesy są zbieżne.

Opublikowano

Nie dociera, bo ważniejsze do tej pory były Chorwacja, Turcja i inne Majorki, kto ma łeb na karku, to dawno kupił węgiel bo przewidział sytuację. Węgiel mam, agregat i przetwornicę mam ale bezmyślnych wyzięmbionych zombi tej zimy to się boję

Opublikowano

pffff 😅

Strongman napisał:

8 godzin temu, Roman176 napisał:

czemu benzyna kosztuje 6,80  a ropa prawie 8 ??? 

Bo prawie wszystkie osobówki to diesel taka jakąś moda przyszła a oleju napędowego jest 2 razy tyle z baryłki ropy naftowej co benzyny.

pffff 😅

agromatik napisał:

3 minuty temu, Ulman napisał:

Arabusy nic ruskim nie zrobią bo ich interesy są zbieżne.

Te interesy są zbieżne dla każdego kto trzyma łapę na surowcach energetycznych

Wuja tam zbieżne. Ruskie wojsko z Syrii zabierają to i interesy się rozłażą.

rumcio40 napisał:

Nie dociera, bo ważniejsze do tej pory były Chorwacja, Turcja i inne Majorki, kto ma łeb na karku, to dawno kupił węgiel bo przewidział sytuację. Węgiel mam, agregat i przetwornicę mam ale bezmyślnych wyzięmbionych zombi tej zimy to się boję

A ja mam całą butlę propanu - powinno wyrobić na dwa sezony.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Wuja tam zbieżne.Ruskie wojsko z Syrii zabierają 

to i interesy się rozłażą.

Polityczna się rozłażą ale ekonomiczne nie bardzo. 

10 minut temu, DTaras napisał:

Ruskie wojsko z Syrii zabierają

Do tych zakutych łbów wreszcie chyba dotarło że ten sprzęt jaki przyjechał na Ukrainę zaczęły obsługiwać w pełni wyszkolone załogi z zapleczem.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał:

przecież ty nic nie chowasz przez pis ?    

trochi chowam... przed pis Zełusie. :D

śfynie tyko mie zlikwidowały.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
14 godzin temu, Strongman napisał:

A co z tym gazem z tych łupków

łupi są sprzedane złoża 

53 minuty temu, agromatik napisał:

Raczej obajtek podnosi cenę bo mu kazali.

Coraz bardziej zaczyna to wszystko  wyglądać jak stodoła z na chybił trafił poprzybijanymi łatami, bo akurat w tym miejscu się zrobiła dziura.

ty sie zapytaj rudego czemu za jego czasów Orlen miał drożej niż Niemcy ............   na twój socjał ? no nie nic nie dawał 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

czyli w galerii skłamałeś    wrzuciłeś zdjęcie karmników 

1 minutę temu, agromatik napisał:

Romek ciebie jeszcze trzyma, czy to nowa dostawa?

ile bym musiał wypić żeby zejść do twojego myślenia ?   bezpośrednio do mózgu przez ucho ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Roman176 napisał:

ile bym musiał wypić żeby zejść do twojego myślenia ?   bezpośrednio do mózgu przez ucho ?

Nie tak ostro, bo się udusisz na tym łańcuchu i pchły osierocisz.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy napisał:

Zapomniałeś dodać z "widłami".😂

Opublikowano
34 minuty temu, agromatik napisał:

Do tych zakutych łbów wreszcie chyba dotarło że ten sprzęt jaki przyjechał na Ukrainę zaczęły obsługiwać w pełni wyszkolone załogi z zapleczem.

Na razie to dotarło że Ukraińcy zaczęli ofensywę i rozpieprzają im magazyny z uzbrojeniem i amunicją. Odcięli most na Dniestrze i zaplecze poszło się grzmocić. To raczej sięganie po rezerwy tego co realnie może mieć jakąś wartość bojową. Byłem ciekaw właśnie tego momentu i widzę że zbytnio się nie pomyliłem.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v