Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Już nawet 15 000 zł dodatku węglowego na jeden piec .

na ile złożyłeś? czytałeś na ile podzielą przez zachłanność patolosocjalobiorców?

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

na ile złożyłeś? czytałeś na ile podzielą przez zachłanność patolosocjalobiorców?

Złożyłem jeden ale myślę przejść na separację z żoną i dołożyć na córkę no niestety więcej nas nie ma .

Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Złożyłem jeden ale myślę przejść na separację z żoną i dołożyć na córkę no niestety więcej nas nie ma .

i dzieki takim patologiom dostaniesz mniej niż chcieli dać.

Opublikowano

To jest doskonały przykład patologii wygenerowanej przez rządzących kretynów. Bezmyślnie i przedwcześnie bo pod wpływem emocji odcieli się od wegla z Rosji. Bo zły Putin, bo kochamy upadlinę, bo chcemy zrobić kuku ruskim i inne idiotyzmy. W wyniku tego nie zostały zbudowane żadne zapasy i węgla niet. Ruscy się cieszą bo węgiel mocno podrożał i zamiast im dopieprzyć to poprawiliśmy im zyski. U nas dla odmiany węgla zabrakło nie wiadomo skąd go wziąć i w wyniku tego niebotyczne ceny co bije wszystkich równo po kieszeni i napędza inflację. Wywołali pożar a teraz będą go gasić nadrukowaną kasą i na kolanie stworzonym systemem który generuje kolejną  patologię i omijanie przepisów. I wszystkiego tego by nie było gdyby przy władzy był ktoś myślący a nie kretyni.

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

no niestety więcej nas nie ma .

To szybciutko rób dziecko i będzie was więcej 😊 i 500 plus zgarniesz , będzie na węgiel 🤭

4 minuty temu, Ulman napisał:

. Wywołali pożar 

Kolejny sukces ☺️, zima za pasem to będzie nam ciepło 🤭

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

I wszystkiego tego by nie było gdyby przy władzy był ktoś myślący a nie kretyni.

no ale według Twojej ... definicji, nigdy to nie nastąpi....

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy napisał:

no ale według Twojej ... definicji, nigdy to nie nastąpi....

Do tego nie trzeba być wybitnym tylko umieć liczyć i znać rynek wegla. Nasi durnie co wstali z kolan odcięli się od węgla  w połowie kwietnia a UE w połowie sierpnia. Widać na zachodzie mimo zalewu głupoty mają chociaż jeszcze instynkt samozachowawczy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Strongman napisał:

A co z tym gazem z tych łupków 

Amerykanie zrobili z nas głupków ... Pobrali kasę za badania i uj z tego wyszło.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Niby są te złoża tylko wydobycie drogie bo głęboko ale cena gazu też droga  nie taka jak kiedyś jak chcieli to zrobić więc warto było by za wszelką cenę to zrobić jak by ta wojna by powiedzmy się skończyła to można by było negocjować cenę bo wiadomo że jak ktoś ma swoje to mu cudze nie potrzebne i cena wtedy musi być niższą, ale nasz rząd zarabia na podatkach a podatki są procentowe od wartości i dla nich to wsia rybka.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

cos ucichlo o tych lupkach ?? 

powod -wysokie koszty wydobycia i zanieczyszczenia srodowiska.. wyobrazcie sobie w polsce takie widoki jak z amerykanskich pol naftowych-jesli tu nawet budowa byle jakiego centralnego portu lotniczego jest dla wielu koncem swiata ??

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

W Krakowie złożono 7 wniosków węglowych które odrzucono bo nie można palić węglem a tak na mrg. schabowy na rynku 70 zł piwko 20 zł i same rezerwacje to jak to jest za tego PISu ?

jak drogo ..piwo po 20 zl -gdzie takie widziales ?? schabowy za 70 zll.

dawno nie bylem- tydzien temu bylo po 15 a obiad z dwoch dan- schabowy z dodatkami i zupa do wyboru kosztowal 44 zlna rogu rynku i florianskiej..

sluszna linie ma nasza partia- burzuje nie beda sie za pol darmo pasli na krzywdzie krakowiakow niech placa ile wlezie..

1 godzinę temu, Strongman napisał:

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Nie dawno gadałem z osobą. Która mieszka z żoną w domu razem z teściami i w dwie rodziny złożyli wnioski. Liczą na 6 tys na jeden piec.

Nie jedni tak robią. 

Opublikowano
5 godzin temu, Pafnucy napisał:

znalazłeś widły?     no i chuuuuchnij,,,

w stodole a ty zeusue spamowy jak tam ?

6 godzin temu, jarecki napisał:

praktycznie cały sierpień bez opadów , jest susza masakryczna kolejny opady zapowiadają na 5 wrzesnia , jak byscie opryskali glifosatem ? teraz natakie przesuszone ziele i perz czy jednak czekać na deszcz ? 

na deszcz ...  chodź przy paleniu rzepaku nie widziałem różnicy deszcz czy susza  .... dam ci trochę jeden opad  140l   dzisiaj jechałem najdalsze pole tam podobno oberwanie chmury 20l  ale jak zajechałem trza było uj***ć 5ha od 18 do teraz 2 razy utopiony nawet nie zdążyłem zareagować  dawno takiej katorgi nie miałem no i spalanie 200l chyba poszło pod górę wdrapać się nie mogłem ..........    

czemu benzyna kosztuje 6,80  a ropa prawie 8 ??? 

2 godziny temu, jacus napisał:

przypadkiem znalezione w necie..

gdybym ja ci pokazał co znalazłem przypadkiem co twoja córka wyprawia .... 

4 godziny temu, Ulman napisał:

To jest doskonały przykład patologii wygenerowanej przez rządzących kretynów. Bezmyślnie i przedwcześnie bo pod wpływem emocji odcieli się od wegla z Rosji. Bo zły Putin, bo kochamy upadlinę, bo chcemy zrobić kuku ruskim i inne idiotyzmy

eeeeeee to czemu putnin zablokował gaz dobrym Niemcom i węgiel co wszystko blokują 

widzę ze lubisz się upodlić 

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

czemu benzyna kosztuje 6,80  a ropa prawie 8 ??? 

bo benzyne nasze rafinerie zrobią same a 30 % ON  trzeba importować po cenach z giełdy w roterdamie i do tych cen orlen ustala swojeceny hurtowe + ,- 

10 godzin temu, Strongman napisał:

Europa jest za gesto zaludnina .

9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Amerykanie zrobili z nas głupków ... Pobrali kasę za badania i uj z tego wyszło.

firma która otrzymała koncesje na poszukiwania sam sobie finansuje koszt odwiertu , ale jak gaz znajdzie to ma prawa do niego tak wiec dalej wiekszość  tych nawet odkrytych złóż łupków jest w rękach firm które miały koncesje , 

Opublikowano
49 minut temu, jarecki napisał:

bo benzyne nasze rafinerie zrobią same a 30 % ON  trzeba importować po cenach z giełdy w roterdamie i do tych cen orlen ustala swojeceny hurtowe + ,-

Czyli nieważne są koszty produkcji, zakładam na poziomie benzyny, tylko ile można wydoić od klientów.

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

w stodole a ty zeusue spamowy jak tam ?

w łoborze. zare bede gnój wywalał.:D

Opublikowano
Ulman napisał:

To jest doskonały przykład patologii wygenerowanej przez rządzących kretynów. Bezmyślnie i przedwcześnie bo pod wpływem emocji odcieli się od wegla z Rosji. Bo zły Putin, bo kochamy upadlinę, bo chcemy zrobić kuku ruskim i inne idiotyzmy. W wyniku tego nie zostały zbudowane żadne zapasy i węgla niet. Ruscy się cieszą bo węgiel mocno podrożał i zamiast im dopieprzyć to poprawiliśmy im zyski. U nas dla odmiany węgla zabrakło nie wiadomo skąd go wziąć i w wyniku tego niebotyczne ceny co bije wszystkich równo po kieszeni i napędza inflację. Wywołali pożar a teraz będą go gasić nadrukowaną kasą i na kolanie stworzonym systemem który generuje kolejną  patologię i omijanie przepisów. I wszystkiego tego by nie było gdyby przy władzy był ktoś myślący a nie kretyni.

Hyhy. Prędzej czy później do tego by doszło, a teraz? Stało się. Putinizm w dupę kopany zrobił syf a ponieważ każdy z argumentów ku temu syfu jest dęty to ceny i tak wyjebałyby w kosmos bo metody sprzed wojny były chyba zbyt mało dynamiczne. Mamienie Węgierskim kontrastem jest tylko do czasu. Prawda jest taka iż arabusy jak to arabusy - pożrą go w swoim czasie i chu wielki będzie nie car z ruska. Nordis wstrzymuje produkcję, Carlsberg i Heineken też świruje. Kompania żewnych listów nie przysłała. @Mirro - jak u Ciebie?

Opublikowano

zmiany w zakupie wegla- rzad dba o nasz zdrowie, nie groza nam juz przegrzane mieszkania i domy, dymu z kominow bedzie zdecydowanie mniej..

limit zakupu na 1 gospodarstwoo obnizono do 3 ton-tyle mozna kupic w ciagu roku od marca-dziwne ze prawo  dziala wstecz, na szczescie zakupionego nie trzeba oddawac....

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Tato, a jak było było za komuny? Zobaczysz zimą.”

• Like 1
Opublikowano

Manipulujesz faktami. Limit dotyczy tylko zakupu taniego węgla w sklepie PGG tak żeby dla każdego starczyło. Sam skorzystałeś pozwól i innym. 

A teraz leć na skład i dokup resztę nie musisz  marżnąć. 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jacek1296 napisał:

Czyli nieważne są koszty produkcji, zakładam na poziomie benzyny, tylko ile można wydoić od klientów.

tak samo jest z gazem 25 % zapotrzebowania pochodzi z polskich odwiertów  a więc to jest mniej więcej tyle co zuzywają gospodarstwa domowe razem zdrobnymi usługami typu restauracje itp .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v