Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Odemnie  ja pracuje  ba  daje  prace  innym    chłopku    mogę  cie  zatrudnić  jak sobie  nie radzisz  w życiu     

Jebłem ze śmiechu. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

raczej ci, co z upadającego rolnistwa przyjdą, to mu ten etat zabiorą, bo n zamiast pracować, to tylko mędrkuje i innych obszczekuje

nie chodzi o obszczekiwanie tylko mamy rolnictwo zbyt rozdrobnione i nie da się z 20 ha . dobrze żyć sam mam prawie 25 ha . i tak na serio nie wiem co dalej , czekam jakie będa płatnosci w nowym PROW  i pewnie pod nie zrobie uprawy , miałem zrezygnowac całkowicie z bydła ale zostane przy mięsnym na razie  choć i tu pamietam rok temu jałówke sprzedałem po 6,5 za kg czyli ponizej kosztów 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Denver trochę szacunku do tych prawdziwych rolników utrzymujących się tylko z pracy na roli i hodowli.

Nie wiem co tam uprawiasz i gdzie pracujesz ale podejrzewam że w ilości podatków zapłaconych przez PRIMO, czy przeze mnie to zostajesz w tyle

to mnie nawet do piet nie dorastacie 

2 minuty temu, jahooo napisał:

te mniejsze gospodarstwa wykazują się lepszym zagospodarowaniem środków, lepszą jakością wyprodukowanej żywności  produkują częściej zywność wymagającą wysokich nakładów pracy

ja to wiem .... nie musisz mi gadać 

program unijny niby tak miał działać ochrona najmniejszych i dobrą żywnością   tylko tam jest napisane niewidzialną literami likwidować  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Denver trochę szacunku do tych prawdziwych rolników utrzymujących się tylko z pracy na roli i hodowli.

Na szacunek  to  trzeba  sobie  zapracować    a chłopki  pokroju @PRIMO na niego  nie zasługują.  donald może  do władzy wróci  i takiego chłopka  do  kapitulacji  zmusi    ale  będzie  w tedy  pięknie   :D     jak na kolanach  o  pracę  do  mnie  przyjdzie  :D  

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

te mniejsze gospodarstwa wykazują się lepszym zagospodarowaniem środków, lepszą jakością wyprodukowanej żywności  produkują częściej zywność wymagającą wysokich nakładów pracy

Jako małe gospodarstwo powiadam Ci, zaiste dobrze prawisz.😂 

5 minut temu, PRIMO napisał:

Jebłem ze śmiechu. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Ale to była groźba, Ja bym się nie śmiał.😂

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

Na szacunek  to  trzeba  sobie  zapracować    a chłopki  pokroju @PRIMO na niego  nie zasługują.

Szacunek posiada każdy, rodzisz się jako istota ludzka rozumna. Na nic pracować nie trzeba. Można tylko pozbyć się tego szacunku, który mają dla Ciebie inne istoty ludzkie swoimi czynami.

Opublikowano

pamiętacie jakie kiedyś były ceny |? podobnie według giełdy matif   po prywatyzacji elewatorów 

Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - z upoważnienia ministra -

na zapytanie nr 4211

w sprawie prywatyzacji zakładów zbożowych na terenie woj. lubelskiego

Szanowny Panie Marszałku! Nawiązując do pisma z dnia 23 czerwca 2011 r. (znak: SPS-024-4211/09) dotyczącego zapytania pana posła Mariusza Grada w sprawie prywatyzacji największych zakładów zbożowych na terenie Rzeczpospolitej Polskiej, uprzejmie informuję Pana Marszałka, iż elewator w Lubyczy Królewskiej, określony w ww. zapytaniu jako Zakłady Zbożowe PZZ sp. z o.o. w Lubyczy Królewskiej, wchodzi w skład oddziału Krupiec, a nadzór właścicielski sprawuje spółka Elewarr sp. z o.o. w Warszawie, w której 100% udziałów należy do Agencji Rynku Rolnego.

Druga wymieniona w zapytaniu firma, tj. Przedsiębiorstwo Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego PZZ w Zamościu funkcjonuje obecnie pod nazwą Zamojskie Zakłady Zbożowe sp. z o.o. w Zamościu, w której 100% udziału należy do Elewarr sp. z o.o. w Warszawie.

Z poważaniem

Podsekretarz stanu

Artur Ławniczak

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, racyl napisał:

Pewnie według jareckiego rolnik, sadownik może przerzucić wzrost kosztów na konsumentów 😂

przy RHD czemu nie ? tylko kto ten towar kupi 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
6 minut temu, Denwer napisał:

ale  będzie  w tedy  pięknie   :D     jak na kolanach  o  pracę  do  mnie  przyjdzie  :D  

Ani to śmiszne, ani zgodne z katolickim nauczaniem. 

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

sam liczyłem na pszenice po 2 k rzepak po 4k   i co ?? mam szukać winnych 

a co 1,5 tys pszenica to masz tragedię ? 😂

postaw się na miejscu sadownika, producenta ziemniaków tam jest dopiero tragedia

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

noo bo dostałem za pszenicy od najlepszych parametrach od 1360 do 1480   to ja wole saletrę po 900  paliwo po 460 i po 1k pszenice jak 2 lata temu 

Opublikowano (edytowane)

no niestety , jak ma się mało ziemi a gospadarstwo jest głownym zrudłem dochodu to trzeba kombinować , tylko trzeba i cene dostosować a nie ostatnio przczelarz na dożynkach za litr miodu chciał po 60 zł bo jest miód lokalny apotem narzeka ze ludzie nie kupują .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

noo bo dostałem za pszenicy od najlepszych parametrach od 1360 do 1480   to ja wole saletrę po 900  paliwo po 460 i po 1k pszenice jak 2 lata temu 

Roman, niesamowite. Jednak obecna rzeczywistość Ci nie odpowiada?😂

Opublikowano
40 minut temu, Roman176 napisał:

dopłaty bierzesz ?   

rolnik dopłaty 

emeryt 13 14 

500+ 

Rolnik zabrać  im wszystkim a dopłaty nie bo mi się należą 😁

a dopłaty ?

A odpowiedź na pytanie skąd się biorą dopłaty? 13,14 i 500+ 

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Nawet i jak masz czas to nie jest takie proste sprzedać i bez żadnych kosztów

Twój czas jest z tego najdroższy, choć ludzie go najmniej cenią.

Opublikowano
13 minut temu, Denwer napisał:

Na szacunek  to  trzeba  sobie  zapracować    a chłopki  pokroju @PRIMO na niego  nie zasługują.  donald może  do władzy wróci  i takiego chłopka  do  kapitulacji  zmusi    ale  będzie  w tedy  pięknie   :D     jak na kolanach  o  pracę  do  mnie  przyjdzie  :D  

Maruś ty już kupuj filcoki i widły bo jak tusek wróci do władzy to tacy jak ty nieroby będą zapie🤬 przy gnoju u takich jak ja. 😁

Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał:

postaw się na miejscu sadownika, producenta ziemniaków tam jest dopiero tragedia

Chyba trochę przesadzasz z tymi ziemniakami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v