Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak było mało pracy to po 5 zł na godzine płacili janusze , gdyby nie napływ inwestcji zagranicznych i brak pracowników to dalej te 5 zł na godzine by było , nawet juz nie mówi o mikro firmach ale tez o tych co zatrudniają ponad 50 osób .

• Like 1
Opublikowano

jako rolnik tez sporo papierologi mam tylko pytanie dlaczego ?  5 chłopków opryska gryke randapem a reszta juz ma kontrole to jest odpowiedzialność zbiorowa zamiast ukarać przykładnie tych 5 tak samo paliwa kilku robiło przekręty a teraz wszyscy muszą wypełniać papiery .

Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał:

jak było mało pracy to po 5 zł na godzine płacili janusze

bo to jest jeszcze feudalne myślenie większości polskich "biznesmenów" , dla nich pracownik to tylko koszt, konieczne zło; ma robić po kilkanaście godzin dziennie w najgorszych warunkach za psie pieniądze;

dodatkowo jeszcze komunistyczne myślenie, że fizycznego można traktować jak parobka a biurowy musi zarabiać kilka razy więcej, choćby tylko przekładał papiery z szuflady do szuflady

na zachodzie dla większości pracodawców pracownik (odpowiednio wykwalifikowany) to kapitał firmy

pracownik nawet po zawodówce ale obsługujący jakąś specjalistyczną maszynę zarabia więcej niż zwykły biurowy z wyższym wykształceniem; tak już jest nawet w polsce w dużych, zachodnich firmach (łatwiej wyszkolić sekretarkę niż spawacza czy elektryka)

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

chyba coś pokręciłeś

w polskich pseudo-szefach  jest mentalność szlachty - dla pana wszystko, dla chłopa nic

jasne chłop i szlachta ma mieć tyle samo pieniędzy 😂 chłop jak mu się nie spodoba albo zaniedba robotę to na następny dzień idzie do innej roboty a szlachcie jak biznes nie wypali to zostanie z długami albo przestanie zarabiać .

wy nic nie umiecie samemu rozkecić i wam się wydaje że to jak splunięcie czy nastawienie budzika i pobudka do pracy a miejsce pracodawcy jest usłane różami a pieniążki same spływają do kieszeni 😂

Pracownik ma pełną swobodę jak jedna praca mu się nie podoba to może szukać innej. Musi być praca lepiej i gorzej płatna a stawki powinien dyktować rynek a nie rząd.

Komunistyczne podejście to teraz mamy, czy się spi czy się leży socjal się należy

1 godzinę temu, jarecki napisał:

jako rolnik tez sporo papierologi mam tylko pytanie dlaczego ?  5 chłopków opryska gryke randapem a reszta juz ma kontrole to jest odpowiedzialność zbiorowa zamiast ukarać przykładnie tych 5 tak samo paliwa kilku robiło przekręty a teraz wszyscy muszą wypełniać papiery .

pokażę legitymacją PIS, zareklamuje JOnedeera i żadnej kary nie będzie 😂

• Like 1
Opublikowano

ja napisałem - podejście szlachty, a nie, że są szlachtą, bo oni nic wspólnego poza roszczeniową postawą ze szlachtą nie mają , tzn nie płacić podatków, na wszystko narzekać i żeby pospólstwo pracowało za darmo

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nie napisał:

bo to jest jeszcze feudalne myślenie większości polskich "biznesmenów" , dla nich pracownik to tylko koszt, konieczne zło; ma robić po kilkanaście godzin dziennie w najgorszych warunkach za psie pieniądze;

Jak dla pracodawcy pracownik to problem, tak dla rządzących obywatel to tylko problem.🤣

7 minut temu, jahooo napisał:

ja napisałem - podejście szlachty, a nie, że są szlachtą,

Pracodawcy jakoś ciągną ten nasz Kraj i swoją działalnością raczej go budują. Szlachta chyba zaś doprowadziła do upadku Rzeczpospolitą. Tak więc dla przedsiębiorcy nazywanie go szlachtą raczej ujmą niż zaszczytem😂 Podejście zaś szlachty, to raczej jak podejście PiS .

Edytowane przez mirro
Opublikowano

gdyby nie twarda ręka Ministerstwa Finansów w egzekwowaniu należności za PiS, to idąc w/g zasad określonych przez PO budżet już by dawno runął, bo większość skutecznie korzystała z "optymalizacji podatkowej", którą w końcu ukrócono

czyli chłopi pańszczyźniani mieli płacić na państwo, a "szlachta" nie

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

czyli chłopi pańszczyźniani mieli płacić na państwo, a "szlachta" nie

A co mieli do gadania chłopi pańszczyźniani. Przecież nawet stanowić sami o sobie nie mogli. 🤣

Opublikowano

i dalej nie mogą, nadal w Sejmie "szlachta" kupuje sobie ustawy jakie chce

jak dziś się to troszkę zmieniło, to plucie jadem na PiS, że "zamach na klasę średnią i przedsiębiorców" - bo muszą płacić podatki, a nie musieli do tej pory

Opublikowano (edytowane)

Nooooo jak się z drobnego biznesu robi na siłę "klasę średnią", a potem ładuje im na plery obciążenia większego biznesu, to właśnie tak się musi skończyć. Szczególnie gdy te biznesiki coś zakłóci. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
17 minut temu, racyl napisał:

chłop jak mu się nie spodoba albo zaniedba robotę to na następny dzień idzie do innej roboty a szlachcie jak biznes nie wypali to zostanie z długami albo przestanie zarabiać .

Szlachcic nie może iść do roboty?duma nie pozwala?🤪

19 minut temu, racyl napisał:

Pracownik ma pełną swobodę jak jedna praca mu się nie podoba to może szukać innej.

To samo i szlachcic robić może, szukać lepszej roboty lub łatwiejszego biznesu🤪

20 minut temu, racyl napisał:

wy nic nie umiecie samemu rozkecić i wam się wydaje że to jak splunięcie czy nastawienie budzika i pobudka do pracy a miejsce pracodawcy jest usłane różami a pieniążki same spływają do kieszeni 😂

bo tak jest, jakby tak ujowo było to byś poszedł do tej roboty gdzie jest tak cudownie🤪

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

i dalej nie mogą, nadal w Sejmie "szlachta" kupuje sobie ustawy jakie chce

Czyli szlachta sejmowa, wybrana z pospólstwa, to sami ..........😂

2 minuty temu, witejus napisał:

bo tak jest, jakby tak ujowo było to byś poszedł do tej roboty gdzie jest tak cudownie🤪

Zajebiaszczo prosty plan. Normalnie genialny w swej prostocie. 😂

Opublikowano
19 godzin temu, Pafnucy napisał:

powinno się zlikwidować socjalopatologię. widać do czego to prowadzi. chcesz mieć kasę ? zapracuj na nią. żadne starożytne pisma nie nauczają by dawać za nic nierobom.

Sam chcesz  siebie  zlikwidować   dobre  :D  :D  :D  :D  

Opublikowano

U mnie na odwrót.😂 Mogłem se jeszcze posłużyć, mieć wyjebane na wszystko, polecieć gdzie każą, choć pewnie już bym grzał stołek w jakimś sztabie. A tak trza się męczycć

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

U mnie na odwrót.

😂porzuciłeś ciepłą posadkę w armii by ryć w błocie, deszczu i zimnie za marne grosze, może przedszkolaki młodsze ci uwierzą🤣

Opublikowano
23 minuty temu, mirro napisał:

Czyli szlachta sejmowa, wybrana z pospólstwa, to sami ..........😂

Zajebiaszczo prosty plan. Normalnie genialny w swej prostocie. 😂

chodzi mi o tych poza Sejmem, co sobie kupują ustawy na zamówienie - tych "byznesmenów"

Opublikowano
55 minut temu, mirro napisał:

Pracodawcy jakoś ciągną ten nasz Kraj

Woźnica wprowadził wóz z węglem miedzy bloki i krzyczy:
- Węgiel przywiozłem, węgiel przywiozłem...
Na co koń odwraca łeb i mówi:
- Taa k**wa, Ty przywiozłeś...

:D 

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, Denwer napisał:

Sam chcesz  siebie  zlikwidować   dobre  :D  :D  :D  :D  

ciekawy wniosek. :D

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Szlachcic nie może iść do roboty?duma nie pozwala?🤪

To samo i szlachcic robić może, szukać lepszej roboty lub łatwiejszego biznesu🤪

niejeden szlachcic zanim został biznesmen więcej pracował niż ten pracownik. leń nigdy niczego nie założy i zawsze będzie wołał więcej.

Nie jest tak cudownie ?, za mało płacą to nawet od jutra idą do nowej pracy, jakie tu ryzyko ma pracownik ?

Najlepiej jakby jedną pensję dostał a na wartość drugiej mógłby sobie wynieść towaru z firmy 😄

52 minuty temu, witejus napisał:

😂porzuciłeś ciepłą posadkę w armii by ryć w błocie, deszczu i zimnie za marne grosze, może przedszkolaki młodsze ci uwierzą🤣

Może jakbyś trochę szerzej spojrzał to zanim założył to co teraz ma to ulokował kasę zarobioną w armii.

zawsze się mówiło 15lat i emerytura w armii, policjii itp. jak ktoś chciał to szedł

Opublikowano

Jak to to jaki ? pracownik w/g ciebie codziennie przeżywa katusze że musi pójść do pracy i pracować pracodawca musi się martwić o wszystkie koszty utrzymania firmy i pracownika. wraz ze spadkiem bezrobocia nie potrzeba ochrony pracownika bo aż nad to ją ma a pracodawca który ma mniejszy wybór chcę czy niechcę będzie szanował pracownika

Wcześniej czy później wzrosty pensji będą musiały wyhamować bo tak sie nie da na dłuższą metę

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

niejeden szlachcic zanim został biznesmen więcej pracował niż ten pracownik. leń nigdy niczego nie założy i zawsze będzie wołał więcej.

Nie jest tak cudownie ?, za mało płacą to nawet od jutra idą do nowej pracy, jakie tu ryzyko ma pracownik ?

Najlepiej jakby jedną pensję dostał a na wartość drugiej mógłby sobie wynieść towaru z firmy 😄

Może jakbyś trochę szerzej spojrzał to zanim założył to co teraz ma to ulokował kasę zarobioną w armii.

zawsze się mówiło 15lat i emerytura w armii, policjii itp. jak ktoś chciał to szedł

patrzysz w typowy sposób jak polski nadzorca w folwarku - chłop na pewno coś ukradł, jeszcze nie wiem co, ale lepiej mu od razu przyp.....

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

to Ty cytowałem PUDZIANA ? to i ja jego zacytuje ,, ciezkie czasy tworzą dobre biznesy a dobre nieudaczników " problem w tym ze jest za duzo nieudaczników ale dzieki rządowi jest sporo wolnej kasy na rynku i kazdy troche uszczknie ale jak zacznie kasa sie kończyć to zostaną tylko najlepsi .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v