Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, witejus napisał:

To co się marzyło rządowi na emigracji jest gówno ważne, gdyby nie terror i zbrodnie Niemieckie do powstania na rozkaz rządu w Londynie ruszyła by nie wielka grupa Warszawiaków.Przed powstaniem mało kto w Warszawie myślał w ten sposób.

Nooooo było ważne, bo jednak kiedy zdecydowano o pozostawieniu nas w bloku sowieckim, to liczenie na wdzięczność aliantów upadło. No cóż trza było imać się innych sposobów. Potencjalnie każdy mógł być uznany za powstańca. I ci co walczyli i kobity gotujące zupę. Tzn po wybuchu powstania dla Niemców wszyscy byli powstańcami, więc ich los mógł byc tylko jeden.

A teraz wyobraź sobie że dzielno Armia Czerwona wkracza do oswobodzonej Warszawy, gdzie witają ich powstańcy. Ruscy mówią że "tu będzie komandir miasta z ich nadania" a Polacy że ni kija bo oni tu rządzą. O ile jeszcze oddziały liniowe mogły by to mieć w dupsku, o tyle NKWD idące za nimi nie pieprzyłoby się z nikim. To co stałoby się w takim przypadku to nawet przerosłoby samo powstanie.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A teraz wyobraź sobie że dzielno Armia Czerwona wkracza do oswobodzonej Warszawy, gdzie witają ich powstańcy. Ruscy mówią że "tu będzie komandir miasta z ich nadania" a Polacy że ni kija bo oni tu rządzą. O ile jeszcze oddziały liniowe mogły by to mieć w dupsku, o tyle NKWD idące za nimi nie pieprzyłoby się z nikim. To co stałoby się w takim przypadku to nawet przerosłoby samo powstanie.

Tylko w 44r nikt tak w Warszawie nie myślał nikt tak nie kalkulował , to wiemy dziś po latach. Tylko terror i Niemieckie zbrodnie były bezpośrednią przyczyną powstania.

Opublikowano

Nikt tez nie myślał że Berlingowcy zostaną powstrzymani przed pomocą powstańcom. Cel był jasny - powstanie ma się wykrwawić bo inaczej nasze oddziały byc może będą musiały naparzać się z ruskimi.

4 minuty temu, witejus napisał:

Tylko w 44r nikt tak w Warszawie nie myślał nikt tak nie kalkulował ,

Mysleli i kalkulowali decydenci. 

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Tylko w 44r nikt tak w Warszawie nie myślał nikt tak nie kalkulował , to wiemy dziś po latach. Tylko terror i Niemieckie zbrodnie były bezpośrednią przyczyną powstania.

główną przyczyną Powstania była bliskość frontu i szkoda klawiatury rozkminiać dlaczego.

a jeszcze "główniejszą" przegrana kampania wrześniowa a tu by trzeba jeszcze więcej klikaniny aby objaśnić przecież fundamentalne prawdy  które już dziś z perspektywy czasu winny być bezdyskusyjne a jednak są. przez kogo? przez .... no no dobrze dobrze - przez kolejnych polityków co na tragediach minionych obecne swoje jakieś .... eee tam
na prawdę szkoda klawiatury

Opublikowano

Jeżeli ktoś chce dowodzić to przyjmuje na siebie pełną odpowiedzialność. Większość to byli dowódcy wojskowi. Tym większa ich odpowiedzialność, bo mieli pod komendą cywili. Wysyłając ich do walki musieli zdawać sobie sprawę z tego co się stanie. 

Opublikowano

Na co powstańcy liczyli? Nasza armia nie dala rady Niemcom, oni nie dali rady ruskim a powstancy chcieli dac rade jednym i drugim? W szkolach powinni dawac to za przyklad najwiekszej tragedii spowodowanej oderwaniem od rzeczywistosci i przestrzegac by nikt nigdy tego nie powtórzył 

Opublikowano

czekam na kuriera i sie nie mge doczekac...a klawiatura mi sie juz zacina.

10 minut temu, witejus napisał:

tak myslano i kalkulowana w londynie...ich tam terro i zbrodnie malo dotykal-co najwyzej jakies bombardowanie miast- to byla polityka i tyle..

warszawskie dowodztwo ak klamalo londynowi jak z nut-na podstawie klamliwych raportow wydano decyzje o powstaniu...

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

tak myslano i kalkulowana w londynie...ich tam terro i zbrodnie malo dotykal-co najwyzej jakies bombardowanie miast- to byla polityka i tyle.

tak pewnie było

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

a takiej próbowałeś? ktokolwiek próbował? to dotykowe i nic się tam zacinać nie powinno chyba że soft no i touchpad w jednym
Tylko to coś ok stówki i jak na eksperyment trochę szkoda to pytam ale jak mnie mechaniczne wystarczająco wqrwią to pewnie i zaeksperymentuję
No chyba że ktoś ... coś to waga eksperymentu będzie mniejsza
takie coś lub podobne
nie wiem czy już dopracowane czy jeszcze trzeba poczekać aż dopracują tę ideę bo wydaje się być niegłupia

Zrzut ekranu 2022-08-02 134253.png

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
witejus napisał:

Zapytaj ostatnich powstańców z kim walczyli a nie pochwalaj jacusiowych bzdetów.

I po co to? Już było o Okulickim. Strzelano się z Niemcem w nadziei na konfrontację z Ruskim a że ruski pokazał co o tym myśli to wyszła rzeź. Jednostki niepewne posłał na stracenie. Teraz ma takie samo podejście. Gdyby nie układy alianckie napierdalanka z ruskimi potrwałaby jeszcze ze dwa lata i raczej zostaliby sprowadzeni do poziomu tundry... Lufy łatwo się obraca.

witejus napisał:

20 minut temu, Takeda napisał:

marzyło się rządowi na emigracji i dowództwu AK witanie Rosjan w wyzwolonej Warszawie po gospodarsku.

To co się marzyło rządowi na emigracji jest gówno ważne, gdyby nie terror i zbrodnie Niemieckie do powstania na rozkaz rządu w Londynie ruszyła by nie wielka grupa Warszawiaków.Przed powstaniem mało kto w Warszawie myślał w ten sposób.

Nie było woli takiego rozkazu kolego.

dysydent napisał:

10 minut temu, jacus napisał:

a takiej próbowałeś? ktokolwiek próbował? to dotykowe i nic się tam zacinać nie powinno chyba że soft no i touchpad w jednym
Tylko to coś ok stówki i jak na eksperyment trochę szkoda to pytam ale jak mnie mechaniczne wystarczająco wqrwią to pewnie i zaeksperymentuję
No chyba że ktoś ... coś to waga eksperymentu będzie mniejsza
takie coś lub podobne
nie wiem czy już dopracowane czy jeszcze trzeba poczekać aż dopracują tę ideę bo wydaje się być niegłupia

idea niegłupia ale... jak poczujesz reakcję pode palcem to wiesz, że naciskłeś - przyzwyczajanie się do tego to ciekawe doświadczenie.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Rosyjski deputowany powiada że z Polski będzie park jurajski a z Anglii Atlantyda .

Żeby TO jeszcze była prawda. 

Ludzie wierzą we wszystko co piszą te durne media. 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)

A kto to wie jaka jest prawda w całej prawdzie .

Jak napadną to będzie prawdziwa prawda .

Powiadali że Niemiec nie na padnie a napadł .

Prawda jest taka że wielki brat  nas opuści bo będzie pilnował Tajwanu bo Chin się zdenerwował .

Władek będzie miła to co zechce w tej sytuacji zachód nas sprzeda .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

to dinozatorland zostanie- podobny do parku jurajskiego.

ja to jestem tradycjonalsta-gdy zapomnailem myszki na urlop ,to trudno mi bylo sie przestawic na touchpada, pare dni to byla mordega..

Opublikowano

Tajwan po takiej akcji to się Chinom przyda jedynie na kolejny mega projekt budowlany a jak się runek amerykański wówczas wqrwi to będą go realizować 10 razy dłużej...

galan99 napisał:

Pewnie będzie Wielka Rosja .

To trzeba mieć niezły kibel pod peruką aby myśleć iż ze 150 milionowego kraju zrobi się potęga.

jacus napisał:

to dinozatorland zostanie- podobny do parku jurajskiego.

ja to jestem tradycjonalsta-gdy zapomnailem myszki na urlop ,to trudno mi bylo sie przestawic na touchpada, pare dni to byla mordega..

No jak niema co poklikać zostaje jeno pocieranka...

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

polscy rolnicy w środku żniw od rana do wieczora na forum 

Ja już po głównych żniwach u mnie, czyli czerwcowych, teraz tylko małe 2-dniowe żniwa, ale dolało w weekend i trzeba czekać aż obeschnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v