Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, witejus napisał:

Co to za bełkot?jak to rozumieć?po co te pytajniki powtykane byle gdzie?

Ciebie nie przebije, jesteś bezkonkurencyjny.

Ha ha toś się miał czego przyczepić. Nie wiesz co znaczy ten znak? Trudno. Ale cieszę się twoim niedzielnym sukcesem. Na pewno urosłeś po tym jak mi to wytknąłeś.

PS nie wiesz, że po znaku zapytania jest nowe zdanie i zaczyna się je z wielkiej litery? Ach wy pisowcy jak zwykle zrobicie gorzej coś co komuś wypominacie. Ja jeden błąd ty dwa. MISTRZU SAMOZAORANIA. Oj tak szybko popsułem ci to święto.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Ha ha toś się miał czego przyczepić.

Czepiałem, czepiam i będę się czepiał, bo podobno magister, inżynier powinien pisać prawidłowo.Czy urosłem? za chwilę pójdę się zmierzyć.Roman imponuje ci swoją pisownią?

Opublikowano

PIS STOSUJE KREATYWNĄ KSIĘGOWŚĆ ABY ZMNIEJSZYĆ ZADŁUŻENIE

W czasie posiedzenia Sejmu Prezes NIK wykazał skandaliczne nieprawidłowości w finansach publicznych Polski w związku z wykonywaniem budżetu na 2021 rok. Marian Banaś zaznaczył, że niemal ZŁOTYCH zostało wyłączone spod kontroli parlamentu! W swoim wystąpieniu prezes NIK poinformował, że ustawa budżetowa ,,nie obejmowała jednak wielu istotnych operacji finansowych związanych z realizacją zadań państwa, które mają wpływ na wzrost długu’’. Według szefa NIK ,,zdeprecjonowano znaczenie budżetu jako najważniejszego planu finansowego państwa’’. Wskazał, że ,,Na deformowanie wyniku budżetu państwa niewątpliwie wpływ miały działania polegające na nieodpłatnym przekazywaniu podmiotom spoza sektora finansów publicznych obligacji Skarbu Państwa na kwotę ponad 22 mld zł, w tym Centralnemu Portowi Komunikacyjnemu 2,2 mld zł, Agencji Rozwoju Przemysłu 2,1 mld zł czy jednostkom radiofonii i telewizji 1,9 mld zł’’. NIK wykazała, że ,,Sytuacja finansowa Polski w 2021 roku była daleka od równowagi. Relacja zadłużenia sektora instytucji rządowych i samorządowych do PKB brutto, ukształtowała się w wysokości 53,8 proc. Na koniec 2021 roku wystąpiła rekordowa, sięgająca 10 proc. PKB brutto różnica między długiem sektora instytucji rządowych i samorządowych obliczanym według metodologii unijnej, a państwowym długiem publicznym ustalanym według zasad krajowych’’.

To wszystko doprowadziło do tego, że ,,Ostatecznie dług instytucji rządowych i samorządowych był o prawie 262 mld wyższy niż państwowy dług publiczny’’.

Co więcej według NIK ,,Spłata zadłużenia Banku Gospodarstwa Krajowego i Polskiego Funduszu Rozwoju jest gwarantowana przez Skarb Państwa, pomimo że udzielenie tych gwarancji nie zostało objęte limitami określonymi w ustawie budżetowej. Powyższe oznacza, że spod kontroli parlamentu wyłączono kwotę niemal 215 mld zł potencjalnych zobowiązań Skarbu Państwa’’. PiS zadłuża kolejne pokolenia, pusty dodruk pieniądza przynosi opłakane skutki – przed którymi jako jedyna w polskim parlamencie ostrzegała Konfederacja. 

Zadłużenie to będą spłacać nasze wnuki i dalsze pokolenia. W tym czasie olbrzymia kwota niemal miliardów złotych została wyłączona spod kontroli parlamentu. Należy zwiększyć przejrzystość finansów publicznych! Polacy mają prawo wiedzieć jak wydawane są ich ciężko zarobione pieniądze!

PiS dewastuje finanse publiczne Państwa Polskiego - ale te szabesdoje chroniące jeden drugiego nic nie wspominają o zadłużaniu finansów naszego państwa w Międzynarodowym Banku Rotchildów. Mam rozumieć, że wymienione podmioty jak Bank Gospodarstwa Krajowego i Polskiego Funduszu Rozwoju to jego miejscowe dojne krówki.  Nic nowego - geszept i lichwa krajowych syjonistów ma się dobrze - czekamy na kolejną srajdemię która przykryje te afery finansowe.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał:

Czepiałem, czepiam i będę się czepiał, bo podobno magister, inżynier powinien pisać prawidłowo.Czy urosłem? za chwilę pójdę się zmierzyć.Roman imponuje ci swoją pisownią?

Błędów nie zrobiłeś tym razem. Teraz popracuj nad odstępami. I ty się czegoś widać nauczyć możesz. W tych kilku postach ty walnąłeś z 10 byków ja jeden. Ot taka mała statystyka. No ale ty nie masz magistra hehehehehe.

Człowieku już tu nie jeden pierdół się czepiał i zaraz na tym się wykładał jak ty.,

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

ty walnąłeś z 10 byków ja jeden

Nie bądź taki skromny i podkreśl te błędy, może się czegoś nauczę. Uprzedzę że mała litera napisana celowo, o ile wiesz gdzie

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

I ty się czegoś widać nauczyć możesz.

szkoda że ty nigdy.

Opublikowano

wylezie toto przemadrzale ono i psuje nastrój w każdym temacie gdzie sie pokaże.

Opublikowano
13 minut temu, many13 napisał:

295599128_10159704121074193_519581284209

Covid cały czas nagłaśniany by ludzie się bali alergia , katar to już nie istnieje tylko Covid .

jesienią boją się bo inflacja + Covid = gówno , tak wywrócą gospodarkę .

Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Jak się już czepiasz to przestań błędy robić bo się tylko ośmieszasz. I teraz będziesz skakał parę dni i zaczepki szukał bo ci znowu ego ucierpiało.

jak się ośmieszasz to napisz chociaż w jakim celu a jak oceną merytoryczną chcesz zabłysnąć to na podstawie jakich faktów których rąbek z zwykłej grzeczności wypadało by przedstawić? Fundamentem każdej ludzkiej nienawiści jest wszechobecne kłamstwo. Kłamstwo pisane w gazetach, tygodnikach, periodykach, w „naukowych” publikacjach, głoszone w szkołach, rozpowszechniane przez media, przez X muzę, głoszone w sztukach teatralnych, a nawet w kabaretach. Kłamstwo głoszone przez wodzów narodu. przez wszawych tzw. polityków, powtarzane wszędzie, bezustannie, w prywatnych rozmowach ludzi głęboko upośledzonych, w środkach masowego przekazu, z mównic, ambon, meczetów, bożnic, cerkwi, etc, etc, etc. Taka nienawiść prowadzi do histerii nienawiści, a histeria nieuchronnie do wojny! Wszechobecne kłamstwo, adresowane jest głównie do ludzi prymitywnych, pozbawionych elementarnej wiedzy, a tych w każdym narodzie jest ogromna większość! Ten bezmyślny motłoch stanowi trzon każdej armii świata, ten motłoch stanowi ogromną większość w każdym narodzie, w każdym państwie świata. To motłoch jest ludobójcą kłamstwem mianowanych wrogów.

Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy napisał:

szkoda że ty nigdy.

Daj se spokój. Bo już ci jakiś czas temu tu styki się popaliły. Ładny wtedy występ dałeś. Aż chyba na urlop cię w nagrodę wysłali. I znowu zaczynasz?

11 minut temu, mirro napisał:

Panowie. A co Wy tak z rańca na bojowo?😂

Wytknął mi jeden błąd, sam zrobił kilka. I teraz będzie zaczepki parę dni szukał. Bo ego ucierpiało. Można by rzec normalka.

17 minut temu, witejus napisał:

Wymiękłeś?🤣

Po prostu pyskówka to nie jest mój ulubiony rodzaj zajęcia jak twój czy @Pafnucy. Wytknąłeś mi jeden błąd sam zrobiłeś kilka. i na tym koniec.

Opublikowano

To o ile będą więcej płacić za Energię .

Sprzedawcy energii upominają się w URE o podwyższenie rachunków jeszcze w tym roku. Gdy uzyskają zgodę regulatora, taryfy będą mogli zmienić po dwóch tygodniach
Mieszkańcy Warszawy podwyżki odczuli jeszcze szybciej. Za prąd płacą więcej już od czerwca i to nawet mimo mniejszego zużycia
Przed sezonem nad nowymi taryfami pracują ciepłownie. Już jesienią można spodziewać się podwyżek rzędu kilkudziesięciu procent
Wyższych rachunków chcą też wodociągi. We wrześniu Wody Polskie przyjrzą się ich kolejnym wnioskom o podwyżki .

Taki przykład .

Napięty sezon grzewczy

Przed końcem roku czekają nas z pewnością podwyżki taryf za ciepło, które odczujemy wraz z rozpoczęciem się sezonu grzewczego. W poszczególnych miastach mogą mieć różną skalę, jednak to, co może czekać większość z nich, ilustruje niedawne zaakceptowanie taryf dla Olsztyna. Od 1 sierpnia będzie tam obowiązywać taryfa przewidująca podwyżkę w skali 20,5 proc.

Opublikowano (edytowane)

Klarenbach - widać pra polskie nazwisko. Oskarża pis o spowodowanie inflacji. Temu też już widać styki popaliło. A może już się szykuje pod nową władzę? Albo w panice już mu się wszystko miesza?

Opublikowano (edytowane)

Taka refleksja mnie z rana naszla ze pisowcy to mają proste zycie. Rzadzi PIS to cały czas tematem jest Tusk. Jak bedzie rzadzil Tusk to nic sie nie zmieni bo dalej będą o nim ciągle gle PISać.  No i oczywiscie nieśmiertelne tematy - Niemcy Putin i LGBT oraz wszędobylski uklad😂

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Taka refleksja mnie z rana naszla ze pisowcy to mają proste zycie. Rzadzi PIS to cały czas tematem jest Tusk. Jak bedzie rzadzil Tusk to nic sie nie zmieni bo dalej będą o nim ciągle gle PISać.  No i oczywiscie nieśmiertelne tematy - Niemcy Putin i LGBT oraz wszędobylski uklad😂

dzisiaj jakies swieto ?? onuca zaczal myslec ??? ja pinkole chyba cos w powietrzu przyszlo z frontem -pogodowym oczywiscie -z zachodu..

ale czemu reszta po staremu -jeden na drugiego napieprza i czepia sie bzdetow ?? 

Opublikowano

Są takie sześćsetrazowe fajki - oxy. Kupuje to młodzież i Ukraińcy. Skończy się to wywalasz. Marża bardzo dobra, smaków w ciul. Normalna nikotyna w elektronice. Gówniarze zaczęli przyłazić to byli kulturalnie acz stanowczo wypierdalani. Kuźwa... matki zaczęły to leszczom kupować 11 letnim smrodom... Mówi się że to nikotyna a ta zgrywa światową i twierdzi, że wie. Na pały chciałem zapodać...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v