Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, jacek1296 napisał:

Masz wiatraka 2mw koło chałupy?

mam wiatrka pareset metrow od pensjonatu... w czym to przeszkadza ??? skrzydla sie kreca .. chyba tylko tym co wszystko przeszkadza to szkodzi na glowe...

Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał:

deweloperka i budowlanke to nie stopy zabiły a drogie materiały budowlane a teraz stopy % dodatkowo spowolnią , nie bede patrzył ale chyba była rekordowa ilosc oddanych nowych mieszkań za ubiegłe lata , ten rynek ratowali tylko emigranci z ukrainy poprzez najem mieszkań  gdyby nie oni to ten rynek padł by juz dawno 

Skąd ty te swoje przemyślenia bierzesz bo chyba nie z głowy. Przy tanich kredytach ceny materiałów nie miały znaczenia. To nie ceny materiałów spowodowały spadek ilości inwestycji a koszt i dostępność pieniądza finansującego tą inwestycję. 

Przetrawiłeś już smutną prawdę że silna waluta jest dla obywatela korzystna bo podnosi jego siłę nabywczą? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ulman ja sobie pomieszkuje w woj mazowieckim i rozmawiam z ludzmi , juz w styczniu , w lutym były odmowy lub przełozenia budowy domów na potem jak spadną ceny materiałów budowlanych jeszcze przed zwyżką stup procentowych , wiec oczywiscie bzdury opowiadasz tak samo jak wczoraj o cenie rubla rosyjskiego dobroczynnego wpływu na gospodarke rosyjską .

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, jarecki napisał:

deweloperka i budowlanke to nie stopy zabiły a drogie materiały budowlane a teraz stopy % dodatkowo spowolnią , nie bede patrzył ale chyba była rekordowa ilosc oddanych nowych mieszkań za ubiegłe lata , ten rynek ratowali tylko emigranci z ukrainy poprzez najem mieszkań  gdyby nie oni to ten rynek padł by juz dawno 

to nie ja straszyłem inflacją w niemczech , zresztą ja inflacją nie straszyłem nigdy ja mogłem tylko straszyć brakiem pracowników czyli ukrainców i dalej strasze ze jak oni wyjadą to bedą spore spadki sprzedazy przy wzroscie cen czyli stagflacja ,            chyba wczoraj czytałem ze tesla wstrzymała produkcje samochodów w niemczech z powodu nie wykszałconych pracowników a i tak jeszcze musi zatrudnic kilka tys pracowników 

Drogie materiały to było jedno. Ale kredyty dobiły budowlankę do reszty. Zapaść nastąpiła dopiero ostatnio po ostrych podwyżkach stup. Gdzie ludzie potracili zdolność kredytową a raty się podwoiły. To po podwyżce stup chyba Paribas czy jak mu tam zawiesił dawanie kredytów hipotecznych. Pomimo drożejących materiałów w zeszłym roku budowlanka jakoś się kręciła stopy ja dobiły. A to już robota pisu.

Co do inflacji pamiętam jak ze dwa miesiące temu wklejałeś tu linki jaka to w Niemczech inflacja. I jaka tam jest olbrzymia realna inflacja itd. I co? Prześcignęliśmy Niemców razy dwa. U nich spada u nas rośnie a nasze gospodarki są połączone i to co się dzieje u nich przyjdzie i do nas. Z tym, że u nas będzie dużo gorzej tylko trochę później.

37 minut temu, jacus napisał:

mam wiatrka pareset metrow od pensjonatu... w czym to przeszkadza ??? skrzydla sie kreca .. chyba tylko tym co wszystko przeszkadza to szkodzi na glowe...

Jak to w czym przeszkadza? Ktoś bierze forsę za ziemię pod wiatrak a sąsiad nie. Więc lepiej i uczciwiej wg pisu i ich elektoratu jest by nikt nie mógł mieć tej forsy. Tu się kłania scena z kultowego serialu Dom. Gdzie dozorca Prokop rozbija na schodach telewizor wygrany w zakładzie od Bawolika. Na pytanie co narobił odpowiedział. "ja nie mam i pan nie ma to jest sprawiedliwość dziejowa" I takie właśnie bolszewickie myślenie przyświeca pisowi i jego elektoratowi., że lepiej już aby nikt nic nie miał niż jeden ma mieć więcej. Oczywiście nie dotyczy polityków psi oni mogą i musza mieć więcej.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Bo u nas wungiel najważniejszy. Którego nawiasem mówiąc brakuje. I musimy go sprowadzać. tak to jest jak rządzą gamonie, które nic nie rozumieją

Jak POlikwidowali kopalnie to i brakuje, gamonie zPO.

Ojciec kumpla odebrał nowe audi za ponad 200 tys i tylko jedne kluczyk dali.

To tam już taka bida?

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Co do inflacji pamiętam jak ze dwa miesiące temu wklejałeś tu linki jaka to w Niemczech inflacja

jeszcze raz napisze ja na temat inflacji nie wklejałem linków ani tej z polski ani z innych krajów , jak kogos nie stać   to niech nie kupuje tak samo jak pojawiają się w mediach ,, paragony grozy '' kazdy jest swiadomy jak zamawia towar ile kosztuje jak go niestać niech nie zamawiai idzie tam gdzie taniej  tak samo mam podejscie do strajków jak się komus praca nie podoba to niech jąs zmieni 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

jeszcze raz napisze ja na temat inflacji nie wklejałem linków ani tej z polski ani z innych krajów , jak kogos nie stać   to niech nie kupuje tak samo jak pojawiają się w mediach ,, paragony grozy '' kazdy jest swiadomy jak zamawia towar ile kosztuje jak go niestać niech nie zamawiai idzie tam gdzie taniej  tak samo mam podejscie do strajków jak się komus praca nie podoba to niech jąs zmieni 

Dokładnie Jareczku  , jak kogoś stać tylko na Corse to niech nie szuka BMW 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, witejus napisał:

Jak POlikwidowali kopalnie to i brakuje, gamonie zPO.

To tam już taka bida?

https://www.fakt.pl/polityka/szydlo-nabrala-gornikow/7j1yy0s

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1688926,1,koniec-kopalni-makoszowy-a-przeciez-premier-szydlo-obiecala-ratowac-gornictwo.read

Dobrze, że zamykali kopalnie dobrze, że Szydło je zamykała. Bo były nie rentowne. Tylko pis zamykając kopalnie mamił ciemnotę węglem nie starali się zapewnić innych źródeł energii wręcz przeciwnie docinali te inne źródła jak np wiatraki. Głupota pisu właśnie przejawia się w tym, że zamykając kopalnie zamykali również inne źródła energii i nie starali się dać nic w zamian.

31 minut temu, jarecki napisał:

To właśnie świadczy o twoim nie zrozumieniu sprawy. Myślisz, że masz prostą receptę. Ale jak ten co go nie stać nie kupi to ten co buduje nie będzie miał pracy i nie będzie go stać na dużo tańsze rzeczy niż mieszkanie i tak będzie szło coraz bardziej w dół i ludzi nie będzie stać na coraz tańsze rzeczy. tak można to schematycznie i w dużym uproszczeniu opisać. Tak się rodzą kryzysy z takich prostych recept takich ludzi jak ty co nie rozumieją ekonomii i gospodarki.

PS ludzie kiedy wy się nauczycie, że kredyt nie zawsze bierze ten co go nie stać?

22 minuty temu, Dziad932 napisał:

Dokładnie Jareczku  , jak kogoś stać tylko na Corse to niech nie szuka BMW 

Musze tłumaczyć? U nas wielu wypadało by zachęcić do nauki podstaw ekonomii. Bo ciemnota totalna panuje.

e90c01fe994cf2562bbda768c92169a1.jpg

Opublikowano

To właśnie świadczy o twoim nie zrozumieniu sprawy. Myślisz, że masz prostą receptę. Ale jak ten co go nie stać nie kupi to ten co buduje nie będzie miał pracy i nie będzie go stać na dużo tańsze rzeczy niż mieszkanie i tak będzie szło coraz bardziej w dół i ludzi nie będzie stać na coraz tańsze rzeczy. tak można to schematycznie i w dużym uproszczeniu opisać. Tak się rodzą kryzysy z takich prostych recept takich ludzi jak ty co nie rozumieją ekonomii i gospodarki.

PS ludzie kiedy wy się nauczycie, że kredyt nie zawsze bierze ten co go nie stać?

w zdrowej gospodarce jak niema popytu na towar czy prace to spadają ceny , kryzys powstaje z powodu sztucznego utrzymania poprzez zachety lub subwencje rządowe 

Opublikowano (edytowane)

zatem bliżej ideału jest aby w gospodarce rządu żadnego nie było niż durny rząd

na razie nie widać ozdrowieńczych gospodarczo poczynań rządów całej unii bo interwencjonizm jeszcze narasta jako próby reakcji na obiektywne zjawisko jakim jest niedobór surowców naturalnych a na to żaden interwencjonizm nie pomoże

nieciekawe prognozy na przyszłość bo musi się rozwalić dużo więcej aby rozum powrócił bo na razie dostrzegam coś zgoła przeciwnego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Co do inflacji pamiętam jak ze dwa miesiące temu wklejałeś tu linki jaka to w Niemczech inflacja. I jaka tam jest olbrzymia realna inflacja itd. I co? Prześcignęliśmy Niemców razy dwa. U nich spada u nas rośnie

Spadła  u niemców  bo obniżyli  podatki w paliwie.  Tak samo jak u nas  spadła  inflacja  jak  rząd  PiS  obniżył  podatki i w  marcu   inflacja spadła   

Zobaczymy  za  miesiąc  czy  dalej  będzie  spadać 

Opublikowano (edytowane)

a Morawiecki został w Polsce aby Tuskowi brukselskie zarobki "spalić" (umniejszyć) inflacją (pozostała domniemana część paska na dole materiału wideo)

obaj odnieśli sukces a reszta funduje trofea ich prywatnych przepychanek

ja mam propozycję - obydwu w worek i o słupa, ten sam worek co reszcie na dziadowską torbę zafundowali

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

To jesteś głuchy? nie słyszysz tego hałasu? Mam pole 500m od wiatraka 2mw. Na dłuższą metę hałas bardzo uciążliwy. Żeby nie było, na mojej ziemi miały stanąć 4szt., nie zgodziłem się.

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, jarecki napisał:

w zdrowej gospodarce jak niema popytu na towar czy prace to spadają ceny , kryzys powstaje z powodu sztucznego utrzymania poprzez zachety lub subwencje rządowe 

Tu akurat masz racje. Pis rozdawał forsę z dodruku na tarcze anty kowidowe. A ludzie zamiast inwestować to w firmy kupowali mieszkania. tak zaczęto rozgrzewać deweloperkę i budowlankę. Ceny mieszkań zaczęły rosnąć bo rząd sztucznie wykreował większy popyt. A, ze ceny rosły ludzi doszli do wniosku, że opłaca się kupować na kredyty i wynajmować.

Teraz pis podlewa benzyny do inflacyjnego ognia dosypując na rynek forsę z dodruku a rada polityki pieniężnej ten ogień gasi zarzynając deweloperke i budowlankę.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Spadła  u niemców  bo obniżyli  podatki w paliwie.  Tak samo jak u nas  spadła  inflacja  jak  rząd  PiS  obniżył  podatki i w  marcu   inflacja spadła   

Zobaczymy  za  miesiąc  czy  dalej  będzie  spadać 

Chyba ci sufit spadł na głowę a nie inflacja. Było wahnięcie w jednym miesiącu ale ile procent jest teraz. Inflacja w Polsce od kilku miesięcy nawet przed wojną rośnie. Z miesiąca na miesiąc jest trend wzrostowy raz jest to mniejszy wzrost raz większy ale rośnie. W Niemczech spada. A u nas dalej będzie rosła. Popatrz sobie na dane z innych krajów Europy. W zasadzie wszędzie udało się jakoś to opanować. Mało który kraj ma ponad 10 %. Wiele krajów ma przyrosty 1 lub mniej. A u nas już nawet nikt nie mówi, ze przestanie rosnąc w najbliższym czasie.

Ceny paliwa to nie wszystko. Niemcy nie dolewają do swojej inflacji paliwa w postaci forsy z dodruku pis to nadal robi. Dlatego u nas inflacja będzie rosła dalej. U Niemca zacznie powoli spadać lub się zatrzyma.

Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

Tu akurat masz racje. Pis rozdawał forsę z dodruku na tarcze anty kowidowe. A ludzie zamiast inwestować to w firmy kupowali mieszkania. tak zaczęto rozgrzewać deweloperkę i budowlankę.

Jak rząd liczył że zrobią inaczej, to chyba mamy najbardziej naiwny rząd z możliwych.😂

Opublikowano (edytowane)

Rząd liczył, że z wdzięczności ludzie zagłosują na Dudę. Miał w d*pie na co ludzie to wydadzą. Tyle forsy wpompowali a Duda ledwo wygrał 400 tys większością głosów. Gdyby chcieli by ludzie wydali to na firmy zrobili by obostrzenia na co można wydać. Ale oni mieli to w d*pie bo liczył się Duda.

Opublikowano
24 minuty temu, hubertuss napisał:

Niemcy nie dolewają do swojej inflacji paliwa w postaci forsy z dodruku pis to nadal robi. Dlatego u nas inflacja będzie rosła dalej. U Niemca zacznie powoli spadać lub się zatrzyma.

Nasi dopiero doleją kasy z dodruku, jak im nie dadzą KPO. Wtedy powiedzą że "bez łaski" i sami zaczną inwestycje. A wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że tak będzie.

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Rząd liczył, że z wdzięczności ludzie zagłosują na Dudę.

A faktycznie zapomniałem o tym. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pisiory już nawet tak mówili, że jak nie będzie KPO to oni sami to sfinansują. Inflacja dopiero się zaczyna rozkręcać w naszym kochanym kraju. Oby nie była jak w Turcji.

A KPO na bank nie bezie. Wczoraj kolejne e maile Dworczyka wyciekły jak z kucharką ustalali orzeczenia TK.

A tu trochę o odbudowie UA

Odbudowa Ukrainy. Polsce przypadł wyjątkowo wymagający region (msn.com)

Szykuje się kolejny podatek

Ile wyniesie opłata reprograficzna? Znamy dane! (msn.com)

A tu trochę o inflacji

Inflacja szybuje, Polacy widzą dwóch głównych winowajców. I tego, kto mógłby ją okiełznać (msn.com)

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Ukraiński premier Denys Shmyhal podczas konferencji „Ramy mądrego i zrównoważonego procesu odbudowy Ukrainy” poinformował o tym, które państwa będą brały udział w odbudowie konkretnych obszarów kraju. „Międzynarodowi partnerzy będą mieli możliwość wykazania się swoim doświadczeniem i wiedzą, jak budować nowe otoczenie w zniszczonych i uszkodzonych miastach i wsiach” – napisano w komunikacie po konferencji.

Ale podpucha. 😂

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jahooo napisał:

Niemcy to jeszcze będą odbudowywać to, co w latach 40-tych bombardowali

Niemcy tam za bardzo nie bombardowali. Bo UA podobnie jak Litwa, Finlandia, Węgry czy Turcja współpracowała z Rzeszą.

• Confused 1
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

Ulman ja sobie pomieszkuje w woj mazowieckim i rozmawiam z ludzmi , juz w styczniu , w lutym były odmowy lub przełozenia budowy domów na potem jak spadną ceny materiałów budowlanych jeszcze przed zwyżką stup procentowych , wiec oczywiscie bzdury opowiadasz tak samo jak wczoraj o cenie rubla rosyjskiego dobroczynnego wpływu na gospodarke rosyjską .

Gratuluje ci ze mieszkasz w mazowieckim. Ja mieszkam w lubelskim i tam też zyja przedsiębiorcy, ogladamy tą samą telewizję , czytamy te samy newsy, obsługuja nas te same banki i nawet nasze kalkulatory tak samo liczą. Materiały nie podrożały w lutym istotnie w stosunku do listopada czy grudnia wiec to nie ceny materiałów są przyczyną. Cały dowcip tkwi w tym ze już wtedy były silnie podnoszone stopy% NBP a inflacja była coś pomiędzy 8 a 9% i również silnie rosła. Oficjalnie wszyscy mówili że inflacja za chwilę przekroczy 10% a Glapiński zapowiedział cały cykl podwyżek stopy referencyjnej NBP.  Gdyby nie było inflacji i tani kredyt to dalej miałbyś hossę w budowlance. 

Nie wiem czy rozumiesz co czytasz ale wychodzi raczej że nie. Pisałem o zarobkach i korzysci jakie spotkaja normalnego obywatela każdego kraju gdy kurs waluty sie istotnie umocni. 

No to jeszcze raz - zadanie z myslenia. 

Nowak zarabia 4500 netto czyli dla uproszczenia 1000 eur. Jeśli kurs wymiany z 4,5 Pln/eur zmieni sie na 1,5 Eur to Nowak będzie zarabiał 3000 Eur. 

Jaki kurs wymiany jest dla Nowaka korzystniejszy?

4 godziny temu, jarecki napisał:

O Matko Boska i Wszyscy Święci !!!  Toż to jakiś skrajnie liberalny i zdroworozsądkowy pogląd zacząłeś wyznawać. Co się stało?

3 godziny temu, jarecki napisał:

No, no , zaczynasz mnie zaskakiwaćO.o

1 godzinę temu, mirro napisał:

Ukraiński premier Denys Shmyhal podczas konferencji „Ramy mądrego i zrównoważonego procesu odbudowy Ukrainy” poinformował o tym, które państwa będą brały udział w odbudowie konkretnych obszarów kraju. „Międzynarodowi partnerzy będą mieli możliwość wykazania się swoim doświadczeniem i wiedzą, jak budować nowe otoczenie w zniszczonych i uszkodzonych miastach i wsiach” – napisano w komunikacie po konferencji.

Ale podpucha. 😂

Premier uprzejmie zezwala byśmy mu kraj odbudowali? O żesz pier**lony! To jest dopiero bezczelna swołocz! Grosza im j**ańcom nie dać. Jak będzie biedę klepał to grzeczniejszy bedzie. 

Z upaińcami zawsze tak było że "jak dziad odżyje to cię kijem obije" 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v