Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

bo napisałem, ze ci co pracują na dobrych posadach mają to gdzieś i ty już się nie boisz a do nie dawna się bałeś i straszyłeś.

No  właśnie napisałeś  nie pierwszą  i  nie ostatnią  brednie.   Ostatnio  pisałeś   że  w regulaminie  orlenu  nie ma nic  o kartach  potem  że  bez  aplikacji   nic  się nie zrobi  a następnie  że trzeba coś  drukować  co  okazało  się  wierutną bzdurą.

Ludzie którzy dobrze  zarabiają  nie chcą  dłużej  pracować  bo i  poco. Chcą  na starość  sobie  odpocząć  pozwiedzać  zacząć żyć   jak emeryci  na zachodzie. Owszem są  wyjątki  pracoholicy  albo  ci  co  za młodu  balowali  zamiast  pracować  i  mimo  tego  że  w podeszłym wieku  dobrze  zarabiają  to  emeryturka  cienka  jak dętka  w rowerze   ale  to są wyjątki  zdecydowana  większość  nie chce  pracować dłużej.

3 godziny temu, hubertuss napisał:

ty już się nie boisz a do nie dawna się bałeś i straszyłeś.

Ja  się nigdy  nie bałem i  nie boje   bo  do  tego  czasu  jak osiągnę wiek emerytalny  to  rząd  w Polsce  zmieni  się  naście  razy  a  o   unii  będzie tylko  wspomnienie.    Tylko  że  ja w przeciwieństwie  do ciebie  staje  po stronie  tych  którzy   nie  chcą   podnoszenia  wieku emerytalnego    takich  jak  ja  jest  większość  i  to nawet  wśród  wyborców  opozycji. 

Ty słyniesz  z tego  że  bronisz  każdego  idiotyzmu  UE  czy tuka 

To nie jest straszenie  tylko  fakty   które  już  raz  miały  miejsce   tuk  zapewniał z bredzisławem  że  żadnego  podnoszenia wieku  emerytalnego  nie będzie   a zrobili  to mimo  ogromnego sprzeciwu  społecznego. 

Także  widać  większość  ludzi  woli  dostać  niższą  emeryturę   ale  odpoczywać  sobie  w wieku  65 lat i 60 kobiety.  Niż  harować  jak woły    a zwłaszcza  ci  którzy  pracują  po 40 i więcej  lat zmagają się z chorobami    mają  dość  codziennej pracy i chcą  korzystać  z życia   bo  nikt  nie  zna dnia  ani godziny.

@Pafnucy  wniosek suszowy  złożyłeś ?  Co te PiSy  wymyśliły  powyżej 5%  strat   500zł/ha   tak dobrze  to  jeszcze  nigdy  nie było  :D  :D  

Opublikowano
9 minut temu, Denwer napisał:

@Pafnucy  wniosek suszowy  złożyłeś ?  Co te PiSy  wymyśliły  powyżej 5%  strat   500zł/ha   tak dobrze  to  jeszcze  nigdy  nie było  :D  :D  

chyba mnie z kimś pomyliłeś.

ale skoro dają to gdzie zgłaszać i komu przysługuje? jakiś link, bądź słowo wyjaśnienia? no i tylko nie mów że Sasin tym się zajmie. :D

tak mnie zastanawia. ciekawe czy ochrona d*py kaczki wyniesie tyle co niby dadzą rolnikom za brak zbiorów.

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

ale skoro dają to gdzie zgłaszać i komu przysługuje?

Do ARIMR  no  ale  dziś  już  upłynął  termin składania wniosków   jeśli  nie skorzystałeś   to  twoja strata.

4 minuty temu, Pafnucy napisał:

tak mnie zastanawia. ciekawe czy ochrona d*py kaczki wyniesie tyle co niby dadzą rolnikom za brak zbiorów

Takie  są  efekty  siania  nienawiści  przez tuka     że  trzeba  chronić  prezesa  przed   tuskowymi  wyznawcami   pełnymi nienawiści 

Na nowogrodzkiej  szampan  leje  się  ponoć  co  dzień   jak widzą  takich  jak ten  pan  :D  :D  

FWgXd7YUsAIzVDF?format=jpg&name=small

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Do ARIMR  no  ale  dziś  już  upłynął  termin składania wniosków   jeśli  nie skorzystałeś   to  twoja strata.

uuupsss. to od wczoraj było? ten pis to wszystko spieprzy.

ty mi lepiej powiedz czemu polsat i tvn nie działa jak powinien? kara boska, czy wstążeczkę czerwoną do anteny dać?

Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Także  widać  większość  ludzi  woli  dostać  niższą  emeryturę   ale  odpoczywać  sobie  w wieku  65 lat i 60 kobiety.  Niż  harować  jak woły    a zwłaszcza  ci  którzy  pracują  po 40 i więcej  lat zmagają się z chorobami    mają  dość  codziennej pracy i chcą  korzystać  z życia   bo  nikt  nie  zna dnia  ani godziny.

Urzekła mnie Twoja historia.:lol:

Opublikowano

Dermanka, powiat Kostopol. Wieś ta leżała na lewym brzegu rzeki Słucz, 3 km od granicy polsko-sowieckiej. Przed wojną była dużą, dostatnią wsią. Funkcjonowała tutaj kopalnia glinki kaolinowej i fabryka porcelany, dochodziła kolej wąskotorowa, działała szkoła podstawowa. Na miejscu był też kościół pw. św. Izydora Oracza pobudowany w 1932 r. Wojna zmieniła wszystko...

W zapisie historycznym pojawiają się dwie daty napadu ukraińskich szowinistów na Dermankę. Jedna mówi o 16 czerwca 1943 r., druga o 30 czerwca 1943 r. Ukraińcy przy pomocy narzędzi (siekiery, młotki, noże) zamordowali tu ponad 100 Polaków.

Pani Antonina Woźniak, była mieszkanka Dermanki nie może zrozumieć po dziś dzień, skąd się wzięła ta nienawiść do Polaków. Do dzisiaj śni jej się czerwone od blasku palonych wiosek niebo nad Wołyniem - drżące od ludzkiego krzyku. Mimo 90 lat siedlczanka doskonale pamięta atmosferę wiosny 1943 r., kiedy nasiliła się fala ludobójstwa na Ukrainie. Fragment relacji dla Echa Katolickiego:

"Przed II wojną światową nic nie wskazywało na to, że Wołyń stanie się miejscem takiego wybuchu pogardy wobec Polaków. - Dermanka zamieszkana była przez żyjących w zgodzie Polaków i Ukraińców, były też trzy domy żydowskie. Z Ukraińcami rozmawiało się po ukraińsku, a kiedy przychodzili do nas - mówili po polsku. Nasze domy sąsiadowały ze sobą. Polacy i Ukraińcy przyjaźnili się, pomagali sobie. Nie było podziałów. Kiedy obchodziliśmy nasze katolickie święta, zapraszaliśmy ich do nas, na święta prawosławne gościli nas u siebie. Nikt nawet nie pomyślał: ten Ukrainiec, a ten Polak. Tacy sami, normalni ludzie. Miałam koleżankę Zońkę, Ukrainkę. Często do niej chodziłam, robiłyśmy razem lalki. Kiedyś patrzę, a u nich w sadzie kręci się tylu młodych mężczyzn. Śpiewali, ktoś grał na harmoszce. W stodole - pełno koni, tylko łby wystawały przez otwarte drzwi. Dopiero z czasem pewne wydarzenia zaczęto kojarzyć z szykowaniem się Ukraińców do ataku na Polaków. Mama Zońki zawołała mnie wtedy i po ukraińsku ostrzegła: „Dziecko, nie przychodź więcej do nas!”. Kiedy opowiedziałam to mojej mamie, podniosła krzyk, że to banderowcy".

Dalej w wywiadzie wraca pamięcią do 30 czerwca 1943 r. Wspomnienia nie pozwalają mówić. Straciła 18 osób z najbliższej rodziny...:

"[...] We wsi podniósł się straszny krzyk. Bandy banderowców wdarły się do wsi od północy. Idąc od domu do domu, bestialsko mordowały całe rodziny, niszcząc i paląc obejścia. Zginęło wtedy ok. 50 osób. Kiedy doszli do połowy Dermanki, nadjechali partyzanci pod wodzą Kołpakowa (Kowpaka - SB). Przeprawiali się przez Słucz z Polesia na Wołyń, od strony kolonii. Kiedy zaczęli strzelać, banderowcy rozproszyli się. Mieszkańcy ratowali się ucieczką. Zaczęła się przeprawa przez Słucz, było kilka łodzi. Ale wtedy zobaczyliśmy, że w naszą stronę jadą banderowcy - w dół wzniesienia, prosto na rzekę. Ich białe koszule aż błyszczały z daleka. Wtedy wszystko ruszyło do wody. Podniósł się taki krzyk, że - Boże - chyba w niebie było słychać.

Jak jeszcze byliśmy w domu, mama powtarzała: „Daj Boże, żeby nas Niemcy zabili, nie Ukraińcy”. Najgorzej ludzie się bali tego noża. Ukraińcy nikogo kulą nie zabili, tylko rżnęli. Serca wyciągali, brzuchy rozcinali. Kobiecie w ciąży wyjęli dziecko i zaszyli jej w brzuchu kota. Mojej stryjence język i uszy odcięli, oczy wydłubali, w przyrodzenie wbili kołek. Wujowi z górnej kolonii odrąbali stopy, ręce, przyrodzenie i rzucili na bok. Żona innego z wujków próbując uciekać, dziecko wyrzuciła przez okno, ją samą banderowcy przybili przewieszoną przez okno, a dom podpalili. Bratowa męża mojej siostry była Ukrainką, a wyszła za Chicewicza, Polaka. Najpierw zamordowali jego: głowę położyli na kamieniu, a drugim zmiażdżyli głowę. Zanim zamordowali żonę, na jej oczach poćwiartowali pięcioletnią córeczkę. Wykrzykiwali, że za to, że wyszła za Polaka. Mścili się okrutnie na takich mieszanych małżeństwach".

2 minuty temu, mirro napisał:

Urzekła mnie Twoja historia.:lol:

51124165_395334487881922_6571529619076284416_n[1].jpg

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, many13 napisał:

Dermanka, powiat Kostopol. Wieś ta leżała na lewym brzegu rzeki Słucz, 3 km od granicy polsko-sowieckiej. Przed wojną była dużą, dostatnią wsią. Funkcjonowała tutaj kopalnia glinki kaolinowej i fabryka porcelany, dochodziła kolej wąskotorowa, działała szkoła podstawowa. Na miejscu był też kościół pw. św. Izydora Oracza pobudowany w 1932 r. Wojna zmieniła wszystko...

W zapisie historycznym pojawiają się dwie daty napadu ukraińskich szowinistów na Dermankę. Jedna mówi o 16 czerwca 1943 r., druga o 30 czerwca 1943 r. Ukraińcy przy pomocy narzędzi (siekiery, młotki, noże) zamordowali tu ponad 100 Polaków.

Pani Antonina Woźniak, była mieszkanka Dermanki nie może zrozumieć po dziś dzień, skąd się wzięła ta nienawiść do Polaków. Do dzisiaj śni jej się czerwone od blasku palonych wiosek niebo nad Wołyniem - drżące od ludzkiego krzyku. Mimo 90 lat siedlczanka doskonale pamięta atmosferę wiosny 1943 r., kiedy nasiliła się fala ludobójstwa na Ukrainie. Fragment relacji dla Echa Katolickiego:

"Przed II wojną światową nic nie wskazywało na to, że Wołyń stanie się miejscem takiego wybuchu pogardy wobec Polaków. - Dermanka zamieszkana była przez żyjących w zgodzie Polaków i Ukraińców, były też trzy domy żydowskie. Z Ukraińcami rozmawiało się po ukraińsku, a kiedy przychodzili do nas - mówili po polsku. Nasze domy sąsiadowały ze sobą. Polacy i Ukraińcy przyjaźnili się, pomagali sobie. Nie było podziałów. Kiedy obchodziliśmy nasze katolickie święta, zapraszaliśmy ich do nas, na święta prawosławne gościli nas u siebie. Nikt nawet nie pomyślał: ten Ukrainiec, a ten Polak. Tacy sami, normalni ludzie. Miałam koleżankę Zońkę, Ukrainkę. Często do niej chodziłam, robiłyśmy razem lalki. Kiedyś patrzę, a u nich w sadzie kręci się tylu młodych mężczyzn. Śpiewali, ktoś grał na harmoszce. W stodole - pełno koni, tylko łby wystawały przez otwarte drzwi. Dopiero z czasem pewne wydarzenia zaczęto kojarzyć z szykowaniem się Ukraińców do ataku na Polaków. Mama Zońki zawołała mnie wtedy i po ukraińsku ostrzegła: „Dziecko, nie przychodź więcej do nas!”. Kiedy opowiedziałam to mojej mamie, podniosła krzyk, że to banderowcy".

Dalej w wywiadzie wraca pamięcią do 30 czerwca 1943 r. Wspomnienia nie pozwalają mówić. Straciła 18 osób z najbliższej rodziny...:

"[...] We wsi podniósł się straszny krzyk. Bandy banderowców wdarły się do wsi od północy. Idąc od domu do domu, bestialsko mordowały całe rodziny, niszcząc i paląc obejścia. Zginęło wtedy ok. 50 osób. Kiedy doszli do połowy Dermanki, nadjechali partyzanci pod wodzą Kołpakowa (Kowpaka - SB). Przeprawiali się przez Słucz z Polesia na Wołyń, od strony kolonii. Kiedy zaczęli strzelać, banderowcy rozproszyli się. Mieszkańcy ratowali się ucieczką. Zaczęła się przeprawa przez Słucz, było kilka łodzi. Ale wtedy zobaczyliśmy, że w naszą stronę jadą banderowcy - w dół wzniesienia, prosto na rzekę. Ich białe koszule aż błyszczały z daleka. Wtedy wszystko ruszyło do wody. Podniósł się taki krzyk, że - Boże - chyba w niebie było słychać.

Jak jeszcze byliśmy w domu, mama powtarzała: „Daj Boże, żeby nas Niemcy zabili, nie Ukraińcy”. Najgorzej ludzie się bali tego noża. Ukraińcy nikogo kulą nie zabili, tylko rżnęli. Serca wyciągali, brzuchy rozcinali. Kobiecie w ciąży wyjęli dziecko i zaszyli jej w brzuchu kota. Mojej stryjence język i uszy odcięli, oczy wydłubali, w przyrodzenie wbili kołek. Wujowi z górnej kolonii odrąbali stopy, ręce, przyrodzenie i rzucili na bok. Żona innego z wujków próbując uciekać, dziecko wyrzuciła przez okno, ją samą banderowcy przybili przewieszoną przez okno, a dom podpalili. Bratowa męża mojej siostry była Ukrainką, a wyszła za Chicewicza, Polaka. Najpierw zamordowali jego: głowę położyli na kamieniu, a drugim zmiażdżyli głowę. Zanim zamordowali żonę, na jej oczach poćwiartowali pięcioletnią córeczkę. Wykrzykiwali, że za to, że wyszła za Polaka. Mścili się okrutnie na takich mieszanych małżeństwach".

51124165_395334487881922_6571529619076284416_n[1].jpg

chłopie streszczaj, bo NIKT nie przeczyta.

Opublikowano
31 minut temu, Pafnucy napisał:

uuupsss. to od wczoraj było? ten pis to wszystko spieprzy.

Nie od 2 tygodni.  Ten PiS  to  za dobry  jest  dla chłopów  żeby  od 5% strat  pieniądze  dawać   koniec  świata  :D :D  :D  

32 minuty temu, Pafnucy napisał:

ty mi lepiej powiedz czemu polsat i tvn nie działa jak powinien? kara boska, czy wstążeczkę czerwoną do anteny dać?

Nie wiem   może  antenę wymień  albo  telewizor  na nowy. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Denwer napisał:

Nie od 2 tygodni.

to mogłeś mie tydzień temu dać cynk. tera to wisz...?

zresztą ja ni mam suszy. truskawki obrodziły, kartofle tyż ładne... nawet głuchego w owsie mało. olać ich pinsety.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

zyc a nie umierac nad wieprzem..

masz w dekoderze wzmacniacz wlaczony ?? masz oddzielny wzmacniacz anteny ? moze tu jest problem -dwa wzmacniacze wlaczone ?? masz antene kierunkowa czy siatkowa ? u mnie na starej siatkowej odbieram bez wzmacniacza , byle jak uwiazanej na strychu.

moze sprobuj z innego kierunku odbierac-sprawdz na dvbt-finder gdzie sa najblizsze nadajniki. u mnie na siatkowej odbiera zarowno z krakowa jak i katowic.

Opublikowano
18 godzin temu, DTaras napisał:

Podbój będzie wtedy jak porządek utrzyma się sam a tam od 2014 to nie za bardzo wychodziło.

Jak pisałem wcześniej jamerykański wywiad już od II wojny światowej upadlinę traktował jako nową strefę zainteresowania. Likwidacja kolonii Starej Europy była dokonana, podział świata na dwóch imperialistów także. To już wtedy myślano jak zabezpieczyć syjonistyczne interesy przy granicy z ruskim. Traktując emigracją bandytów z dywizji SS Galizien  w większości na zachodni kontynent już wtedy planowano dzielić ruskie terytoria systematycznie po kawałku. Syjonizm rozwija się metodycznie  w nie zauważalnym czasowo terminie czego przykładem mamy dumny naród Palestynę. 2014 rok to był już jawny czas inspirowanych przez wywiad tym razem szumnie pod nazwą "pomarańczowej rewolucji". Kto się tam wtedy znalazł na Majdanie. Pachołki syjoistyczne Kalksztajn i Kurski selfi robiący. Ta cała wojna na Ukrainie to jedna z największych ustawek w historii ludzkości. Ukraina od zawsze była traktowana jako sezonowe państwo i właśnie nadchodzi jego kres. Oby to też nie był kres nasz. Zapoznajcie się najpierw z biografia Żeleńskiego. To zwykły aktor żydowskiego pochodzenia, który odtwarza zagraną wcześniej rolę. Zagrał w serialu, w którym odgrywał rolę nauczyciela, którego wkurza rzeczywistość, zaczyna udzielać się publicznie i zakłada partie "Sługa narodu". Taki chyba nawet jest tytuł serialu. Później kandyduje w wyborach, wygrywa je i zostaje prezydentem. Następnie serial wcielono w życie i stało się, jest prezydentem i na dodatek liderem partii "Sługa narodu". My mieliśmy elektryka, a oni mają aktora. To samo tylko trochę czasu upłynęło. On nienawidzi Ukraińców, języka nauczył się niedawno, a zaraz po zaprzysiężeniu zadbał by przegłosowano ustawy zezwalające na sprzedaż zagranicznym podmiotom ukraińskiej ziemi. W ten sposób Niemcom udało się ugryźć kawał tego torta i wykupić w ciągu 2 miesięcy kawał centralnej i wschodniej ukrainy. Żeleński jest po to by pozbyć się Ukraińców z ich ziemi, zresztą na Ukrainie mieszkańcy w większości byli dzierżawcami ziemi. Po wyburzeniu budynków nie mają do czego wracać. Pod pozorem pomocy w odbudowie kraju Krym i wschodnią Ukrainę po wycofaniu się Ruska przejmą xydzi i powstanie ich wymarzoną i obiecana Niebiańska Jerozolima. W 1920 roku te ziemie zastawiono w zamian za pożyczki i pomoc w industrializacji przemysłu w ZSRR. Pożyczek i pomocy udzieliły xydowskie koła finansjery światowej z USA iGB. Do spłaty długu nie doszło, bo Związek Radziecki zrujnowany komuna i IIWŚ nie zdołał spłacić kredytu. Do wydania ziemi xydom też nie doszło, bo Chruszczow ich wycyckał. Wcześniej przyłączył te ziemie do Ukraińskiej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej. Na Ukrainie jest niesamowita korupcja. Większej korupcji jak teraz na Ukrainie nie było. Większość pomocy materialnej, która jest wysyłana dla ludności i walczących do adresatów nie dociera. Warto pooglądać też niezależne media, bo nasze obojętnie kogo reprezentują kłamią na potęgę. Opcja żydowska i niemiecka, które mieszają na Ukrainie mają jeden cel. Przejąć Ukrainę i pozbyć się Ukraińców i Polaków. Dlatego Ukraińców pchają do nas, by nas wypchnąć na zachód. Bez ziemi, więzów rodzinnych, zabytków, kultury zniemczą nas w dwa pokolenia. Niemcy zyskają tania siłę roboczą i odsuną od siebie widmo konieczności spłaty reparacji wojennych dla Polski, a żydzi bez trudu odbiorą Ukraińcom resztę dóbr jakie po Polsce pozostały, a ukraińska korupcja i głupota im w tym dopomoże. Prawdziwa polityka to polityka długofalową. Polityka rozpisana na kilkadziesiąt lat, a nie krzyki i zabawy na korytarzach sejmowych. I zanim to skomentujesz to zastanów się czy ma to sens. Dlatego Żeleński domaga się wciąż rakiet od zachodu, bo tereny zajęte przez Rosjan trzeba zrównać z ziemią. Nie wrócą tam Ukraińcy, a i ruscy długo nie zabawia, bo w gruzach mieszkać nie będą, a żydom te przestarzałe fabryki nie są potrzebne. Rozregulować teren w pierwszej kolejności pobudują nowoczesne autostrady i sieć dróg lokalnych wykorzystując gruz, a następnie odbudują sobie miasta i przemysł, które stopniowo zasiedlą. Może dla niepoznaki wpuszczą jako tanią siłę roboczą trochę Ukraińców. Izrael w tej chwili ledwo zipie. Kończy się woda pitna, a obecnie pozyskują ją odsalając wodę morską co jest upierdliwe i niezmiernie kosztowne. Dookoła pełno wkurzonych arabów, a młodzież izraelska coraz bardziej zmęczona jest szczuciem ich na wszystkich i permanentnym stanem zagrożenia i zaczyna stamtąd uciekać. Dlatego wszystkie zmiany przyspieszyły, by jak najszybciej się przeprowadzić do starego państwa Hazarów. Właśnie jesteśmy świadkami wielkich przemian, którym dodatkowo towarzyszy Wielki Reset mający stworzyć warunki dla Nowego Porządku Świata (New World Order -NWO). Jednym z elementów tego resetu jest redukcja populacji ludności na świecie i stąd te liczne konflikty, pandemia i zagrażające nam widmo głodu. Nawet w polskiej polityce przewijają się takie nazwy jak Nowy Ład, by nas stopniowo do tego przyzwyczaić. Proponuję zapoznać się z doktrynami twórcy szczytu w Davos Karla Szwab. Być może się mylę i dlatego mam nadzieję, że ktoś merytorycznie mnie oświeci

Opublikowano
12 godzin temu, Denwer napisał:

No  właśnie napisałeś  nie pierwszą  i  nie ostatnią  brednie.   Ostatnio  pisałeś   że  w regulaminie  orlenu  nie ma nic  o kartach  potem  że  bez  aplikacji   nic  się nie zrobi  a następnie  że trzeba coś  drukować  co  okazało  się  wierutną bzdurą.

Ludzie którzy dobrze  zarabiają  nie chcą  dłużej  pracować  bo i  poco. Chcą  na starość  sobie  odpocząć  pozwiedzać  zacząć żyć   jak emeryci  na zachodzie. Owszem są  wyjątki  pracoholicy  albo  ci  co  za młodu  balowali  zamiast  pracować  i  mimo  tego  że  w podeszłym wieku  dobrze  zarabiają  to  emeryturka  cienka  jak dętka  w rowerze   ale  to są wyjątki  zdecydowana  większość  nie chce  pracować dłużej.

Ja  się nigdy  nie bałem i  nie boje   bo  do  tego  czasu  jak osiągnę wiek emerytalny  to  rząd  w Polsce  zmieni  się  naście  razy  a  o   unii  będzie tylko  wspomnienie.    Tylko  że  ja w przeciwieństwie  do ciebie  staje  po stronie  tych  którzy   nie  chcą   podnoszenia  wieku emerytalnego    takich  jak  ja  jest  większość  i  to nawet  wśród  wyborców  opozycji. 

Ty słyniesz  z tego  że  bronisz  każdego  idiotyzmu  UE  czy tuka 

To nie jest straszenie  tylko  fakty   które  już  raz  miały  miejsce   tuk  zapewniał z bredzisławem  że  żadnego  podnoszenia wieku  emerytalnego  nie będzie   a zrobili  to mimo  ogromnego sprzeciwu  społecznego. 

No przecież wklejałem nie dawno artykuł, że dopiero od 1 lipca da się skorzystać z promocji mając tylko kartę. A ty dalej w to brniesz.

Co do tego czy dobrze zarabiający ludzie chcą na stare lata pracować. czy nie to widać, że nie  masz z tym nic w wspólnego i po raz kolejny potwierdzasz, że jest to ci obce. Praca na dobrze płatnym stołku to nic ciężkiego bo masz przeważnie ludzi od tego. Masz dużą pensje i różne przywileje jak np służbowe auto itd. A od odpoczynku masz urlop. a teraz najważniejsze. Ci ludzi nie pracują tylko dla forsy oni pracują by nie zdziadzieć gdzieś w domu na kanapie. Znam takich co na fotelu dyrektorskim czy prezesowskim do 80 siedzą. Mają górę forsy ale chcą dalej musieć coś robić by nie zdziadzieć  Podniesienia wieku boja się tacy jak ty. Pracujący gdzieś fizycznie lub na jakichś etatach za niskie pensje. 

Ja was doskonale rozumiem. Ja rozumiem, ze boisz się tego podniesienia wieku i tym straszysz. Ja rozumiem, ze masa ludzi w PL się tego boi bo nie wszyscy na stare lata będą mieli dobrą pracę. Dlatego tłumaczę ci. Przy starzejącym się społeczeństwie albo podniesiony wiek, albo podniesione składki lub podatki albo dziadowskie emerytury dla tych co mało zarabiali na słabszych etatach.

Opublikowano
11 godzin temu, Pafnucy napisał:

to mogłeś mie tydzień temu dać cynk. tera to wisz...?

zresztą ja ni mam suszy. truskawki obrodziły, kartofle tyż ładne... nawet głuchego w owsie mało. olać ich pinsety.

A to  za zeszły  rok było 

6 minut temu, hubertuss napisał:

Co do tego czy dobrze zarabiający ludzie chcą na stare lata pracować. czy nie to widać, że nie  masz z tym nic w wspólnego i po raz kolejny potwierdzasz, że jest to ci obce. Praca na dobrze płatnym stołku to nic ciężkiego bo masz przeważnie ludzi od tego. Masz dużą pensje i różne przywileje jak np służbowe auto itd. A od odpoczynku masz urlop. a teraz najważniejsze. Ci ludzi nie pracują tylko dla forsy oni pracują by nie zdziadzieć gdzieś w domu na kanapie. Znam takich co na fotelu dyrektorskim czy prezesowskim do 80 siedzą. Mają górę forsy ale chcą dalej musieć coś robić by nie zdziadzieć  Podniesienia wieku boja się tacy jak ty. Pracujący gdzieś fizycznie lub na jakichś etatach za niskie pensje. 

Żyj  sobie  w tym przekonaniu.  Jak to mówią głupich trzeba  zostawić  w ich głupim świecie.   Łykasz  propagandę  jak  bocian żaby  :D  :D  :D  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

No przecież wklejałem nie dawno artykuł, że dopiero od 1 lipca da się skorzystać z promocji mając tylko kartę. A ty dalej w to brniesz.

Ja was doskonale rozumiem. Ja rozumiem, ze boisz się tego podniesienia wieku i tym straszysz. Ja rozumiem, ze masa ludzi w PL się tego boi bo nie wszyscy na stare lata będą mieli dobrą pracę. Dlatego tłumaczę ci. Przy starzejącym się społeczeństwie albo podniesiony wiek, albo podniesione składki lub podatki albo dziadowskie emerytury dla tych co mało zarabiali na słabszych etatach.

To może ci zwolennicy podniesienia wieku emerytalnego niech powiedzą wprost: podnosimy wiek emerytalny żeby mniejsza część ludu pracującego załapała się na emeryturę, bo może wcześniej umrze, a nie mamić gadką, że to dla ich dobra. Ciągłe grzebanie w systemach emerytalnych i jak było bagno tak nadal jest. Trzeba być naiwnym wierząc, że za 10, 15 lat emerytura z ZUS pozwoli na jakiekolwiek przeżycie nie mówiąc o dostatnim. U mnie w kombinacie praca fizyczna lekka, ale wymagająca myślenia i szybkiego podejmowania decyzji i po prostu tacy 63+ już sobie z tym nie radzą a co mówić o 70, czy 75 latkach i gdzie wtedy do pracy ?Każdy powinien mieć wybór w jakim wieku przejść na emeryturę, czy to 60 , 65 czy nawet 75.

"Znam takich co na fotelu dyrektorskim czy prezesowskim do 80 siedzą. Mają górę forsy ale chcą dalej musieć coś robić by nie zdziadzieć  Podniesienia wieku boja się tacy jak ty. Pracujący gdzieś fizycznie lub na jakichś etatach za niskie pensje. "

Nie pracują żeby nie zdziadzieć, tylko żeby nażreć się jak świnie. Ciekawe czy którykolwiek z tych tłustych ubeckich kocurów poszedłby do pracy w ochronie za 11 zł na godzinę, W dzisiejszych czasach taki 80 latek nie jest w stanie nawet sprawnie zarządzać a co mówić o jakiejkolwiek pracy, nawet umysłowej. Przepisy prawne, sytuacja gospodarcza, sytuacja rynkowa jest tak dynamiczna, że nie jeden 40 latek jedzie na wspomagaczach

A, i nie jestem zwolennikiem ani obecnej partii rządzącej, ani poprzedniej/poprzednich.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano (edytowane)

Odruchowa uczciwość czy sposób na darmową reklamę?
https://www.o2.pl/biznes/lodzianin-zaplacil-za-pizze-3-5-tys-zl-tak-zachowala-sie-restauracja-6785029831256608a

akurat poziom szmatławości cytowanego portalu każe mi mieć takie wątpliwości no i jeśli by to drugie to muszę przyznać - całkiem niegłupi pomysł
Pewnie nie jedyne miejsce gdzie się opis tej historii pojawił

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

znamienne że to akurat Niemcy były miejscem ucieczki samego bandery a teraz takie coś jest tam ambasadorem jak też znamienne że akurat niemieckie media wyciągają takie brudy
Pogodzenie Polaków z Ukraińcami nie leży zarówno w interesie kacapów jak i szwabów i nominalnie w przeliczeniu na pieniądze to nawet germanie mogą na tym stracić więcej niż ruscy

na tej wojnie niejeden chce coś ugrać dla siebie i historycznie niemcy to wcale nie mniejsze szkódne świnie jak kacapy. Trzeba przyznać że szopki nieco się po drugiej wojnie zrehabilitowały choć pewnie tylko dla tego że pod batem ale obecna znów w nich budzi podłe instynkta.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

militaryzacja obecna Ukrainy jest nawet z polskiego punktu widzenia złem koniecznym ale nawoływanie przez polskich kacyków do militaryzacji szwabów każe pod wątpliwość poddać czy to polskie kacyki czy obca agentura nawet jeśli ograniczoność umysłowa ich mogła by z czegokolwiek tłumaczyć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

nawoływanie przez polskich kacyków do militaryzacji szwabów każe pod wątpliwość poddać czy to polskie kacyki czy obca agentura nawet jeśli ograniczoność umysłowa ich mogła by z czegokolwiek tłumaczyć.

Przeca to nasze sojuzniki😆, dokąd są pod amerykańską ,,opieką" to militarnie raczej nam nie zagrożą, ale ta kuratela nie będzie trwała wiecznie

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, jacor73 napisał:

To może ci zwolennicy podniesienia wieku emerytalnego niech powiedzą wprost: podnosimy wiek emerytalny żeby mniejsza część ludu pracującego załapała się na emeryturę, bo może wcześniej umrze, a nie mamić gadką, że to dla ich dobra. Ciągłe grzebanie w systemach emerytalnych i jak było bagno tak nadal jest. Trzeba być naiwnym wierząc, że za 10, 15 lat emerytura z ZUS pozwoli na jakiekolwiek przeżycie nie mówiąc o dostatnim. U mnie w kombinacie praca fizyczna lekka, ale wymagająca myślenia i szybkiego podejmowania decyzji i po prostu tacy 63+ już sobie z tym nie radzą a co mówić o 70, czy 75 latkach i gdzie wtedy do pracy ?Każdy powinien mieć wybór w jakim wieku przejść na emeryturę, czy to 60 , 65 czy nawet 75.

No cóż poprzedni rząd próbował cokolwiek zrobić z systemem emerytalnym, który będzie coraz bardziej niewydolny. Niestety społeczeństwo przy urnie wyborczej powiedziało, że ma to w d*pie i nie interesuje ich co będzie za 20 lat. Bo oni biorą i chcą brać te emerytury teraz i to jak najwcześniej. Więc teraz żaden rząd nie odważy się tego ruszyć do póki nie będzie całkowitej zapaści systemu. Będą po cichu podnosić składki. Pis podniósł zus przez jakieś 5 lat o dobrych 50 %. Resztę dołoży z podatków a emerytury i tak będą coraz niższe .Bo emerytów wedle pracujących będzie coraz więcej.

Mówisz każdy powinien mieć wybór. Ok. Tylko jak znam, życie większość wybierze emeryturę przy 60 a potem będzie płacz, ze emerytura niska. I znowu rząd winny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v