Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

To sobie poczytaj o kamieniach milowych z KPO, które Polska musi wprowadzić aby dostać kasę z EU, o kamieniach, o których jakimś dziwnym trafem mało się pisze i mówi.

no i jak coś się buntowała władza na zapisy o podatki za chociażby auta nielektryczne? no nic, a nic. Pomijając fakt, że gdybyśmy mieli rozumne władze to KPO byłoby niepotrzebne, ale tak to jest jak się żyje ponad stan i teraz każda kasa potrzebna by kraj nie runął bo do wyborów trzeba dociągnąć. y uprzedzić nawiedzonych, to że uważam, PiS za największe szkodniki w historii RP od 89r nie znaczy, że po drodze mi z PO, trzeba zaznaczyć, bo niestety z reguły nawiedzone pisiorstwo twierdzi, że jak ich nie popierasz to od razu agent Tuska, który z kolei jest agentem wszystkich według Kurskiego, czekam jak się zapędzi i powie w TVP, że Tusk to agent Kaczyńskiego

Opublikowano
9 minut temu, dsbh napisał:

A to nie ty lub Ulman pisaliście, że ludzie nie chcą pracować przez 500+ ?

No my ale w między czasie pis w dużej mierze zrobił z tego 500 plus wartość 300 lub mniej. Weź sobie popatrz co za to można było kupić w 2016 czy kiedy tam to wprowadzili a co teraz. Prawdopodobnie będzie około 16 % inflacji za czerwiec. Połowa z tego to robota pisu. Więc chyba sam rozumiesz.

Opublikowano

PiSdzielcom mało jest ,że ukurwińcy zdominowali duże miasta, teraz zachęcają do osiedlania się upadlińców w małych miastach i wsiach. Jak długo będziecie siedzieć cicho i pozwalać na powolny proces utraty naszej państwowości i tożsamości narodowej?!!!

291046744_723240108795893_45536931428713

Opublikowano
2 godziny temu, Morion napisał:

We Francji rolnik wygrał proces z siecią Orange w sprawie nadajnika 5G wyniku czego sieć musi usunąć ów maszt, gdyż udowodniono, że po jego zamontowaniu padło mu około 100 krów. 

nawet ktos psychicznie chory powinien wiedziec ze takie bzdury mozna zdemaskowac w pare sekund

https://nafalinauki.pl/aktualnosci/chorujace-krowy-we-francji-to-kolejny-fake-news-promowany-przez-srodowiska-anty-5g/

u was na wschodzie zalamanie pogody czy co ??

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

3G jest powoli wygaszane. W kolejce czeka 2 G. Pasmo telewizyjne będzie znów okrojone gdy pojawi się kolejny kodek. Testowany jest vvc, Versatile Video Coding, który mógłby być już użyty ale najpierw musi HEVC zarobić a w planach lub nawet testach jest już wydajniejszy kodek od tych dwóch. Zanim na dobre ruszy 5G, to już w kolejce czeka 6 G i tak się ten interes kręci, za który i tak zapłacą końcowi użytkownicy.

może okażę się przesadnym konserwatystą ale mnożenie owych kolejnych generacji "G" może okazać się nadobfitością informacyjną tak jak nie przyjęła się quadrofonia i na stereofonii rynek poprzestał czy powoli zanika moda na stereoskopię nawet w kinach bo "pod strzechami" nigdy się nie upowszechniła.

już standard DVBT1 dał nadobfitość kanałów telewizyjnych że mało kto wie ile ich akurat ma do dyspozycji w swoim odbiorniku już nie mówiąc o oglądaniu.
Chyba nie tędy pójdzie rewolucja cyfrowa bo nawet neta ponad transfer 10Mbit/s mało kto wykorzystuje nawet jeśli ma szybszy bo na jeden strumień wideo w FHD z naddatkiem wystarcza a 4K i tak na mniejzym niż 40 cli monitorze nie ma sensu bo różnicy nie dostrzeże z pozycji aby cały ekran ogarnąć.
Monitoring? i tak polega na rejestratorach najlepiej na kablu... bez wnikania  technikalia i tak przecież mamy przesyt informacyjny a uzależnienie np autonomicznych samochodów od sieci? z góry dziękuję bo więcej będzie bajzlu na drogach gdy byle piorun transfery zakłóci niżby zakaz jady po pijaku znieśli xD

1 godzinę temu, jacus napisał:

nawet ktos psychicznie chory powinien wiedziec ze takie bzdury mozna zdemaskowac w pare sekund

https://nafalinauki.pl/aktualnosci/chorujace-krowy-we-francji-to-kolejny-fake-news-promowany-przez-srodowiska-anty-5g/

o to chodzi że nie doszło do nas i suszy ciąg dalszy jak i parnych "tropikalnych" nocy tak że okaż wyrozumiałość ;)
i brawo za demaskatorskiego linka, mi się nie chciało nawet szukać bo mimo upału takie rzeczy wie... przeczuwam bez dowodów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jacus napisał:

do mnie doszlo- tak lalo ze az ..sladu juz nie ma, za to w krakowie to i owszem pompa..

to samo w gorach- chmury az czarne a o nas tylko zaczepia.

no u nas co słabsze oziminy pszenic już zaczynają bieleć, fasola co wrażliwszych odmian zaczyna zrzucać kwiat kartofle nawet spowolniły wzrost a znajomi nie mają jak rozsad kapustnych wysadzić.
Ostatni porządny deszcz był u mnie w regionie tylko po to aby "zabić" pole po świeżo zasianej cebuli czyli gdzieś na początku kwietnia przez co jeszcze i ta cebula bidnie powschodziła a teraz sucho to i bidnie rośnie, ozima już szczypior załamuje czyli co najmniej trzy tyg przed czasem i dorosła do 5cm a powinna bodaj do 8. Buraki ćwikłowe na raty z miesiąc wschodziły bo jakieś ze trzy deszczyki lekko zwilżające ze trzy cm gleby przeszły ale to tyle za całe niebawem dwa miesiące.
Jeszcze katastrofy nie ma ale ma być jeszcze kilka dni grubo ponad trzydzieści i już na pewno jakieś obniżki plonów z tego wynikną a co dalej to zobaczymy bo jakieś deszcze na weekend obiecują ale ile to już tych deszczy obiecywali a padały tylko mżawki pewnie tylko po to aby do meteorologów za niesprawdzalność prognoz się nie przypiperzać :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

Placus obyś za sąsiadów miał samych upadlińców - widzisz jak Polak życzy drugiemu - nigdy się nie skonsultujemy bo nas tak zindoktrynowali odgórnie przez ostatnie dekady, że jak ukrainiec zawita z siekierą to nawet nie staniemy w obronie rodziny. Co do tego doprowadziło - jaki czynnik zadecydował o naszej bezwolności, braku instynktu zachowawczego?. Dlaczego Polak się skundlił?

Opublikowano
17 godzin temu, Denwer napisał:

Tłumoku  ja  pisałem o kimś zupełnie innym  czytać nie   potrafisz.  Pisałem o takich  jak ty  antypis   co   plują  na księży  na kościół   dewastują  aborcje  popierają   a potem  lecą  po sakramenty. 

Mało- siedzą w radzie parafialnej są szafarzami i mają niebieską kartę 

8 godzin temu, dysydent napisał:

no u nas co słabsze oziminy pszenic już zaczynają bieleć, fasola co wrażliwszych odmian zaczyna zrzucać kwiat kartofle nawet spowolniły wzrost a znajomi nie mają jak rozsad kapustnych wysadzić.
Ostatni porządny deszcz był u mnie w regionie tylko po to aby "zabić" pole po świeżo zasianej cebuli czyli gdzieś na początku kwietnia przez co jeszcze i ta cebula bidnie powschodziła a teraz sucho to i bidnie rośnie, ozima już szczypior załamuje czyli co najmniej trzy tyg przed czasem i dorosła do 5cm a powinna bodaj do 8. Buraki ćwikłowe na raty z miesiąc wschodziły bo jakieś ze trzy deszczyki lekko zwilżające ze trzy cm gleby przeszły ale to tyle za całe niebawem dwa miesiące.
Jeszcze katastrofy nie ma ale ma być jeszcze kilka dni grubo ponad trzydzieści i już na pewno jakieś obniżki plonów z tego wynikną a co dalej to zobaczymy bo jakieś deszcze na weekend obiecują ale ile to już tych deszczy obiecywali a padały tylko mżawki pewnie tylko po to aby do meteorologów za niesprawdzalność prognoz się nie przypiperzać :P

"Jak mówią jaka ofiara taki deszcz".A dziwię się bo uprawiasz warzywa i nie masz deszczowni?

Opublikowano

na poludniu tez wesolo nie jest- w gorach popadalo, do wisly doszlo ale akurat  od wschodniej strony..

gdybyscie nie wiedzieli to ten wydobyty lit bedzie wielokrotnie wykorzystany.

ktory samochod ma takie realne spalanie ??? w miescie ?? bo tam samochody elektryczne sa uzywane..

Opublikowano

To tylko koszt wydobycia, nie napisano o kosztach przetworzenia i wytworzenia akumulatora. Nie napisano także, że w kopalniach litu w strasznych warunkach pracują tysiące młodocianych pracowników za głodowe stawki. To wszystko się nie liczy - europa ma być "eko"

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Mało- siedzą w radzie parafialnej są szafarzami i mają niebieską kartę 

"Jak mówią jaka ofiara taki deszcz".A dziwię się bo uprawiasz warzywa i nie masz deszczowni?

Sam mam rozciągnięte rury i deszczownia stoi. To nie takie proste. Szczególnie kiedy temperatura w nocy 20 a w dzień w słońcu 37.

Opublikowano
55 minut temu, galan99 napisał:

To jest ekologia pojebów z Unii .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „12:45 6800 tyle litrów diesla trzeba spalić by wydobyć lit potrzebny na JEDNĄ baterię dla samochodu elektrycznego. Przy średnim spalaniu 5,5l/ 100km wystarczyłoby to na przejechanie ponad 1'200'000 km samochodem spalinowym. Tajemnice Wszechświata SOB. 13:58 188 Komentarze: Lubię to! Dodaj komentarz Udostępnij”

A diesel kleci z nieba jak deszcz i jego wyprodukowanie przetworzenie ropy naftowej nic nie kosztuje. Powielaj bajki dalej.

Obsesja polityków pis. Biedne dzieci niedługo już im tylko ołówki zostaną.

https://joemonster.org/filmy/118072/Kolorowe_kredki_posla_Kowalskiego

41 minut temu, jahooo napisał:

To tylko koszt wydobycia, nie napisano o kosztach przetworzenia i wytworzenia akumulatora. Nie napisano także, że w kopalniach litu w strasznych warunkach pracują tysiące młodocianych pracowników za głodowe stawki. To wszystko się nie liczy - europa ma być "eko"

Tak samo jak nie napisano o kosztach wydobycia ropy naftowej, skażeniach środowiska kosztach wyprodukowania paliwa skażeniu związanym z spalaniem go. Kosztach utylizacji zużytych olejów silnikowych, filtrów itd. Dawno już wyliczono, ze ostateczny bilans elektryka vs spalinówki wychodzi na plus dla elektryka nawet z ta utylizacją akumulatora.

Opublikowano

Upały nie odpuszczają. W środę temperatura może sięgnąć nawet 35 stopni Celsjusza, a w południowej części kraju spodziewane są intensywne burze. - Początkowo groźniejsze, potem powinny się uspokajać 

AAYYkKF.img?w=768&h=491&m=6

FWZLlLbXEAAGaXb?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, RU68 napisał:

....

a wiemy wiemy którzy akurat o ofiarach tak mówią i w odpowiednim czasie oskarżymy ich o szantażowanie strachem głodu w imieniu darmozjadztwa szamanów.

A deszczowni nie było za co zrobić bo na ofiary w intencji deszczu poszło ;) (właściwie w Polsce to nie potrzebna tu kursywa no chyba jako do pawie dosłownej przenośni)

a poważnie to na większość pól nie opłaca się deszczowni robić czy wręcz logistycznie niemożliwe przez jednego rolnika  przy rozrzuceniu działek i ich rozdrobnieniu. Albo scalenie gruntów albo budowa kompleksowych systemów na poziomie np gminy a najlepiej jedno i drugie co nawet i tam gdzie mam możliwość nawadniania to @mirro wyjaśnił że przy takich temperaturach bez odkrytego zbiornika wodnego polewanie zimną wodą z podziemnych sieci rurowych może zniszczyć więcej niż uratować a ja w rjonie gdzie takowych zbirników, rzek w sensownej odległości nie ma i tu też by warto pomyśleć.... dobra tu nie miejsce na pisanie programów irygacyjnych

na razie niech się wyklaruje na Ukrainie bo całkiem sensowny argument aby poczekać z podobnego typu inwestycjami bo może jeszcze dla kacapów lub Ukraińców trzeba je będzie zostawić patrząc jak tzw "cywilizowany świat" ma w głębokim poważaniu bijatyki tych dzikusów i jak nie liczą się ile przy tym rozpiżą. Blisko dziczy za dużo cywilizacji dopiero po tej dziczy ujarzmieniu już nawet mniej ważne kogo przez kogo ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mojżeszowe podnoszą grzywki w naszym demokratycznym rzekomo kraju. Górą za prawdą byłego kleryka. 

jacek-miedlar-zydowska-loza-b-nai-b-rith

Żydowska loża B’na B’rith żąda 2 lat więzienia dla Jacka Międlara za „zakamuflowaną mowę nienawiści”  - na pohybel.

"– 23.06.2022 odbyła się ostatnia rozprawa z subsydiarnego aktu oskarżenia autorstwa żydowskiej loży B’nai B’rith – na Facebook’u komentował sprawę Jacek Międlar. – Zostałem przez nich oskarżony m.in. za cytowanie Talmudu, Jezusa (Łk 11,29), hasło „Polska antybanderowska”, wskazanie, że niedoszła szefowa American Jewish Committee na warszawskim lotnisku ukradła kosmetyki za ponad 1,6 tys. złotych i potępianie nienawiści wynikającej z doktryny Talmudu. Tak, krótko mówiąc oskarżono mnie za to, że śmiałem skrytykować ksenofobiczne ustępy rzekomo świętej księgi oraz wspomniałem o złodziejce, która miała piastować kierownicze stanowisko w AJC. Prokuratura, w oparciu o opinie biegłego, dwukrotnie umorzyła postępowanie, ale Żydzi postanowili wnieść subsydiarny akt oskarżenia. Na moje oko na prawników wydali kilkadziesiąt tysięcy złotych. Z zeznań członka loży B’nai B’rith wywnioskowałem, że ich nienawiść (tak to odbieram) do mnie jest podyktowana m.in. opublikowaniem książki „Polska w cieniu żydostwa. Wielcy Polacy o Żydach”. Tym bardziej zachęcam Państwa do lektury. Historia jest nauczycielką życia. I na koniec smaczek. Podczas rozprawy oskarżyciele podnosili także (musi ich to bardzo boleć), że wspieracie mnie Państwo w bataliach sądowych " .

To ten nieudacznik sprowadził do naszego kraju ten twór zła i rozpusty.

17903664_1022788427857351_7979994116678806669_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

To jest ekologia pojebów z Unii .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „12:45 6800 tyle litrów diesla trzeba spalić by wydobyć lit potrzebny na JEDNĄ baterię dla samochodu elektrycznego. Przy średnim spalaniu 5,5l/ 100km wystarczyłoby to na przejechanie ponad 1'200'000 km samochodem spalinowym. Tajemnice Wszechświata SOB. 13:58 188 Komentarze: Lubię to! Dodaj komentarz Udostępnij”

Czego  oczekujesz  od  ludzi  dla których  ślimak  to ryba   a marchew   to owoc  .

Najzabawniesze  w tym wszystkich  jest  to  że  znajdują  ludzi  którzy  tych  chorych  pomysłów  bronią  :D  :D  :D . No  ale   Covid  pokazał  jak  łatwo  słabymi  jednostkami  sterować  i  wmówić  im  że  muszą  się  zaszczepić  :D  :D  

FWWV7a9WAAMwbaH?format=jpg&name=small

FWYC_gcWYAI7N63?format=jpg&name=small

FWWdP1pXEAE--bL?format=jpg&name=small

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, many13 napisał:

Mojżeszowe podnoszą grzywki w naszym demokratycznym rzekomo kraju. Górą za prawdą byłego kleryka. 

jacek-miedlar-zydowska-loza-b-nai-b-rith

Żydowska loża B’na B’rith żąda 2 lat więzienia dla Jacka Międlara za „zakamuflowaną mowę nienawiści”  - na pohybel.

"– 23.06.2022 odbyła się ostatnia rozprawa z subsydiarnego aktu oskarżenia autorstwa żydowskiej loży B’nai B’rith – na Facebook’u komentował sprawę Jacek Międlar. – Zostałem przez nich oskarżony m.in. za cytowanie Talmudu, Jezusa (Łk 11,29), hasło „Polska antybanderowska”, wskazanie, że niedoszła szefowa American Jewish Committee na warszawskim lotnisku ukradła kosmetyki za ponad 1,6 tys. złotych i potępianie nienawiści wynikającej z doktryny Talmudu. Tak, krótko mówiąc oskarżono mnie za to, że śmiałem skrytykować ksenofobiczne ustępy rzekomo świętej księgi oraz wspomniałem o złodziejce, która miała piastować kierownicze stanowisko w AJC. Prokuratura, w oparciu o opinie biegłego, dwukrotnie umorzyła postępowanie, ale Żydzi postanowili wnieść subsydiarny akt oskarżenia. Na moje oko na prawników wydali kilkadziesiąt tysięcy złotych. Z zeznań członka loży B’nai B’rith wywnioskowałem, że ich nienawiść (tak to odbieram) do mnie jest podyktowana m.in. opublikowaniem książki „Polska w cieniu żydostwa. Wielcy Polacy o Żydach”. Tym bardziej zachęcam Państwa do lektury. Historia jest nauczycielką życia. I na koniec smaczek. Podczas rozprawy oskarżyciele podnosili także (musi ich to bardzo boleć), że wspieracie mnie Państwo w bataliach sądowych " .

.......

a tak to jest
Gdy kraj wyznaniowy budujesz to inni wyznaniowcy mogą tę budowę rozwalić zwłaszcza szczególnie w tym przypadku jeśli nie możesz oddzielić "wartości judeo- od -chrześcijańskich" bo wyjdziesz już na permanentnego głupka jeśli je sam wcześniej za fundament głosiłeś.

i dobrze bo nie ma takiego hasła - "wyznaniowcy wszystkich guseł łączcie się!" xD
znaczy ja szukam sposobu aby bodaj wypromować - wyznaniowcy wszelkich religii nie zarzynajcie się wzajem za te religie bo wyginiecie co do nogi
Ale i mało wierzę w powodzenie a i zbyt się nie przykładam bo adresat raczej średnio rozumny i raczej żadnym argumentem rozsądku nie dotrze.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v