Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

sankcje dopiero za rok mogą zadziałać na dobre , narazie rosjanie swoją polityką  energetyczną zarabiają , zresztą dziwne ze nie zakrecili całkowicie kurkaz gazem krajom co pomagąją ukrainie ,umocnienie rubla tez niedziałana korzyść rosji a raczej ich dochodów 

Myśleli, myśleli i wymyślili: skonsolidują się wokół zakupów i podadzą wolumen oraz cenę zakupu ruskowi. Ten, że świat jest mały a już: a) prawie zalał do pełna Chiny i Indie, b) niema czym tego wozić - będzie musiał się zgodzić... Gdyby araby pomogli to kto wie.

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

To fajnie, że zrozumiałeś. Bo jeszcze kilka dni temu pytałeś dlaczego w Norwegii też podrożało paliwo.

A wiesz co jest w tym wszystkim najlepsze, że w PL do zmiany władzy dochodzi, bo poprzednicy następcom w tym pomagają Po rządziła tak, ze ludzie woleli pis. Teraz pis rządzi tak, że większość zaczyna wolec opozycję.

Do większości jeszcze brakuje a ty już zrozumiałeś czemu podnieśli paliwo -bo ludzie kupują i chomikują 

• Haha 1
Opublikowano
23 godziny temu, DTaras napisał:

Słyszysz: zubożony uran a widzisz czarnobyl... To częste zjawisko. Faludża - tam mógłbyś taki wątek snuć bo poszlo tego tony a nie wszystko rozproszyło się na celu. Potem posprzątano gruzy do rzeki. Z takiej rury temat dawno by się rozcieńczył to raz a dwa to już w czasie likwidacji ciula tej amunicji się nie stosowało.

Poczytaj w jaki sposób go zniszczono on był zagrzebany ok 10m pod ziemią, jego nie zniszczono podczas ostatniej operacji tylko to jakimś cudem już 1986 roku w ramach operacji antyterorystycznej[to już może robić za dowcip] .  W Faludźy to była rzeka czyli bieżąca woda która płynie i tak do morza tutaj mamy do czynienia z olbrzymim wodociągiem z którego brano wodę dla ludzi i zwierząt, każda następna akcja NATO jakimś dziwnym trafem skupiała się na tym projekcie w 2011 roku zbombordowano jedyną fabrykę rur do tego projektu[ także przypadkiem] bo chroniło ją Libijskie Wojsko takie podano uzasadnienie,obecnie to jest wielka ruina i prawdopodobnie o to chodziło od początku

Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

a jakieś durnoty

kacapom nigdy tyle kasy nie wpływało n konta za nigdy tak mało eksportowanych paliw i podobno to się sankcje na kacapów nazywają.

z resztą same kacapy zbaranieli bo im rubel umocnił się tak bardzo że nawet rozważają sztucznie jego wartość obniżać bo takich notowań nie miał... oj nawet nie wiem ile lat trzeba się w archiwa wstecz kopać aby takie poziomy wykopać.

nawet zaczyna mnie to powoli martwić bo do tej pory mi ta wojna zwisała ale okazuje się że zachód jest jeszcze głupszy niż się same ruskie spodziewali bo ta wojna zaczyna im się opłacać i pewnie jeszcze sami nie wiedzą jak długo będą ją przeciągać.

jak dawno temu rubel kosztował ponad osiem groszy?
Przed wojną kosztował nieco poniżej sześciu, to ja się pytam - kto tu jest sankcjonowany?

ta wojna miała też zamaskować oslabienie gospodarki ruskiej i pewnie sam putin nie liczył że może dać impuls do tej gospodarki umocnienia. Kto wie czy rosja już nie jest drugim po Chinach najbardziej wiarygodnym w wyplacalności państwem na planecie bo ma gwarancję dla swej wypłacalności - surowce i to w skali jakiej nikt inny nie ma.

Jedynym sposobem na upadek rosji jest rozwalenie fizyczne jej materialnego potencjału czyli to co ona robi na Ukrainie. Tylko to oznacza konieczność bombardowań infrastruktury wewn rosji a na to się nie zanosi

jeszcze nic nie wiadomo i dopiero teraz co bystrzejsi na tym zachodzie zaczynają rozumieć że z tej wojny jeśli nie wygrana to najmniej przegrana może wyjść rosja

Czyli generalnie najbardziej sankcje szkodzą tym którzy je nałożyli i o tym pisałem od samego początku. O tym że rubla trzeba kupować na dołku też pisałem to gamonie bezmyślne powtarzali za TVPis i innymi oszołomami że za chwilę rubel będzie wart zero. Pisałem że będą rozpieprzać upaine i potrwa to długo i już wielu wojskowych i polityków gada to samo.    Teraz rubel się umocnił, dla eksportu to jest nie najlepiej ale ludziom dzięki temu wzrosła siła nabywcza więc koniec końców jest to dla nich korzystne. 

Teraz mamy sytuacje w której można opowiadać dalej bajki o upadku rosji, jej bankructwie i że ona nic nie znaczy bo ma niskie PKB per capita ale tak jak piszesz to są zaklęcia pro upaińskiej propagandy  które niestety nie mają wiele wspólnego z realiami. Maja głównie a celu wmówienie naszemu ludowi że cokolwiek znaczymy w skali światowej i nasze machanie szabelką może cos Ruskim zrobić. Że jak się obrazimy i nie kupimy od nich gazu czy ropy to im straszną krzywdę wyrządzimy. Niestety trzeba się pogodzić z faktem że ruscy maja surowce i dlatego jeszcze bardzo długo będą bardzo liczącym sie graczem na świecie

Opublikowano

No więc gdzie ta twoja wielką rosja będzie za rok? Ja swoją wersję podałem. Czekam na twoją wizjonerze. Tylko nie gdzie będzie według ichniejszej propagandy , tylko gdzie będzie według ogólnoświatowych rankingów. Narazie im się tak rubel umocnij że maja inflację i tak większa niż u nas. Nakupiles na dołku, na górce odsprzedaż tylko komu? Sankcje na ropę zaczną się w przyszłym roku to niby jak mają działać teraz? 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, witejus napisał:

To coś jakby biedak , słabeusz który kupuje żarcie od bogatego sąsiada, powiedział mu, zagłodzę cie bo nie kupię od ciebie żarcia🤣

Ja bym to ujął tak jak ty ale końcówka jest inna. Naszym rządzącym i społeczeństwu wydaje sie że jak od nich nie kupią żarcia to im ono zgnije i zdechną z głodu.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
4 minuty temu, PawelWlkp napisał:

No więc gdzie ta twoja wielką rosja będzie za rok? Ja swoją wersję podałem. Czekam na twoją wizjonerze. Tylko nie gdzie będzie według ichniejszej propagandy , tylko gdzie będzie według ogólnoświatowych rankingów. Narazie im się tak rubel umocnij że maja inflację i tak większa niż u nas. Nakupiles na dołku, na górce odsprzedaż tylko komu? Sankcje na ropę zaczną się w przyszłym roku to niby jak mają działać teraz? 

Ruscy to bydło jednak za rok UE będzie błagać na kolanach o wybaczenie .A ruskie będż sprzedawać innym za pół ceny a UE dopier**lą takie ceny że będą płakać .W rosji nie będzie nic ale w imię Wszechrusi będą szczęśliwi .Ruski to nie cywilizowany naród nie ważne za ile ale ich będzie na wierzchu a po Putinie będzie jeszcze gorszy idiota .Możliwa że się zatrzymają ale się nie cofną nie ma takiej opcji 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, PawelWlkp napisał:

Po co marudzisz ?  Sprawa jest prosta - sądzisz że rosja zbankrutuje a Putina powieszą. Załozysz sie o to? Może być nawet o kilka tysiecy Pln 

Opublikowano

W zimie Miedwiediew na Telegramie napisze UE wy durnie i nazajutrz przegłosują w Brukseli aby nazywać siebie durniami Jak krzyknie UE bieg to pobiegną bez zastanowienia dlaczego i gdzie .Taka to Brukselska inteligencja nasi to nie ujmując idioci ale Bruksela bije ich w durnocie i przewrotności na łeb na szyję do kwadratu -banda pedalskich dziadów 

Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Po co marudzisz ?  Sprawa jest prosta - sądzisz że rosja zbankrutuje a Putina powieszą. Załozysz sie o to? Może być nawet o kilka tysiecy Pln 

No podaj swoją wersję i się zakładamy. Będziesz mi potem mówił że -20% PKB to nie upadek tylko propaganda PiSu. Albo że go zesłali do łagru tylko. Każdy obstawia swoją wersję wydarzeń ,wygrany zgarnia pulę. Jest 1000 możliwych rozwiązań i myślisz że głupka znajdziesz który postawi na jedno a ty na pozostałe 999. Skoro ci tak dobrze z rublem poszło to słucham twojego scenariusza.

A teraz mocarstwo Litwa pokazali kacapom środkowy palec, musiało zaboleć że się tak zdenerwowali i straszą 

Opublikowano
dysydent napisał:

a jakieś durnoty

kacapom nigdy tyle kasy nie wpływało n konta za nigdy tak mało eksportowanych paliw i podobno to się sankcje na kacapów nazywają.

z resztą same kacapy zbaranieli bo im rubel umocnił się tak bardzo że nawet rozważają sztucznie jego wartość obniżać bo takich notowań nie miał... oj nawet nie wiem ile lat trzeba się w archiwa wstecz kopać aby takie poziomy wykopać.

nawet zaczyna mnie to powoli martwić bo do tej pory mi ta wojna zwisała ale okazuje się że zachód jest jeszcze głupszy niż się same ruskie spodziewali bo ta wojna zaczyna im się opłacać i pewnie jeszcze sami nie wiedzą jak długo będą ją przeciągać.

jak dawno temu rubel kosztował ponad osiem groszy?
Przed wojną kosztował nieco poniżej sześciu, to ja się pytam - kto tu jest sankcjonowany?

ta wojna miała też zamaskować oslabienie gospodarki ruskiej i pewnie sam putin nie liczył że może dać impuls do tej gospodarki umocnienia. Kto wie czy rosja już nie jest drugim po Chinach najbardziej wiarygodnym w wyplacalności państwem na planecie bo ma gwarancję dla swej wypłacalności - surowce i to w skali jakiej nikt inny nie ma.

Jedynym sposobem na upadek rosji jest rozwalenie fizyczne jej materialnego potencjału czyli to co ona robi na Ukrainie. Tylko to oznacza konieczność bombardowań infrastruktury wewn rosji a na to się nie zanosi

jeszcze nic nie wiadomo i dopiero teraz co bystrzejsi na tym zachodzie zaczynają rozumieć że z tej wojny jeśli nie wygrana to najmniej przegrana może wyjść rosja

Skoro niema parytetu w złocie, pracy yo pozostaje produkt. Produktu nie urosło na tyle aby to pokrył zatem to kolejny bitcoin.

ws71 napisał:

23 godziny temu, DTaras napisał:

Słyszysz: zubożony uran a widzisz czarnobyl... To częste zjawisko. Faludża - tam mógłbyś taki wątek snuć bo poszlo tego tony a nie wszystko rozproszyło się na celu. Potem posprzątano gruzy do rzeki. Z takiej rury temat dawno by się rozcieńczył to raz a dwa to już w czasie likwidacji ciula tej amunicji się nie stosowało.

Poczytaj w jaki sposób go zniszczono on był zagrzebany ok 10m pod ziemią, jego nie zniszczono podczas ostatniej operacji tylko to jakimś cudem już 1986 roku w ramach operacji antyterorystycznej[to już może robić za dowcip] .  W Faludźy to była rzeka czyli bieżąca woda która płynie i tak do morza tutaj mamy do czynienia z olbrzymim wodociągiem z którego brano wodę dla ludzi i zwierząt, każda następna akcja NATO jakimś dziwnym trafem skupiała się na tym projekcie w 2011 roku zbombordowano jedyną fabrykę rur do tego projektu[ także przypadkiem] bo chroniło ją Libijskie Wojsko takie podano uzasadnienie,obecnie to jest wielka ruina i prawdopodobnie o to chodziło od początku

To trzeba zrobić rurę i wymienić popsuty kawałek... Pociski ze ZU to amunicja przeciwpancerna. Jak niby zanieczyściła zakopaną rurę czy rezerwuar wody na 500 m głębokości?

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, PawelWlkp napisał:

No podaj swoją wersję i się zakładamy. Będziesz mi potem mówił że -20% PKB to nie upadek tylko propaganda PiSu. Albo że go zesłali do łagru tylko. Każdy obstawia swoją wersję wydarzeń ,wygrany zgarnia pulę. Jest 1000 możliwych rozwiązań i myślisz że głupka znajdziesz który postawi na jedno a ty na pozostałe 999. Skoro ci tak dobrze z rublem poszło to słucham twojego scenariusza.

A teraz mocarstwo Litwa pokazali kacapom środkowy palec, musiało zaboleć że się tak zdenerwowali i straszą 

Putina nikt nie powiesi ani nie ześle do łagru.  Ruscy będą dalej rozpieprzać upainę  Zachód ograniczy wysyłanie tam broni i zdecydowanie spuści z tonu w stosunku do Rosji. Duże światowe mocarstwa oficjalnie będą nadal wspierać upainę ale podejmą dialog z Rosją , szczególnie jeśli ruscy pograją mocno na rynku produktów rolnych i gdzieś na świecie wywołają lekki głód. Europie po prostu nie będzie sie opłacać awantura z rosją i ekonomia przywróci im zdrowy rozsądek.  Do tego dojdzie niezadowolenie społeczne ze wspierania  roszczeniowych upaińców, ponoszenia kosztów z tym związanych i ich niewdzięczności.

O co się zakładamy? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Ulman napisał:

Putina nikt nie powiesi ani nie ześle do łagru.  Ruscy będą dalej rozpieprzać upainę  Zachód ograniczy wysyłanie tam broni i zdecydowanie spuści z tonu w stosunku do Rosji. Duże światowe mocarstwa oficjalnie będą nadal wspierać upainę ale podejmą dialog z Rosją , szczególnie jeśli ruscy pograją mocno na rynku produktów rolnych i gdzieś na świecie wywołają lekki głód. Europie po prostu nie będzie sie opłacać awantura z rosją i ekonomia przywróci im zdrowy rozsądek.  Do tego dojdzie niezadowolenie społeczne ze wspierania  roszczeniowych upaińców, ponoszenia kosztów z tym związanych i ich niewdzięczności. O co się zakładamy?

Toć to normalny scenariusz nawet jak Ukraina wypędzi ruskich.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Czyli generalnie najbardziej sankcje szkodzą tym którzy je nałożyli i o tym pisałem od samego początku. O tym że rubla trzeba kupować na dołku też pisałem to gamonie bezmyślne powtarzali za TVPis i innymi oszołomami że za chwilę rubel będzie wart zero. Pisałem że będą rozpieprzać upaine i potrwa to długo i już wielu wojskowych i polityków gada to samo.    Teraz rubel się umocnił, dla eksportu to jest nie najlepiej ale ludziom dzięki temu wzrosła siła nabywcza więc koniec końców jest to dla nich korzystne. 

Teraz mamy sytuacje w której można opowiadać dalej bajki o upadku rosji, jej bankructwie i że ona nic nie znaczy bo ma niskie PKB per capita ale tak jak piszesz to są zaklęcia pro upaińskiej propagandy  które niestety nie mają wiele wspólnego z realiami. Maja głównie a celu wmówienie naszemu ludowi że cokolwiek znaczymy w skali światowej i nasze machanie szabelką może cos Ruskim zrobić. Że jak się obrazimy i nie kupimy od nich gazu czy ropy to im straszną krzywdę wyrządzimy. Niestety trzeba się pogodzić z faktem że ruscy maja surowce i dlatego jeszcze bardzo długo będą bardzo liczącym sie graczem na świecie

No ostatnio to Rosja nie jest trendy a dla ciebie owszem tak , widziałeś co się dzieje w ruskiej enklawie Kaliningradzie , ludzie jak za czasów epoki kamienia łupanego walczą o jedzenie coś jak dawne plemiona chodzą do marketu tak jak na polowanie na dzikiego zwierza .

Opublikowano
4 godziny temu, PawelWlkp napisał:

zastraszanie, pijane smarkate wojsko z bronią naładowana wycelowana. Jednym słowem dramat niemal taki jak w pisowskim kraju......

Za to w PiSowskim kraju małpy z brzytwą u włądzy, biegające dookoła i wrzeszczące bez składu. Też mi różnica.😂

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

No ostatnio to Rosja nie jest trendy a dla ciebie owszem tak , widziałeś co się dzieje w ruskiej enklawie Kaliningradzie , ludzie jak za czasów epoki kamienia łupanego walczą o jedzenie coś jak dawne plemiona chodzą do marketu tak jak na polowanie na dzikiego zwierza .

To sa tylko obrazki dla proletariatu. Lud musi miec przekonanie ze co prawda nie ma wegla gazu i paliwo drogie ale im tez dopier**liliśmy. Gdyby takich obrazkow nie pokazywali to wielu mogloby sie zapytac po co sankcje skoro najbardziej to my przez nie obrywamy? 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, galan99 napisał:

Ropa tanieje jet to już prawie 7 % tylko ile stanie je na stacjach w Polsce powinna stanieć o 0,70 gr zobaczymy co będzie w Polsce .

A co ma być? Będzie podwyżka.😂

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

To sa tylko obrazki dla proletariatu. Lud musi miec przekonanie ze co prawda nie ma wegla gazu i paliwo drogie ale im tez dopier**liliśmy.

Prawidłowa diagnoza. 

Opublikowano

Sankcje potrzebne i ciul. Skoro Ruskie robią promocje dla Chin a transport morski nie dość, ze trwa to i kosztuje to co bylo złego w cłach? Wzieliby pewnie na siebie bo pompowanie rurą jest tańsze i szybsze a i ropiszcze na rynku nie wzbudziłoby paniki, tym samym rekordów cenowych. Taka sama sankcja ale trochu inna bo mniej miliardów można pchać w niwelowanie skutków a więcej na broń dla Ukrainy i ruskie w sumie dostawaliby po pancerzu za własne piniendze. Fakt, że ropiszona trzeba gdzieś upchać a od samego pompowania magazynów nie przybywa ale zakaz mógłby być kolejnym krokiem. Jest jak jest, ja o tym nie decyduję i się w sumie nie znam ale zdanie wyrazić mogę.

Poza tym sami kupujemy ruską ropę po 90 dolców.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v