Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elewarr w Nowogrodzie się ostatnio opróżnił z uwagi na dobrą cenę. Ten Państwowy co miał robić za bezpiecznik. Gdyby kupić to zboże i tam zasypać to nie mam nic przeciwko ale będzie pewno odwrotnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

W końcu nikt tak nie zadba o polskiego rolnika jak pis zasypując Polskę zbożem z Ukrainy. Czy podnosząc ceny paliwa i nawozów. A i u nas chyba obrodzi. To i ceny będą fajne.😄

Tusk też straci z darmowej promocji "win" bo teraz putinowe będą promować

Sikorski (ten "współczesny) miał powiedzieć że zachód ma prawo dać Ukrainie głowice jądrowe
tylko zgubiłem gdzie ja to wyczytałem i nie chcę nic poplątać jak On to uzasadnił ale coś o związku z porozumiem budapesztańskim

czas pokaże czy coś takiego powiedział i podtrzyma czy to tylko kaczka dziennikarska

• Haha 1
Opublikowano

W sumie rację ma.😂 To podobnie jak z głowicami dla Polski ( nie mylić z tymi na Polskę). Ilościowo zabezpieczone, ale przecież wariatom nikt ich nie pozwoli tknąć.🤣

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Czy podnosząc ceny paliwa i nawozów

zawsze  możesz  kupić  paliwa  i  nawozy  za granicą  tam  PiS  ich ceny  nie  podniósł    chyba  że  z ciebie  taka  miernota  że  nie potrafisz  :P  :P  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
5 minut temu, Denwer napisał:

zawsze  możesz  kupić  paliwa  i  nawozy  za granicą  tam  PiS  ich ceny  nie  podniósł    chyba  że  z ciebie  taka  miernota  że  nie potrafisz  :P  :P  

Jak chcesz być taki mundry to powiedz mi ile kupisz paliwa w PL za najniższą krajową a ile kupi germaniec paliwa u siebie za najniższą krajową?

Opublikowano

Quo vadis Polsko sympatyzując z banderowcami?

Z najnowszych danych analitycznych wynika, że Niemcy wciąż eksportują gigantyczne ilości surowców i dóbr z Rosji. Co na to Unia Europejska walcząca o "praworządność" w Polsce? Polska wystąpiła przed szereg w wielu sprawach dotyczących agresji rosyjskiej na Ukrainę. To my wysyłamy największe wsparcie militarne w UE, to my pierwsi przystąpiliśmy do sankcji na Moskwę, daliśmy ogromne przywileje socjalne milionom uchodźców. Płacą za to wszyscy Polacy, a Niemcy co najwyżej się z nas śmieją. Gdy Polacy zmagają się z rekordowymi cenami gazu, ropy czy węgla, który jak ogłasza dumnie polski rząd, zwozimy z Kolumbii, Niemcy handlują z Rosją w najlepsze. W kwietniu wartość niemieckiego importu z Rosji wzrosła o 42 proc. w stosunku do ubiegłego roku i przekroczyła grubo ponad 4 mld euro. Tak dużych kwot nie było od 2010 roku.

286421027_393494716142964_41530853321228

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Denwer napisał:

Oj kończą ci się argumenty. Za granicą inflacja mniejsza zarobki wyższe a ceny nawozów podobne. Pis miał zrównać polskiemu rolnikowi dopłaty z rolnikami z za granicy. A zrównał koszty. Trochę się pomylili miernoto. A teraz jeszcze dorzucą temu polskiemu rolnikowi trochę zboża z Ukrainy. Jeszcze nikt tak nie ?dbał" o rolnika jak pis.😄 I jeszcze nikt nie otumanił tak rolnika polskiego jak pis.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi się wierzyć, że faktury w namiotach trzymali. Z drugiej strony skoro to zarzutka to paragonów nikt nie dawał. Więc czego mieli by się bac.

7 minut temu, jarecki napisał:

https://www.tvp.info/60717967/pozar-koczowiska-kod-jest-zrzutka-splonely-wszystkie-faktury    , ciekawe i kasy zebrali do tej pory , ale chyba dochodowe to zajecie było 

no , bo zysk netto biedry w europie 5,5 -6 % a w polsce marża 8 % 😁

Biedra to pikuś popatrz jak Orlen Azoty czy energetyka kroiła. Orlen 1 kwartał 2022. Pomimo wojny i drożenia ropy naftowej o 1 mld więcej zarobił. Energetyka grudzień 2021 4 mld więcej niż grudzień 2020. Azoty rekordowy zysk pierwszy kwartał. A biedra skubie jakieś grosze.

Żeby dorównać Orlenowi biedra musiała by dać marże kilkanaście lub kilkadziesiąt procent.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, hubertuss napisał:

Biedra to pikuś popatrz jak Orlen Azoty czy energetyka kroiła. Orlen 1 kwartał 2022. Pomimo wojny i drożenia ropy naftowej o 1 mld więcej zarobił.

tryb ,, kroiła '' trzeba by zmienić na kroi i kroić będzie , tylko czy nalężąc do unni mając otwarte granice te firmy mają  miec ceny dostosowane do polskich konsumentów czy ceny rynkowe ?  Ja od dawna powtarzam ze polska to głupi kraj , drogie paliwo a ostatnio ruch chyba się zwiekszył czy natezenie na drogach a i jeszcze jest PGNIG tez zyski rekordowe 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

w szerszej grupie idiotow trzeba wyroznic ta szczegolna pis-diotow.. agro-unia zamilkla ?? 

takze historia ma swoja szczegolna wersje dla psychicznie chorych i pis-diotow.

21 godzin temu, Denwer napisał:

FU6rVbQXsAABC5S?format=png&name=small

sensacja to bylaby gdyby maz prezesa i jego syn😂

co robi teraz byly maz marty zawsze dziewicy ?? z wieziena wyszedl i jakos zniknal

wersja historii psychicznych

20 godzin temu, jahooo napisał:

Nie ma czegoś takiego jak "rdzenni izraelici" - taka nacja od dawna nie istnieje, język i zwyczaje przejęli chazarowie i to głownie ta nacja, po rozbiciu przez Ruś Kijowską rozniosła judaizm po świecie.

19 godzin temu, many13 napisał:

a tu pis-diotow

8 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Chazarzy jak i inne plemiona koczownicze przemieszczali się , nigdzie w podręcznikach nie ma że kolebką ich powstania jest Ukraina tylko Palestyna . Dlaczego stalin ich tam nie przyjął , tylko Anglicy ich wsadzili między Arabów ? Wg. mnie nie zasiedlą tych terenów , przynajmniej za naszego życia , odbudowa tego terenu potrwa dziesięciolecia , Żydzi wolą robić szybsze biznesy nisz szukać teraz swoich korzeni .

Aczkolwiek Żyd działa lokalnie ale myśli globalnie to może coś tam prawdy w tym jest , ale to nie nasz problem .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

tryb ,, kroiła '' trzeba by zmienić na kroi i kroić będzie , tylko czy nalężąc do unni mając otwarte granice te firmy mają  miec ceny dostosowane do polskich konsumentów czy ceny rynkowe ?  Ja od dawna powtarzam ze polska to głupi kraj , drogie paliwo a ostatnio ruch chyba się zwiekszył czy natezenie na drogach a i jeszcze jest PGNIG tez zyski rekordowe 

Jak najbardziej te firmy mogą mieć ceny rynkowe. Już pomijam że wykorzystują swój monopol by te ceny rynkowe podbijać. Ale niech pis nie tumani, że jest partią dbającą o suweren. Bo widać, że pis jak się da to ten suweren łupi by mieć na socjal.

Te firmy mogą mieć ceny rynkowe tylko po co Morawiecki zarzuca takim Norwegom, że wykorzystują sytuacje i żerują i zarabiają nadmiernie dużo. Skoro firmy mu podległe tak samo wykorzystały sytuację i żerowały i zarobiły nadmiernie dużo.

Tak te firmy mogą mieć ceny rynkowe. Tylko niech pis nie tumani ludzi, że o nich dba, ze to przez Putina i że inni wykorzystują sytuację by zarabiać.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

w szerszej grupie idiotow trzeba wyroznic ta szczegolna pis-diotow.. agro-unia zamilkla ?? 

takze historia ma swoja szczegolna wersje dla psychicznie chorych i pis-diotow.

sensacja to bylaby gdyby maz prezesa i jego syn😂

co robi teraz byly maz marty zawsze dziewicy ?? z wieziena wyszedl i jakos zniknal

wersja historii psychicznych

a tu pis-diotow

Ulżyło ci? to nie mów tak źle o sobie .

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

..inflacja nie straszna polakom- jak to swiadczy o kims kto to napisal ??? 

Byłeś na blokadzie Orlenu - nie , widziałeś strajki rolników -nie , chcesz jeździć elektrykiem - nie bo cię nie będzie stać na niego i po co się stawiasz?

Opublikowano

cytowanie poprzedniego posta- to okresla twoj poziom umyslowy .

na weselu bylem- wiesz ile podrozala organizacja ??bilet wstepu od powaznej osoby to minimum 500 zl, strajki rolnikow niedawno  byly. auto elektryczne- a ciebie stac ?? sa doplaty kup sobie , ze swojego zadupia nigdzie nie wyjezdzasz wiec bedzie idealne ,w domu zaladujesz.

13047310587c5acaf550bad3d7287d14.jpg

• Like 1
Opublikowano

jak w piecu gazowym mozna palic chrustem ?? albo w 5 eco-desing galeziami ??w pelletowym to owies pojdzie w palnik-chyba ze bedzie drozej niz 1,5tysiaca wtedy sie nie oplaci..

kazali nam piece zmienic -na dodatek zaswiadczenie ze zlomu przedstawic, a teraz groszku brak- sporo ludzi juz wie ze bedzie problem..

ten chrust to bedzie takimi osmiorniczkami pis-u..

co wy na wsi wiecie o problemach pierwszego swiata.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v