Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

Poparcie będą mieli bardzo duże bo ludzie się przyzwyczai do 500 + i tym podobnej kasy i teraz nie potrafili by bez tego żyć wiec zwycięstwo jest pewne .

Ropa , węgiel , gaz , nawozy , żywność , mat. budowlane , ceny z kosmosu a zarobki jakie mamy ? Na 500 + to już 2 lata temu narzekali że za mało bo wszystko zdrożało .

Po zrobieniu rachunku zysków i strat wyborcy PISu podejmą decyzję czy dać im kolejną szansę , środowiska Radia Maryja , ludzie głęboko wierzący czyli jądro wyborców PIS to już masz 30 % jeszcze 7% ludzi co biorą socjal i wystarczy by bez względu na inflację wygrać .

Opublikowano (edytowane)

nikt... no może przesadzam, le większość nie ma PiS-owi czy komukolwiek innemu za złe że chce wygrać wybory bo przecież o to w demokracji chodzi
Kwestia metod przekonywania gdy za ryzyko zrujnowania państwa kupuje się elektorat za ograbianie najsprawniejszych gospodarczo na rzecz roszczeniowców a już kryminalną patologią jest ograbianie gospodarki na rzecz sponsorowania aparatczyków służących pustej propagandzie w tym i wyznaniowej czy rasistowskiej, a już kuli w łeb bez wyroku wymaga siłowe wpływanie na choćby sądy i aparat przymusu w retoryce na trwale zniekształcającej obraz świadomości społecznej na temat kwestii skąd się na prawdę chleb i cała reszta elementarnie do życia (dobrobytu) potrzebna bierze.
(nawet na tym forum spotkałem się z wiarą że z ... podatków a na drugim miejscu kultywowania tradycji :o:()

i chyba nie muszę palcem wskazywać gdzie tenże PiS jawnie przekracza te granice i żadna pociecha że tylko ta klika na podobne dewiacje monopolu nie ma

bo mi palców zbraknie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Rozprawa odbędzie się w dniu 07.06 godz. 12 w sali 524 Sąd Rejonowy Warszawa Mokotów ul. OGRODOWA. Prokurator Maciej Młynarczyk, współpracujący ściśle z ukraińskimi prowokatorami (śledzącymi komentarze Polaków na portalach społecznościowych) postawił mi 15 zarzutów w związku z tzw. Mową nienawiści w stosunku do ukraińcow. Moją rozprawę chcę wykorzystać do nagłośnienia tematu ukraińskiego ludobójstwa na polskim narodzie, który niestety w Polsce jest tematem niepożądanym. Ukraińcy, którzy mordowali naszych przodków nie ponieśli za to ludobójstwo żadnej kary! My, którzy krytykujemy morderców, prowokatorów ukraińskich i żądamy pamięci dla ofiar ich zbrodni - jesteśmy karani za to! Zapraszam wszystkich do Warszawy! 

Enej przybrał nazwę upadlińskiego atamana szlachtującego naszych rodaków na Wołyniu. Krzewi bandycką kulturą na naszej ziemi w zakłamaniu - jak do tego doszło i dlaczego na to pozwalamy?

285702743_5275720252466368_2572886675861

285846997_5275716815800045_6280419138831508594_n.jpg

Edytowane przez many13
Opublikowano

Ludzie leżący na trawie w lesie, to pasażerowie pociągu relacji Bełżec – Lwów. 16 czerwca 1944 r. ukraiński maszynista Zachariasz Procyk zatrzymał pociąg kilkanaście kilometrów za Bełżcem, w odludnym, ustalonym miejscu. Niedaleko Zatyla. Do wagonów wtargnęli ukraińscy nacjonaliści i wymordowali wszystkich Polaków. Pięćdziesiąt osób.

286152672_326629076327170_48263685214072

285946063_326628526327225_17187298294425

Opublikowano (edytowane)

Wielu zagranicznych wypowiedzi że Ukraina przegrywa wojnę na wschodzie kraju . Pierwszy rosyjski bank oficjalnie wchodzi na rynek okupowanego przez Rosjan terytorium obwodu donieckiego na wschodzie Ukrainy — poinformował w sobotę doradca mera Mariupola Petro Andriuszczenko.

To ile w Polsce będziemy mieli Ukraińców 10 milionów bo już jest prawie 4 .

Prezes PiS zapowiedział pomoc dla osób, które ogrzewają węglem. Na czym ma polegać?

Chodzi o pomoc w zakupie węgla osobom, które najbardziej potrzebują wsparcia, np. tym, którzy mniej zarabiają; decyzje mogą być przygotowane w ciągu miesiąca — mówił w sobotę rzecznik rządu Piotr Müller, interpretując wcześniejszą zapowiedź prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał:

Wielu zagranicznych wypowiedzi że Ukraina przegrywa wojnę na wschodzie kraju .

To zależy co mają na myśli. 

32 minuty temu, galan99 napisał:

Chodzi o pomoc w zakupie węgla osobom, które najbardziej potrzebują wsparcia,

Na miejscu tych osób, po takiej zapowiedzi, już bym się bał.😂 Akurat w tym wydaniu pomoc ma całkiem inne skutki niż powinna. No chyba że na plecach im ten węgiel zniosą do kotłowni.🤣

Opublikowano
21 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Ja jestem wyborcą PISu  i przy 8 zł za litr nie będę na nich głosował . Tusk jak by wygrał co jest mało prawdopodobne po zabiera socjal a drożyzna pozostanie , ludzie zaczną kraść , najlepiej zrezygnować z polityki i robić swoje .

Socjalu już chyba nikt nie zabierze. Tym bardziej, że niestety rząd pewnie będzie z koalicją z lewicy.

20 godzin temu, many13 napisał:

Wystarczy przyjrzeć się zyskowi Orlenu! Polska 35,57 a Włochy 1,25. Elity rządzące mają Polaków w głębokim powarzaniu, realizują tylko i wyłącznie dyrektywy z poza naszego kraju.
286006967_169444472155057_19061376276743

Tak pis doi suweren

20 godzin temu, RU68 napisał:

Nie ma co stękać i beczeć jest gdzie mieszkać głodny nikt nie chodzi spać  a że nie będzie nowego auta w przyszłym roku trudno za dwa kupi się nowocześniejsze -same plusy . Mniej nawozu to więcej ekologii kukurydzy też nie będą suszyć mniejsza emisja i świat uratowany przed globalnym ociepleniem .  

Takich pisowi potrzeba. Ryć za miskę ryżu na klasę pisowskich panów. Którzy wspaniałomyślnym gestem pozwolili suwerenowi chrust w lasach zbierać.

6 godzin temu, Denwer napisał:

FUWUIcjWAAE2TpO?format=jpg&name=small

To zdaje się @nie o tych ekspresówkach tu nie dawno pisał. Ale takie opłaty za ekspresówki to były by dla pisu pikusiem. Oni mają większy problem. Muszą wyrzucić do kosza całą reformę sądownictwa autorstwa zera. Bo inaczej kasiorki z KPO nie będzie.

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Socjalu już chyba nikt nie zabierze. Tym bardziej, że niestety rząd pewnie będzie z koalicją z lewicy.

Takich pisowi potrzeba. Ryć za miskę ryżu na klasę pisowskich panów. Którzy wspaniałomyślnym gestem pozwolili suwerenowi chrust w lasach zbierać.

A tak myślę sobie chciałbyś moją miskę ryżu -oceniam mój punkt i ni ma źle .A coś mi się widzi że następne wybory nie przyniosą zmian (na wybory nie chodzę bo jak mam wybierać kto mnie ma okradać to mi nie robi różnicy. A jak jeszcze komuchy miały by być w koalicji to żyć się odechciewa 

Opublikowano
21 godzin temu, many13 napisał:

Wystarczy przyjrzeć się zyskowi Orlenu! Polska 35,57 a Włochy 1,25. Elity rządzące mają Polaków w głębokim powarzaniu, realizują tylko i wyłącznie dyrektywy z poza naszego kraju.
286006967_169444472155057_19061376276743

To procenty i bywają złudne bo nie podano podstawy ani obecnego poziomu a danymi manipulować jest dość łatwo .Przyznaję że wisi mi po ile jest paliwo choć trochę tego zużywam -a były czasy że ("pandemia"  paliwo było prawie  za darmo ) każdy mógł kupić na kilka lat ) kto przespał ten teraz płacze 

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Sęk w tym, że czy lewica czy pis to i to i to komuchy.

PIS jest samozwańczą prawicą,  bo za wszelka cenę chce pokazać że czymś się od reszty różni. a lewica źle się w Polsce kojarzy. Niestety PIS nie jest żadną prawicą a  lewicą tyle że narodową i do tego zakłamaną albo z zaburzeniami tożsamości politycznej.

10 minut temu, RU68 napisał:

To procenty i bywają złudne bo nie podano podstawy ani obecnego poziomu a danymi manipulować jest dość łatwo .

To może inflacja też jest złudna skoro w % wyrażona?

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, RU68 napisał:

To procenty i bywają złudne bo nie podano podstawy ani obecnego poziomu a danymi manipulować jest dość łatwo .Przyznaję że wisi mi po ile jest paliwo choć trochę tego zużywam -a były czasy że ("pandemia"  paliwo było prawie  za darmo ) każdy mógł kupić na kilka lat ) kto przespał ten teraz płacze 

Serio nie ogarniasz tak prostego zestawienia? Cena baryłki ropy jest jednakowa dla wszystkich tych krajów. Nawet dokładając do tego wzrost ceny 1 Euro lub Dolara o nie całe 10 % względem złotego. Z wykresu wynika jasno w którym kraju przemysł petrochemiczny najbardziej wykorzystał zamieszanie na świecie do jak to nazwał Morawiecki żerowania na obywatelach. Niestety był to przemysł Polski rządzony przez pis. To i nie dziwmy się, że za chwilę będziemy mieli najwyższą inflacje w Europie.

Nie na darmo Orlen w 1 kwartale tego roku wypracował zysk o 47 % wyższy niż w analogicznym okresie roku zeszłego. Pomimo drożejącej baryłki czyli pomimo rosnących kosztów produkcji wygenerowali wzrost zysku bo jak żerowali na obywatelach. Jak takie zarabianie nazwał Morawiecki. Podobnie było z nawozami i prądem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

KRAJ !!! MAPA POKAZUJE JAKIE OGROMNE ZASOBY GORĄCYCH WÓD, ROPY ORAZ GAZU KONWENCJONALNEGO MAJĄ POLACY I NASZA ZIEMIA !!!

Mapa i informacje w poście opracowane na podstawie badań słynnego geologa prof. Juliana Sokołowskiego.

Nie dajmy sobie wmówić, że nasz kraj nie jest jednym wielkim zbiornikiem energii. Mapa wskazuje , że mamy w bród własnego konwencjonalnego gazu, gorących wód, oraz ogromne pokłady ropy. Same pokłady energii geotermalnej przekraczają 967 razy nasze zapotrzebowanie na energię. Ponad 80% powierzchni kraju ma znakomite warunki geotermalne. A co mówić o innych naszych zasobach. Poza tym energetyka geotermalna to najtańsze i niewyczerpalne źródło energii !!! Dane o naszych zasobach są znane instytucjom państwowym, partyjkom oraz wszystkim rządom od co najmniej 1985 r. Zostały nam udostępnione przez naukowców z AGH i Politechniki Krakowskiej, Politechniki Łódzkiej i innych takich jak np. profesorowie: Jacek Zimny, Ryszard Kozłowski. Ich wiedza jest oparta na kilkudziesięcioletnich badaniach prowadzonych przez światowej sławy geologa prof. Juliana Sokołowskiego. Prawdziwe geotermalne eldorado w kraju rozpoczyna się się od głębokości około 3 km. Wiercenie na takie i większe głębokości trwa przy nowych technologiach tylko parę tygodni a budowa elektrociepłowni może zamknąć się w okresie nawet tylko w 1 roku twierdzi prof. Politechniki Krakowskiej Ryszard Kozłowski. Polskie zbadane zasoby geotermalne z głębokości 3 km to 625 000 PJ/rok przy zużyciu rocznym energii w kraju na poziomie 4200 PJ/rok. !!! Polskie zasoby węgla kamiennego wystarczą nam na 1000 lat a brunatnego nawet na 2000 lat. Udokumentowane krajowe zasoby węgla brunatnego to 200 mld t przy czym światowe jego zasoby to 500 mld t.

Nasze zasoby ropy naftowej to około 300 mln ton zaspokajają nasze zapotrzebowanie na 15-20 lat. Według prof. Sokołowskiego, prof. Ryszarda Kozłowskiego to 4000 mld ton. Prof. R. Kozłowski potwierdza, iż te wysokie szacunki zasobów ropy, można odnaleźć także w MIT czyli Massachusetts Institute of Technology w USA. Przy czym Arabia Saudyjska szacuje swoje zasoby na około 200 mld ton. Przy szacunkowych zasobach w granicach 4000 mld ton ilość ta wystarczy proporcjonalnie na dużo, dużo dłużej. Kraj posiada ogromne zasoby gazu konwencjonalnego (1,5 - 1,8 bln m3) którego nie potrzebujemy kupować od nikogo przez przynajmniej 100 lat.

Gaz łupkowy to kolejne nasze bogactwo, jego zasoby szacowane są na 1,5 - 5,5 bln m3 i wystarczą nam na od 100 do 350 lat. Nie wykorzystujemy zasobów nie dla tego, że nikt o tym nie wie lub nie potrafimy lecz dlatego, że nasi polskojęzyczni politycy to marionetki naszych wrogów, którzy robią wszystko byśmy biedni byli. Taki naród łatwo kontrolować, zastraszyć. A nasi władcy wydaja w tym czasie miliardy z naszej kieszeni na budowę gazoportu i zakup jeszcze droższego gazu. Ciągle w mediach spotykamy się ze stałym problemem a mianowicie dostępności czy ceny rosyjskiego gazu lub ropy. A tworzy się go po to by skłócać narody i ciągle podsycać nienawiść. Wrogim państwom, organizacjom i polskojęzycznym marionetkom przy władzy jest to bardzo na rękę. Nie dajmy się wykorzystywać.

10356261_788052921213123_328971731306221

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Ty kupiłeś?

A jak myślisz skoro mi zwisa cena? Nie prowokuję ale dla mnie  może być nawet po 20 zł i to przez kilka lat (byle to mi się nie zepsuje )

Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:

Serio nie ogarniasz tak prostego zestawienia? Cena baryłki ropy jest jednakowa dla wszystkich tych krajów. Nawet dokładając do tego wzrost ceny 1 Euro lub Dolara o nie całe 10 % względem złotego. Z wykresu wynika jasno w którym kraju przemysł petrochemiczny najbardziej wykorzystał zamieszanie na świecie do jak to nazwał Morawiecki żerowania na obywatelach. Niestety był to przemysł Polski rządzony przez pis. To i nie dziwmy się, że za chwilę będziemy mieli najwyższą inflacje w Europie.

Nie na darmo Orlen w 1 kwartale tego roku wypracował zysk o 47 % wyższy niż w analogicznym okresie roku zeszłego. Pomimo drożejącej baryłki czyli pomimo rosnących kosztów produkcji wygenerowali wzrost zysku bo jak żerowali na obywatelach. Jak takie zarabianie nazwał Morawiecki. Podobnie było z nawozami i prądem.

A wiesz ile kosztuje paliwo we Włoszech albo w Austrii- to wybierz się na narty .A każdy orze jak może czujesz się okradany i ci to bardzo przeszkadza UE jest otwarta .Mnie okradają ale to akceptuję bo wpływu nie mam kto i gdzie  (okradać można tylko tego co coś ma -bankruta nie okradniesz )

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, RU68 napisał:

Mnie okradają ale to akceptuję bo wpływu nie mam kto i gdzie  (okradać można tylko tego co coś ma -bankruta nie okradniesz )

Akceptacja a pogodzenie się z danym faktem wyglądają podobnie, ale to nie to samo.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

To się ciesz. Ja niestety nie mam raz że takich zasobów finansowych a dwa magazynu żeby na więcej niż 3/4 sezonu kupić. W tym roku zakupy ON robiłem w cenie poniżej 4.5 netto 

Wielki mi magazyn porządne stojące zbiorniki z włókna  szklanego i można mieć małą Arabię   

Opublikowano (edytowane)

"mała Arabia" to gdy masz coś w ofercie do sprzedania, w stałej ofercie a nie zapas dla siebie. Kwestia skali zużycia zapasów i to co dla jednego jest zapasem na lata dla drugiego jest np tygodniową skalą zużycia.

to co dla jednego jest na kilka lat tankowania jakiegoś pierdzika by raz w tygodniu do bożnicy wyjechać dla innego jest kilkudniowym tankowaniem np kilku ciągników w jesiennej kampanii uprawowo siewnej kilkuset ha lub jednodniowym tankowaniem floty samochodów firmy transportowej itp.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v