Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli cena paliwa dojdzie do ceny dwu cyfrowej , to może pomóc PO odzyskać władzę tylko jest jeden szkopuł , jak na razie nikt z opozycji nie proponuje nic tańszego co by ludziom ulżyć , na tą chwilę żadnych propozycji anty inflacyjnych , może czekają w ciemno aż się PIS na drożyźnie wykrwawi i wykolei i w tedy zadają ostateczny cios .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Za UNIJNE  srebrniki na odbudowę Polska zapłaci .

Tę reformę rząd obiecał Brukseli w zamian za miliardy euro. Część Polaków zapłaci wyższe składki. I to już za rok

Ursula von der Leyen przyjechała do Polski i potwierdziła, że Komisja Europejska daje Polsce zielone światło Polsce na wdrożenie Krajowego Planu Odbudowy. Polska ma dostać prawie 107 mld zł w formie bezzwrotnej pomocy oraz 51 mld zł w formie pożyczek, o ile wdroży zapowiedziane w dokumencie reformy. Jedną z nich jest ozusowanie umów zleceń. I to już w 2023 roku. Zmiany w portfelach – na niekorzyść – odczuje około 1,2 mln pracujących.

https://www.fakt.pl/pieniadze/ponad-milion-polakow-zaplaci-wyzsze-skladki-rzad-obiecal-to-brukseli/0hzk8s8

Kamienie milowe .

Co Po może teraz TERAZ TO UNIA RZĄDZI W POLSCE .

Wiek emerytalny w górę? Problematyczny dla rządu warunek KPO

Porozumienie z Komisją Europejską w sprawie Krajowego Planu Odbudowy jest, teraz przed Polską czas na wypełnianie tzw. kamieni milowych. Kamień nr 68 zakłada działania na rzecz "podniesienia efektywnego wieku emerytalnego".

https://businessinsider.com.pl/finanse/wiek-emerytalny-w-gore-problematyczny-dla-rzadu-warunek-kpo/m1vx73t

Poczytać co chce UNIA jakie są zmiany Polska nic nie ma dogadania .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Po i całe KOKO tego chciało by było spełnione takie dobro dla Polaka . Unia zmusza Polskę do niewolnictwa to się podobać ma Polakom .

Polska jest już o krok bliżej do otrzymania pieniędzy z Funduszu Odbudowy. Jednak aby rzeczywiście je dostała, musi spełnić kilka warunków, tzw. kamieni milowych. Jednym z nich jest wprowadzenie podatku od samochodów spalinowych. Pierwszym krokiem jest podniesienie opłaty rejestracyjnej dla takich aut, a następnym dodatkowa opłata za użytkowanie takiego samochodu.

Kompromis ws. KPO. 116 kamieni milowych, na które zgodził się PiS .

Tak bardzo chciało tego PO I CAŁE KOKO teraz zapewne będą spełnieni by Polskę wepchnąć w bagno Unii .

116 kamieni milowych

Komisja Europejska zaopiniowała w czwartek pozytywnie Krajowy Plan Odbudowy. Minister Puda podkreśla, że kamienie milowe są "już ustalone".

– Skupiamy się na ich realizacji, a jest ich aż 116. KPO zawiera 48 reform i 116 powiązanych z nimi kamieni milowych oraz 54 inwestycje i 166 wskaźników. Ostatecznym terminem realizacji programu jest 31 sierpnia 2026 r. Do wykorzystania mamy 23,858 mld euro w części dotacyjnej i 11,507 mld euro w części pożyczkowej – mówił polityk w rozmowie z "Gościem niedzielnym".

Minister zapewnił, że wśród tych 116 kamieni milowych obecnie nie ma kwestii wyboru składu KRS. Jednocześnie dodał, że część tych kamieni milowych już została zrealizowana. - Np. wejście w życie wodoru jako paliwa alternatywnego. Na spełnienie innych mamy czas do lipca, więc np. ustawa likwidująca Izbę Dyscyplinarną na pewno zdąży już przejść przez Senat i być podpisana przez prezydenta – mówił.

https://dorzeczy.pl/unia-europejska/308662/116-kamieni-milowych-na-co-zgodzil-sie-pis-by-uzyskac-kpo.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

od początku było wiadomo że pisowski rząd ustąpi we wszystkim unijnemu w kwestii KPO i tylko jedno pytanie
_ po co było to wszystko zwłaszcza że nie dość niepotrzebnego opóźnienia to już bezpowrotnie w miliardy idą kary potrącone z puli przyznanych środków;

to że Ziobro ma jakieś indywidualne ambicje i nadzieje nie znaczy że je zrealizuje a to głównie jego upór nadal czyni całe to KPO problematycznym bo tak na prawdę warunek unia postawiła - najpierw te tzw kamienie milowe a kasa (o ile w ogóle) dopiero poźniej

to tak w tłumaczeniu z unijnego na nasze

kolejny "gospodarz" wyznaniowo bydlackimi metodami rządzący swym krajem gdzie do władzy doszedł w podejrzanych okolicznościach a teraz broni jej siłą. Ten jest po za unią i nie ma co liczyć na zastrzyk wciąż jeszcze twardej waluty jaką jest euro wobec tego ma inflację co do której trwają spory czy jeszcze dwu czy trzycyfrową w skali roku

Ziobro i podobni gotowi Polskę z unii wyprowadzić i wolno im ale to też wyznaniowcy i siłą polityczną chcą prawo zawłaszczyć czyli wysoce prawdopodobne że podobni gospodarze z nich jak ten bydlak erdogan
a propos to z linkowanego artykułu komentarz usunięto za nazwanie tego bydlaka satrapą czyli co? nie wolno utracjuszy pejoratywnymi epitetami traktować bo są (jeszcze) w NATO? czy z jakowyś innych powodów.
Co to za portal co takie praktyki i dlaczego ... w czyim interesie stosuje?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-w-Turcji-maj-2022-8350465.html

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To jest proste  o tym pisałem kilka razy ,

PO zgadza się na wszystko od razu co tylko UNIA zapragnie .

PiS stawia się i krzyczy że coś robią , ale tak naprawdę nic nie robią tez się zgodzą na co chce Unia .

Tylko kto będzie w oczach ludzi bardziej zły ten co się na wszystko zgadza czy ten co się stawia .

To tak jak by złodziej chciał rozwalić kłódkę i podać mu klucze by nie niszczył .

3 minuty temu, witejus napisał:

I pytanie ,co ja z tego będę miał oprócz tego że będę to spłacał?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, witejus napisał:

I pytanie ,co ja z tego będę miał oprócz tego że będę to spłacał?

kiedyś jak dopłaty obszarowe do pola Wprowadzali to paru też nie chciało brać bo będą spłacać
Do dziś nikt bezpśrednio dopłat nie spłaca a tamci już w większości pomarli

czy będzie KPO dla Polski czy nie właśnie teraz jest ono inflacją spłacane tak że weźmiesz czy nie i tak JUŻ SPŁACASZ i my wszyscy razem z Tobą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

mniejsza szansa że maraton inflacyjny z Turkami "wygramy" bo jednak o ile więcej euro do Polski skapnie o tyle mniej złotówek będą musieli dodrukować.

tym razem jednak jest jakaś korzyść z własnej waluty bo na machlojkach przeliczeniowych nieco unię da się oszwabić w razie się rozpadnie bo akurat KPO euro osłabi a złotówkę umocni, niedużo bo niedużo ale jednak

Opublikowano

Rekordowy eksport drobiu z Brazylii, która zajmuje miejsce Ukrainy, USA i Europy na globalnym rynku

Cze 03, 2022

W pierwszym kwartale 2022 roku Brazylia odnotowała rekordowy eksport mięsa drobiowego. To efekt przede wszystkim wypadnięca Ukrainy z rynku globalnego oraz występowania grypy ptaków u największych producentów i eksporterów, czyli w Stanach Zjednoczonych i w Europie.

Sprzedaż eksportowa brazylijskich kurczaków od stycznia do marca roku 2022 wyniosła 1142 mln ton, czyli mamy do czynienia ze wzrostem o 10,2 proc. w porównaniu z pierwszem kwartałem 2021 roku.

Wartość brazylijskiego eksportu w tym okresie wzrosła o 31,5 proc. r/r do 2,051 mld USD, a w marcu poziom wysyłek osiągnął 418,8 tys. ton, co oznacza wolumenowo wzrost o 5,7 proc. mc/mc 2022/21, natomiast przychody z eksportu w marcu 2022 roku zwiększyły się o 27,8 proc. r/r do 771,1 mln USD.

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/9503-rekordowy-eksport-drobiu-z-brazylii-ktora-zajmuje-miejsce-ukrainy-usa-i-europy-na-globalnym-rynku?fbclid=IwAR0t-kWYDyhXvCobdj5PObGlnYmUlqZLxwPnfaTAaaXWI7rwWZEDBR0N6RY

A Polskie gdzie w d*pie .

Opublikowano (edytowane)

Jaśnie państwo z pisu pozwolą łaskawie chrust zbierać w rządowych lasach. Ktoś z was się pisze? Normalnie dobrobyt ze szok. Tego nawet za komuny nie było.

main_11do_emerytury_jak_znalaz_ny_grupa.jpg

main_08pomys_na_tv_show_1.jpg

main_01trzeba_sobie_jako_radzi_ny_sekcja.jpg

Orlen szykuje miejsce na 1 z przodu.

main_03niby_teoria_spiskowa_ale_co_w_tym_jest.jpg

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano

ludzkie pany-kiedys to za takie cos to w dyby zakuwali.........

6 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Pociotek to taka c*pa co syna nie potrafi zrobić 😁😁😁😁

ogarek ma traume do konca zycia- swojego jedynego syna w taka rodzine wzenil, jeszcze musial pol gospodarki dac..ciekawe czemu ?? syn po ojcu ulomny czy co ??

a pozostalym dzieciom co dasz na wiano ??  pola ci braknie .

Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał:

Jaśnie państwo z pisu pozwolą łaskawie chrust zbierać w rządowych lasach. Ktoś z was się pisze? Normalnie dobrobyt ze szok. Tego nawet za komuny nie bOrlen szykuje miejsce na 1 z przodu.

main_03niby_teoria_spiskowa_ale_co_w_tym_jest.jpg

1 z przodu i po PISie , przecież żaden kierowca na nich nie zagłosuje 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Na darmo tych wyświetlaczy nie zmieniają. Oni wierzą w swego wyborcę, że wszystko łyknie., że 1 z przodu to Putin i Tusk i zagłosuje na pis dalej.

Ja jestem wyborcą PISu  i przy 8 zł za litr nie będę na nich głosował . Tusk jak by wygrał co jest mało prawdopodobne po zabiera socjal a drożyzna pozostanie , ludzie zaczną kraść , najlepiej zrezygnować z polityki i robić swoje .

Opublikowano
6 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Donald Tusk zrezygnował z szefowania EPL ,

Nie  zrezygnował  a  go  wywalili. Najpierw  poleciał  ze stanowiska  jego  najwierniejszy   siewca  nienawiści  z  nocnika   później  tuka  wywalili  widać  Niemcy  robią  nowe  porządki 

FUWKnCRXsAIU9fh?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, jacus napisał:

ludzkie pany-kiedys to za takie cos to w dyby zakuwali.........

ogarek ma traume do konca zycia- swojego jedynego syna w taka rodzine wzenil, jeszcze musial pol gospodarki dac..ciekawe czemu ?? syn po ojcu ulomny czy co ??

a pozostalym dzieciom co dasz na wiano ??  pola ci braknie .

Akurat dobrze że są takie pociotki jak ty  bo darmo synowi  35 ha wpadło... 😁😁😁😁Tacy tyz są potrzebni a że rodu nie przedłuża to co mnie to... 🤔

Wiem że nie zrozumiesz ze po to się ma syna żeby mu gospodarkę przekazać... No skąd masz to wiedzieć? 🤔

Powiem ci w tajemnicy ze ja dzieciorobem nie jestem i moje dzieci biedy nie zobaczą.. 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Wystarczy przyjrzeć się zyskowi Orlenu! Polska 35,57 a Włochy 1,25. Elity rządzące mają Polaków w głębokim powarzaniu, realizują tylko i wyłącznie dyrektywy z poza naszego kraju.
286006967_169444472155057_19061376276743

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v