Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

nie chce mi się filmu szukać z tymi naczepianymi przy szosach powiewającymi na wietrze strzępami bannerów z facjatami głównie pisowskich kandydatów wyborczych
Jeśli tak wygląda ład?...
no w sumie już w kampanii w jakiej formie obiecywali (szmacianej gdzie popadnie) i dotrzymują słowa :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, Denwer napisał:

To nie  pamięć  a choroba psychiczna 

Zachowanie pamięci o zaryzanych w okrutny sposób naszych rodaków na Wołyniu uważasz za chorobę psychiczną. Kim waść jesteś i jakie wartości cenisz jako dobro najwyższe?. Czy hasło egzystencjonalne naszych pradziadów Bóg Honor Ojczyzna panu coś mówi - tak honor i pamięć o godnym pochówku naszych dziadów. Czy polska tradycja i pamięć o przodkach budzi w panu jakieś pozytywne emocje. Jeżeli zapomnimy o tych zdradziecko pomordowanych na Wołyniu to tak jakbyśmy my wnukowie i prawnukowie jeszcze raz ich szlachtowali.

9 godzin temu, jacus napisał:

coraz czesciej odnosze wrazenie ze kiedys razem z mankiem wyladujecie w jednym pokoju, ty bedziesz robil za napoleona on za hitlera 😂

nic dziwnego - juz dawno udowodniono ze smrod  przemyslowy zle dziala na zdrowie psychiczne i obniza zdolnosci umyslowe. teraz trzeba bedzie do tego dodac smrod niepranych od ponad 100 lat szmat z butow..

znowu pizdzi-chyba tej kukurydzy szybko nie prysne.

Jacuś ty piz@nij te gazdowanie i zajmi  się bacowaniem na pejfaceboku. Z gazdowania nimo żadnego pożytku a na pejsfejsie wystarczy ci grono fanów zniechęconych frustratów  zaczadzonych putinowymi onucami tak, że kasiorka sypać się będzie?

Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał:

od czasu do czasu musze sie zgodzic z mareckiem. ta pani jest chora psychicznie - nie trzeba fachowca zeby to stwierdzic...

co innego pamiec a co innego rozpamietywanie- 80 lat minelo dzisiaj sa inne czasy-wrog naszego wroga jest naszym przyjacielem.

na wolyn polacy pracowali cale wieki.

Pujdż dziecię ja cię uczyć każę - ale jak Jaś za młodu nie liznął historii to Janowi nic już nie pomoże. A gdzie wychowanie z domu, gdzie patriotyzm siłowo wciskany w kamaszach. Wygląda na to ześ waść masz ograniczone horyzonty ciągłym gazdowaniem i materiał jest nie do odzysku. Co tu poradzić - moze literatura w temacie pomoże ale to trzeba chcieć?

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

zatem opatrznie zrozumiałem i przepraszam bo akurat u Ciebie bym nie spodziewał się negowania faktów historycznych oczywistych.
aż bliżej sprawdzę o co tam chodziło z tą "babą"

no to już wiem dlaczego nie wiedziałem o co chodzi
Many trzynasty zabronił mi siebie czytać co - zważywszy długość Jego wpisów - nawet mi pasuje xD
no akurat w kwestii oceny tej "baby" to bym dyskutował nazywaniem obsesją eksponowanie prawdy o zbrodni wołyńskiej no ale może jedynie co do określenia ograniczając się do określenia - przesadna nachalność bo rzeczywiście czym innym jest np pomnik a czym innym np wypisywanie na muralach o - dajmy na to - holokauście.
Prawa jednak do takich manifestacji bym nie odbierał zwłaszcza że na tej kamienicy nie ma nic ponad podanie faktów tak że nawet stronniczego komentarza nikt nie ma prawa zarzucić. Oczywiście o administratorze tej kamienicy swoje "odpowiednie" zdanie mam ale ono nijak związane z oceną samej treści przekazu murala

Wystarczy  zobaczyć   co  na  twiterze  publikuje   co  udostępnia    ma  obsesje  na  tle  ukrainy.

Sam  posiadam  koszulkę jakie   sprzedawał  Witold  Gadowski   "Jestem  pomnikiem Wołyńskim "   

1 godzinę temu, many13 napisał:

Zachowanie pamięci o zaryzanych w okrutny sposób naszych rodaków na Wołyniu uważasz za chorobę psychiczną. Kim waść jesteś i jakie wartości cenisz jako dobro najwyższe?. Czy hasło egzystencjonalne naszych pradziadów Bóg Honor Ojczyzna panu coś mówi - tak honor i pamięć o godnym pochówku naszych dziadów. Czy polska tradycja i pamięć o przodkach budzi w panu jakieś pozytywne emocje. Jeżeli zapomnimy o tych zdradziecko pomordowanych na Wołyniu to tak jakbyśmy my wnukowie i prawnukowie jeszcze raz ich szlachtowali.

To  co  prezentuje   ta  baba  to  nie  zachowanie  pamięci  a  jakieś  spektrum  nienawiści   do  Ukraińców. 

Opublikowano

Nie o zemstę, lecz o pamięć wołają ofiary. Historia najnowsza nie może zapomnieć o  terrorystycznej i zbrodniczej oraz skompromitowanej Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i tak zwanej Ukraińskiej Powstańczej Armii. Polaków można bezkarnie mordować, bo i tak o tym zapomną w imię "poprawności politycznej". Walczymy o Ustawę dotyczącą Ludobójstwa na Polakach dokonanego przez ukraińskich banderowców czyli Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i tak zwanej Ukraińskiej Powstańczej Armii w latach 1939 - 1947 i ustanowienie 11 lipca Narodowym Dniem Pamięci Ofiar Ludobójstwa. Dla Kresowian i rodzin pomordowanych, ale i dla Polaków którym kresy są bliskie, jest bardzo ważna, bowiem jest to Akt Prawny o szerokim zastosowaniu. Pragniemy  utrwalać prawdę o Ludobójstwie na Kresach. To jest cząstka historii polski ważnej dla Polaków i nie możemy tego puścić w niepamięć. 

22780583_1476440382437203_4143238316057709888_n.jpg

Opublikowano (edytowane)

no akurat tu postawa Gadowskiego jak najbardziej mi pasuje. Wyważona i asertywnie obiektywna w odniesieniu do Ukrainy.
Zrozumiesz za tem @Denwer że o linka do twittów tej pani Cię nie poproszę :D

Przypomniał mi się Gadowski w ocenie zaleceń lingwistycznych obecnych jako to "w" Ukrainie nakazują mówić a nie "na" bo pono "na" Ukraińców obraża. a przecież to z naturalnej fonetyki języka polskiego owo "na" wynika.
Jakoś Słowacy, Węgrzy, Litwini, Łotysze czy nawet Białorusini się nie czepiają
że nie wspomnę o Madagaskarczykach xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, dysydent napisał:

to skąd one jadą? to już tak cienko z Europą że nasiona spoza trzeba ściągać?

Z jakiejś ameryki. 

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Polacy inaczej, pomagają i to nie tylko Pis ale ludzie też

O właśnie, tego mi brakowało. Polacy dzielą się na PiS i ludzi.😂 Czyli jakby co, to ludzie PiSowi ludzkie uczucia okazać mogą.🤣

Z kolebki - Mechiko raczej.

Opublikowano
8 godzin temu, many13 napisał:

inflacja dwucyfrowa, gospodarka na skraju załamania, ustawy przegłosowane w Sejmie o przywilejach dla ukraińców, gdzie Polak może pomarzyć o takich i ...........mało kur@wa. Jeszcze trzeba zmienić Konstytucje aby więcej wejść w du@pe ukurwińcom!.  PiS nam każe oddać ostatnią koszulę ukurwińcowi a co nam daje ukraina? Odsłonili łaskawie Lwy. Ale Polak może zapie@rdalać za miskę ryżu jak to Morawiecki swego czasu pier@dolił. Zobaczcie rodacy co te kur@wy PiSowskie wyprawiają z nami i Polską!!!

284474528_120576817318126_57308494749165

@many13 Tobie trzeba to tłumaczyć ? PIS jak i PO mają zapędy do zmian w Konstytucji i oby żadna z nich się do niej nie dobrała a to jest dobra przykrywka, jak i cała pomoc Ukrainie. Ciekawe co tam poza kamerami dzieje się w polityce ?

Na marginesie wklejasz historię Wołynia. Nie wiem jak kilkuletnie dziecko może ze szczegółami wszystko zapamiętać i odtworzyć to kilkadziesiąt lat później, to po pierwsze. Po drugie. Jeżeli czytasz to co wklejasz, to tam jest napisane, że Ukraińcy przychodzili ostrzec swoich sąsiadów Polaków, że banderowcy są u nich. To wszyscy Ukraińcy są źli czy trzeba oddzielić ziarno od plew ?

Przed chwilą, mirro napisał:

A tam zaraz tendencyjne. Taki folklor. To tak jak z tymi co badaja słuchalność państwowych rozgłośni przez smartfony. Na ciula to badać, kiedy i tak dotowane, upaść nie może a tylko pieniążki poważne do wyprowadzenia.😂

Dla kasy.

Przed chwilą, DTaras napisał:

To są problemy dręczące dwie strony albowiem ruskim np. kończą się kontrakty

Gdzieś tu ktoś pisał, że rubel pomimo sankcji ma się dobrze i Rosja całkiem dobrze sobie też radzi. Ty znowu piszesz co innego i jak tu żyć ? (lub co o tym myśleć)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

"Prezydent Joe Biden miał wydać zgodę na przekazanie Ukrainie zaawansowanych systemów rakietowych. Kijów od jakiegoś czasu prosi o właśnie taką broń, która - dzięki precyzji i dalekiemu zasięgowi - ma dać wyraźną przewagę nad Rosjanami. Oficjalne potwierdzenie możliwe jest już w przyszłym tygodniu. Moskwa już się odgraża i twierdzi, że pozwoli to "atakować rosyjskie miasta".

pozwolicie; pominę linkowanie źródła bo kogo to obchodzi?

odpowiedź ciśnie się sama
- a za kogo wy się uważacie kacapskie śmierdziuchy iż uważacie że wam wolno w obce miasta strzelać a wasze mają być święte?
jeden obcy żołnierz siłą przekraczający granicę z rozkazu daje zaatakowanemu krajowi prawo odwetu z eksterminacją całej armii agresora gdziekolwiek ją dopadnie a jeden pocisk celowo i świadomie wystrzelony w rejony cywilne domniemywane jako militarnie bezbronne daje prawo eksterminacji wszystkich obywateli kraju agresora;

odrębne konwencje międzynarodowe przynajmniej w teorii dają nawet prawo ingerencji stron trzecich jeśli strona konfliktu owe konwencje łamie tak że żaden ruski nie ma prawa czuć się bezpiecznie nie tylko w swoim kraju odkąd jego kraj wszczął wojnę najeźdźczą.
"jak wojna to dla wszystkich"
Obecnie Ukraina ma pełne prawo podbić całą rosję włącznie z likwidacją jej państwowości na zasadzie symetrii co mnie akurat trochę cieszy że tylko teoretycznie ale to już odrębny temat

"kto sieje wiatr..."

Amerykanie i tak tylko po części wywiązują się ze zobowiązań gwarancji budapesztańskich ktoreście sami kacapskie ryje podpisali a teraz zdziwko że u niektórych na tej planecie słowo jeszcze coś znaczy?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, DTaras napisał:

Z kolebki - Mechiko raczej.

A to zależy gdzie ta kolebka i raczej o kolebkę "Seminisa"  by chodziło , bo to ich odmiany mnie interesują.😂

1 godzinę temu, dysydent napisał:

odpowiedź ciśnie się sama
- a za kogo wy się uważacie kacapskie śmierdziuchy iż uważacie że wam wolno w obce miasta strzelać a wasze mają być święte?

A nie daj Bóg abyś wtakim mieście jaki pomnik Leninu albo Stalinu, albo jeszcze jakiemu innemu kacapowi odstrzelił.😂 Szpital przeboleją czy szkołę. Ale pamiatnika niet.😂

1 godzinę temu, dysydent napisał:

ruski nie ma prawa czuć się bezpiecznie nie tylko w swoim kraju odkąd jego kraj wszczął wojnę najeźdźczą.
"jak wojna to dla wszystkich"

Nooooo tak, tylko taki mały niefart nastąpił jakiś czas temu że Białoruś chyba jakąś umowę o nieinstalowaniu broni jądrowej wypowiedziała i teraz kacap może se przestawiać po ich terytorium klocki jak mu się podoba pod naszą granicę. Ale chyba to wypowiedzenie było pod tego typu "operację" planowane, więc faktycznie wojna dla wszystkich .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, mirro napisał:

A nie daj Bóg abyś wtakim mieście jaki pomnik Leninu albo Stalinu, albo jeszcze jakiemu innemu kacapowi odstrzelił.😂 Szpital przeboleją czy szkołę. Ale pamiatnika niet.😂

ale my bliskie nacje jednak bo patrz... z tymi pomnikami
u nas też oczy wydrapią tylko na jaki krzywo spojrzyj
oczywiście każdy czci pomniki pod swoje... specyfiki kacyki

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

To tak w kwestii roztrząsania czy broń powinna "leżeć w Lidlu. na półce".

https://wiadomosci.wp.pl/zly-czlowiek-z-bronia-kto-go-wreszcie-powstrzyma-6773712799627872a

"To co dzieje się w Ukrainie i to że jesteśmy państwem frontowym, powoduje że militaryzuje się polityka i społeczeństwo. Ale koncepcja, że w Ukrainie wszyscy umieją strzelać, jest błędem poznawczym. Wprowadza w błąd. Tam walczą weterani ośmioletniej wojny, a nie ludzie zmobilizowani. To nieprzekładalne na warunki polskie w 2022 r.
– mówi Wirtualnej Polsce Piotr Łukasiewicz, pułkownik rezerwy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, w latach 2012–2014 ambasador Polski w Afganistanie. Były dyplomata twierdzi, że wobec tego, iż Polacy nie mają doświadczenia z powszechnym dostępem do broni, nie wiadomo w jaką stronę by to poszło.

- Polacy chcą mieć broń i to, co mówi Czarnek, jest tego odbiciem. Sam uważam, że to zły pomysł. Jako były żołnierz myślę, że potrzeba żołnierzy, a nie szkolenia dzieci. Dzieci to dzieci, ich użycie w wojnie to mroczne kawałki naszej historii. Dzieci nie powinny brać broni do ręki – dodaje Łukasiewicz."

Opublikowano

głupek
praktycznie wszystko może być bronią i to nie kwestie techniczne a osobowościowe czy np benzyny kto użyje do zatankowania karetki pomocy lekarskiej czy do podpalenia szpitala

Opublikowano

Pn Czarnek wydaje się być wręcz zainteresowany pobudzaniem agresji fanatyczno narodowo wyznaniowej, agresji tej gloryfikację i blokowaniem jakichkolwiek nawet racjonalnych wątpliwości

• Like 1
Opublikowano

Przed wyborami zaczyna się będzie można zagłosować będą mieszkania ach ludzie będą zadowoleni .

Lewica obiecuje 300 tys. mieszkań. "Skończy się patologiczna sytuacja"

Lewica zadeklarowała, że w latach 2025-2029 zrealizuje narodowy program mieszkaniowy. Będzie polegał na wybudowaniu 300 tys. mieszkań komunalnych dostępnych na wynajem. Szacowany koszt programu to 100 mld zł, a dzięki niemu najem ma być znacznie tańszy niż obecnie.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/nieruchomosci/lewica-obiecuje-300-tys-tanich-mieszkan-prezentuje-swoj-program/z15y8y4

PO co obiecuje nie wyłapałem jeszcze .

PSL - CO OBIECUJE .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Lewica obiecuje 300 tys. mieszkań. "Skończy się patologiczna sytuacja"

Iiiiiii dwa miliony samochodów elektrycznych.😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v