Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, many13 napisał:

Relacja Kasi Sokołowskiej szykanowanej za pamięć o Wołyniu.

To nie  pamięć  a choroba psychiczna 

FTifU-OWAAQS_c_?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)

zaraz @Denwer
ja dobrze rozumiem? pamięć o ludobójstwie wołyńskim nazywasz chorobą psychiczną?

no toście się dobrali> Jeden ataki rakietowe na miasta  nazywa obroną dzieci w tych miastach a drugi neguje fakty historyczne

a ja wstawiam jakieś tendencyjne tytuły o sondażach wyborczych do czego prowadzą skrajności

no chyba że źle zrozumiałem z tym Wołyniem ale z komentarza cytatu posta jednoznacznie wynika a u Ciebie aż czegoś takiego się nie spodziewam .
no i jak tu ma nie być wojny? z czysto sanitarnych wskazań

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

no ja mam bentazonami fasole pryskać i co prawda wkoło pszenice a bentazon i do odchwaszczania pszenicy się nadaje to jak tu wyliczyć ile spadnie na fasolowe pole a ile wiatr zabierze na sąsiadowe i o ile dawki zwiększyć? a poważnie to może wieczorem się uda lub nawet po nocy bo to "minutowe" zabiegi co jedna doba poślizgu terminu decyduje o skuteczności
a jutro niedziela a po niedzieli deszcze a bentazon co najmniej 6-8 godzin przed spodziewanym a u mnie szczególnie ortodoksyjny region tego katolickiego kraju tak że .... no deko wqrwiający układ

zajrzałem do wiadomości google i od razu mi się humor poprawił
nazwanie propagandystów (dowolnej opcji) świniami to obraza dla świń, czytanie samych tytułów wystarczy aby wiedzieć kto czy bardziej - "co" je pisało

Hyhy a ja posadziłem fasolę tydzień temu i powinienem lekko teraz siewki chwasta przyrandapować bo nie wszystkie białe od chlomazonu ale ma padać... Ruskie chcą wojnę przedłużyć bo rzucają wszystko na jeden teren a tego wszystkiego już za bardzo jednolitego niema. Znów kradną - czyżby znów planowali odwrót? W tych DNRach i LNRach jeszcze są jacyś ludzie? Tam niema pomysłu a sankcje zabiorą środki na budowę wodotrysków typu Groznego a nawet gdy zostaną cofnięte to jest robota na 30 lat. Na moje oko Ruskie narobili sobie bałaganu taktyką i przyjdzie czas że samo to jebnie.... albo taki jest plan. Chińczyk może się zdziwić.

Opublikowano
20 minut temu, DTaras napisał:

To jest szerszy problem niż dezinformacja.

A coś miałem napisać, ale tym razem se odpuszczę, bo zaczyna konflikt zmierzać w trochę innym kierunku niż zakładano . Albo tylko tyle, że po takim czasie luzowanie oddziałów jest koniecznością. Zasoby ukraińskie są jednak ograniczone. Kreowanie niezłomnych obrońców jest fajne, ale żreć trza dać. No i wsparcie zapewnić, co przy rozproszonej organizacji tej obrony mocno wątpliwe. 

13 minut temu, dysydent napisał:

a ja wstawiam jakieś tendencyjne tytuły o sondażach wyborczych do czego prowadzą skrajności

A tam zaraz tendencyjne. Taki folklor. To tak jak z tymi co badaja słuchalność państwowych rozgłośni przez smartfony. Na ciula to badać, kiedy i tak dotowane, upaść nie może a tylko pieniążki poważne do wyprowadzenia.😂

Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

zaraz @Denwer
ja dobrze rozumiem? pamięć o ludobójstwie wołyńskim nazywasz chorobą psychiczną?

no toście się dobrali> Jeden ataki rakietowe na miasta  nazywa obroną dzieci w tych miastach a drugi neguje fakty historyczne

no chyba że źle zrozumiałem z tym Wołyniem ale z komentarza cytatu posta jednoznacznie wynika a u Ciebie aż czegoś takiego się nie spodziewam .
no i jak tu ma nie być wojny? z czysto sanitarnych wskazań

No przecież on jest tak programowany. Gdyby kazali mu nazwać matkę chora psychicznie też by to zrobił bo pis mu kazał. To jest pisowski propagandowo sterowany trol. Ludobójstwo na Wołyniu i to, że ktoś o tym pisze nazywa chorobą psychiczną bo teraz pisowi Wołyń nie na rękę.

@Denwer trolu pisowski. Pomagać Ukraińcom jakoś trzeba ale nie wyrzekaj się trolu własnej historii bo propaganda pisu ci tak każe. Bo Wołyń pisowi teraz nie na rękę. Zobaczysz ty i twoje pisorki jak się ta wojna kiedyś skończy Polacy zostaną odstawieni przez UA na bok. Będą dla nich ważniejsze kraje a my nie po raz pierwszy zostaniemy wydymani. Jak przez Litwinów, którym po upadku ZSRR nie raz pomagaliśmy.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

że ktoś o tym pisze nazywa chorobą psychiczną bo teraz pisowi Wołyń nie na rękę.

Dynamiczne kreowanie historii w zależności od potrzeb.😂

5 minut temu, hubertuss napisał:

Będą dla nich ważniejsze kraje a my nie po raz pierwszy zostaniemy wydymani. Jak przez Litwinów, którym po upadku ZSRR nie raz pomagaliśmy.

Akurat ten aspekt, wyciągania wniosków z wcześniejszej historii, jest przez  miłościwie panujących konsekwentnie pomijany.

🤣

• Like 1
Opublikowano

przejdz w ekologie i nie bedzie problemu-jak ja, w tym roku zaszalalem mam fasoli i grochu z ar albo i wiecej😂

jas bedzie sie pial po drucie miedzy drzewami czy trzeba isc do krzakow po tyczki ??

dwie laki skoszone- dwie sarenki przy okazji tez. chyba bedzie trzeba ziemniaki podsypac-co prawda od paru dni codziennie pada ale sladow brak.

Opublikowano
mirro napisał:

20 minut temu, DTaras napisał:

To jest szerszy problem niż dezinformacja.

A coś miałem napisać, ale tym razem se odpuszczę, bo zaczyna konflikt zmierzać w trochę innym kierunku niż zakładano . Albo tylko tyle, że po takim czasie luzowanie oddziałów jest koniecznością. Zasoby ukraińskie są jednak ograniczone. Kreowanie niezłomnych obrońców jest fajne, ale żreć trza dać. No i wsparcie zapewnić, co przy rozproszonej organizacji tej obrony mocno wątpliwe. 

13 minut temu, dysydent napisał:

A tam zaraz tendencyjne. Taki folklor. To tak jak z tymi co badaja słuchalność państwowych rozgłośni przez smartfony. Na ciula to badać, kiedy i tak dotowane, upaść nie może a tylko pieniążki poważne do wyprowadzenia.😂

Ukraina ma jeszcze zasób ludzki ale brakuje im sprzętu do odpowiedzi na taktykę spalonej ziemi. Tam się teraz ujawniają także zażarci obrońcy z wątpliwościami i trzeba na to mocno uważać.

mirro napisał:

3 minuty temu, hubertuss napisał:

że ktoś o tym pisze nazywa chorobą psychiczną bo teraz pisowi Wołyń nie na rękę.

Dynamiczne kreowanie historii w zależności od potrzeb.😂

5 minut temu, hubertuss napisał:

Będą dla nich ważniejsze kraje a my nie po raz pierwszy zostaniemy wydymani. Jak przez Litwinów, którym po upadku ZSRR nie raz pomagaliśmy.

Akurat ten aspekt, wyciągania wniosków z wcześniejszej historii, jest przez  miłościwie panujących konsekwentnie pomijany.

🤣

Aaa na taki obrót sprawy, patrząc po budowanych magazynach zwanych pieszczotliwie centrami logistycznymi, wydajemy się być dobrze przygotowani 🤪

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Ukraina ma jeszcze zasób ludzki ale brakuje im sprzętu do odpowiedzi na taktykę spalonej ziemi.

Nawet jeśli ma zasób, to musi go trzymać na ewentualne pozbieranie się Rosjan. Tylko ciężko wymagać żeby pododdział walczył trzy miesiące. Ja wiem, da się tylko jak to lokalne samorzutnie tworzące się jednostki, to ciężko centralnie dawać uzupełnienie, bo nie wiadomo komu się je daje.😂

Opublikowano

od czasu do czasu musze sie zgodzic z mareckiem. ta pani jest chora psychicznie - nie trzeba fachowca zeby to stwierdzic...

co innego pamiec a co innego rozpamietywanie- 80 lat minelo dzisiaj sa inne czasy-wrog naszego wroga jest naszym przyjacielem.

na wolyn polacy pracowali cale wieki.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, DTaras napisał:

Hyhy a ja posadziłem fasolę tydzień temu i powinienem lekko teraz siewki chwasta przyrandapować bo nie wszystkie białe od chlomazonu ale ma padać... Ruskie chcą wojnę przedłużyć bo rzucają wszystko na jeden teren a tego wszystkiego już za bardzo jednolitego niema. Znów kradną - czyżby znów planowali odwrót? W tych DNRach i LNRach jeszcze są jacyś ludzie? Tam niema pomysłu a sankcje zabiorą środki na budowę wodotrysków typu Groznego a nawet gdy zostaną cofnięte to jest robota na 30 lat. Na moje oko Ruskie narobili sobie bałaganu taktyką i przyjdzie czas że samo to jebnie.... albo taki jest plan. Chińczyk może się zdziwić.

jeśli fasola liście z ziarnka już wyciągnęła a Ty raczej tę siejesz co ziarnko w ziemi zostawia (zawsze zapominam jak-geicznie te wschody nazywają) to w razie po tym glifo pójdzie ulewa to na łeb fasoli spłynie i jeszcze zanim wylazła może trochę tego glifo złapać wszak się wchłania przez liście. Trochę to ryzykowne jeśli między opryskiem a wschodami poleje a zapowiadają że poleje w ciągu najbliższych trzech dni a glifo w glebie rozkłada się minimum pięć
czysta ruletka i od paru lat ani w fasoli ani w kartoflach w nią już nie grywam
A chlomazon? słusznie, on nawet jak pobieli to nie musi zniszczyć i jego rola nie dopuścić do wschodów, gdy przepuści to już inne środki nalistne ale selektywne dla fasoli jak bentazon czy graminicydy astatecznie metrybuzyna ale w malych dawkach - łącznie do 150ml sencora/ha/sezon; metrybuzyna wiąże się z glebą i tak łatwo na łeb fasoli nie spłynie a w przypadku wilgoci jest wyjątkowo jadowita na to na co zielonego spadnie choć ja preferuję na takie zabiegi już bentazon. Praktycznie zerowe ryzyko w dawkach 1,0-1,2 l basagranu/ha a trawy to później.

O Ukrainie, jej roli w tym wszystkim wolę wprost nie pisać a rosję prowadzi frustrat który w dzieciństwie od wszystkich niezasłużony wpie..ol dostawał nie doświadczywszy litości od otoczenia stąd nie wie co to litość ni pozytywna dominacja i uznaje sposoby negatywnej i nad własnym narodem i resztą.
oj to trudny temat choć niekoniecznie rosja musi w mroku dominacji brunatnej siły pozostać ale pierwej musi doświadczyć litości a żeby było za co politować to musi być jej wyrządzona autentyczna niewspółmierna krzywda na co niecierpliwie oczekuję :D choć mogę sie nie doczekać.
nadal utrzymuję - jeszcze nic nie wiadomo, kto czyta forum wie a kto nie to nie chce mi się teraz kolejny raz tłumaczyć

16 minut temu, jacus napisał:

jas bedzie sie pial po drucie miedzy drzewami czy trzeba isc do krzakow po tyczki ??

po naciągniętych pionowych sznurkach takich od prasowania słomy lazł bez problemu to może i po drutach polezie tylko drut śliski i jak ciężaru narośnie to może zjechać jeśli jakiej poprzeczki się nie czepi bodaj na samej górze, jeśli te druty pogięte a najlepiej skośne ponad jakie 25 stopni od pionu to bez problemu uwisi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mirro napisał:

nasiona szparagówki do Europy nie dojechały

to skąd one jadą? to już tak cienko z Europą że nasiona spoza trzeba ściągać?
Może i tego już Chińczyki nauczyli się podrabiać? xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, hubertuss napisał:

No przecież on jest tak programowany. Gdyby kazali mu nazwać matkę chora psychicznie też by to zrobił bo pis mu kazał. To jest pisowski propagandowo sterowany trol. Ludobójstwo na Wołyniu i to, że ktoś o tym pisze nazywa chorobą psychiczną bo teraz pisowi Wołyń nie na rękę.

@Denwer trolu pisowski. Pomagać Ukraińcom jakoś trzeba ale nie wyrzekaj się trolu własnej historii bo propaganda pisu ci tak każe. Bo Wołyń pisowi teraz nie na rękę. Zobaczysz ty i twoje pisorki jak się ta wojna kiedyś skończy Polacy zostaną odstawieni przez UA na bok. Będą dla nich ważniejsze kraje a my nie po raz pierwszy zostaniemy wydymani. Jak przez Litwinów, którym po upadku ZSRR nie raz pomagaliśmy.

Litwini  ci rdzenni nie lubią Polaków podobnie jak Ukraińcy to zaszłości  jeszcze z czasów Państwa Obojga Narodów . Mniejszość węgierska na Ukrainie jest dyskryminowana podobnie jak Polska na Litwie . Orban się wypioł na Ukraińców , Polacy inaczej, pomagają i to nie tylko Pis ale ludzie też , Polska jest potęgą humanitarną .

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To tak jak z tymi co badaja słuchalność państwowych rozgłośni przez smartfony.

a chociaż wiedzą że w co nowszych smartfonach producenci radia FM już nie instalują? Samsung od co najmniej S-piątki gdzieś z okolic 2014-ego roku a teraz ma już S-dwudziestkę jedynkę

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

to skąd one jadą? to już tak cienko z Europą że nasiona spoza trzeba ściągać?

Z jakiejś ameryki. 

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Polacy inaczej, pomagają i to nie tylko Pis ale ludzie też

O właśnie, tego mi brakowało. Polacy dzielą się na PiS i ludzi.😂 Czyli jakby co, to ludzie PiSowi ludzkie uczucia okazać mogą.🤣

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

Ukraina ma jeszcze zasób ludzki ale brakuje im sprzętu do odpowiedzi na taktykę spalonej ziemi.

Nawet jeśli ma zasób, to musi go trzymać na ewentualne pozbieranie się Rosjan. Tylko ciężko wymagać żeby pododdział walczył trzy miesiące. Ja wiem, da się tylko jak to lokalne samorzutnie tworzące się jednostki, to ciężko centralnie dawać uzupełnienie, bo nie wiadomo komu się je daje.😂

To są problemy dręczące dwie strony albowiem ruskim np. kończą się kontrakty

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

80 lat minelo dzisiaj sa inne czasy-wrog naszego wroga jest naszym przyjacielem.

na wolyn polacy pracowali cale wieki.

Oby nie okazało się że ten ,,przyjaciel "jest jeszcze gorszym wrogiem ,w jaki to sposób pracowali przez wieki?

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

Nie  pamięć  a  chorą  obsesje  tej    sfrustrowanej   baby

4 godziny temu, dysydent napisał:

drugi neguje fakty historyczne

Ja nie  neguje  żadnych  faktów  historycznych

FT1WnadXEAIeBye?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Denwer napisał:

Nie  pamięć  a  chorą  obsesje  tej    sfrustrowanej   baby

zatem opatrznie zrozumiałem i przepraszam bo akurat u Ciebie bym nie spodziewał się negowania faktów historycznych oczywistych.
aż bliżej sprawdzę o co tam chodziło z tą "babą"

no to już wiem dlaczego nie wiedziałem o co chodzi
Many trzynasty zabronił mi siebie czytać co - zważywszy długość Jego wpisów - nawet mi pasuje xD
no akurat w kwestii oceny tej "baby" to bym dyskutował nazywaniem obsesją eksponowanie prawdy o zbrodni wołyńskiej no ale może jedynie co do określenia ograniczając się do określenia - przesadna nachalność bo rzeczywiście czym innym jest np pomnik a czym innym np wypisywanie na muralach o - dajmy na to - holokauście.
Prawa jednak do takich manifestacji bym nie odbierał zwłaszcza że na tej kamienicy nie ma nic ponad podanie faktów tak że nawet stronniczego komentarza nikt nie ma prawa zarzucić. Oczywiście o administratorze tej kamienicy swoje "odpowiednie" zdanie mam ale ono nijak związane z oceną samej treści przekazu murala

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

Prawa jednak do takich manifestacji bym nie odbierał zwłaszcza że na tej kamienicy nie ma nic ponad podanie faktów tak że nawet stronniczego komentarza nikt nie ma prawa zarzucić.

A fundamenty kamienicy zbadane? Może tam tkwi jaka podpucha.😂

Opublikowano (edytowane)

zarzewie dyskusji tkwi bo zaraz kto zechce wnikać genezy historycznej a to następstw które nadal jeszcze się dzieją i długo dziać będą

i taką to dyskusji murów by na murale zabrakło już pomijając o estetykę przestrzeni publicznej

niby w kiblu i konfesjonale tę samą pozycję się zajmuje ale co to za spowiedź gdy spowiednik na muszli w kabinie publicznej latryny by sobie punkt rozgrzeszeń zlokalizował.... takie bardzo dalekie ale w klimacie porównanie

bilbordoza tyle że nie reklamowa a polityczna w tym przypadku nazbyt poważna jak na uzupełniającą tylko funkcję elewacji budynków
Co do czego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, dysydent napisał:

Oczywiście o administratorze tej kamienicy swoje "odpowiednie" zdanie mam ale ono nijak związane z oceną samej treści przekazu murala

Tak po prawdzie, to niech se ten mural będzie, bo to faktycznie same twarde fakty. Ale jakby go skonfrontować z akcjami bilbordowymi miłościwie panujących, to wypada naprawdę dobrze. Bo i merytoryka i jednak prawda w nim jest.😂

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v