Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał:

a rodzice emeruture oddają 🙃

Rodzice wiek przedemerytalny i są na swoim utrzymaniu ;) Mieszkamy w jednym budynku i odpowiednio się dokładają do rachunków. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
jarecki napisał:

7 minut temu, Roman176 napisał:

1 od pierwszego lutego nawozy bez wat za plecami na Polsacie premier zapowiada 

jak w media markt bez vat jeszcze brakuje słów ,, nie dla idiotów ''

Ja se VAT nie odliczę ode kulek. Ale takiemu np. Mirkowi to pomogli, że Ho Ho.

Tomasz0611 napisał:

Najpierw Anwil da o 300zł w górę za tonę, potem obniżka VAT-eusza i wyjdzie jeden ciul   Zresztą, mnie ta obniżka VAT na paliwa i nawozy nie jara, wolałbym 0% VAT na zboża, owoce i warzywa produkowane w Polsce  Kto ma coś oleju w głowie, to wie dlaczego 

I pomarańcza stanie się bardziej Polska niż jabłko. To tak jak z BMW - w Polsce więcej eMek niż fabryka wypuściła.

Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, jarecki napisał:

Dawaj na temat ,, ceny nawozów '' już się gryzą między sobą o ten VAT  0 na nawozy  🤦‍♂️

Bo mają rację, bo to zmienia konkurencyjność między VAT-owcami a ryczałtowcami. Sam byłem na ryczałcie do póki nie inwestowałem, teraz wszedłem w VAT bo sporo inwestycji, ale znając życie, za kilka lat, o ile wszystkich nie wpakują w VAT to pewnie wrócę do ryczałtu, bo ten system jest lepszy przy niskim poziomie inwestycji w gospodarstwie.

No Ty raczej nie wrócisz...

Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A opłaty na życie i bieżące rachunki to z pensji z pracy, a nie z gospodarstwa ;) Zresztą, z zysków z gospodarstwa za zeszły rok kupiłem fotowoltaikę, to rachunki za prąd mi odpadły. Opał też kupiony razem z nawozami pod koniec lata, jak był dużo tańszy, niż obecnie. 

Nawet owsa w żniwa prawie 2t po 550 kupiłem żeby dodawać do ekogroszku, ale tak teraz się zastanawiam czy go nie sprzedać xD 

To jeszcze etat masz 😎 chłopie tobie bida nic nie zrobi 🤭

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Bo 6,5ha pszenżyta ozimego zachwieje rynkiem zbóż  Ja małorolny 6,5ha pszenżyta, 6ha jęczmienia, 5,5ha kukurydzy na ziarno, a reszta to truskawki i bób   Tylko mam nadzieję, że te 7,5t/ha ukoszę, to akurat na 2 samochody po 24t by było  Bo inaczej zostaje końcówka i trzeba się z tym bujać ciągnikiem z przyczepami na skup 

Wszystko się uda pod warunkiem, że realnie sprzedasz bo są i tacy co utną nawożenie i będą dumpingować rynek...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ursus932 napisał:

To jeszcze etat masz 😎 chłopie tobie bida nic nie zrobi 🤭

A co mam robić wiosną, jesienią i zimą ;) W gospodarstwie nie ma wtedy za wiele roboty, truskawki jak pielnikiem przejechać czy włączyć podlewanie to i ojciec mi pomoże, na zbiory się urlop weźmie i tyle, a że szefem gdzie pracuję jest jeszcze kolega z ogólniaka, to mam miesiąc normalnego płatnego, co mi przysługuje, a jak braknie, to mi dalej daje bezpłatny i tyle ;) Zwierząt nie posiadam, to nie jestem uwiązany w gospodarstwie cały rok ;) 

3 minuty temu, DTaras napisał:

Wszystko się uda pod warunkiem, że realnie sprzedasz bo są i tacy co utną nawożenie i będą dumpingować rynek...

Tylko ja wydałem tyle na te 400kg saletry tyle co dzisiaj wystarczy na 200kg ... 

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A co mam robić wiosną, jesienią i zimą ;) W gospodarstwie nie ma wtedy za wiele roboty, truskawki jak pielnikiem przejechać czy włączyć podlewanie to i ojciec mi pomoże, na zbiory się urlop weźmie i tyle, a że szefem gdzie pracuję jest jeszcze kolega z ogólniaka, to mam miesiąc normalnego płatnego, co mi przysługuje, a jak braknie, to mi dalej daje bezpłatny i tyle ;) Zwierząt nie posiadam, to nie jestem uwiązany w gospodarstwie cały rok ;) 

ale zbierasz te truskawki  sam czy masz kogoś ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DTaras napisał:

A jak dasz mniej to nie urośnie? Kwestia pogody wiosną. Mniejsza o to - oby wyszło jak najlepiej.

Jeżeli celuję w 7t-7,5t to na podstawie badań gleby które mam wykonane wychodzi, że trzeba dać te 350-400kg saletry na ha

1 minutę temu, Roman176 napisał:

ale zbierasz te truskawki  sam czy masz kogoś ?

Taaak, 3ha truskawki zbieram własnymi rękami xD Ekipa ze wschodu i tyle w temacie, ja tylko nadzoruję jakość i wywożę towar ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Jak kupujemy egipskie truskawki których francuzi czy brytyjczycy nie chcą brać do ręki z powodu ich niskiej jakości to nic dziwnego @Roman176 ;) 

amen a nasi inspektorzy to się nadają ....  inni badają robią 500 badań nasi jedną 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, jarecki napisał:

Dawaj na temat ,, ceny nawozów '' już się gryzą między sobą o ten VAT  0 na nawozy  🤦‍♂️  tylko nie wiewm czy na trzezwo warto 

no byłem i na trzeźwo

no i ... jestem spowrotem

pewnych tematów nie ma sensu podejmować zbyt wcześnie.
Przy skali podwyżek w surowcach jakieś manipulacje fiskalne niewiele zmienią jeśli przychodzą za późno a te to klasyczny takich przykład a przy okazji dowód że rząd też za bardzo nie wie co się dzieje i robią wrażenie małp w nieswoim cyrku co nawet nie wiedzą dlaczego treser klatki przestawia
nasi to nawet pewnie nie wiedzą kim ten treser.

teraz za późno grać na zniżkę surowców a pora na zwyżkę produktu finalnego i powinni przygotować klienta aby było go stać na nieuchronne czyli .... chociaż nieco przygotowali choćby tą kwotą wolną z dochodowego.

no no, jeśli jeszcze zamrożą socjal to mają jeszcze szanse ograć tresera. przynajmniej na krótką metę zanim się nie skapnie.

wcześniej @Roman176 o imporcie... nnno warto by się zastanowić czy Polska właśnie nie ma największych predyspozycji jako naturalna furtka Ukrainy.... jeszcze większe niż do tej pory (?)

pewnie i mój czas się na forumach uszczupli bo..... dobra, bo za dużo napiszę.

Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

NIK najgorsza żywność jest w Polsce 🙄

nie pilnują słuzby, to zakłady przerabiają germańską padlinę i mamy efekty.

czyja to wina że nie sprawdza się co do Polski trafia?

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

amen a nasi inspektorzy to się nadają ....  inni badają robią 500 badań nasi jedną 

Wjeżdża do kraju serbska czy turecka z dawno zakazanymi ŚOR w UE, i jak ma z tym konkurować polski rolnik ??

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

no byłem i na trzeźwo

no i ... jestem spowrotem

hmmmm....🤔

Przed chwilą, Roman176 napisał:

rządu bo to za nich 

a powiedz mi Romanie, kto rządzi aktualnie???

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

po ile dajesz?

Nwm ile będzie w tym roku, w zeszłym było 1zł/kg jak rwali typowo na przemysł, bez sortowania, i 1,2zł/kg jak sortowali na przemysłową i deserową. Do tego wyżywienie i nocleg po mojej stronie.

Ale w tym roku na pewno jakąś podwyżkę trzeba będzie im dać ;)

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

no no, jeśli jeszcze zamrożą socjal to mają jeszcze szanse ograć tresera. przynajmniej na krótką metę zanim się nie skapnie.

a sobie wrzucę kamyczek do ogródka . Nie koniecznie ograniczenie socjalu [ zmiejszenie popytu ]  przełoży się na obniżki cen , miejsza sprzedaż = wieksze marżę w celu uzyskania rentownosci . a koszty sprzedaż są dość wysokie 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

minister rolnictwa z pisu 

no to czemu ich chwalisz? nie widzisz co się dzieje? robią się gorsi od platwormersów... a niech idą w pis du.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v