Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

coś kojarzę tylko zdawało mi się że krócej to wolne

nie wiem czy z pamięcią mam bo wiek czy natłok zdarzeń i zapominamy w tym rzeczy o których zapomnieć nie wolno. W Twoim przypadku najwyżej nie wypada.

nie wolno zapominać jak podobne zdarzenia w historii ... do czego prowadziły a zapomniano że pusty pieniądz prowadzi nie tylko do inflacji ale do totalnego załamania

no to mi pamięć zajmuje i czarno ja to widzę

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no to mi pamięć zajmuje i czarno ja to widzę

spokojnie to normalne masz dużo na głowie to tak jest ja też tak mam a jestem młody 

2 minuty temu, dysydent napisał:

coś kojarzę tylko zdawało mi się że krócej to wolne

dopiero 2 tydzień leci 

Opublikowano (edytowane)

na razie w cenach nawozów będą jeszcze wahania tylko dla tego że handel nie wie skali podwyżek i wielu wstrzymuje sprzedaż lub podnosi ceny ponad zaporowe względem innych. Normalka w okresach destabilizacji

wiosna pokaże "prawdziwe" gdy handlarze uzmysłowią sobie że jeśli teraz nie sprzedadzą to rolnikom do jesieni nie będą potrzebne.

Z punktu widzenia rolników tylko trzeba ocenić czy jest dość oferty ilościowo w rynku czy nie aby podjąć decyzję czy poczekać czy bić się już teraz?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Na ochronę w roku 2020 wywalili kasy dla  celebrytów miliony a po co i na co to było .

Teraz powtórka Balcerka zabrać wszystko ludziom w czasie drożyzny taka walka z inflacją . To i powinni obniżyć cenę pszenicy dla rolnika by sprzedawał po 800 zł żeby zadużo kasy nie miał .

Sposób na walkę z inflacją? "Należy się wycofać z 500 plus na pierwsze dziecko"

Likwidacja 13. emerytury, likwidacja 500 plus na pierwsze dziecko i wycofanie się z nowych elementów pomocowych dla rodzin zapowiedzianych w Polskim Ładzie. To recepta szefa Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Cezarego Kaźmierczaka na walkę z rosnącą inflacją. – Myślę, że to jest okazja i rząd powinien z tego skorzystać, by przeprowadzić korektę swojej polityki socjalnej – podkreślił podczas debaty zorganizowanej przez Onet i Business Insider Polska.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

na razie w cenach nawozów będą jeszcze wahania tylko dla tego że handel nie wie skali podwyżek i wielu wstrzymuje sprzedaż lub podnosi ceny ponad zaporowe względem innych. Normalka w okresach destabilizacji

azotki czekają jak sprzedają to co wyprodukowali drogo 

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Teraz powtórka Balcerka zabrać wszystko ludziom w czasie drożyzny taka walka z inflacją .

Do inflacji za Balcerowicza to nam jeszcze trochę brakuje bo w szczycie sięgała 900% r-r

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Roman176 napisał:

hmm a co ma wspólnego z płucami zarażasz się przez tkanki miękkie 

tyle ma wspólnego, że coronkę łapiesz drogą wziewną a do tkanek miękkich (płuca) ma powinowactwo (atakuje je)

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

Z punktu widzenia rolników tylko trzeba ocenić czy jest dość oferty ilościowo w rynku czy nie aby podjąć decyzję czy poczekać czy bić się już teraz?

poczekać ....   zobaczysz 

3 minuty temu, agromatik napisał:

tyle ma wspólnego, że coronkę łapiesz drogą wziewną a do tkanek miękkich (płuca) ma powinowactwo (atakuje je)

ale to w późniejszej fazie przebiegu choroby i nielicznym osobą 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Jak podwyżki gazu dla ludzi co ogrzewają domy jest na poziomie 400 % to nie źle ludzi doj**ie przez kilka miesięcy .

te kilkuset % podwyżki sa dla biznesu, Pegenige wysyła takie info dla spółdzielni lokatorskich bo cwaniaki wymyślili sobie żeby takie twory podciągnąć pod biznes

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Roman176 napisał:

poczekać ....   zobaczysz

pucharek za sam fakt opinii co do jej samej - nie wiem

pamiętacie jak któreś z kacyków chlapnęło że żywność będzie lepszej jakości ale droższa? teraz ten cennik gdzie jednako poszły w górę i azotowe - energochłonne najbardziej w produkcji bo kilkaset razy od kopalnych i ceny gazu nijak się mają do np soli potasowej .... podczas gdy ceny praktycznie wszystkich nawozów poszły o podobny współczynniki, zbyt podobny jak na rynkowe mechanizmy czysto ekonomicznych zależności

to bardziej wygląda na skoordynowaną akcję i najbardziej pasuje unijna moda ideologiczna na ekologizację na siłę. U jankesów też politycznie przychylniej się zrobiło ...

już pomijając czy to słuszne czy nie bo ocena tu niejednoznaczna bo i zmiany warunków na planecie to też fakt no ale skoro to akcja nie czysto rynkowa to raczej bym nie liczył na znaczące odreagowania cenowe w nawozach a pewnie i w energetyce.

a włos jeży na głowie czy gdzie tam kto indziej ma; wniosek, że niezależnie od rynkowych uwarunkowań... c.d.n.:o

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

już pomijając czy to słuszne czy nie bo ocena tu niejednoznaczna bo i zmiany warunków na planecie to też fakt no ale skoro to akcja nie czysto rynkowa to raczej bym nie liczył na znaczące odreagowania cenowe w nawozach a pewnie i w energetyce.

spokojnie coś na pewno zrobią bo gdyby tak graniczyć użycie azotów o 50% to z eksportera unia zrobi się importerem 

Przyjęta niedawno przez Komisję Europejską strategia „Od pola do stołu” wyznacza cel zmniejszenia strat składników pokarmowych o co najmniej 50 proc., przy jednoczesnym zapewnieniu, że nie doszło do pogorszenia żyzności gleby. Ograniczy to stosowanie nawozów o co najmniej 30 proc. do 2030 r.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

przemyśl

wyedytuj

popraw

bo kolejne kuriozum, tym razem logiczne

https://www.onet.pl/informacje/onetlublin/wszedl-do-zabki-i-wyszedl-w-chwile-narobil-300-tys-zl-strat/l1c6v9e,79cfc278

nie pomylili oni tam kwasu mlekowego z masłowym? bo nie sądzę aby mała ilość mlekowego opisane efekty była w stanie wywołać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

przemyśl

wyedytuj

popraw

popilnujesz małego co mi przeszkadza co minutę tracę wenę to się rozpisze ... ale on mi nie pozwala na to tu na ręce tu mu coś podaj tu mi bije w klawiaturę  ....  chodzi mi o to ze przy tych cenach nawozów  i zburz wysokie nawożenie jest nieopłacalne   w zeszłym roku z 1 tony rzepaku mieliśmy 2,5 tony saletry dzisiaj z tony rzepaku nie jest nawet tona saletry 

Opublikowano

nie wiem jak spadek zużycia nawozów miałby import wygenerować już pomijając że przy wyższym zużyciu jeszcze na eksport wystarczało.

tak po prawdzie to nie wiem czy unia jest eksporterem azotowych stąd podejrzenie czy Ci się określenia nie pom... poprzestawiały

Opublikowano

O wsiewki i międzyplony zdaje się biega i dlatego 70 procent nawozów jednak się będzie dawać. Bizonem raczej nie nakosisz. Buraka we facelię siali i kosili w odpowiednim momencie co podniosło ceny nasion facelii. Wszystko dobre jak się uprawia na papierze...

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

nie wiem jak spadek zużycia nawozów miałby import wygenerować już pomijając że przy wyższym zużyciu jeszcze na eksport wystarczało.

chodziło mi o import zburz i rzepaków już nie pisze o qq i buraków  jeśli bd mniejsze nawożenie to mniejsze plony  

3 minuty temu, dysydent napisał:

tak po prawdzie to nie wiem czy unia jest eksporterem azotowych stąd podejrzenie czy Ci się określenia nie pom... poprzestawiały

ekspertem nie jest ale wychodzą głosy ze im ceny pasują ze względu na ekologie już gadają ze mniej azotu mniej zanieczyszczeń lepsza woda bez azotanów 

Opublikowano (edytowane)

no teraz rozumiem @Roman176

nie było całym zdaniem i nie o nawozy a płody rolne.....

tu zgoda - może tak być tylko na granicy pewności wywoła to protesty i jakieś kolejne izolacjonistyczne protekcjonistyczne decyzje typu cła zaporowe itp.

klient zatem i tak nie ma co liczyć na buforowanie cen efektami coraz słabszej i cofającej się obecnie globalizacji

ten wniosek to punkt wyjścia do tematów historycznie porównawczych typu co doprowadziło do pierwszej i drugiej wojen światowych?

"kto nie wyciąga wniosków z historii ten przeżywa ją kolejny raz"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
32 minuty temu, dysydent napisał:

https://www.onet.pl/informacje/onetlublin/wszedl-do-zabki-i-wyszedl-w-chwile-narobil-300-tys-zl-strat/l1c6v9e,79cfc278

nie pomylili oni tam kwasu mlekowego z masłowym? bo nie sądzę aby mała ilość mlekowego opisane efekty była w stanie wywołać

jak konkurencja wylała coś na stół bilardowy to 2 tyg . do pomieszczenia nie dało się wejść  i wietrzenie wymiana sukna , nawet chyba sciany przesmiardły 

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

To i sikania zabronią? Zwierzakom też?

Sobie nie 😊  ale zwierząt przecież cały czas jest dążenie do zmniejszenia pogłowia bo to zanieczyszcza środowisko , a ustawa azotanowa przecież już ogranicza

18 minut temu, DTaras napisał:

. Bizonem raczej nie nakosisz. 

BSm też nie 🤔

Opublikowano (edytowane)

@jarecki trzeba poszukać w necie a jak kto potrafi to i przez TOR-a skąd oni te śmierdzidła biorą bo jeśli istnieją jeszcze inne podobne przypadki to .... traci to znamiona przypadku.

wątpię aby temu od Żabki przetrzepali komputery, telefony itp, szczerze wątpię

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

jak konkurencja wylała coś na stół bilardowy to 2 tyg . do pomieszczenia nie dało się wejść  i wietrzenie wymiana sukna , nawet chyba sciany przesmiardły 

Jarek no nie gadaj że masz prywatną działalność 🤔 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v