Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, mirro napisał:

Czyli Twoja obserwacja potwierdza tylko fakt iż władza kłamie mówiąc o bogaceniu się społeczeństwa. Ale kłamie też o wielkości zadłużenia Państwa. Czyli działąnie takie, to prosta droga do katastrofy. I za to należy się bezdyskusyjnie kara.

Pis się za kiwał na pędzącej drożyźnie , mino że ma spore poparcie kiepsko widzę poparcie dla nich w wyborach .

Opublikowano
22 minuty temu, mirro napisał:

mojej żonie podoba się Kuga.😂

gustuje amerykanach ...    dałem tą tabele dla ulmana gdy pisaliśmy o VW on ich uparcie bronił .. ze są najlepsi .. Minoł czas wv jest po za 10  japonce i inne królują ulman jest jak romet z opóźnionym zapłonem 

Opublikowano
52 minuty temu, Roman176 napisał:

w tym wypadku są inne czynnik drogie źródła energii + wojna    jedni uważają tak Tak wysoka inflacja cenowa nie jest jednak tylko polską specyfiką. Niewidziany od dekad wzrost cen dotyka prawie całą Europę, Stany Zjednoczone, Australię i wiele krajów rozwijających się.

@Ulman 

Najczęściej leasingowane samochody osobowe

Model Cena minimalna brutto (z VAT) Cena przeciętna brutto (z VAT)
toyota corolla 85 900 114 600
toyota rav4 130 900 182 250
skoda octavia 91 000 129 500
toyota yaris 64 900 80 700
kia ceed 68 900 107 695
hyundai i30 75 700 94 150
kia sportage 105 900 153 400
hyundai tucson 109 900 155 400
volvo xc60 199 900 274 400
ford kuga 119 900 143 400
volkswagen t-roc

No i co z tego? 

Opublikowano

Kanclerz Olaf Scholz w niedzielę ostro zaatakował niemieckich intelektualistów, którzy w liście otwartym wzywali go do niewysyłania ciężkiej broni na Ukrainę i poszukiwania kompromisu, który mogłyby zaakceptować obie strony konfliktu.

W swoim tweecie Scholz nie wspomniał konkretnie o liście, ale oświadczył: "Szanuję wszelki pacyfizm i każde stanowisko. Ale obywatelom #Ukraina musi się to wydawać cyniczne, gdy mówi się im, że mają się bronić przed agresją Putina bez broni".

W liście — podpisanym przez ponad 20 wybitnych przedstawicieli świata nauki, kultury i dziennikarstwa — wezwano Scholza do niewysyłania ciężkiej broni na Ukrainę, uzasadniając to obawami, że może to doprowadzić do trzeciej wojny światowej i "uczynić Niemcy stroną w wojnie".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-w-ukrainie-niemcy-list-intelektualistow-kanclerz-olaf-scholz-reaguje/bb2k9kv,79cfc278

Ciekawie zaczyna się dziać w Europie czas pokaże co przyniesie nam los .

Opublikowano
mirro napisał:

@Roman176 mojej żonie podoba się Kuga.😂

Akurat ten wóz, choć szału w nim nima, ma fajną hybrydę z optymalną pojemnością aku - naładujesz z gniazdka jak komórkę.

W necie "spece" są w szoku dlaczego Ka52 nie ostrzega załogi o oświetleniu laserem... Gdyby kto pytał - jak jest cel nieruchomy to krzyżyk ustawiamy ponad nim i odpalamy pocisk. Potem robimy jak w malutkiej ściągamy krzyżyk na cel w czasie lotu pocisku. System zdąży tylko pierdnąć.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

W necie "spece" są w szoku dlaczego Ka52 nie ostrzega załogi o oświetleniu laserem.

I co załoga Ka52 ma zrobić? 😂

Opublikowano

@mirroFlary, wabiki pozoracyjne, trochę tego jest, jedyny na świecie helikopter z możliwościa katapultowania załogi,wśród zestrzelonych Ka-52  zginęło ponoć tylko parę załóg

Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

No i co z tego? 

już nie bronisz VW ? śmiałeś się ze wszyscy jeżdżą heblami 

2 godziny temu, DTaras napisał:

Akurat ten wóz, choć szału w nim nima, ma fajną hybrydę z optymalną pojemnością aku - naładujesz z gniazdka jak komórkę.

ford chyba podniósł pojemność są 2.0 diesel  itp 

2 godziny temu, galan99 napisał:

Kanclerz Olaf Scholz w niedzielę ostro zaatakował niemieckich intelektualistów, którzy w liście otwartym wzywali go do niewysyłania ciężkiej broni na Ukrainę i poszukiwania kompromisu, który mogłyby zaakceptować obie strony konfliktu.

W swoim tweecie Scholz nie wspomniał konkretnie o liście, ale oświadczył: "Szanuję wszelki pacyfizm i każde stanowisko. Ale obywatelom #Ukraina musi się to wydawać cyniczne, gdy mówi się im, że mają się bronić przed agresją Putina bez broni".

W liście — podpisanym przez ponad 20 wybitnych przedstawicieli świata nauki, kultury i dziennikarstwa — wezwano Scholza do niewysyłania ciężkiej broni na Ukrainę, uzasadniając to obawami, że może to doprowadzić do trzeciej wojny światowej i "uczynić Niemcy stroną w wojnie".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-w-ukrainie-niemcy-list-intelektualistow-kanclerz-olaf-scholz-reaguje/bb2k9kv,79cfc278

Ciekawie zaczyna się dziać w Europie czas pokaże co przyniesie nam los .

teraz załóżmy ze rządzi PO .. pamiętacie pomysł uni o armii europejskiej  po co ma być w każdym kraju jedna zjednoczona ... tym czasem platforma zgadza się po trzeba być pro europejskim ...  wyborcy to samo bo polskość to zło(jacus) atakuje nas rus i co ? niemcy wstrzymują obronę dziękuje cześć                                                                                                  a propo jak tam sojusznicy marcon zważać na słowa putin nie jest rzeźnikiem 🤐 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Roman176 napisał:

już nie bronisz VW ?

po co je bronic sa po prostu dobre i tyle od lat ja i gronie znajomków vag i beta tym sie bujamy i jest ok.stopien skoplikowania i awaryjnosc rosna wzgledem rocznika i norm spalin taki świat 🤣 nie dajac wiele w zamian w stosunku mocy i spalania 🤣

Po co zmieniać coś co jest relatywnie  dobre ?? Mamy iść za moda i w koreanki wsiadać 🤣🤣 to co wybieraja masy ma być dobre albo lepsze ?? znasz kawał co jedzą muchy ??

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, V12 napisał:

po co je bronic sa po prostu dobre i tyle od lat ja i gronie znajomków vag i beta tym sie bujamy i jest ok

ja mam na myśli te nowe 1.0 t rock polo pasaty 1.2 itp   starsze to były vw  teraz awaryjne guwno  1 pierwszego miesiąc spać po za 10 to same mówi za siebie 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Roman176 napisał:

ja mam na myśli te nowe 1.0 t rock polo pasaty 1.2 itp   starsze to były vw  teraz awaryjne guwno  1 pierwszego miesiąc spać po za 10 to same mówi za siebie 

1.2 tsi na pasku rozrządu poprawiony turbo benzyniak , w polo, fabia spoko dynamiczny pierdo silniczek na codzień mam z nim stycznosć i na modne koreanki albo francowate bym nie zamienił.

Nie jest to kultura i trwałosć  starej bety e60  w 3.0 na pośrednim wtrysku ale z punktu  A do punku B jak najbardziej polecam taki 1.2 turbo od grupy vag

Nawet 3 cyl w takim UP robiło dobre przebiegi,

Edytowane przez V12
Opublikowano

strach tym tira wyprzedzić Klimę trzeba wytłoczyć i uważać zeby wiatr za mocno nie wiał ... 

3 minuty temu, V12 napisał:

francowate bym nie zamienił 

to też nie a na toyote ? 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Roman176 napisał:

strach tym tira wyprzedzić Klimę trzeba wytłoczyć i uważać zeby wiatr za mocno nie wiał ... 

To chyba nie jezdziłeś turbo benzyna...

Klime to tam reguluje zmienna wydajnosc kompresora, wciskasz gas na fulł i nawet nie wiesz ze ECU prawie odłancza kompresor na chwile, full obciażenia silnika aby zwiekszyc osiagi

Japonce to podobna cena co niemce droższe czesci, a slaba błacha, kwestia gustu ja bym niemca brał, choć w motocyklach tylo japonie miałem i były prima sort wiec auta japonskie tez sa dobre ale jakoś mi z nimi nie po drodze bylo . japonia a koreanskie tera modne to spora róznica.

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

To zależy od ktorego rocznika, diesle to tak ale benzyn bylo sporo bez turbo i to młodych . 

Zreszta z tym wyprzedzaniem, biore Polo 75 km bez turbo 1.4 i wyprzedzam jak chce tyko odpowiednia praca lewej nogi i prawej reki, dostosowanie obrotów do biegu . chcesz na 5 albo 6 biegu wyprzedzać musnieciem gazu to dopier**l mocy z min 2-ka z przodu, a nie wymagaj od miejskiej fabii że plecy wprasuje w fotel

moje e60 3.0 pb- lpg idzie zawsze tylko musnieciem gazem turbo nie ma a slinik to stary dobry gniot z lat 90 bez eko makaronu  , a automat w tym pomaga . zreszta w stosunku do takiego moto typu zx10r to slimak i muł 🤣 prawa fizyki masa wrogiem przyspieszenia

Nowsze dysle to pier**le mimo ze dobrze jadą , za mało km rocznie robie, tam jak  co ebnie... za dużo jest w nich norm spalin w stosunku do mocy i spalania jakie oferuja 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Nie kłuć sie z Romanem. on wie ze Vw jest najgorszy a wszystkie niemieckie też są do niczego.  Zaraz wrzuci jakieś dane które mu pasują i będzie dorabiał historię

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Romanem. on wie ze Vw jest najgorszy a wszystkie niemieckie też są do niczego.

wiem wiem jeździsz 14 tsi i d*pa cię boli ja ty inaczej wytłumaczysz spadek sprzedaży ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Roman176 napisał:

2015 zwyż 

I taki dam za przyklad co wczesniej 1.2 TSi źle jedzie ?? jak ma 110km i sporo momentu jak na  benzyne z dołu?? Kwestia przeżwyczajenia tak jak mówiłem wsiadam w sprawne  75-85km typu  polo, fabia ibiza  bez turbo i jade dynamicznie, obroty wysokie co za tym hałas, ale ja to lubie taki nawyk  z motocykli mieszaniem biegów 

Fakt jest taki że na przepisy to jak bede miał pecha tym pierdzipędem pozbede sie szybko plastiku xD a dopiero drugim 6-cio garowcem nie ma gdzie go wykorzystać juz teraz...:(

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v