Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, PRIMO napisał:

Piździorki nakręcają się tym Tuskiem jak bączek na odpuście. 

ciekawe  czy  przegrywie  polecisz  do  Piździorków  po dopłatę  do nawozów    :D  :D  :D  

Opublikowano
Dnia 23.04.2022 o 07:05, hubertuss napisał:
Dnia 23.04.2022 o 00:38, nie napisał:

kilka opinii ekonomistów

Kolejne super dane z Polskiej gospodarki.

Mocne dane z rynku pracy za marzec. Płace w sektorze przedsiębiorstw wzrosły o 12,4% r/r.

Produkcja przemysłowa wzrosła w marcu o 17,3% r/r, bijąc na głowę prognozy.

Boom w budownictwie trwa! Produkcja budowlana w marcu wzrosła o 27,6% r/r, budowa budynków +44,9% r/r - znacząco powyżej prognoz.

Sprzedaż detaliczna w marcu wzrosła o 9,6% r/r, pomimo rekordowego wzrostu cen.

Komplet danych podnosi szacunki wzrostu PKB w I kwartale w okolice 8%.  

Biorąc pod uwagę tak dobre wyniki presja inflacyjna czy płacowa jest wręcz ... umiarkowana...

Weź wrzuć jakąś opinię ekspertów o tym co dzieje się z kontrolą lotów nad Polską. A może jacyś eksperci mówią coś o tym co się dzieje w pol regio.

żal d*pę ściska co ? :) :D 

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Masz racje bo będzie kupa długów i brak forsy.

Tak  a to  jakim cudem  obiecują 20%  podwyżki  w budżetówce   i  niższe raty  kredytów  jak  brak forsy  :D  :D 

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Ja polecę. P

Przecież   ty nakupiłeś  na 2 lata  do przodu  przed  podwyżkami    więc  jak  :D  :D  :D  

Opublikowano
25 minut temu, Denwer napisał:

Za czasów  PiS  są  najlepsze  czasy  dla  Gospodarki  i  przedsiębiorców  jak i  dla  zwykłego  kowalskiego  wystarczy  porównać  ilość  sprzedawanych  mieszkań  za czasów  PO  z  danymi  obecnie   

Pieniądz traci na wartości i ludzie chcą ulokować kapitał i nie wciskaj kitu że to zasługa piździorków. 

10 minut temu, Denwer napisał:

ciekawe  czy  przegrywie  polecisz  do  Piździorków  po dopłatę  do nawozów    :D  :D  :D  

Od początku byłem i jestem przeciwny takim dopłatom bo tylko tak naprawdę skorzystają składy nawozowe a nie rolnicy. 

8 minut temu, Denwer napisał:

Przecież   ty nakupiłeś  na 2 lata  do przodu  przed  podwyżkami    więc  jak  :D  :D  :D  

To nakupuje na kolejne dwa lata. 😛

Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

Pieniądz traci na wartości i ludzie chcą ulokować kapitał i nie wciskaj kitu że to zasługa piździorków.

Ciekawe  skąd  mają  te  pieniądze  skoro  PiS  tak  źle  rządzi  od 7  już  lat.  ;)

6 minut temu, PRIMO napisał:

Od początku byłem i jestem przeciwny takim dopłatom bo tylko tak naprawdę skorzystają składy nawozowe a nie rolnicy. 

Czyli  polecisz  po    socjal  od  pisowców   przegrywie  :D  :D  :D   

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Ciekawe  skąd  mają  te  pieniądze  skoro  PiS  tak  źle  rządzi  od 7  już  lat.  

Dwa lata temu dziura budżetowa wynosiła 55mld a w chwili obecnej 260mld. 

Resztę dopowiedz sobie sam. 

3 minuty temu, Denwer napisał:

Czyli  polecisz  po    socjal  od  pisowców   przegrywie  

Ja nie polecę tylko sami przyniosą .😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Denwer napisał:

Tak  a to  jakim cudem  obiecują 20%  podwyżki  w budżetówce   i  niższe raty  kredytów  jak  brak forsy  :D  :D 

Nakupiłem na rok do przodu a nie na dwa. I złożę wniosek o dopłaty. Bo płacę tyle podatków, że mi się należy w przeciwieństwie do nierobów, którym się nie należy a dostają. Jak mi załatwisz jako pisior zwolnienie z podatków i zusu to obiecuję i przysięgnę na wszystko co chcesz, że nic nie wezmę nawet dopłat. A nawet podpisze u notariusza stosowne oświadczenie.

9 minut temu, Denwer napisał:

Ciekawe  skąd  mają  te  pieniądze  skoro  PiS  tak  źle  rządzi  od 7  już  lat.  ;)

Czyli  polecisz  po    socjal  od  pisowców   przegrywie  :D  :D  :D   

Mają pieniądze bo zapracowali a nie od pisu. Od pisu ci co biorą to idzie na bieżąco na przelew. Dużo mieszkań kupują też ludzie pod wynajem na krechę jako biznes. Więc tu żadna zasługa pisu in plus.  A najwyżej in minus. Bo wielu za rządów pisu przestało być stać na kupno mieszkania i muszą wynająć i pis bardzo przyczynił się do spadku wiarygodności w złotego i oszczędności.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Jak mi załatwisz jako pisior zwolnienie z podatków i zusu to obiecuję i przysięgnę na wszystko co chcesz, że nic nie wezmę nawet dopłat. A nawet podpisze u notariusza stosowne oświadczenie.

daj dokładne dane, to załatwię.

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Dwa lata temu dziura budżetowa wynosiła 55mld a w chwili obecnej 260mld. 

Dwa  lata temu  popyt  na mieszkania  był  taki  sami  czy na działki  budowlane  ;)

6 minut temu, PRIMO napisał:

Ja nie polecę tylko sami przyniosą .😁😁😁😁

Polecisz  z wnioskiem  jak  azor  za  kością   :D  :D  

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Nakupiłem na rok do przodu a nie na dwa. I złożę wniosek o dopłaty.

W innym  temacie  pisałeś  że  masz nawozu  jeszcze  na  kolejny sezon kupionego  przed  podwyżkami  a dopłata  jest  dla  tych  co kupili  po podwyżkach  widać  kolejny  raz  kłamiesz   :D  :D  

Opublikowano
29 minut temu, hubertuss napisał:

Ale żal czego. Że są problemy na lotniskach a w pol regio grożą strajkiem? To z tego dobrobytu?

hubertus kogo ty bronisz na tych lotniskach ? tam mają zarobki do 40 000 zł 

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Bo płacę tyle podatków, że mi się należy w przeciwieństwie do nierobów

Tak  tak  i  płacą  ZUS  dotujesz  tych na KRUS    Pamiętamy  :D  :D  :D  

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Dwa  lata temu  popyt  na mieszkania  był  taki  sami  czy na działki  budowlane  

Polecisz  z wnioskiem  jak  azor  za  kością  

Już się nie kompromituj. 🤦‍♂️

3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

To na stanowiskach kierowniczych chcą strajkować?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PRIMO napisał:

nie kompromituj.

Sam sie  nie  kompromituj  budowlanka  przeżywa  bum  od  3-4   lat   widać  małe  pojęcie  masz  co  się dzieje  wyjdź  z obory  może  coś  zobaczysz  poza g*wnem  w filcakach

GUS_2019.jpg

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
Przed chwilą, Denwer napisał:

Sam sie  nie  kompromituj  budowlanka  przeżywa  bum  od  3-4   lat   widać  małe  pojęcie  masz  co  się dzieje  wyjdź  z obory  może  coś  zobaczysz  poza g*wnem  w filcakach

Już Ci pisałem że ludzie inwestują kapitał bo złotówka traci na wartości więc się sam nie kompromituj. 

Opublikowano
7 minut temu, Denwer napisał:

W innym  temacie  pisałeś  że  masz nawozu  jeszcze  na  kolejny sezon kupionego  przed  podwyżkami  a dopłata  jest  dla  tych  co kupili  po podwyżkach  widać  kolejny  raz  kłamiesz   :D  :D  

Ty jesteś jakiś ograniczony czy naprawdę nie rozumiesz co czytasz? Tak kupiłem przed tymi podwyżkami z d*py co były w marcu przez które fabryki nawozów postanowiły wydoić rolnika. Biedaku tak cię pisowska propaganda oszołomiła, że pogubiłeś się w tych podwyżkach bo było ich kilka. Kupiłem poli 6 i pulan przed marcową podwyżką na przyszły sezon. A termin za jaki można ubiegać się o dopłaty jest od 9 - 2021. Tak więc nie oskarżaj o kłamstwa skoro nie ograbisz co się w PL dzieje.

5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A co mnie to obchodzi ile zarabiają? Horała zarabia tyle samo za nic. A oni mają odpowiedzialną pracę. Horała mówił, że taniej z za granicy ściągnie i gdzie są ci z za granicy.

4 minuty temu, Denwer napisał:

Tak  tak  i  płacą  ZUS  dotujesz  tych na KRUS    Pamiętamy  :D  :D  :D  

ZUS i KRUS nie wyrabiają ze składek na to co muszą wypłacić ludziom w formie rent i emerytur. Obie instytucje musi dotować państwo między innymi z moich podatków. Tego tez nie rozumiesz. DO KRUSU państwo dokłada więcej niż do ZUSU bo składki są niższe. Niestety po tobie widać, że tylko w pisie możesz zrobić karierę tam takich potrzeba.

Opublikowano
47 minut temu, galan99 napisał:

jedni sprzedają w surowym stanie i nie ukończone bo kasa się skończyła a w bankach trzeba spłacać podwójnie teraz to inni kupują taki to cały biznes .

Śledzę trochę sytuację w budowlance , pomijając fakt że w tym szaleństwie cenowym nic nie kupuje bo tylko łańcuch do psa i widzę to tak , 

dobrze zarabiający dokończą budowy , kto brał kredyt na styk sobie z budową nie poradzi nie ma szans , koniec z budowaniem domów w jeden sezon przez nowo bogackich .

Opublikowano

Co do mieszkań to uważajcie pisiory bo zaraz może się zesrać. Znajomy budowlaniec ostatnio otrzymał odmowy realizacji trzech domów. Inwestorzy zrezygnowali ze względu na ceny. Ciekawe czyja wtedy będzie wina? Tuska? Czy pisu?

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Co do mieszkań to uważajcie pisiory bo zaraz może się zesrać. Znajomy budowlaniec ostatnio otrzymał odmowy realizacji trzech domów. Inwestorzy zrezygnowali ze względu na ceny. Ciekawe czyja wtedy będzie wina? Tuska? Czy pisu?

Kto sprzedał i zlikwidował przemysł hutniczy w Polsce , to jest odpowiedź na twoje pytanie .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubertuss napisał:

Ty jesteś jakiś ograniczony czy naprawdę nie rozumiesz co czytasz? Tak kupiłem przed tymi podwyżkami z d*py co były w marcu przez które fabryki nawozów postanowiły wydoić rolnika. Biedaku tak cię pisowska propaganda oszołomiła, że pogubiłeś się w tych podwyżkach bo było ich kilka. Kupiłem poli 6 i pulan przed marcową podwyżką na przyszły sezon. A termin za jaki można ubiegać się o dopłaty jest od 9 - 2021. Tak więc nie oskarżaj o kłamstwa skoro nie ograbisz co się w PL dzieje.

Pisałeś  że  kupiłeś  przed żniwami   już  się  nie kompromituj   bredzisławie 

9 minut temu, hubertuss napisał:

US i KRUS nie wyrabiają ze składek na to co muszą wypłacić ludziom w formie rent i emerytur. Obie instytucje musi dotować państwo między innymi z moich podatków. Tego tez nie rozumiesz. DO KRUSU państwo dokłada więcej niż do ZUSU bo składki są niższe. Niestety po tobie widać, że tylko w pisie możesz zrobić karierę tam takich potrzeba.

Przecież  to  ty  tak pisałeś  że  Płacąc  ZUS  dopłaca  się  do KRUS  zapomniałeś  już.     Te  twoje  marne  parę  złoty  podatku  nie  starcza  nawet  na  pokrycie  socjalu  który  doisz. 

7 minut temu, hubertuss napisał:

Znajomy budowlaniec ostatnio otrzymał odmowy realizacji trzech domów. Inwestorzy zrezygnowali ze względu na ceny.

Ty  i  ci twoi  znajomi  :D  :D  :D .  Dobre firmy  budowlane nawet te małe  kilku  osobowe    mają  roboty  za 2 lata  do przodu.  Wykończeniówka  to  samo   chyba że  partacze  to   roboty  szukają  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Znajomy robi elewacje budynków to też kilku klientów odmówiło ze względu na te dzisiejsze ceny. 

2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Kto sprzedał i zlikwidował przemysł hutniczy w Polsce 

No pomyśl kto od 89 roku rozpirza Polską gospodarkę?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kto sprzedał i zlikwidował przemysł hutniczy w Polsce , to jest odpowiedź na twoje pytanie .

A co to ma do rzeczy? Mamy polskie fabryki nawozów kontrolowane przez rząd i nawozy drogie jak na zachodzie. A te zakłady osiągnęły rekordowe wyniki. Mamy polskie elektrownie, które zarobiły w grudniu 2021 4 mld więcej na nas Polakach niż w grudniu 2020. Chociaż niby gaz drożał. No i mamy kontrolowane przez polski rząd Lotos i Orlen, które pomimo wzrostu ceny baryłki nałożyły rekordowe marże na baryłkę jakich nigdy wcześniej nie było. Pewnie gdyby te huty kontrolował pis było by jeszcze drożej. Polskie banki też rekordowo na nas zarabiają. Pochodzenie kapitału i własności nie ma tu nic do rzeczy. Bo zakłady kontrolowane przez rząd łupią nas równie chętnie jak te prywatne.

7 minut temu, Denwer napisał:

Pisałeś  że  kupiłeś  przed żniwami   już  się  nie kompromituj   bredzisławie 

Przecież  to  ty  tak pisałeś  że  Płacąc  ZUS  dopłaca  się  do KRUS  zapomniałeś  już.     Te  twoje  marne  parę  złoty  podatku  nie  starcza  nawet  na  pokrycie  socjalu  który  doisz. 

Coś ci się pokiełbasiło z tymi moimi nawozami.. Ale myśl sobie co chcesz a ja wniosek złożę. A z zusem i krusem już nie raz było pisane jak jest.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Śledzę trochę sytuację w budowlance , pomijając fakt że w tym szaleństwie cenowym nic nie kupuje bo tylko łańcuch do psa i widzę to tak , 

dobrze zarabiający dokończą budowy , kto brał kredyt na styk sobie z budową nie poradzi nie ma szans , koniec z budowaniem domów w jeden sezon przez nowo bogackich .

Dobrze powiadasz tylko nabrali kredytów dużo ludzi i nie bardzo zamożnych teraz są problemy a problem będzie rosnąca płaca dla pracownika .

A zakłady pracy będą mniej zarabiać , alb zaczną zwalniać lub padać bo płacy nie obniżą nie ma mowy o tym .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v