Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Przez kogo zaklepane? Daj jakieś info jakie będą zasady od kiedy to wchodzi itd. Coś konkretnego a nie że dopłaty zaklepane 

Jest zgoda KE , tzw. pomoc wojenna dla rolników , w konsultacjach projekt pomocy klęskowej za 2021 rok i przeszła ustawa o emeryturach rolniczych bez zbycia ziemi ale nadal trzeba płacić KRUS . Wg . mnie to 500 zł do tony na hektar tej dopłaty ale są tacy co liczą na 1500 zł do tony nawozu na ha .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, witejus napisał:

A ja nieraz widziałem i raz doświadczyłem na własnej skórze

wiesz. kilka lat się tłumaczyłem w sądach.... trochę zrozumiałem.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Pafnucy napisał:

ale co? musisz już dziś? za dwa tygodnie Ci powiem co i jak.

Czyli na chwilę obecną nic nie wiesz? 

8 minut temu, peugeot napisał:

Na farmerze piszą że jest zgoda na dopłaty , tam przeczytaj .

Daj jakiś  link bo artykułów o tym są tysiące i kazdy co innego mówi

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

umożliwia wyprzedzanie motocykliście

Pisałeś o 200km/h.  Myślisz że wystarczy 50m na wyhamowanie?

Ale faktycznie umożliwili wyprzedzenie ale tylko motocyklowi.

Opublikowano
witejus napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

Aaaaaa ten motocyklista dotknął pojazdu? Bo jak nie to zdaje się jest obowiązek zachowywania ostrożności, zasada ograniczonego zaufania i dostosowanie prędkości do warunków na drodze czym są także umiejętności kierującego..

Tam chyba inni szatani byli czynni, w momencie gdy motocykl uderzał w barierę samochód był już praktycznie na prawym pasie,tylko lewe koła były na linii przerywanej.Tak że mógł spokojnie wyprzedzić to auto,jedynym złamaniem prawa było to że oddalili się z miejsca wypadku

Najpierw to musieliby być uczestnikami i to świadomymi. Mogli nie wiedzieć kolego. Zakurzyło się z tyłu i tyle.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

z czego?

z bliskiego spotkania z motocyklistą który łuku nie zebrał.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

predkosci nie da sie łatwo zmierzyć a tym bardziej po takim wypadku 

z tego co słyszałem to oni sie zatrzymali i sprawdzili co się stało ale odjechali 

Biegli ustalą prędkość. A co do tego czy się zatrzymali to niech ustalają służby. 

1 godzinę temu, witejus napisał:

nie tłumaczy

Według mnie ok 200 ,to już chyba biegli obliczyli

Na pewno było dużo. Patrząc po tym jak szybko i jak daleko leciał motocykl po uderzeniu w barierę.

55 minut temu, DTaras napisał:

Aaaaaa ten motocyklista dotknął pojazdu? Bo jak nie to zdaje się jest obowiązek zachowywania ostrożności, zasada ograniczonego zaufania i dostosowanie prędkości do warunków na drodze czym są także umiejętności kierującego..

Na pewno wysoka prędkość obciąży motocyklistę i zdejmie część odpowiedzialności z kierowcy auta.

45 minut temu, Agrest napisał:

A pamiętasz wypadek Wałęsy?

Gość nie widział pędzącego celebryty , włączał się do ruchu i go udupili.

Zmieniając pas ruchu lusterek się używa. W sumie sytuacja podobna do tego z wypadku Wałęsy.

Tak używa się lusterek. Ale jest taki problem, że wielu motocyklistów nie dba o to by dać się zauważyć w tych lusterkach. Ja nie bronię tu nikogo ani nie oskarżam. Ale zwróć uwagę, że do uderzenia w barierkę doszło w czasie gdy osobówka wracała na prawy pas. A zmieniła go na lewy by wpuścić ciężarówkę tę z kamera, która wszystko nagrała. Motocyklista jechał bardzo szybko to widać po lecącym za autem motocyklu i to na pewno będzie obroną dla kierowcy.

43 minuty temu, Pafnucy napisał:

jak na oko to zajechali. kierowca nie żyje, ancel sie należy.

Nie będzie ancla. Jest wiele okoliczności zdejmujących część winy z kierowcy auta, które to okoliczności już widać na filmie i słychać z zeznań kierowcy auta z kamerą.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Pafnucy napisał:

9 minut temu, witejus napisał:

widać na nagraniu ,co więcej jestem przekonany że kierowca tego auta był pewien że nikomu drogi nie zajeżdża

wiesz. mi dziś facet z podporządkowanej wyjechał przed maske i zapewne też był pewien że ma pierwszeństwo.   słabe to tłumaczenia.

ja widzę że zajechali. motocyklista tak zapieprzał że na barierkę wjechał. wina obopólna, ale za bardziej poszkodowanego dużo gorsze konsekwencje. baba wie i pierdzieli bzdury. ancel.

Niestety. Skoro można kierowcy ciężarówki przyszyć winę z powodu spidingu i nie zachowania to i tu spiding i niezachowanie jest dla motocyklisty miażdżące.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Nie będzie ancla. Jest wiele okoliczności zdejmujących część winy z kierowcy auta, które to okoliczności już wydana filmie i słychać z zeznań kierowcy auta z kamerą.

zapewne nie. jedynie wymiar że przysługuje. raczej rzadko stosowane.

To wiesz jak jeżdżą

tiaaa. biegli , przepisy, sąd... też swoje wiedzą i wcale to wszystko nie jest takie oczywiste jak sie wydaje wielu.

2 minuty temu, DTaras napisał:

Niestety. Skoro można kierowcy ciężarówki przyszyć winę z powodu spidingu i nie zachowania to i tu spiding i niezachowanie jest dla motocyklisty miażdżące.

nie wiem o czym mowa.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Patrząc po tym jak szybko i jak daleko leciał motocykl po uderzeniu w barierę.

Motocykl sunął po suchym asfalcie bokiem i potrafił dogonić samochód który jechał ze stałą prędkością i jeszcze go wyprzedził, nie leciał w powietrzu.Do tego w momencie uderzenia w barierę wytracił część energii.

Opublikowano

To ja wiem że była prędkość, ale w wypadku Wałęsy nie było tłumaczenia że gnał jak pocisk. Wina zajeżdżającego bo nie ocenił prędkości.

Nawiasem mówiąc ja również nie potrafił bym ocenić prędkości motocyklisty jadącego 200 czy 250km/h

I tak jak w jednym przypadku nie było tłumaczenia że nie widział, tak w tym przypadku mam przypuszczenia iż to, że kierowca nie widział pędzącego motocyklisty będzie okolicznością zdejmującą winę.

Opublikowano

Motocykl sunął po suchym asfalcie bokiem i potrafił dogonić samochód który jechał ze stałą prędkością i jeszcze go wyprzedził, nie leciał w powietrzu.Do tego w momencie uderzenia w barierę wytracił część energii.

nooo iiii?

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

a konkretnie ,co

nie widzę co to usprawiedliwia... czy też nie.

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Sprawę tego wypadku udało wam się rozwikłać. Mamy wybitnych specjalistów i wspaniały rząd a ludziom żyje się coraz lepiej. To teraz wytłumaczcie jak to było z tym Smoleńskiem 

jeszcze mało tłumaczeń? :D

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Czyli zmusił do tak nagłego hamowania że motocyklista stracił panowanie nad pojazdem.

Ile czasu zajmuje wpuszczenie włączającej się ciężarówki do ruchu, gdzie masz dużą prędkość?  Sekundę dwie, trzy?

Niechby 5s. To przy różnicy prędkości 100km/h nawet nie 150m różnicy odległości.

Nie piszę tego z uwagi że wiem że tak było, ale w kontrze do tego że Ty wiesz jak było😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v