Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, ws71 napisał:

Ok 10mln  ton za 2021 rok

a ile wyeksportowała Polska  ?  W  2020 było chyba 7-8 mln . ton za ubiegły rok bedzie pewnie z 10-11 mln ton , importuje też z innych zakątków ale bez eksportu da się zbilansować podaż -popyt 

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Chcieliście sankcji to macie , nie będziemy wspierać putina jako nie liczni w Europie a ten problem to wiadomo podwyżki cen węgla czyli droższa energia , martwi mnie też to że ten węgiel z rosji będziemy prawdopodobnie kupować z np. Niemiec ale drożej niż bezpośrednio od ruskich .

Czyli tak jak pisałem sankcje są bez sensu a rację ma Orban i Niemcy a nie nasi rządzacy kretyni i ogłupiałe społeczeństwo. Za chwilę wzrosną ceny na nośniki energii i to przez kieszeń dotrze do łba że machanie szabelką nie ma sensu. Czy to tak trudno przewidzieć skutki swoich działań w tak prostej sytuacji? 

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

Nadaje się do nowszych palenisk.

Z tego nawet kompostu nie urobisz...

Taniej wówczas wyjdzie Kolumbia, Australia... Zresztą ten kolumbijski jest od dawna u nas.

Kolumbijski kosztował u nas ok 1400zł przy cenie giełdowej ok 100 $, obecnie na Pomorzu w ogóle niespotykany, zresztą jego ceny przy notowaniach giełdowych to  w detalu  raczej minimum 2200 tona, na wegiel energetyczny dla indywidualnych odbiorców jest szlaban

Opublikowano
19 minut temu, DTaras napisał:

słoma, owies, trocina, pył papierowy....

U nas jeden robił pelet ze słomy , to prąd więcej kosztował niż zrobić koszyk peletu ☺️

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

a ile wyeksportowała Polska  ?  W  2020 było chyba 7-8 mln . ton za ubiegły rok bedzie pewnie z 10-11 mln ton , importuje też z innych zakątków ale bez eksportu da się zbilansować podaż -popyt 

Nie da się ponieważ nie posiadamy w wystarczającej ilości węgla o odpowiednich parametrach nadającego sie do odbiorców indywidualnych

Opublikowano

nie ma jak smord ruskich onuc o poranku.....

znowu wroci ciagnikowych handel weglem - jak za prl-u . bralo sie woz konia a pozniej ciagnik i do kopalni. dziadek wozil, ojciec wozil  bede wozil i ja ..

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Czyli tak jak pisałem sankcje są bez sensu a rację ma Orban i Niemcy a nie nasi rządzacy kretyni i ogłupiałe społeczeństwo. Za chwilę wzrosną ceny na nośniki energii i to przez kieszeń dotrze do łba że machanie szabelką nie ma sensu. Czy to tak trudno przewidzieć skutki swoich działań w tak prostej sytuacji? 

Dla Europy Zachodniej , Ukraina nie jest ważna podobnie jak Polska to i sankcji nie chcą . 

Opublikowano
13 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Dla Europy Zachodniej , Ukraina nie jest ważna podobnie jak Polska to i sankcji nie chcą . 

Jeśli bogaty zachód nie nałoży sankcji to Putin nie zbiednieje. Jeśli nie zbiednieje to nasze sankcję mu też nie zaszkodzą. Jeśli mu nie zaszkodzą to nie maja sensu. Skoro nie mają sensu a zaszkodzą nie Rosji a nam, to trzeba być skończonym debilem by je popierać i bezsensownie  odejmować sobie od ust gdy nie przynosi to żadnego skutku.

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

trzeba być skończonym debilem by je popierać i bezsensownie  odejmować sobie od ust gdy nie przynosi to żadnego skutku.

Przynosi skutek propagandowy na Ukrainie i wśród Ukraińców w Polsce.Bo coś mi się wydaje że Kaczyński i ska poszukują nowych wyborców .Do wyborów zdążą przegłosować automatyczne nadanie obywatelstwa tym wszystkim Ukraińcom posiadającym PESEL.

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Przynosi skutek propagandowy na Ukrainie i wśród Ukraińców w Polsce.Bo coś mi się wydaje że Kaczyński i ska poszukują nowych wyborców .Do wyborów zdążą przegłosować automatyczne nadanie obywatelstwa tym wszystkim Ukraińcom posiadającym PESEL.

Tylko dlaczego ja muszę za to płacić w podwyżkach cen, zamknięciu zbytu i podatkach które per saldo nadal będą rosły?  Czy ludzie są aż tak głupi że nie zdają sobie sprawy jakie są oczywiste następstwa naszych sankcji?

I jeszcze jedno - Ukrainiec nie będzie Polakowi wdzięczny.

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Jeśli bogaty zachód nie nałoży sankcji to Putin nie zbiednieje. Jeśli nie zbiednieje to nasze sankcję mu też nie zaszkodzą. Jeśli mu nie zaszkodzą to nie maja sensu. Skoro nie mają sensu a zaszkodzą nie Rosji a nam, to trzeba być skończonym debilem by je popierać i bezsensownie  odejmować sobie od ust gdy nie przynosi to żadnego skutku.

Mleko się już rozlało i bez sankcji  węgiel , ekogroszek , pellet podrożał i dużo . Ulman z tym człowiekiem nie ma co negocjować , do puki on jest u władzy .

Opublikowano

"W jednym z rosyjskich sklepów to Joe Biden jest obwiniany za wysokie ceny żywności - podała Nexta."

FPE_wVEWUAEZf4s?format=jpg&name=900x900

Się chyba napatrzyli na nasze bilboardy z żarówką.

Opublikowano
21 minut temu, witejus napisał:

Bo coś mi się wydaje że Kaczyński i ska poszukują nowych wyborców .Do wyborów zdążą przegłosować automatyczne nadanie obywatelstwa tym wszystkim Ukraińcom posiadającym PESEL.

Co  te ruskie  robią  z waszymi głowami  🙆‍♂️

Opublikowano

3 minuty temu, witejus napisał:

To to pikuś ,niedawno na twiterze jeden z przedstawicieli rządu powiedział że Polska jest sługą Ukrainy.

Zrobił to wczoraj rzecznik msz w tv na żywo, jesteśmy sługami narodu ukraińskiego 🤦‍♂️

Jak tak dalej pójdzie to Władkowi skończy się szampan 

Dziś mówią o węglu. 

8 milionów ton które wiedzą skąd i jak sprowadzić 😂

Oczywiście że będzie drożej to🤫 ale te 8 milionów to nie jest jakieś strategiczne 🤦‍♂️

Owszem jest, ludzie nie kupowali tego bez powodu. 

Opozycja jak by była cicho to by słupki rosły 

Jak wojna spadła z nieba to wzięli przegrzali i będą problemy 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Zrobił to wczoraj rzecznik msz w tv na żywo, jesteśmy sługami narodu ukraińskiego

Chciałem to wkleić z TWITERA ale wklejał się cały wątek a nie ta wypowiedź.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał:

Tak mi się to układa jakoś i nie ruskie tylko Morawieckie i Kaczyńskie.

Ruskie  wpisujesz  się  w 100%  w narracje   Kremla. 

80 lat  temu  Niemcy  tak  samo  szczuli  na żydów   i   znajdywali  Polaków  którzy  wierzyli  w to  Teraz  widać  historia  zatacza  koła   lecz  zamiast  żyda   jest  Ukrainiec .

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Tak jak mówisz, tylko że sankcje są dlatego bez sensu że Orban i Niemcy właśnie je blokują.

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

ten rzecznik jest Rosjaninem z Kremla?

Nie wiem o kim mowa.

Widzę  jedynie  że  ty  kreujesz  się  swoimi wypowiedziami  na  sługę  kremla   jak i  kilku  innych  na tym forum

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v