Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątpię. Kto świadomy to słomy nie sprzeda, chyba że cena dobrego nawożenia x2 lub 3. Ale wówczas nikt nie kupi. 

Może sianko z łąk natura 2000, ale paliwo sznurek i siatka tak podrożały że jak koledzy w innych tematach piszą taniej może wyjść opalać owsem 

Opublikowano

z tym węglem to jest jak z papierem toaletowym czy makaronem , jak nastał covid to nagle ludziewykupili i były braki tak samo jest z węglem niedługo panikasię skończy a fakty są takie ze była lekkazimai sporo opału zostało z mijającego sezonu grzewczego 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Wątpię. Kto świadomy to słomy nie sprzeda, chyba że cena dobrego nawożenia x2 lub 3. Ale wówczas nikt nie kupi. 

Może sianko z łąk natura 2000, ale paliwo sznurek i siatka tak podrożały że jak koledzy w innych tematach piszą taniej może wyjść opalać owsem 

Jest sporo odpadu który da się spożytkować, pszoki są pełne gałęzi oraz trawy z koszenia ogrodów. Swego czasu nałożono obowiązek koszenia raz do roku dołożyć obowiązek zbioru pokosu. Dla chcącego nic trudnego należy tylko poszukać.

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

z tym węglem to jest jak z papierem toaletowym czy makaronem , jak nastał covid to nagle ludziewykupili i były braki tak samo jest z węglem niedługo panikasię skończy a fakty są takie ze była lekkazimai sporo opału zostało z mijającego sezonu grzewczego 

co Ty chłopczyno znowu wymyśliłeś najmądrzejszego 😄 węgiel do papieru toaletowego porównywać, makaronu czy ty już kompletnie zdziczałeś

Węgla ludzie nie kupują na zapas, co najwyżej na jedną zimę, jaka panika ci się skończy ? na jeszcze droższy gas się przestawią , szczególnie ci najbiedniejsi ?

zejdź na ziemię i przestań bzdury opowiadać, to co ludzie mniej spalili to góra jeden miesiac zaoszczędzili

Mamy nie odpowiedzialny i głupi rząd. Nie ma takich drugich narwańców jak ci nasi. Ta UPA-ina to już ludziom rozumy odbiera

Opublikowano
13 minut temu, hubertb napisał:

pszoki są pełne gałęzi oraz trawy z koszenia ogrodów.

Jeszcze gałęziami po przeróbce w rębaku da się palić ,ale trawą z kosiarki to jak?

Opublikowano (edytowane)

daj spokój ludzie kupują węgiel tak jak rolnicy nawozy , jedni w marcu , inni latem a jeszcze inni jak trzeba do pieca dołozyc , teraz z 25% wiecej ludzi chce kupoić i z tąd braki a po drugie temat przerabiany w tym roku na forum przy  kryzysie w styczniu  wegiel na skjładach kopalnianych po 650 a  u handlarzy po 1400 wiec nie pisz bzdur , u mnie na składach w okolicy wegla nie brakuje .            Wiejtus ja w tym roku mam przerobić 20 sztuk belek siana na brykiet , troche się głupio w to w kreciłem nie daleko mnie jest gosc co ma prasedo brykietu , w ubiegłym roku brał 200 zł za tone przerobienia ja odwoże i odbieram ,

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

z mokrej?

Można powiedzieć pół-suchej ponieważ kosiarki mielą trawę luźno rozsypana szybko usycha wystarczy jeden dzień. Potem samo brykietowanie i zgniot osusza do reszty. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jarecki napisał:

daj spokój ludzie kupują węgiel tak jak rolnicy nawozy , jedni w marcu , inni latem a jeszcze inni jak trzeba do pieca dołozyc , teraz z 25% wiecej ludzi chce kupoić i z tąd braki a po drugie temat przerabiany w tym roku na forum przy  kryzysie w styczniu  wegiel na skjładach kopalnianych po 650 a  u handlarzy po 1400 wiec nie pisz bzdur , u mnie na składach w okolicy wegla nie brakuje .            Wiejtus ja w tym roku mam przerobić 20 sztuk belek siana na brykiet , troche się głupio w to w kreciłem nie daleko mnie jest gosc co ma prasedo brykietu , w ubiegłym roku brał 200 zł za tone przerobienia ja odwoże i odbieram ,

Ty jesteś kompletnie oderwany od rzeczywistości, może pora zająć się jakoś robota

Są ludzie co kupują na raty węgiel a potem cały rok spłacająm, teraz to nawet nie będą mieli zdolności kredytowej. nawet się nie porwą na zakup węgla w takich cenach

Jesteś pozbawiony logicznego myślenia, węgiel jeszcze przed tą wczorajszą decyzją był ponad  2 tys a teraz to poszybuje może i do 2x tyle a na pewno będzie problem z dostępnością.

Jak u handlarzy za drogo to jedź na śląsk po 5 ton bo taki jest limit, wynajmij transport i stój w kolejkach zobaczymy czy wyjdzie ci taniej 😄.

Drogo było między innymi z tego powodu że były limity i nawet handlarz nie mógł się załadować do pełna i nie tracić czasu a tacy ludzie jak ty tego nie rozumieją bo wydaję im się że handlarz to może tylko zarobić 50zł na tonie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
22 minuty temu, witejus napisał:

Jeszcze gałęziami po przeróbce w rębaku da się palić ,ale trawą z kosiarki to jak?

Jak kolega hubert mieszkał w bloku wcześniej to wydaje mu się że nawet i gazetami można ogrzać dom 😄

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

Ciekawe czy dotrzyma słowa

Tu pewnie tak ,bo go to nic nie kosztuje😂

30 minut temu, jarecki napisał:

Wiejtus ja w tym roku mam przerobić 20 sztuk belek siana na brykiet

Mowa o trawie z kosiarki ogrodowej a nie o produkcji półprzemysłowej.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

masz jakueś dane ile tego węgla z rosji importujemy , ile swojego eksportujemy jaki jest bi9lans eisport -import ?       

Ok 10mln  ton za 2021 rok z tym że 70 % tego węgla wędruje dla celów grzewczych przeciętnych ludzi, w naszych kopalniach większość pozyskiwanego węgla to węgiel energetyczny i nie nadaje się do użytku domowego ceny węgla na giełdzie w Amsterdamie 270$ ,rok temu o tej porze trochę ponad 95$

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Chcieliście sankcji to macie , nie będziemy wspierać putina jako nie liczni w Europie a ten problem to wiadomo podwyżki cen węgla czyli droższa energia , martwi mnie też to że ten węgiel z rosji będziemy prawdopodobnie kupować z np. Niemiec ale drożej niż bezpośrednio od ruskich .

Opublikowano
ws71 napisał:

1 godzinę temu, jarecki napisał:

masz jakueś dane ile tego węgla z rosji importujemy , ile swojego eksportujemy jaki jest bi9lans eisport -import ?       

Ok 10mln  ton za 2021 rok z tym że 70 % tego węgla wędruje dla celów grzewczych przeciętnych ludzi, w naszych kopalniach większość pozyskiwanego węgla to węgiel energetyczny i nie nadaje się do użytku domowego ceny węgla na giełdzie w Amsterdamie 270$ ,rok temu o tej porze trochę ponad 95$

Nadaje się do nowszych palenisk.

witejus napisał:

Mowa o trawie z kosiarki ogrodowej nie z czego można produkować brykiet

2 minuty temu, DTaras napisał:

słoma, owies, trocina, pył papierowy.

Z tego nawet kompostu nie urobisz...

Mariusz2903 napisał:

Chcieliście sankcji to macie , nie będziemy wspierać putina jako nie liczni w Europie a ten problem to wiadomo podwyżki cen węgla czyli droższa energia , martwi mnie też to że ten węgiel z rosji będziemy prawdopodobnie kupować z np. Niemiec ale drożej niż bezpośrednio od ruskich .

Taniej wówczas wyjdzie Kolumbia, Australia... Zresztą ten kolumbijski jest od dawna u nas.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v