Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Elektrownie atomowe są jeszcze mniej moderowalne

za "mądre" jak dla mnie i może jakoś zrozumialej
energia elektryczna jest lub jej nie ma źródło jest mniej... dużo mniej istotne przy niedoborze

Opublikowano
51 minut temu, dysydent napisał:

czyli co? pozwolić rosji odbudować imperium lub roztrzaskać rosję w kawałki?

na razie na to drugie nic nie wskazuje bo  głównym celem obecnego szczytu NATO jest ustalenie terminu następnego szczytu czyli..... pierwsze?

raczej w ofertę przyłączenia się Polski do rosji aby dobić ten zeszmaciały zachód gdyby na Ukrainie nie poprzestała to sama rosja nie uwierzy w szczerość oferty po takich rządach jakeśmy sobie sami wybrali.

Rosja na samym hndlu ropą nie poprzestanie i zechce władzę swoją narzucić tak że jak by nie patrzył Polakom du..a ciemna bo rząd obecny na prawdę wierzy że sankcjami cokolwiek osiągnie... z resztą większość rządów zachodnich.

zostawiając rosję przy życiu zachód europejski sam sobie kopie grób a rosja stała się nie dogadywalna

tak czy inaczej na prawdę złe czasy dopiero przed nami no chyba że spadkobiercy hitlera napoleona i co pomniejsi połączą siły i bodaj za Jamał ruskie plemię na stałe pogonią

do trzech razy sztuka ;)

Idź kolego pomaluj jeszcze jeden Leroy merlin to zrozumiesz czy to odnosi skutki czy nie 😄

Ruskie jakie były takie są i np Orban umie z nimi żyć a nam sie wydaje że jesteśmy zbawicielami całego świata

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

Mariuszek pobiegł składać wnioski na dopłaty do nawozu którego i tak nie zakupił ale PIS daje to trzeba brać i chwalić 🤣

Zakupiłem na 70 N w czystym , pozostałe 30 na własną konsumpcje . Jestem pewny że pierwszy złożysz tak jak ci o 500 + przeciwnicy Pisu o 12 . 01 godz. składali elektronicznie .

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

energia elektryczna jest lub jej nie ma źródło jest mniej... dużo mniej istotne przy niedoborze

Wytłumaczę ci to na zasadzie agregatu prądotwórczego, podczas małego spożycia mocy pracuje na mały obrotach, jeśli zużycie wzrasta silnik przyspiesza. Tutaj masz kocioł pełen pary przegrzanej, szacuje się dzienne zużycie i tak steruje źródłem ciepła i wszystko jest pięknie do puki na sieci nie masz PV które zależy w pełni od pogody. Jak wiesz trafne prognozy dotyczą raczej godzin a to dość mało czasu na "studzenie". 

Są różne sposoby zapobiegania, najpowszechniejszym jest sprzedaż nadwyżek mocowych ale to też ma swoje granice. 

Opublikowano (edytowane)

@racyl nawet jak byś mi farbę kupił i stał na czatach nie namówisz mnie... albo przeczytaj mojego posta

Dnia 22.03.2022 o 10:37, dysydent napisał:

oligarchowie ruscy komu przede wszystkim ukradli?

jeszcze parę takich pomysłów na sankcje a kolejna wojna rosji będzie wojną sprawiedliwą przynajmniej z punktu widzenia zwykłego Rosjanina

kolejny raz.... - emocje bywają złym doradcą

i parę jeszcze innych można... no mylisz mnie z kimś pewnie abo co? :)

@hubertb wiesz jak działa reaktor elektrowni jądrowej? może nieco poczytaj bo coś mi się zdaje....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

konstrukcja reaktora i sterowanie reakcją rozpadu....

pręty, spowalniacze, i takie tam. W necie pełno opisów i nie chce mi się klikać a ctr+v to nie ja

sam se wyszukaj :)

bezwładność termiczna chłodziwa (wody) wprawdzie duża ale całkowite wygaszenie/rozgrzanie to kwestia godzin w mikroreaktorach dziesiątek minut i odpowiednia konstrukcja pozwala zsynchronizować nawet z fotoelektryką

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Sądzisz że zahamowanie reaktora spowoduje gwałtowną zmianę mocy na turbinach ? Raczej więcej elektrownia mocy spożyje wewnątrz do wyhamowania turbin. 

18 minut temu, dysydent napisał:

mikroreaktorach

No a my chcemy budować średniej wielkości. Uczono mnie w ramach ciekawostki na uczelni że Maria wyłącza się ponad 12h. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

70 % Polaków jest gotowych płacić więcej za paliwa kopalne 

O k**wa, w realu 🤣 nie znam ani jednego co jest gotów 😀😀 . jak zwykle net swoje a życie

zobaczymy jak nastroje beda za 3 miechy jak z porfeli sie zrobi flak...  a emocje opadna...

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, hubertb napisał:

Sądzisz że zahamowanie reaktora spowoduje gwałtowną zmianę mocy na turbinach ? Raczej więcej elektrownia mocy spożyje wewnątrz do wyhamowania turbin. 

turbiny hamuje samo zużycie bo im mniejszy opór elektryczny sieci tym większa hamująca siła elektro magnetyczna na wirniku prądnicy  a z resztą nie ma ani możliwości ani nawet dopuszczalności manipulowania obrotami turbin bo synchronizacja sieci i tu zaczyna się złożoność mechanizmów samoregulacji relacji mocy obciążenia do wydajności energetycznej samego reaktora... w zasadzie dalej to już na inne foruma czysto techniczne.

tak - czasem sztuczne obciążenie może być stosowne np eletrolizator wody czy co podobnego by jakoś to ostatecznie skonstatować. Problemem bezwłdność energetyczna nie jest tak wielkim i tyle.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

O k**wa, w realu 🤣 nie znam ani jednego co jest gotów

No ja też prywatnie nie znam nikogo gotowego na podwyżki. Co nie znaczy że handelek z Rosją by się w tej sytuacji opłacił. 

4 minuty temu, dysydent napisał:

Problemem bezwłdność energetyczna nie jest tak wielkim i tyle.

To jest jeden z największych problemów naszej energetyki przeładowanej PV. Nikt jeszcze 5 lat temu nie sądził że w Polsce może zaistnieć. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertb napisał:

No ja też prywatnie nie znam nikogo gotowego na podwyżki. 

Ja nazywam rzeczy po imieniu, i to co po nich nastapi, a juz najbardzij mnie śmieszy jak ktoś w tym widzi szanse, na co ?? na upadłość np. Małych i średnich gospodrstw ?? Na spadek konsumpcji ??

nazywajmy rzeczy po imieniu że dobrze to już było i cofniemy sie w jakości życia.A nie jakieś szanse🤣 na co na hulajnoge elektryczna ???

Edytowane przez V12
Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał:

turbiny hamuje samo zużycie bo im mniejszy opór elektryczny sieci tym większa hamująca siła elektro magnetyczna na wirniku prądnicy  a z resztą nie ma ani możliwości ani nawet dopuszczalności manipulowania obrotami turbin bo synchronizacja sieci i tu zaczyna się złożoność mechanizmów samoregulacji relacji mocy obciążenia do wydajności energetycznej samego reaktora... w zasadzie dalej to już na inne foruma czysto techniczne.

tak - czasem sztuczne obciążenie może być stosowne np eletrolizator wody czy co podobnego by jakoś to ostatecznie skonstatować. Problemem bezwłdność energetyczna nie jest tak wielkim i tyle.

nadmiar mocy elektrowni jądrowej można wykorystać np do produkcji wodoru i nie ma emisji, a zrobienie tego z blokiem węglowym niestety nie produkuje czystego środowiskowo wodoru

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Wytłumaczę ci to na zasadzie agregatu prądotwórczego, podczas małego spożycia mocy pracuje na mały obrotach, jeśli zużycie wzrasta silnik przyspiesza.

Zawsze myślałem że silnik agregatu pracuje na stałych obrotach a przy zwiększaniu obciążenia zwiększa się dawka paliwa by utrzymać stałe obroty silnika i prądnicy,ale ja nie elektryk to co ja tam wiem.

28 minut temu, V12 napisał:

zobaczymy jak nastroje beda za 3 miechy jak z porfeli sie zrobi flak...  a emocje opadna...

raczej ponure

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, witejus napisał:

Zawsze myślałem że silnik agregatu pracuje na stałych obrotach a przy zwiększaniu obciążenia zwiększa się dawka paliwa by utrzymać stałe obroty silnika i prądnicy,ale ja nie elektryk to co ja tam wiem.

Bo w zwyłym agregacie tak jest inaczej by nie była zachowana czestotliwosć pradu zmiennego  , ja w swoim czasem sprawdzam  ile ma Hz a ustawia sie to lekka koretka obrotów. Przy 50hz mój typ pradnicy mam mieć 3000 obr silnik benzynowy 

A kumplowi musiałem zdjac obrotów bo miał prawie 60hz i cos mu swirowało jakieś urzadzenie i nie wiedział co jest, ustwieniu obrotów dla 50hz jest ok i działa 

Moze być pradnica co np przy 1500obr ma 50hz, zalezy to od ilosci biegunów wirnika 

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

czyli co? pozwolić rosji odbudować imperium lub roztrzaskać rosję w kawałki?

na razie na to drugie nic nie wskazuje bo  głównym celem obecnego szczytu NATO jest ustalenie terminu następnego szczytu czyli..... pierwsze?

raczej w ofertę przyłączenia się Polski do rosji aby dobić ten zeszmaciały zachód gdyby na Ukrainie nie poprzestała to sama rosja nie uwierzy w szczerość oferty po takich rządach jakeśmy sobie sami wybrali.

Rosja na samym hndlu ropą nie poprzestanie i zechce władzę swoją narzucić tak że jak by nie patrzył Polakom du..a ciemna bo rząd obecny na prawdę wierzy że sankcjami cokolwiek osiągnie... z resztą większość rządów zachodnich.

zostawiając rosję przy życiu zachód europejski sam sobie kopie grób a rosja stała się nie dogadywalna

tak czy inaczej na prawdę złe czasy dopiero przed nami no chyba że spadkobiercy hitlera napoleona i co pomniejsi połączą siły i bodaj za Jamał ruskie plemię na stałe pogonią

do trzech razy sztuka ;)

Nikt nikogo nie roztrzaska 🤷 , a upasie się ,są kraje np Chiny czy Indie co będą kupować od ruskich , a Moskal będzie się zbroił ... 

Było siedzieć cicho i nie drażnić lwa, oni mają ak47 a My co widły i to chińskie 🤨 , z czym do ludzi

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

70 % Polaków jest gotowych płacić więcej za paliwa kopalne nakładając drastyczne sankcje na putina , jak zwykle jesteś w mniejszości , ale tylko jedna bomba wokół twojego domu by zmieniła twoje stanowisko o 360 stopni .

Te sankcje na paliwa kopalne to taki strzał w kolano ,a Rusek dalej robi swoje 

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Lew jak będzie miał zamiar cię pożreć to zrobi to czy go będziesz drażnił czy nie.

Może nie do konca...

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Lew jak będzie miał zamiar cię pożreć to zrobi to czy go będziesz drażnił czy nie.

Z tą różnicą że jak będzie drażniony to na bank Ciebie zeżre. 

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Jak będziesz spokojny i opanowany to i koło groźnego psa przejdziesz nie pogryziony 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v