Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jarosław już zbawił a Tusk uzdrowi. A to nie ma normalnego, takiego kompetentnego w Narodzie? Zbawców i uzdrowicieli na razie trza odstawić w kąt. 😂

Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał:

Jarosław już zbawił a Tusk uzdrowi. A to nie ma normalnego, takiego kompetentnego w Narodzie? Zbawców i uzdrowicieli na razie trza odstawić w kąt. 😂

Pomnij kogo proponowałem już dwukrotnie.  Podtrzymuję i udzielam trzeciego upomnienia🤭

Opublikowano (edytowane)

Przyjmuję naganę, faktycznie zachowałem się jak gówniarz i więcej to się nie powtórzy,😂

a poza tym......

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Jeszcze na scenę nie wszedłeś a już schodzić zaczynasz?😆

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

No dobra. Brytole odstrzelili Sikorskiego żeby nie drażnić Stalina, sprzedali nas ZSRR na 50 lat, schowali naszych żołnierzy podczas Parady Zwycięstwa i to są nasze "friendy"?😂

Raczej to my sami maczaliśmy palce w śmierci Sikorskiego, wskazuja na to właśnie zabiegi Brytyjczyków[ to właśnie dokumenty brytyjskiego wywiadu zostały utajnione do co najmniej 2040 roku], Sikorski zorganizował obóz internowania dla sanacyjnych oficerów, polityków przesiedzieli w latach 1940-43 i to ta opcja skorzystała najbardziej na zamachu

Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

Sikorski zorganizował obóz internowania dla sanacyjnych oficerów, polityków przesiedzieli w latach 1940-43 i to ta opcja skorzystała najbardziej na zamachu

Kuźwa a ja stawiałem na otoczenie Andersa,

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

A ja że kreskówka. I wtedy co? 

Najlepiej jakby to była kreskówka japońska. Oni tam dają takie zajebiaszczo wielkie oczy.😂

Opublikowano

A CO WY NATO POWIECIE DZIŚ SŁUCHAŁEM W RADIU O TYM BYŁA MOWA . 

Ustawa konstytucyjna z 1947 roku oraz Konstytucja PRL to ustawy zasadnicze reżimu komunistycznego, który funkcjonował w Polsce w latach 1944–1989. Oba akty prawne zostały uchwalone przez Sejm Ustawodawczy wyłoniony w pierwszych powojennych wyborach. Przeprowadzono je w warunkach terroru komunistycznych władz, a sam wynik został przez nie sfałszowany. W rezultacie o kształcie obu konstytucji decydowali komuniści oraz ich sojusznicy, nadzorowani przez władze ZSRS

Mała konstytucja z 1947 roku Ustawa konstytucyjna z 1947 roku została przyjęta jako dokument tymczasowy. Miała obowiązywać do momentu uchwalenia docelowej konstytucji „państwa ludowego”. Odwoływała się ona do „podstawowych założeń konstytucji marcowej”, a nawet pozostawiła w mocy niektóre jej przepisy. Formalnie utrzymano zatem demokrację, trójpodział władz oraz system rządów parlamentarnych. Władza ustawodawcza miała należeć do Sejmu Ustawodawczego, którego kadencję ustalono na 5 lat. Do jego zadań należeć miało uchwalenie nowej konstytucji, przyjmowanie innych ustaw, kontrola nad rządem oraz określanie „zasadniczego kierunku polityki państwa”. Inaczej jednak niż na gruncie Konstytucji marcowej, parlament miał być jednoizbowy – konstytucja z 1947 roku nie przewidywała istnienia senatu.

Organami władzy wykonawczej miały być: Prezydent Rzeczypospolitej oraz rząd, określony jako Rada Ministrów. Prezydenta miał wybierać Sejm Ustawodawczy na 7‐letnią kadencję, jego kompetencje zaś zostały wprost przeniesione z Konstytucji marcowej. Oznaczało to, że formalnie nie miał dużej władzy, a jego akty urzędowe wymagały kontrasygnaty premiera oraz odpowiedniego ministra. Rada Ministrów miała być powoływana przez Prezydenta Rzeczypospolitej, ale odpowiedzialność polityczną ponosiła przed Sejmem Ustawodawczym. Ten ostatni mógł w każdej chwili zażądać ustąpienia zarówno całego rządu, jak i poszczególnych ministrów. Mała konstytucja przewidywała również

możliwość udzielenia przez Sejm Ustawodawczy rządowi pełnomocnictw do wydawania dekretów z mocą ustawy – w przerwach między sesjami parlamentu. Wymiar sprawiedliwości należał do sądów. I choć konstytucja z 1947 roku deklarowała niezawisłość sędziowską, nie określiła jednak ani struktury sądownictwa, ani gwarancji niezależności sądów. Sprawy te miała uregulować zwykła ustawa.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

A CO WY NATO POWIECIE DZIŚ SŁUCHAŁEM W RADIU O TYM BYŁA MOWA . 

Ustawa konstytucyjna z 1947 roku oraz Konstytucja PRL to ustawy zasadnicze reżimu komunistycznego, który funkcjonował w Polsce w latach 1944–1989. Oba akty prawne zostały uchwalone przez Sejm Ustawodawczy wyłoniony w pierwszych powojennych wyborach. Przeprowadzono je w warunkach terroru komunistycznych władz, a sam wynik został przez nie sfałszowany. W rezultacie o kształcie obu konstytucji decydowali komuniści oraz ich sojusznicy, nadzorowani przez władze ZSRS

Wszelkie pretensje proszę kierować do USA i UK. Bo jak już nas pchnęli w objęcia komunistów to kto miał decydować o kształcie Konstytucji jak nie komuniści?😂

Opublikowano
38 minut temu, mirro napisał:

Wszelkie pretensje proszę kierować do USA i UK. Bo jak już nas pchnęli w objęcia komunistów to kto miał decydować o kształcie Konstytucji jak nie komuniści?😂

Jakie możesz mieć tak naprawdę pretensje? Fakt, w Jałcie się dogadali, ale co tu mieli zrobić jak już tu były wojska sowieckie? 

Opublikowano
38 minut temu, Leszy napisał:

Jakie możesz mieć tak naprawdę pretensje? Fakt, w Jałcie się dogadali, ale co tu mieli zrobić jak już tu były wojska sowieckie? 

Teheran 1943, nastąpił teoretyczny podział Europy, Jałta potwierdzenie,Poczdam o mały włos Anglicy nie pozbawili by nas ziem zachodnich oraz  Śląska , tylko uporowi Stalina zawdzięczamy że te ziemie zostały w Polsce

Opublikowano

Łooo matkooo! 😮 Co ty za herezje głosisz? Toż to PISowcy forumowi trupem padną!😩 Zawdzieczać cos Stalinowi to niemożliwe bo on był złem wcielonym co jedynie krzywdę wszystkim robił. 

Opublikowano
8 godzin temu, mirro napisał:

No dobra. Brytole odstrzelili Sikorskiego żeby nie drażnić Stalina, sprzedali nas ZSRR na 50 lat, schowali naszych żołnierzy podczas Parady Zwycięstwa i to są nasze "friendy"?😂

Może znów będziemy pod Ruskiem 🥴

Opublikowano

Jak będziemy prowadzić polityke dwóch wrogów to moze sie tak skończyć. Nawet teraz widać że za to ciagłe ujadanie zachód ma nas gdzieś i bedziemy sie sami użerać z upaińcami. Dziś w radiu usłyszałem ze są szacunki które mówią że do Świąt Wielkanocnych  wjedzie do nas ok 4 mln ludzi czyli nieco ponad 10% populacji. Aby było bardziej obrazowo - co dziesiąty na ulicy będzie upaińcem. Turków w Niemczech też jest 4 mln ale kraj dwa razy wiekszy. No i te 4 mln przyjeżdżało przez kilkadziesiąt lat a nie w dwa miesiące. W Polsce 90% ludzi włacznie z politykami nie ma pojecia jakie będą konsekwencje.

Opublikowano

---------------------------------------------

pozytywna niespodzianka w przemyśle - produkcja w lutym wzrosła o 17,6% r/r 💪

przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw wzrosło w lutym o 11,7% r/r

Opublikowano

Nie wiem skąd  oni te statystyki odnośnie wzrostu płac biorą, w swoim otoczeniu jakoś nie widzę tych wzrostów powyżej 10%. Chyba, że prezesowi płaca wzrosła o 100% 9 robotnikom nic i średnia  jest te 10%.

Opublikowano

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach których lud nie ogarnia.

GUS: w lutym płace rosły najszybciej od 14 lat, zatrudnienie też w górę : aleBank.pl – Portal ekonomiczny – Najbliżej Finansów

Kluczowe jest zdanie 

Przeciętne miesięczne #wynagrodzenie (brutto) w sektorze przedsięb. w lutym 2022 r. wyniosło 6 220,04 zł (wzrost o 11,7% r/r). Dane dotyczą podmiotów z sektora przedsięb. o liczbie pracujących powyżej 9 osób w wybranych rodzajach działalności PKD 2007.

Co do wzrostu płac to może nie w tej skali ale faktycznie on zaistniał. Jest to konsekwencja Polskiego Ładu i tego że tak sie poprawiło pracownikom ze poszli masowo po podwyżki. Płace brutto wzrosły co trzeba przełozyć na wzrost cen i tak napedza sie inflacje. Z kasy zabranej ludziom tworzy sie tarcze żeby tej inflacji zapobieć. Debil , debila , debilem pogania

Opublikowano

w stolicy wzrost płac jest nawet wiekszy niż wynika z danych GUS

12 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Będzie  i dla działkowców, dopłaty do działek może  zrobią i do kwiatków  mają coś  dopłacać 🙆‍♂️😎

wczoraj czytałem ze produceni AGD chcieli by dopłaty do wymiany starego sprzetu bo jest ,   bo pochłania wiecej energi niz te nowoczesne

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v