Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, V12 napisał:

Dobrze. ale żeby ten mechanik miał prace, potrzebni są ludzie-klijeci, ceny wystrzeliły kosmos a zarobki aż tak nie,

Wielu sobie odmowi, bo skad wezmie hajs ?? drugi etat?? skad na to zdrowie wielu wezmie...

trzon gospodarki to zwykli ludzie jak ogranicza szeroko pojeta konsumpcje także na usługi, to nawet super specjalista moze miec problem 

ile teraz opał do kotła CO kosztuje a czy to koniec rajdu cen ??

Zauważ, że 2 miliony ludzi w kraju więcej to więcej konsumpcji. Nie wszyscy będą na garnuszku państwa, spora grupa znajdzie sobie pracę - to kolejne zapłacone składki i podatki. Osoby stanu wolnego zaczną zakładac rodziny, kupowac mieszkania. To się samo nakręca.

Kryzys po chińsku określają dwa słowa razem, z których jedno oznacza zagrożenie, a drugie - szansę

Opublikowano (edytowane)

V12 trochę optymizmu , jakie będą ceny energi się okażę  ta zima była leka wiec ludzie troche oszczedzili , ceny głowie robią posrednicy a nie producenci .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 minut temu, V12 napisał:

Dobrze. ale żeby ten mechanik miał prace, potrzebni są ludzie-klijeci

To pokaż mi teraz zawód w którym zarabia się mało. Stąd właśnie są klienci. 

Opublikowano
25 minut temu, Ursus932 napisał:

A szkoda , bo mi też mógł by dać 😛

Teraz Ciebie będe obserwować , zobaczymy czy taki jesteś nieskazitelny za jakiego się uważasz 🤷

A gdzie ja napisałem, że za takiego się uważam?

Opublikowano

Żeby żyć, trzeba się rozwijać. Do mechanika, który opanuje nowe technologie i nowe auta - będzie kolejka. Ten, który 20 lat klepie to samo i się nie kształci - wkrótce nie będzie miał roboty.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertb napisał:

To pokaż mi teraz zawód w którym zarabia się mało. Stąd właśnie są klienci. 

Znajdz dane ile % za najnizsza , a i emeryci generuja ruch gospodarczy, 

Emerytura rolnicza jakie to kwoty ... Smiech

Mechanik to byl tylko przyklad, ludzie w Pl kolejki robia tam gdzie tanio 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hubertb napisał:

Podkarpacie, mechanik samochodowy, 35zł za godzinę na rękę to norma. 

Tak, a ile na umowie, 3100 czy umowa zlecenie i 250 godzin na miesiąc? O czywiście 3100 brutto.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano

@V12 nie będę szukał, już tu jest jeden co chce sobie ze mnie zrobić asystenta google. 

Większość tych danych z najniższą krajową jest zafałszowane przez proceder najniższa na konto reszta pod stołem. 

1 minutę temu, jacor73 napisał:

Tak, a ile na umowie, 3100 czy umowa zlecenie i 250 godzin na miesiąc?

I co to ma do pieniędzy wydawanych na rynku ? 

Opublikowano

Spoko, ja wiem z realu ze najnizsza to czesty przypadek 

Opublikowano

@jarecki W budowlance i z ogłoszenia to jest masakra. 2 lata temu w firmie trzeba było sufit podwiesić. Zgłosiły się trzy ekipy i słowo daje jeszcze muzyczki z benny hilla brakowało jak patrzyłem na ich pracę. 

@V12 Według mnie nie będzie źle. Chociaż w tym roku rozszerzę "grządki" 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

a jak cena by Cie zadowalała za deserowe ? niedało się uratować plantacji bo cena możę  być w tym roku .

W poprzednich latach 12 zł za 2 kg to była dobra cena teraz trzeba doliczyć większe koszty produkcji więc myślę 16-17 zł. Plantacje jeszcze nie taka zła. Problem z Ukraińcami , Niemcy nie będą chcieli odebrać truskawki deserowej za te wyjazdy dyplomatyczne rządu a zakłady w rękach Niemiec. Już nie mówię że miał być holding spożywczy. Jeszcze kilka innych rzeczy bardziej osobistych. 

Opublikowano
5 minut temu, cinek1808 napisał:

Niemcy nie będą chcieli odebrać truskawki deserowej za te wyjazdy dyplomatyczne rządu a zakłady w rękach Niemiec.

Jest tu gość który twierdzi że to naród praktyczny i dla tego kupi bo to świetny interes. 

Co do holdingu, najpierw spróbuj dokonać zmowy cenowej na poziomie sprzedaży. 

Opublikowano
18 minut temu, cinek1808 napisał:

W poprzednich latach 12 zł za 2 kg to była dobra cena teraz trzeba doliczyć większe koszty produkcji więc myślę 16-17 zł. Plantacje jeszcze nie taka zła. Problem z Ukraińcami , Niemcy nie będą chcieli odebrać truskawki deserowej za te wyjazdy dyplomatyczne rządu a zakłady w rękach Niemiec. Już nie mówię że miał być holding spożywczy. Jeszcze kilka innych rzeczy bardziej osobistych. 

bez przesady z tymi niemcami , oni tez nie mają rąk do pracy i sporo tych plantacji polikwidowali czyli gdzies bedą musieli kupić ale 8 zł za kg to już drogawo do tego doliczyć posrednika to wychodzi 12 zł  

Opublikowano
19 minut temu, cinek1808 napisał:

Są tacy co twierdzą że będzie taniej siły roboczej w postaci tych uchodźców 🤔

Opublikowano
32 minuty temu, hubertb napisał:

Jest tu gość który twierdzi że to naród praktyczny i dla tego kupi bo to świetny interes. 

Co do holdingu, najpierw spróbuj dokonać zmowy cenowej na poziomie sprzedaży. 

A czemu ma Niemiec truskawki nie kupić? 

Opublikowano
15 minut temu, radekz200 napisał:

Nasze po wczorajszej wizycie chcą wprowadzić misje pokojowa na Ukrainę 😱

No jeszcze co uje wymodzą 

Najlepiej cały sejm , senat i co tam jeszcze jest , wysłać na tę misję 🙋

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

No jeszcze co uje wymodzą 

Najlepiej cały sejm , senat i co tam jeszcze jest , wysłać na tę misję 🙋

Właśnie oni niech na pierwsza linie frontu  idą a nie młodych chłopków na smierć wysyłają 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v