Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dobrze podsumowałeś. 👍

tak pierdzielą niektórzy, że tak można wywnioskować.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, hubertb napisał:

No 30 km od granicy to trochę bezczelność  z ich strony. 

Masz rację. 

Mogli by bliżej, lepiej by było nagrywać 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
43 minuty temu, ws71 napisał:

Na portalu poświęconemu konfliktom XX w podałem wątpliwość rzetelności danych i prowadzenie radosnej propagandy przez stronę ukraińską to zostałem wyzwany od petersburskich trolli i że jestem na żołdzie Moskwy, jeszcze wysunąłem tezę że obrona zamieszkałych miast to jest barbarzyństwo i w sumie na rękę Putinowi[ fala uchodźców] to już miałem całkowicie przechlapane

"pierwszą ofiara wojny jest zawsze prawda". weź to pod uwagę a nie będziesz musiał borykać się z obelgami.:lol:

Obrona miast w wydaniu ukraińskim, poza Kijowem gdzie z wiadomych względów jednak trzonem będa jednostki regularne, to jednak oddziały samoobrony. 

O ile klasyczne walki mundurowi przeciw mundurowym nie budza większych emocji, to juz walka mundurowi przeciw niemundurowym a nawet cywilom będzie krwawą jatką. Inna sprawa że nie można im odmówić prawa do obrony własnych chałup. Rosyjskie regulamina walki przewidują zdobywanie i obronę osiedli i miast .  Zachodnia doktryna jest trochę inna.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, nie napisał:

Szef unijnej dyplomacji - według "Politico" - Borrell upublicznił plan przekazania przez Polskę Ukrainie 28 myśliwców produkcji radzieckiej MiG-29. 27 lutego ogłosił decyzję, która wówczas nie została jeszcze do końca uzgodniona między sojusznikami NATO ani z rządem USA.

„Transfer samolotów byłby możliwy, gdyby porozumienie pozostało zakulisowe, ale po ogłoszeniu go w prasie stało się to niemożliwe” - czytamy w artykule. „Politico” utrzymuje, że wypowiedź Borrella była „szokiem” dla sojuszników w Europie Wschodniej.

było to działanie celowe na rzecz rosji;

teraz nato powinno ustanowić nad ukrainą zakaz lotów

Zdjęcie

Daj spokój z tymi samolotami. To od początku było bez sensu. Nie ważne jak przekazane nie wiele by dały. Bo raz, że to stare graty i nadają się na wojnę jak ruska armia na Ukrainie. A dwa, że jak by nawet zdążyły dolecieć na lotniska przed ich zniszczeniem to może nie miały by skąd startować bo ruscy ostrzelali by te lotniska rakietami.

12 godzin temu, nie napisał:

a w kaliforni galon kosztuje 7$ :)  kiedyś chcieliśmy mieć paliwo tanie jak u usa no to mamy :)

A jaka jest tam średnia płaca?

12 godzin temu, Leszy napisał:

a powiedźcie, sejm przyjął czy nie przejął tej całej bezkarności +? 

NIe złodziejom z pisu nie udało się tego przepchnąć. Nie będzie można legalnie kraść ani nie zostaną rozgrzeszone wałki z czasów pandemii.

12 godzin temu, nie napisał:

dzięki głosom pis nie przyjął 🤣

Fajnie, że się te trzy osoby zbuntowały. Widać jak złodziejkom z pisu było to nie w smak. A i wałki z czasów pandemii nie zostaną tym zapisem rozgrzeszone.

11 godzin temu, nie napisał:

paliwa jest dosyć i nie zabraknie, chyba, że ruskie zakręcą kurki, ale wtedy też jest rozwiązanie gdyż polska zużywa rocznie około 25mln ton ropy a możliwości techniczne naftoportu w gdańsku pozwalają sprowadzić, drogą morską, do polski 35mln ton (tak że putinek nam nie straszny)

a ograniczenia są spowodowane mocami przerobowymi rafinerii i możliwością dostarczenia do stacji z magazynów; mogło by zabraknąć na stacjach gdyby wszyscy na raz chcieli kupić po tysiąc litrów :)

Ruskie zakręcą kurki? Nie dawno jeszcze chciał to nam zrobić Morawiecki. Dobrze, że znalazło się kilku rozsądnych w Europie. Bo by jednak całkiem zabrakło. Rozwiązanie pewnie, że jest na wszystko tylko wiesz ile kosztowała by ta sprowadzana ropa. Wiesz jak by poszły ceny gdyby cała ruska ropa zniknęła z rynku? Wystarczyło, ze politycy Europy powiedzieli, że nie zgodzą się na durnoty Pinokia i cena baryłki na giełdach spadłą.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Tak samo  jak Tusk  tylko  że  ten  to  latał  i  lata  do  Niemiec.  A  te  Niemcy  Tuska  wyhodowały  Putina  i  blokują  sankcje  na  zbrodniarza  Putina 

Tak samo jak Orban co to z Kaczyńskim obiadki jadał i teraz blokuje sankcje na Putina i Rosję.

Orban przekazał to w nagraniu zamieszczonym w piątek na Facebooku.

Najważniejsza dla nas kwestia została rozstrzygnięta korzystnie: nie będzie sankcji, które dotyczyłyby gazu czy ropy, więc dostawy energii na Węgry w najbliższym czasie są zabezpieczone - powiedział Orban, cytowany przez agencję Reutera. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

lato gołodupców

a nie Muminków? 🤔

Lato Muminków - Jansson Tove książka w księgarni TaniaKsiazka.pl

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Na portalu poświęconemu konfliktom XX w podałem wątpliwość rzetelności danych i prowadzenie radosnej propagandy przez stronę ukraińską to zostałem wyzwany od petersburskich trolli i że jestem na żołdzie Moskwy, jeszcze wysunąłem tezę że obrona zamieszkałych miast to jest barbarzyństwo i w sumie na rękę Putinowi[ fala uchodźców] to już miałem całkowicie przechlapane

Lud jest tak wytresowany ze jeśli nie masz zdania zgodnego z głównym nurtem  to jesteś zdrajca, trolem i ruskim agentem. Ostatnio taka retoryka była u partyjniackiego betonu za komuny. Kto się  z partią nie zgadzał ten był agentem, wywrotowcem i wrogim elementem. Lud się nie zmienia😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Lud jest tak wytresowany ze jeśli nie masz zdania zgodnego z głównym nurtem  to jesteś zdrajca, trolem i ruskim agentem.

a większość zawsze ma rację.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

I oto w ten sposób kłamstwo staje się prawdą. 😫🥺

Opublikowano

43 minuty temu, Pitekk napisał:
53 minuty temu, ws71 napisał:

Pierwszy tydzień w sumie jak na skalę uderzenia nie obfitował w ofiary cywilne[ te rakiety miały jakąś tam celność[do 30m od punktu], ale obecnie stosowanie Gradów na terenie miast dobrze nie rokuje ludności cywilnej

a może to nie ruskie stosują grady na terenie miast?

Dodaj jeszcze, że specjalnie rekrutują brzuchatych mężczyzn i karłów by obiekty przez nich bronione mogły udawać szpitale położnicze i szkoły.

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Tak samo Polskie towary jadą do Rosji pomimo zakazu nałożonych sankcji wiec jak to działa .

Normalnie jak wszędzie

Polak chce pieniędzy ruski towar

Że to trochę nie moralne to insza inszość 

Zawsze można powiedzieć że pieniądze zarobione na tym eksporcie przeznaczymy na uchodźców 😎

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

nie zawsze to kłamstwo.

A jesteś pewien że ta prawda głoszona przez większość jest prawdą?

Opublikowano (edytowane)

Skoro PiS miało poparcie w granicach 37% i zwyciężyła ich prawda, to jak widac większość choćby nawet miała rację, to i tak prawdy nie przepchnie.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

@PafnucyTo twierdzisz że to kłamstwo głoszone przez większość jest kłamstwem?😁

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

nom. kłamstwo, to kłamstwo, a prawda to prawda.

A co powiesz jeżeli kłamstwo to prawda a prawda to kłamstwo?

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

że to fałsz. :D

No i wracamy do punktu wyjścia. 😁

Opublikowano

Mniej emocji więcej samodzielnego myślenia . to dobry przepis na filtrowanie prawdy 

Opublikowano
17 minut temu, Pafnucy napisał:

Większosć jest głupia i nie ma racji ale w demokracji ma siłę głosu. Ciekawe czemu firmy nie są zarzadzane w sposób demokratyczny😆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v