Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, jahooo napisał:

Chodzi o to, żeby dzieki wojnie na Ukrainie Polska nie osiągnęła czegokolwiek.  Nieważne, że giną ludzie - Polska ma być nikim, krajem trzeciego świata, kropka.

co niektórzy wyżej srają niż mają 😄

Polska nie dostanie starych f-16 🤣🤣

po co jej  f-16 jak zamówili  f-35 😄

48 minut temu, dysydent napisał:

powiedz to Ukraińcom
ale słowo w słowo razem z tym - "dobrze"

następny da się pokroić za ukraine 😄

Opublikowano (edytowane)

A co niby mogli byśmy osiagnąć ??? , jak chcemy pchać łapki tam gdzie nie potrza...

Dziś znajomy "bydlarz" taki 50 sztuk, mówi mi ze nie wie czy przetrwa, nie widzi sensu tyrania w tym gównie za darmo 

Ja by nie było to forum rolnicze co my zyskamy 6 tys za T "N" i oby tylko 10 zł za lytr napedu ??

Edytowane przez V12
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Dzięki temu przekopowi mamy wogóle dostęp do zalewu, bo ruskie już teraz nic nie puszczą u siebie

glowny towar to rosyjski wegiel.. teraz tego nie bedzie , jakie statki morskie tam moga wplynac ?? puste...  i to male albo barki, 

najwieksze statki kontenerowe z chin zeby wplynac na baltyk musza sie po drodze czesciowo rozladowac..

2 godziny temu, mirro napisał:

No nie wiem czy na świeży rynek więcej. Ale mrożona kostka idzie.

Kuźwa koniec spowiedzi, bo forum stanie się najlepszą wywiadownią.:lol:

ziemniaki jadalne to chyba piesn przeszlosci-coraz mniej chetnych, spozycie spada co roku... jesli sie nic nie zmieni to za pare lat sprzet na zlom pojdzie.

egipskie "nowe" 4,4 zl kg w sklepie.

Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

A co niby mogli byśmy osiagnąć , jak chcemy pchać łapki tam gdzie nie potrza...

Dziś znajomy "bydlarz" taki 50 sztuk, mówi mi ze nie wie czy przetrwa, nie widzi sensu tyrania w tym gównie za darmo 

Ja by nie było to forum rolnicze co my zyskamy 6 tys za T "N" i oby tylko 10 zł za lytr napedu ??

Spełnić się muszą 😄 Jak z własnych płacili za to co mają to by na d*pach siedzieli 😄

A kogo to obchodzi od rana do wieczora w tv i radio jest tylko mowa o ukrainie

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

ziemniaki jadalne to chyba piesn przeszlosci-coraz mniej chetnych, spozycie spada co roku.

Nikomu nie chce się obierać, dlatego firmy wolą kostkę.

11 minut temu, racyl napisał:

Nie są to takie same samoloty i na polu walki uzupełniają się. F35 to wysunięte oczy w technologii Stealth. Wykrywanie radarów itp, wskazywanie cełów dla nosników cięższego uzbrojenia np Jasmm co je kupiliśmy, Jednak podstawowym samolotem powinien być F16.

Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał:

ziemniaki jadalne to chyba piesn przeszlosci-coraz mniej chetnych, spozycie spada co roku... jesli sie nic nie zmieni to za pare lat sprzet na zlom pojdzie.

to spożycie to jest tylko klienci bardziej idiotyczni typu 15kg, 10kg, 5kg jednorazowa z dostawą gratis 😄 a za 2 tyg, miesiąc na nowo dzwonią 😄

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

To po co sadzić te kartofle po jaki czort .

Żeby bykom były do żarcia ☺️

Opublikowano

Nie tylko 500 plus. Na jakie świadczenia mogą liczyć uchodźcy?

Trwa praca nad specustawą, która łatwi uchodźcom legalne zatrudnienie w Polsce. W międzyczasie rządzący robią wszystko, by wesprzeć przybywających do Polski Ukraińców. Uciekający przed wojną mogą starać się o pieniądze z programu "500 plus", ale to nie jedyna pomoc finansowa, na którą mogą liczyć w Polsce.

O jakie świadczenia rodzinne mogą ubiegać się uchodźcy

Oprócz tego Ukraińcy uciekający przed wojną będą mogli ubiegać się o jednorazowy zasiłek z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Osoby samotnie wychowujące dziecko będą mogły liczyć na 500 zł, a pełne rodziny po 300 zł na osobę. Pieniądze te maja pomóc uchodźcom w pokryciu kosztów najmu mieszkania, wyżywienia, środków higieny osobistej.

Rządzący chcą także, by obywatele Ukrainy mieli możliwość ubiegania się o Rodzinny Kapitał Opiekuńczy – 12 tys. zł na na drugie i kolejne dziecko w rodzinie w wieku od 12-tego do 35-tego miesiąca życia.

Po wakacjach obywatele Ukrainy będą też mogli sfinansować wyprawkę do szkół z programu 300 plus.

BRAWO PiS .

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, racyl napisał:

następny da się pokroić za ukraine 😄

dopóki tłuką kaacapów podpuszczać nie wolno? ;)

i tak już widać że ani unia ani NATO im nie pisane a przynajmniej szybko a nawet całkiem po prawdzie możemy mówić że to nie przez nas

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

i tyle to da co Jaki w europarlamencie

tak czytam i namówiliście mnie... przyniosłem sobie kartofli na jutro do zsiadłego mleka z zasmażką z cebulą
dziś trochę za późno tak że aby mi szybciej zleciało idę spać

na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie tylko 500 plus. Na jakie świadczenia mogą liczyć uchodźcy?

Trwa praca nad specustawą, która łatwi uchodźcom legalne zatrudnienie w Polsce. W międzyczasie rządzący robią wszystko, by wesprzeć przybywających do Polski Ukraińców. Uciekający przed wojną mogą starać się o pieniądze z programu "500 plus", ale to nie jedyna pomoc finansowa, na którą mogą liczyć w Polsce.

O jakie świadczenia rodzinne mogą ubiegać się uchodźcy

Oprócz tego Ukraińcy uciekający przed wojną będą mogli ubiegać się o jednorazowy zasiłek z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Osoby samotnie wychowujące dziecko będą mogły liczyć na 500 zł, a pełne rodziny po 300 zł na osobę. Pieniądze te maja pomóc uchodźcom w pokryciu kosztów najmu mieszkania, wyżywienia, środków higieny osobistej.

Rządzący chcą także, by obywatele Ukrainy mieli możliwość ubiegania się o Rodzinny Kapitał Opiekuńczy – 12 tys. zł na na drugie i kolejne dziecko w rodzinie w wieku od 12-tego do 35-tego miesiąca życia.

Po wakacjach obywatele Ukrainy będą też mogli sfinansować wyprawkę do szkół z programu 300 plus.

BRAWO PiS .

Takie barany jak ty się z tego cieszą bo nie mogą zajarzyć że za to zapłacą

Trzeba być skończonym debilem zeby to popierać

Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

Czemu sobie Ukrainy wcześniej nie kupili broni. Konflikt jest od 8 lat 

Jakby Ukraina nie kupiła sobie broni to Putin by już pił szampana w Kijowie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Nie są to takie same samoloty i na polu walki uzupełniają się. F35 to wysunięte oczy w technologii Stealth. Wykrywanie radarów itp, wskazywanie cełów dla nosników cięższego uzbrojenia np Jasmm co je kupiliśmy, Jednak podstawowym samolotem powinien być F16.

No ale tych f-16 nikt Polsce za darmo nie da tylko musieliby kupić ? a sama dostawa też jakiś czas zajmię

czyli oni za darmo oddają migi a będą kupować dla siebie f-16 ?

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

Jeśli znasz się tak samo na rolnictwie jak na myśliwcach to biada twoim uprawom. 

W skrócie odpowiem jeden mig to 1/3 wartości f16 i promil wartości f35. Czy migi są złe? Nie. 

Dla rolniczej analogi jeden fendt wart 10 ursusom, kup 10 ursusów i zrób tą samą robotę będąc sam jeden. 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Jakby Ukraina nie kupiła sobie broni to Putin by już pił szampana w Kijowie.

I więcej ukrainy i ukraińców ocalałoby

Ukraińce przede wszystkim oszukują z zabitymi ruskami

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

skąd wiesz?

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

To na pewno, ale nie ma co się dziwić, że kłamią w czasie wojny. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Jeśli znasz się tak samo na rolnictwie jak na myśliwcach to biada twoim uprawom. 

W skrócie odpowiem jeden mig to 1/3 wartości f16 i promil wartości f35. Czy migi są złe? Nie. 

Dla rolniczej analogi jeden fendt wart 10 ursusom, kup 10 ursusów i zrób tą samą robotę będąc sam jeden. 

Ja przynajmniej mieszkam na wsi i fizycznie uprawiam ziemię a nie jak Ty siedzę w bloku i udaję że się na tym znam 😄

I nasz wszystko w tej Polsce jest kasa od tak 😄 Począwszy od uchodxców a skończywszy na chorych ambicjach rządzących

A co tam polacy przecież moga biedę klepać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v