Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, hubertb napisał:

I łudzicie się że władek się zatrzyma na granicy Polski ? Czy jak ? 

Nie  zatrzyma  i  amerykanie  już  o tym wiedzą  ten  majstersztyk  naszego  rządu   dobitnie  to  potwierdza.  USA  mówią  możecie  dać  myśliwce  spoko. 

Jak  Polski rząd  chce  oddać  je  amerykanom  aby  przekazali  Ukrainie  to  już  jest  zagrożenie  dla  NATO   ale  jak  Polska  przekaże  zagrożenie  dla NATO  nie  jest   więc  wszystkie  te  barany  które  wierzą  w NATO  czy  UE  mają  jasną  odpowiedź   w  kwestii  naszej ochrony  przez  NATO.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Denwer napisał:

Nie  zatrzyma  i  amerykanie  już  o tym wiedzą  ten  majstersztyk  naszego  rządu   dobitnie  to  potwierdza.  USA  mówią  możecie  dać  myśliwce  spoko. 

Jak  Polski rząd  chce  oddać  je  amerykanom  aby  przekazali  Ukrainie  to  już  jest  zagrożenie  dla  NATO   ale  jak  Polska  przekaże  zagrożenie  dla NATO  nie  jest   więc  wszystkie  te  barany  które  wierzą  w NATO  czy  UE  mają  jasną  odpowiedź   w  kwestii  naszej ochrony  przez  NATO.

Tę kompromitacje nazywasz majstersztykiem. Ogłaszać, ze coś się komuś przekaże a potem ten co ma być obdarowany mówi, że nawet nic nie wiedział i nie chce. Nie rób se jaj. I tak UA będzie myślała, że to my nie chcemy a nie NATO i USA. Po prostu w NATO i USA są mądrzejsi jak w pise i wiedzą, że przekazani samolotów to przyłączenie się do wojny. Dlatego zostawiają tę DOBROWOLNĄ i SUWERENNĄ decyzję Polsce. I myśle że cykor pisiorów nie pozwoli im narobić głupot i samolotów do UA nie dadzą. Bo ani NATO ani USA  nie ZMUSZA nas do tego.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

. Po prostu w NATO i USA są mądrzejsi jak w pise i wiedzą, że przekazani samolotów to przyłączenie się do wojny

A przekazanie np. amunicji, broni itp. to oddają jako zabawki i służą w pokojowym celu. Broń to broń. 

Opublikowano (edytowane)

A ja znowu gdzieś tam czytałem ze oni chcą wymienić mig 29 na f16 z usa a usa odda te mig 29 ukraincom bo oni tylko na takich umią latać.

Wienc nie za darmo ale kto wymieni stary samolot na nowy.

Poza tym jak ktoś ma taki pomysł to ta rosyjskie wojsko naprawdę musi być w opłakanym stanie teraz.

Mają wywiady i te sprawy i więcej wiedzą niż każdy ja tak myślę.Bo to jak wypowiedzenie wojny, sankcje mówił ze to jak wypowiedzenie wojny a dać takie maszyny to wszystkie cienzarówki ulgniete na polach im zbombardują.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

No tak, tylko że nie wiadomo ile z tych maszyn, to te odkupione od Niemców co im zostały po NRD. Czyli aby poszły dalej Niemcy muszą zgodnie ze swoim prawem, (co było trenowane z artylerią wcześniej) wydać zgode na przekazanie stronie trzeciej (porządek w papierach musi być).😂

A jak sie Niemcy będą dość długo zastanawiać i sprawdzać numery w kwitach, to i tak ciul z tego.

Sprawa kolejna to sam fakt pozbycia się kilkudziesięciu maszyn w obecnej sytuacji z adnotacją o uzupełnieniu stanu posiadania w stylu "eeeee panie to sie kupi gdzieś, coś , kiedyś od kogoś"🤣 

a no czytam dopiero teraz wieści jak to jankesi przekazują poradzieckie samoloty do czego kilka godzin wcześniej Polskę namawiali by broń ofensywną dała przeciwko rosji. zanim okazało się że Polska rzeczywiście odda nawet jankesi zdążyli na zachętę Patriot obiecać Polsce aby tym chętniej dała pretekst rosji do traktowania polskiego terytorium jako szczególnie wrogiego teraz i w przyszłości.
Ew agresja rosji na Polskę miała by uzasadnienie jako "proporcjonalna reakcja" (ruskie lubują się w tym zwrocie) i na pewno (teraz już to wiem) była by potraktowana przez NATO jako nie podlegająca temu piątemu czemuś bo każde państwo NATO ma prawo samodzielnie wojny prowadzić w tym ofensywne ale już nie podlegające temu "czemuś"

amerykańskie oficjele szczekali ze dwa dni o tych samolotach, natowskie też  dzisiaj czytam że "nie wiedzieli......"

Jestem pewien że polskie rządzicielstwo trupio zbladło z przerażenia zdawszy sobie sprawę w jakiej d..pie jest Polska bo jak na razie najwiarygodniejszy w obietnicach jest rząd moskiewski a w ocenie Zielińskiego przed brytolskim stadem kacyków że sojusze nie działają  Ten to wie najlepiej bo czuje na własnej d....

na szczęście dla Polski rosja tak wielu zalazła za skórę że  jest coś co łączy wielu przeciwko niej niej ale najgorsze co może być .... boję się tego słowa w nadziei kolejnej że i tym razem się mylę.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Ale my mamy kawałek kadry dla f, oni nie. Stąd pomysł by oddać nasze samoloty, którymi co warto po raz kolejny podkreślić i tak nie latamy ich potencjał jest zbliżony do czołgu z tektury. 

@dysydent Mam identyczne zdanie nie do końca był to Polski pomysł, wyszło szydło z wora. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

jawnie wrogie - jednako można o rosji ale i...

polska dyplomacja jak ruski rubel w ukraińskim banku - jak toto i na co wymienić by cokolwiek za to kupić?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
26 minut temu, hubertb napisał:

A przekazanie np. amunicji, broni itp. to oddają jako zabawki i służą w pokojowym celu. Broń to broń. 

Samolot myśliwski to jednak nie amunicja. To widać kto komu ile przekazuje. Tym czasem amunicje możesz po cichu załadować i zawieść nie wiadomo skąd dokąd.

23 minuty temu, Strongman napisał:

A ja znowu gdzieś tam czytałem ze oni chcą wymienić mig 29 na f16 z usa a usa odda te mig 29 ukraincom bo oni tylko na takich umią latać.

Wienc nie za darmo ale kto wymieni stary samolot na nowy.

Poza tym jak ktoś ma taki pomysł to ta rosyjskie wojsko naprawdę musi być w opłakanym stanie teraz.

Mają wywiady i te sprawy i więcej wiedzą niż każdy ja tak myślę.Bo to jak wypowiedzenie wojny, sankcje mówił ze to jak wypowiedzenie wojny a dać takie maszyny to wszystkie cienzarówki ulgniete na polach im zbombardują.

USA nie odda żadnych mig ów nikomu bo ich nie chce. To jest kit pisowski. Plan był taki. Że PL na podstawie własnej SUWERENNEJ decyzji przekaże swoje migi UA. W zamian za to USA przekaże PL f16. Ale migi miały być przekazane prosto z PL do UA.

Opublikowano
43 minuty temu, dysydent napisał:

a no czytam dopiero teraz wieści jak to jankesi przekazują poradzieckie samoloty do czego kilka godzin wcześniej Polskę namawiali by broń ofensywną dała przeciwko rosji. zanim okazało się że Polska rzeczywiście odda nawet jankesi zdążyli na zachętę Patriot obiecać Polsce aby tym chętniej dała pretekst rosji do traktowania polskiego terytorium jako szczególnie wrogiego teraz i w przyszłości.
Ew agresja rosji na Polskę miała by uzasadnienie jako "proporcjonalna reakcja" (ruskie lubują się w tym zwrocie) i na pewno (teraz już to wiem) była by potraktowana przez NATO jako nie podlegająca temu piątemu czemuś bo każde państwo NATO ma prawo samodzielnie wojny prowadzić w tym ofensywne ale już nie podlegające temu "czemuś"

amerykańskie oficjele szczekali ze dwa dni o tych samolotach, natowskie też  dzisiaj czytam że "nie wiedzieli......"

Jestem pewien że polskie rządzicielstwo trupio zbladło z przerażenia zdawszy sobie sprawę w jakiej d..pie jest Polska bo jak na razie najwiarygodniejszy w obietnicach jest rząd moskiewski a w ocenie Zielińskiego przed brytolskim stadem kacyków że sojusze nie działają  Ten to wie najlepiej bo czuje na własnej d....

na szczęście dla Polski rosja tak wielu zalazła za skórę że  jest coś co łączy wielu przeciwko niej niej ale najgorsze co może być .... boję się tego słowa w nadziei kolejnej że i tym razem się mylę.

Pięknie napisane , aż chciało się czytać 👍🙋. smutno się zrobiło że cały czas jesteśmy sami 

Tylko któregoś dnia nie zdążysz napisać a ja nie zdąże  przeczytać jak nas napadnie  ten ..... (tu niech sobie wstawi kto co chce ) 🤨🤨🤨🤨🤨

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, hubertb napisał:

Oferta była dobra jak zwykle poszło coś nie tak.

oferta była/jest za późno bo mogła być w "pakiecie przedinwazyjnym" jako groźba/skutek automatyczny a teraz najlepiej systemy przeciwlotnicze naziemne mobilne co najwyżej a i to nie wiadomo czy w ręce ruskich nie wpadną
no i kolejna sprawa - broń nowoczesna kosztuje i gdyby taak spełniać wszystkie żądania obrońców niesłusznie atakowanych to koszt obrony przekroczy wartość bronionego i nie wypominać mi tu cynizmu odhumanizowanego bo Zieliński też rzucał hasła odwetowe wobec rosjan co musi mieć konsekwencje wszak jednako musimy cenić życie ludzi wszystkich nacji przynajmniej dopóki deklarujemy bezstronność w konflikcie. Jakie mamy gwarancje że Ukraina nie użyje od nas samolotów do zaatakowania np Moskwy? Skoro nie wierzymy kacapom dlaczego mamy wierzyć.... komukolwiek?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

W ogóle to jest specjalny temat n forum odnośnie Ukrainy może tak przeniesiemy tam dyskusję o wojnie ? 

I co tam piszą ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v