Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Szukajmy alternatyw dla ruskiego gazu i ropy i wtedy zamykajmy.

Przecież szukamy, akurat to nie wychodzi nam Polakom najgorzej. A migów nie dostana póki my nie dostaniemy F, do tego dochodzi problem że nasze są natowskie. 

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Polska widać nie da Ukrainie MIG ów 29 i to jest też mądre.

W zasadzie to nikt nie chce być identyfikowany jako ten dający. No i upadł pomysł że mielibyśmy dostać F16 co niby miały być dla Tajwanu. A tam to juz były maszynki pewnie modernizowane na jaki  block 70.

6 minut temu, jahooo napisał:

Tylko nie chcesz pamiętać, że kasa na 500+ znalazła się z uszczelnienia podatków i zakręcenia kurka w wypływie kasy z VAT i innych danin.

No tak, tylko ten numer można było wykonać tylko raz i chyba nie do końca też to tak wspaniale wyglądało.

Opublikowano

Rosja zbankrutuje w połowie kwietnia, a dziś przypomina Wenezuelę — twierdzi Morgan Stanley

Rynek finansowy już czeka na bankructwo Rosji. Wiadomo nawet, kiedy to się stanie. Dziś w Polsce czekamy za to na podwyżkę stóp procentowych i to sporą. Zaciąganie kredytów mieszkaniowych ze względu na wzrost ryzyka zamierza znacząco utrudnić także Komisja Nadzoru Finansowego. Euro kosztowało przez chwilę 5 zł, rekordowo drogi jest gaz, a Komisja Europejska ma dziś pokazać, jakie ma pomysły na odcięcie się Unii od gazu z Rosji. Oto pięć najciekawszych wydarzeń w gospodarce teraz.

Kiedy kacapy padną gospodarczo .

https://businessinsider.com.pl/piec-najciekawszych-wydarzen-w-gospodarce-teraz-ranking-8032022/fxf8y8f

Opublikowano

kasa sie znalazla po wprowadzeniu do zycia ustaw koalicji po-pls, tyle ze pare lat za pozno. do tego wszechobecna komputeryzacja, zaostrzenie kar, zmiana przepisow w calej europie i pis skozystal na tym czego nie zrobil..

6 godzin temu, Ursus932 napisał:

Plutek zrobił igrzyska i rozpierdziel ,a My saletrę po 6 tyś mamy 🤨 , urządził nas 

a ja mam kukurydze po 5 tysiecy i co. jesli jej nikt nie kupi to co mi z tego ??

5 godzin temu, Strongman napisał:

Ja tez trzymam ale jakby wzięli do wojska i będzie trzeba wyprzedać to potem już do tego nie wrócę.

Ja nigdy w życiu na wczasach nie był ni gór nie widział czy morza.

Tak człowiek wolny.A tak jak w wiezieniu.

to sprzedaj jak ja i bedziesz wolny czlowiekiem i pieniedzy bedziesz mial wiecej

5 godzin temu, galan99 napisał:

Bułgaria buntuje się przeciw sankcjom na Rosję. "Pewnych decyzji nie możemy poprzeć"

Bułgarski premier Kirił Petkow powiedział we wtorek w parlamencie, że Bułgaria nie poprze sankcji przeciw Rosji, jeśli będą one zagrażały bułgarskim interesom. Dodał, że jeśli Unia takie sankcje przyjmie, Bułgaria poprosi o ustanowienie dla niej wyjątku.

"Bułgaria poparłaby każde działania na rzecz Ukrainy, ponieważ jesteśmy przeciw wojnie, ale nie możemy poprzeć sankcji dotyczących importu ropy i gazu" – powiedział we wtorek premier Bułgarii

"Na razie nie mamy innego wyjścia, ponieważ jesteśmy zbyt uzależnieni od rosyjskich surowców"

BĘDZIE WITAJ SIERPIE I MŁOCIE TAK JAK  BYŁO DAWNIEJ i niewolo ukochana portret Stalina i teraz Władka zawiśnie .

zaraz dołączy Rumunia , Łotwa i Estonia a na końcu Litwa .

Polska to się okaże co zrobią z poprzednimi krajami .

wszystkie te kraju juz kiedys dolaczyy do wojny- razem z niemcami  w zwiazku radzieckim wojowali

5 godzin temu, Ulman napisał:

Mają absolutną rację . To idiotyzm uderzać we własne interesy w imię nie wiadomo czego

ty sie w glowe uderzyle i widac jak ci aszkodzilo

4 godziny temu, Ulman napisał:

Cały czas o tym piszę. Z głupoty sami sobie zrobiliśmy krzywdę.....

glupote to zrobili twoi rodzice ze cie nie wyskrobali-wiedza ze jestes zdrajca czy boisz sie im powiedziec 

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Będzie HURA HURA HURA NA EUROPĘ .

Co to znaczy po naszemu 🤔

Opublikowano
22 minuty temu, jahooo napisał:

Tylko nie chcesz pamiętać, że kasa na 500+ znalazła się z uszczelnienia podatków i zakręcenia kurka w wypływie kasy z VAT i innych danin. Okazało się, że budżet państwa może mieć nadwyżkę. I dlaczego kłamiesz ?  Nie mówienie całej prawdy to też forma kłamstwa

Wybory były pod koniec października , rząd powstał w drugiej połowie listopada a po 4 misiącach uszczelnili podatki i zaczeli socjal wypłacać. Wierzysz w takie rzeczy?

Kiedy nasz budzet miał nadwyzkę bo sobie nie przypominam?

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Co to znaczy po naszemu 🤔

W wolnym tłumaczeniu- po nas choćby potop...

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Wybory były pod koniec października , rząd powstał w drugiej połowie listopada a po 4 misiącach uszczelnili podatki i zaczeli socjal wypłacać. Wierzysz w takie rzeczy?

Kiedy nasz budzet miał nadwyzkę bo sobie nie przypominam?

na przykład w tym roku w styczniu

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, hubertuss napisał:

Polska widać nie da Ukrainie MIG ów 29 i to jest też mądre.

da Amerykanom
dopiero ogłosili

kto wie czy to nie jeszcze mądrzejze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

to sprzedaj jak ja i bedziesz wolny czlowiekiem i pieniedzy bedziesz mial wiecej

Raczej nie więcej pieniędzy, niż jak bym sprzedał ale jak bym sprzedał to na pewno poszedł bym zarabiać gdzieś dodatko.Na etat nie, bo pola dużo ale jako jaki majster to tak.

Opublikowano
27 minut temu, hubertb napisał:

Przecież szukamy, akurat to nie wychodzi nam Polakom najgorzej. A migów nie dostana póki my nie dostaniemy F, do tego dochodzi problem że nasze są natowskie. 

To co szukamy to jest za mało. Tu nawet w grę musi wchodzić zastąpienie gazu inna energią. Bo gaz po wyeliminowaniu Rosji z rynku i tak będzie droższy. Musi być atom lub ekoenergia z wiatraków, paneli czy choćby metanu z gnojówki czy śmieci. By część tego co jest opalane gazem np w fabrykach zastąpić np prądem. Na tej zasadzie to musi być.  jak chcemy odcinać gaz to dajmy gospodarce odetchnąć po tym co się dzieje teraz bo ja naprawdę zarżniemy.

Jak pisałem czeka nas nawał emigrantów, masa firm z braku pracowników lub zbytu na wschodzie padnie lub popadnie w kłopoty. Kredyty strasznie podrożeją. Nie ma sensu dokładać se nowej biedy czego Pinokio nie kuma.

MIgów nie damy. Bo to oznaczało by uznanie przez Putina ,że przystąpiliśmy do wojny. A tego pis mądrze trzeba przyznać nie chce. To jest za gruba broń by tak sobie narazić kraj graniczący z Rosją i Białorusią. Na który bez problemu mogą dolecieć rakiety z Rosji. Tutaj akurat pis postąpił mądrze kierowany logiką lub cykorem. Ale chyba to drugi bo logiki to tam nigdy nie ma.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

To co szukamy to jest za mało. Tu nawet w grę musi wchodzić zastąpienie gazu inna energią. Bo gaz po wyeliminowaniu Rosji z rynku i tak będzie droższy. Musi być atom lub ekoenergia z wiatraków, paneli czy choćby metanu z gnojówki czy śmieci. By część tego co jest opalane gazem np w fabrykach zastąpić np prądem. Na tej zasadzie to musi być.  jak chcemy odcinać gaz to dajmy gospodarce odetchnąć po tym co się dzieje teraz bo ja naprawdę zarżniemy.

Jak pisałem czeka nas nawał emigrantów, masa firm z braku pracowników lub zbytu na wschodzie padnie lub popadnie w kłopoty. Kredyty strasznie podrożeją. Nie ma sensu dokładać se nowej biedy czego Pinokio nie kuma.

MIgów nie damy. Bo to oznaczało by uznanie przez Putina ,że przystąpiliśmy do wojny. A tego pis mądrze trzeba przyznać nie chce. To jest za gruba broń by tak sobie narazić kraj graniczący z Rosją i Białorusią. Na który bez problemu mogą dolecieć rakiety z Rosji. Tutaj akurat pis postąpił mądrze kierowany logiką lub cykorem. Ale chyba to drugi bo logiki to tam nigdy nie ma.

Przecie już jest oficjalny komunikat MSZ oddajemy USA a oni dalej. Co do reszty postu, zgadzam się trzeba szukać alternatyw dla gazu i nowych technologii. Teraz środki na te poszukiwania pewnie drastycznie się zwiększą i to nie tylko w Polsce. 

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

da Amerykanom
dopiero ogłosili

kto wie czy to nie jeszcze mądrzejze

Putin tego nie łyknie. Poza tym przeróbka np wymontowanie systemów NATO wskich np identyfikacji swój obcy itd plus przemalowanie to zajmie jakiś czas. Czy zdążą? Oby na nas jakaś rakieta nie spadła. W podzięce od Władka.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Putin tego nie łyknie. Poza tym przeróbka np wymontowanie systemów NATO wskich np identyfikacji swój obcy itd plus przemalowanie to zajmie jakiś czas. Czy zdążą? Oby na nas jakaś rakieta nie spadła. W podzięce od Władka.

Kurła za dużo kombinują… 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jahooo napisał:

na przykład w tym roku w styczniu

Słaby żart😆 Takie info to dostawała PISowska tłuszcza by wierzyć w potege gospodarki PIS. Tak mieli wmawiane przez 11 miesięcy w roku a potem przychodził koniec roku i sie okazywało że było za***iście a w grudniu zadłużali sie tak że zawsze było kilkadziesiąt miliardów deficytu. W 2016 45 mld , w 2017 25 mld , w 2018 42 mld, w 2019  14 mld , 2020  85 mld i 2021 podobno cos ok 35 mld. Gdzie masz te nadwyzki?

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v