Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, jarecki napisał:

to jest chwilowe i to dzieki błednej polityce UE , niemcy w tym roku wyłączyli 3 bloki elektrowni atomowych czy mogły by działać dłużej , pewnie tak skory tych co jeszcze mają mają mieć przedłużone życie , to nie azja ale europa winduje ceny gazu i ropy . 

Po co się oszukujesz? Surowce bedą coraz ważniejsze bo sie wyczerpują i to coraz prędzej ze względu na technologie i rosnącą szybko populację. Europa nie jest już pępkiem świata i będzie tracić na znaczeniu.

20 minut temu, hubertuss napisał:

Tj lepiej niech się pis zajmie sobą a nie Niemcami.

Pis bez Niemców nie może żyć

19 minut temu, Pafnucy napisał:

zapłacę każdą cenę, by putin przestał się czuć bezkarny. mam nadzieję że zapłaci za swoje zbrodnie.

Oszalałeś?

17 minut temu, jarecki napisał:

jezeli nie masz pojecia to nie pisz , wiatraki na lądzie  i fotowoltanika powinna być  już zakazane to są zrudła które trzeba wspomagać turbinami gazowymi .

Jak to wspomagane turbinami? W jaki sposób? Cały świat jest w błędzie stawiając na odnawialną energię? Co proponujesz w zamian?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Oszalałeś?

następne pytanie.... :ph34r:

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Po co się oszukujesz? Surowce bedą coraz ważniejsze bo sie wyczerpują i to coraz prędzej ze względu na technologie i rosnącą szybko populację. Europa nie jest już pępkiem świata i będzie tracić na znaczeniu.

jest sporym graczem jesli chodzi o spalanie węgla , gazu , ropy .  chociażby ze wzgledu na klimat .

Opublikowano
racyl napisał:

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

no taki niby rolnik, a nie rolnik.

gdzie Ty byłeś?

zrób sobie wycieczkę na stację paliw to ci się odechcę solidarności z banderowcami

Tylkoo, że tak czy siak ruskie robiło się drogie. To wiesz...

Opublikowano
Ursus932 napisał:

2 minuty temu, mirro napisał:

Kuźwa nawet do pełna zbiornika nie idzie zalać.

Se kuźwa mniejsze auto kup 🤗

Trzeba trochę pochodzić ale wystarczy objechać na drugi wąż i można.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DTaras napisał:

nawet cła wywozowe na pszenice wprowadzili , i to nie małe te cła były . tak próbuje odszukać ile wynosiło i pojawia sie 97 $ za tone , ale to chyba nie mozliwe i coś zle szukam a znalzałem cwany system znczy dość madry ,. 70 % od kwoty powyżej 200 $ za tone  https://www.wrp.pl/rosna-rosyjskie-cla-eksportowe-na-pszenice-nadwyzki-zostana-przeznaczone-na-dotacje-dla-producentow-rolnych/

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, witejus napisał:

Jest więcej takich gotowych płacić każdą cenę.

spokojnie jeszcze z miesiąc zobacza ze nie tędy droga.

Edytowane przez V12
Opublikowano
36 minut temu, DTaras napisał:

Ono cały czas jest ruskie ale głupki się odrażają że nie chcą ruskiego i cena rośnie.

w dodatku jeszcze złoty słabiutki od 20 lat

Na koniec tygodnia będzie 7,50zł za ON albo i wcześniej

Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał:

Ruchy padaczkowo agonalne KNF apeluje do banków. Mają brać pod uwagę podwyżki stóp o 5 pkt proc. (businessinsider.com.pl)

Oj dostana po d*pie ci co w PISowski dobrobyt uwierzyli.

trochę to przypomina gdy sedzia gola odgwizdał a bramkarz nadal mierzy się na rzut na piłkę wewn bramki

pomysł dobry był gdy inflacja taka była czyli z rok temu najpóźniej

co teraz robić?
oczywiście urealnić stopy procentowe do inflacji tylko to powrót do czasów Balcerowicza. tamta reforma pieniądz odbudowała czyli skuteczna no i jet do czego porównać by uniknąć tamtej błędów

znając obecnych asów ekonomii to będzie zrobione coś zgoła odwrotnego

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

A Ci co nie uwierzyli 🤔

Ci co nie uwierzyli w Polski cud gospodarczy raczej bezmyślnie kredytów nie brali.

@dysydent , jakby PISowscy ekonomiści mieli pojecie o ekonomii to nie mielibyśmy tych socjalnych patologii i polskiego ładu.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
racyl napisał:

36 minut temu, DTaras napisał:

Ono cały czas jest ruskie ale głupki się odrażają że nie chcą ruskiego i cena rośnie.

w dodatku jeszcze złoty słabiutki od 20 lat

Na koniec tygodnia będzie 7,50zł za ON albo i wcześniej

A słuchałeś orędzie Łukaszenki? 4 godziny. Jak Castro...

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Ci co nie uwierzyli w Polski cud gospodarczy raczej bezmyślnie kredytów nie brali.

@dysydent , jakby PISowscy ekonomiści mieli pojecie o ekonomii to nie mielibyśmy tych socjalnych patologii i polskiego ładu.

12 minut temu, dysydent napisał:

Ci się przygotowali i raczej zarobią na tym bajzlu niż stracą

To dobrze że nie mam złotówki kredytu 

Opublikowano

Zdecydowanie jest to powód do zadowolenia.

Jeśli takie podwyżki staną się faktem to będzie olbrzymia skala upadłości konsumenckich, dużo licytacji i dużo przejęć przez banki. Będzie czas na kupowanie. 

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

nie słuchałem. włączysz jakiekolwiek radio czy telewizor z informacjami a tam to co się dzieje w Polsce z polakami nie istnieje liczy się tylko ukraina i ukraincy

covid praktycznie znikł, ktoś baknie o paliwie albo i nie .

Miałem kupic blachę trapezową na wiatę wcześniej i tak się ociągałem a teraz z 46zł zrobiło sie 51zł ale kogo to obchodzi tylko ruscy i post ruscy

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

Jakbym był dyktatorem to bym sobie znalazł ciekawsze zajęcia niż gadanie pierdół przez tyle czasu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v