Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

A żebyś wiedział, że planowane są ograniczenia w imporcie chińskich technologii, np w energetyce czy telekomunikacji, ze względu na problemy z bezpieczeństwem. Nie wiadomo, czy nie zos

z tym "rynkiem pracownika" - nawet pół miliona uchodźców nie zagraża odwróceniu trendu spadkowego na rynku, brakuje nam w tej chwili od miliona do półtora pracowników "na już"

Wszyscy zaczną domagać sie podwyżek - popatrz na inflacje i ceny energii , paliw oraz wkrótce - żywności

Jeśli mową o całym kraju, ale jeśli do jakiejś gminy czy powiatu przybędzie kilkaset czy kilka tysięcy ludzi to już nie będzie tak kolorowo. 

A swoją drogą ciekawe co z zakładami karnymi i więźniami którzy się tam znajdowali? 

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

za przywróceniem starego ładu jak był po 2 Wojnie Niemcy tez na pół .

ta groźba jest nieprawdopodobna do spełnienia i świadomość tego wielu daje tzw "poczucie względnego bezpieczeństwa"

rosja już od czasy Jelcyna dąży nie do stanu sprzed drugiej a sprzed pierwszej wojny a na pół nie żadne niemcy....

dalej można już nie czytać

przepraszam że powrócę do przedwojennych politycznych przepychanek tu lokalnych i tylko wytłumaczę dlaczego pisałem że nigdy bym na PiS nie zagłosował bo tylko bałagan może wykatalizować ale kraj który wybiera sobie takie władze które konfliktują się z zachodnią Europą tylko tę Europę utwierdzają w akceptowalności takiej "propozycji" rosji na wypadek ....i tutaj niech każdy sobie przemyśli w jak groźnej sytuacji znalazła się Polska i jak doskonale pasują do tego jawne kpiny niemiec  z tej teraz wojny

teraz już za późno na zmienianie czegokolwiek bo sami pokazaliśmy że jako całość jesteśmy jednakowo niewygodni dla okupanta rosyjskiego jak i unijnego czyt niemieckiego jako wasale

Amerykanie w tym wszystkim? sami jeszcze nie wiedzą tak na prawdę stąd to wszystko ale Oni mają silną konkurencję gospodarczą a niebawem militarną w rejonie pacyfiku i wiele mogą ustąpić aby w Europie był spokój, jakikolwiek ale spokój bo                  wcale ta Europa już nie decyduje o czyjejkolwiek dominacji w skali całej planety

Opublikowano
Dnia 4.03.2022 o 00:36, nie napisał:

Inflacja producentów w strefie euro w styczniu wyniosła 30,6% r/r! - tak kończy gospodarka centralnie planowana eurokołchozu, połączona z szaloną antyekologiczną ideologią 

Ruski trolu. Bo tylko tacy zajmują się teraz dezinformacją. Nie ma się z czego cieszyć i wyciągać jakichś nie wiadomo czy prawdziwych danych. Zobaczysz co będzie się działo w Polsce. Najgorsze dopiero przed nami i przed Europą. Więc nie ciesz się. Inflacja w strefie euro w styczniu to 5,1 a u nas 9,2. Luty w strefie euro to 5,8.

Dnia 4.03.2022 o 10:10, galan99 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba, stoi i tekst „Mateusz Morawiecki: Polska będzie rezygnować z rosyjskiego węgla na rzecz dostaw z Australii 02.03.2022, 09:54 Biznes Polska będzie kupować węgiel z Australii PAP/ Radek Pietruszka”

To są właśnie geniusze pisu. Po co palić swoim jak można australijskim. 

Dnia 4.03.2022 o 12:12, galan99 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Węgiel zamiast rosyjskiego gazu. Timmermans: Wszystko się zmieniło Opracowanie: Adam Zygiel Wczoraj, 3 marca (22:42) Kraje planujące spalanie węgla jako alternatywy dla rosyjskiego gazu, mogą to robić zgodnie z celami klimatycznymi UE- powiedział w czwartek odpowiedzialny za Zielony Ład w UE Frans Timmermans w programie BBC Radio 4 Today.”

Tylko znając życie oni będą palić swoim albo naszym. My australijskim.

Opublikowano
38 minut temu, dysydent napisał:

ta groźba jest nieprawdopodobna do spełnienia i świadomość tego wielu daje tzw "poczucie względnego bezpieczeństwa"

rosja już od czasy Jelcyna dąży nie do stanu sprzed drugiej a sprzed pierwszej wojny a na pół nie żadne niemcy....

dalej można już nie czytać

przepraszam że powrócę do przedwojennych politycznych przepychanek tu lokalnych i tylko wytłumaczę dlaczego pisałem że nigdy bym na PiS nie zagłosował bo tylko bałagan może wykatalizować ale kraj który wybiera sobie takie władze które konfliktują się z zachodnią Europą tylko tę Europę utwierdzają w akceptowalności takiej "propozycji" rosji na wypadek ....i tutaj niech każdy sobie przemyśli w jak groźnej sytuacji znalazła się Polska i jak doskonale pasują do tego jawne kpiny niemiec  z tej teraz wojny

teraz już za późno na zmienianie czegokolwiek bo sami pokazaliśmy że jako całość jesteśmy jednakowo niewygodni dla okupanta rosyjskiego jak i unijnego czyt niemieckiego jako wasale

Amerykanie w tym wszystkim? sami jeszcze nie wiedzą tak na prawdę stąd to wszystko ale Oni mają silną konkurencję gospodarczą a niebawem militarną w rejonie pacyfiku i wiele mogą ustąpić aby w Europie był spokój, jakikolwiek ale spokój bo                  wcale ta Europa już nie decyduje o czyjejkolwiek dominacji w skali całej planety

Czyli już po nas .... 

Tak się zastanawiam jakby ludzie wybrali Tuska to Europa by nas ochroniła 🤔

Opublikowano
Ulman napisał:

7 minut temu, jarecki napisał:

łukaszaneka jeszcze 2 lata temu lewitował miedzy rosją a unią ale sankcje sprawiły żę przykleił się do rosji on władzy nie odda , ale tez nie jest głupi .      Co do chin to oni myslą troche inaczej , wyczuli szanse natanie zakupy w rosji tylko co im z tych zakupów jakby unia i usa zamkneły sie na ich eksport ?

Unia z USA przestaną kupować od Chin? Skąd ty bierzesz takie bzdury? Mam nadzieje że ty to bezmyślnie powtarzasz a nie wymyśliłeś sam. Nałożą sankcje na Chiny by zatopić swoje gospodarki?  To są jakieś szaleńcze urojenia.

Również uważam iż z Chin to trzeba kupować teraz ile się da aby narosło im wqfienie na przecięty bursztynowy szlak.

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Czyli już po nas ....  Tak się zastanawiam jakby ludzie wybrali Tuska to Europa by nas ochroniła 🤔

A ktoś Cię ochronił? Sojuszem obronnym jest NATO. No i co ma do tego imć Tusk?

Opublikowano (edytowane)

Miasta Ukraińskie są obracana w gruz nie ma wody gazu idą  Ruskie na wyniszczenie jak Niemcy zrobili z Warszawą .

Tylko ile zagarną czy do Dniepru czy całą .

Ukraina słabnie w obronie z  godziny na godzinę a świat nic nie zrobił tylko radzi i protestuje .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
30 minut temu, Ursus932 napisał:

Czyli już po nas .... 

nawet jeśli Ukraina padnie to będzie znaczyć że "po Ukraińcach" można będzie powiedzieć tylko o tych którzy nie przeżyli i w zasadzie więcej nie muszę wyjaśniać

a czy Tusk...? no właśnie w tym problem ktoś kto nie potrafi wygrać we własnym kraju z nikim wygrać nie ma szans a my nie mieliśmy przecież za dużego wyboru
"braki kadrowe"
kto mnie czytał to wie po co mi ten skrót. bardzo posty skraca w tym i ten

Opublikowano

snieg stopnial slonko wyszlo-owies zasiany- teraz chwila przerwy na obiad i do roboty ..

4 godziny temu, V12 napisał:

Teraz go chwalisz??🤣🤪 może w innym temacie z nim porozmawiaj ??😂

Nie osmieszaj sie, wybierasz sobie tresci i userów  w tematach, kto ci odpowiada lub nie,  z twoja wizja każdego tutaj w mętnej szklanej kuli .

Wystarczy ze obojetnie w jakim temacie kto ma inne zdanie lub podejscie  to jest "szur"  

ja mam z tego beke ,xD żadej dyskusji wymiany argumetów tylko "szur:" itp :D

i nawet ignoruje smieszne zaczepki , unikam, wymian z toba bo szkoda czasu 🤣🤪

ty tak na trzezwo  ?czy od rana dajesz w palnik albo od wczoraj cie trzyma ???
jesli pisze madrze to nie mam z tym problemow ..gdy pisal glupoty tak jak ty teraz to go ganilem.

Opublikowano
56 minut temu, Ursus932 napisał:

Czyli już po nas .... 

Przed falą uchodźców nie da się uchronić można jedynie pomóc. Plan Putina jest prosty. Wykurzyć nie pożądanych obywateli z Ukrainy. Dlatego nie bombarduje Lwowa by dać jasny sygnał kierunku ucieczki. Dlatego burzy bloki mieszkalne szpitale i przedszkola. By ci ludzie nie chcieli i nie mieli gdzie wracać. Zdobędzie Ukrainę kawałek po kawałku prędzej czy później bez względu na duże straty własne. Ogłosi, że wygonił nazistów i Banderowców z Ukrainy. Bo mu ludzie nie potrzebni. On chce ziemię by ogłosić, że wyzwolił Ukrainę z tych grup powyżej. Pozbywając się powiedzmy wrogiego elementu będzie miał łatwiej utrzymać kraj. 

I tu właśnie zaczyna się nasza współpraca z UE. Tych ludzi z Ukrainy będzie coraz więcej. I Pinokio będzie musiał jechać i prosić o pomoc. I wtedy mogą mu wypomnieć jak on pomagać chciał np Włochom z uchodźcami z Afryki. Ale mam nadzieje, że mu jednak i nam UE pomoże.

Opublikowano (edytowane)

Władimir Putin ostro: sankcje wobec Rosji są jak wypowiedzenie wojny

Wojna Rosja-Ukraina trwa. – Sankcje wobec Rosji są jak wypowiedzenie nam wojny – powiedział w sobotę prezydent tego kraju Władimir Putin. Jego wypowiedź cytuje rosyjska telewizja państwowa RIA Nowosti. Dodał, że "Rosja stara się rozwiązać konflikt na Ukrainie w sposób pokojowy". To już dziesiąty dzień, od kiedy Rosja zaatakowała militarnie Ukrainę.

"Pociąg odjechał". Zachód może odnowić rozmowy z Rosją, tylko jeśli Putin odda władzę

Wraz z wojną w Ukrainie rozpoczął się nowy porządek rywalizacji wielkich mocarstw i czas odstraszania — uważa historyk Herfried Münkler. Jego zdaniem Niemcy będą musieli żyć z tym konfliktem przez "bardzo długi czas". Stwierdza, że własny europejski system odstraszania jądrowego jest niezbędny. I nie widzi szansy na negocjacje Zachodu z Putinem.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

kolejny dowód na to że putin jest głupi bo jawnie przyznał że doprowadził do wypowiedzenie rosji wojny przez wiekszą część świata i to przez samych rosjan uznawaną za tę część najsilniejszą
nawet prosty rosjanin odróżnia wojnę gospodarczą od wojny pełnej ale sam putin przyznał że to już jest wojna i to nie tylko z Ukrainą a światowa i tylko od poziomu głupoty przeciętnego rosjanina zależy czy cała rosja uwierzy że może wygrać tę wojnę

wysoce prawdopodbne że jest statystycznie tak głupia  ale pierwszy raz od dawna obstawiam że te statystyki zaczną zmierzać na niekorzyść putina

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Europa już nie decyduje o czyjejkolwiek dominacji w skali całej planety

Może nie jak kiedyś, ale Chiny bez eksportu do Europy to będą kulawe. Jeszcze za wcześniej aby ich gospodarka zdominowała świat, a armia go zajęła. Jeszcze brakuje im do tego kolejnego stulecia. 

Opublikowano

Ratlerki 🐩ujadają a niedźwiedź 🐻robi swoje. 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Może nie jak kiedyś, ale Chiny bez eksportu do Europy to będą kulawe. Jeszcze za wcześniej aby ich gospodarka zdominowała świat, a armia go zajęła. Jeszcze brakuje im do tego kolejnego stulecia. 

Chinom różnica kto dominuje w Europie? czy jankesy czy kacapy?

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Niedźwiedzie prawie już wyginęły, a ratlerki są wszędzie. 

Ale zobacz ile tych ratlerków🐩 potrzeba na jednego niedźwiedzia🐻. 🤨

Opublikowano

ratlerki prowadzi co prawda nieco kulawy i stetryczały ale wilk
problem tylko dla ratlerków czy przypadkiem niedźwiedź z wilkiem zrzuty na flaszkę nie robią a tylko się nie mogą dogadać ile który z niej wypije

Opublikowano
4 godziny temu, Denwer napisał:

Gdy  Polska  zamawiała   TUSKOWA  OPOZYCJA    KRYTYKOWAŁA

Dziś  widać  kto  miał  rację 

TY to jednak potrafisz rozpieprzyć mnie na łopatki.😂

PiS wykosił wszystkie polskie prywatne firmy które zajmowały się na poważnie dronami, ponieważ zamówienia na uzbrojenie miało być kierowane tylko do podmiotów z 50% udziałem właścicielskim państwa. Tak oto dzielny PiS wykończył konkurencję na polskim rynku stawiając na podmioty państwowe, które nie potrafiły niczego zbudować . Jak się okazał że nic z tego nie będzie to zwrócono się w kierunku Turcji. Oczywiście wcześniej były szumne zapowiedzi że w Powidzu będą stacjonować Predatory, ale nikt nie wiedział w czyjej gestii będzie ich użycie, ani nawet czy Polska będzie w ogóle mogła z nich korzystać.

• Like 2
Opublikowano

Na WP. przeczytałem. "W sobotę rano z lotniska w Petersburgu wystartował rządowy Ił-96. Maszyna kieruje się do Stanów Zjednoczonych. Cel tego kursu, który ma się zakończyć na waszyngtońskim lotnisku, nie jest znany. Według informacji kanału Nexta, na pokładzie znajdują się dyplomaci."

Ciekawe co ponad głowami Ukraińców ugadają.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v