Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dobra. Proponuję aby każdy przedstawi bez zbędnych dyskusji i obrażania się na wzajem swoją wizję rozwoju tej wojny. Tylko bez GDYBY MOŻE I LUB. Sam realizm według podanych faktów. 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Nie jestem , ale coś wypadało by zrobić bo nas taka fala uchodźcy zniszczy 

Sprawę można postawić jako problem, albo jako szansę , to kwestia podejscia. Jeśli wszędzie będziesz widział problemy, to one się takie staną.

Ja uważam, że to może być dla nas szansa, tylko trzeba ją mądrze wykorzystać

Opublikowano

a co tu przedstawiać. nasze gadanie i pisanie to właśnie to MOŻE I LUB. mamy tyle do gadania co se popiszemy.

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

czyli w sumie słabszy zawsze powinien przystawać na warunki silniejszego?    świetny pomysł. wojen by nie było. jakie to proste. 👍

I tekst Putina miałby sens , gdzie się kończą granice Rosji ? Nigdzie 🤷‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Dobra. Proponuję aby każdy przedstawi bez zbędnych dyskusji i obrażania się na wzajem swoją wizję rozwoju tej wojny. Tylko bez GDYBY MOŻE I LUB. 

Moja wizja jest taka, że walki przerodzą się już wkrótce w wojnę pozycyjną- z powodu pogody i problemów rosjan z zaopatrzeniem. Dozbrojenie ukraińców przez NATO spowoduje, że zaczną odnosić lokalne sukcesy, a lokalna partyzantka zablokuje znaczną część sił rosyjskich na tyłach.

Rosja nie ma więcej sił na wzmocnienie frontu, a Łukaszenka chce się wymanewrować z tej wojny, aby nie dostać takich sankcji jak Rosja, bo to oznaczałoby w ciągu 2 miesięcy jego bankrutcwo. Już w tej chwili bankrut Rosja nie jest w stanie dalej sponsorowac Białorusi, a ta nie odda ani grosza z dotychczasowych pożyczek.

Łukaszenka będzie dążył do porozumienia z Zachodem, nawet kosztem oddania władzy - za co będzie żądał gwarancji nietykalności osobistej.

Druga opcja jest taka, że szczur przyciśnięty w klatce zacznie kąsać - czyli Białoruś uderzy na Polskę, co byłoby dla niej samobójstwem i mogłoby wywołac konflikt ogólnoświatowy, poniewaz w razie konfliktu z NATO prawdopodobnie Chiny poprą Rosję

Jeszcze tydzień lub dwa tej wojny bez sukcesów i w Moskwie zacznie się ruchawka na szczytach władzy w celu zmiany naczelnego wodza, rozmowy w sprawie Ukrainy i wycofywanie wojsk. Zapewne warunkiem podjęcia rozmów będzie wycofanie wojsk z Ukrainy

• Confused 1
Opublikowano

Putin powiedział kiedyś, że jest wyznawcą szkoły leningradzkiej. Według niej, jeśli wydaje ci się, że ktoś chce cię zaatakować, to musisz uderzyć pierwszy. On uważa, że Zachód chce mu zabrać Ukrainę i sama możliwość przystąpienia tego kraju do Unii Europejskiej oraz ewentualnie NATO jest już dla Rosji ogromnym zagrożeniem – mówi prof. Dudek

Działania Putina biorą się z przekonania, że nie ma czegoś takiego jak naród ukraiński, tylko jest jakaś modyfikacja narodu rosyjskiego. Putin o tym wielokrotnie mówił. On też stwierdził kiedyś, że Kijów jest matką rosyjskich miast. Matki się nie zostawia – dodaje rozmówca Onetu

Mało optymistyczny scenariusz jest taki, że jego otoczenie jest na tyle lojalne, że go teraz nie obali z powodu np. demonstracji, które się gdzieś w Rosji odbywają. Tu by musiało dojść do pęknięcia w łonie grupy trzymającej władzę w Rosji, bo przecież jeden człowiek nie jest jej w stanie utrzymać .

Na pewno Piotra Wielkiego, jako twórcy wielkiego imperium rosyjskiego. Ale też Putinowi podobał się car Mikołaj II, jako ten, który prowadził dość ekspansywną politykę zagraniczną. Na pewno jednak nie jest tak, że ma jakiegoś ulubionego władcę z historii. No może poza wspomnianym Piotrem. Jako rosyjski nacjonalista Putin uważa, że carat też nie był do końca dobry i skuteczny.

Chodzi zaś o Stalina, to ma do niego stosunek ambiwalentny. No bo z jednej strony był zły, gdyż wymordował miliony Rosjan. Z drugiej strony zbudował olbrzymie imperium i to już się Putinowi podoba. Generalnie jemu bliższa jest jednak tradycja carska, a nie sowiecka.

Opublikowano
34 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Dobra. Proponuję aby każdy przedstawi bez zbędnych dyskusji i obrażania się na wzajem swoją wizję rozwoju tej wojny. Tylko bez GDYBY MOŻE I LUB. Sam realizm według podanych faktów. 

Według mnie Putin nie odpuści i w razie bliskiej przegrania wojny będzie chciał jak najbardziej zniszczyć Ukrainę. Ale mi się wydaje że Rosja najprawdopodobniej wygra gdyż zachód nie będzie beż końca dozbrajał Ukrainy. Na przełomie marca i kwietnia się roztrzygnie.

Opublikowano

Chiny już zwiększają uzbrojenie bo chcą TAJWAN przytulić , Ameryka zaraz się wycofa z Europy bo na dwa fronty nie będzie działać to da Putinowi całkiem zielone światło co do Europy .

Korea Północna wystrzeliła  pocisk w kierunku Japonii .

świat dziczeje do końca kwietnia wszystko się wyjaśni co jak będzie .

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hubertb napisał:

Jestem zdania że jeśli się na czymś znasz i robisz to dobrze to nie należy tego zmieniać. 

Tylko jeśli w pewnym momencie to przestaje przynosc dochód to co mi po tym??

praca służy do zarabiania, a nie spełniania ambicji i wogóle jakiś smiesznych wizji siebie opisywanych na portalach .

Tam gdzie najwieksza  sprawnosc zarabiania tam trzeba w danej chwili kłaść rece 

Edytowane przez V12
Opublikowano

o widze ze galan zaczal pisac madrze-cud wspolczesnej medycyny 😛

7 godzin temu, hubertb napisał:

No to mało się stało ? Umrze jedna osoba w rodzinie a żałoby na rok. Umrze parę milionów przejściowe problemy... Nie mam pytań. Coś ty się tak uparł na te interesy z Rosją co to innych państw na świecie nie ma ? Po co lansujesz dziwny pogląd ubijania interesu z niepewnym partnerem? 

on i interesy 🤣,to zwykla trollowska gnida-z korwinowego glupka zamienia sie w putinowskiego swira.

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Przeglądając portale internetowe dzisiaj rano wniosek można mieć tylko jeden. Zatrzymać dalsze niszczenie kraju i cierpienie ludzi może tylko kapitulacja. Wszyscy zachodni PRZYJACIELE Ukrainy zaczynają już wkładać pieści w kieszenie widząc postępy i brutalność Rosjan.Dostawy broni tylko dolaly oliwy do ognia. Giełdy papierów wartościowych zaczynają mieć problemy a wszystkie sorowce drożeją. NATO już umyło ręce to jest niestety powolny koniec złudzeń. 

dla ciebie jedynym ratunkiem jest kaftan i leczenie-to tez kapitulacja.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

czyli w sumie słabszy zawsze powinien przystawać na warunki silniejszego?    świetny pomysł. wojen by nie było. jakie to proste. 👍

Słabszy i tak przystanie na warunki silniejszego. To tylko kwestia czasu i strat które poniesie. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

o widze ze galan zaczal pisac madrze-cud wspolczesnej medycyny 😛

Teraz go chwalisz??🤣🤪 może w innym temacie z nim porozmawiaj ??😂

Nie osmieszaj sie, wybierasz sobie tresci i userów  w tematach, kto ci odpowiada lub nie,  z twoja wizja każdego tutaj w mętnej szklanej kuli .

Wystarczy ze obojetnie w jakim temacie kto ma inne zdanie lub podejscie  to jest "szur"  

ja mam z tego beke ,xD żadej dyskusji wymiany argumetów tylko "szur:" itp :D

i nawet ignoruje smieszne zaczepki , unikam, wymian z toba bo szkoda czasu 🤣🤪

Edytowane przez V12
Opublikowano
jahooo napisał:

Łukaszenka będzie dążył do porozumienia z Zachodem, nawet kosztem oddania władzy - za co będzie żądał gwarancji nietykalności osobistej.

Łukaszenka właśnie zobaczył, iż wielka rasija to jednak jej ludzie. Policzył więc to co ma a że ten jeszcze słucha co do niego mówią to będzie się ustawiał do wiatru.

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Łukaszenka właśnie zobaczył, iż wielka rasija to jednak jej ludzie. Policzył więc to co ma a że ten jeszcze słucha co do niego mówią to będzie się ustawiał do wiatru.

Dokładnie o to mi chodzi - nie będzie popierał Putina za wszelką cenę, bo widzi, że nie ma szans, takie przynajmniej wyciągam wnioski.

Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

Nie obraź się(Nie mam nic do ciebie), ale dla lasera chude lata będą zawsze... łapami wszystkiego nie wypracujesz, sprawność umysłu jest kluczem do sukcesu. Na dołkach robi się zawsze pokaźne majątki... 

Panie jeśli mogę się tak zwrócić , ja to wiem , już chyba wspominałem ojciec w latach osiemdziesiątych w kryzysie dobry biznes robił na handlu owcami i baraniną , ja myślę że i rolnictwo da sobie rade , może być gorzej gdy zabraknie nawozu i paliwa 

27 minut temu, galan99 napisał:

Chiny już zwiększają uzbrojenie bo chcą TAJWAN przytulić , Ameryka zaraz się wycofa z Europy bo na dwa fronty nie będzie działać to da Putinowi całkiem zielone światło co do Europy .

Korea Północna wystrzeliła  pocisk w kierunku Japonii .

świat dziczeje do końca kwietnia wszystko się wyjaśni co jak będzie .

Według tej przepowiedni to już po nas 🤷 żaden zachodni żołnierz nie narazi swojego życia w obronie jakiegoś Polaka...

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Druga opcja jest taka, że szczur przyciśnięty w klatce zacznie kąsać - czyli Białoruś uderzy na Polskę, co byłoby dla niej samobójstwem i mogłoby wywołac konflikt ogólnoświatowy, poniewaz w razie konfliktu z NATO prawdopodobnie Chiny poprą Rosję

łukaszaneka jeszcze 2 lata temu lewitował miedzy rosją a unią ale sankcje sprawiły żę przykleił się do rosji on władzy nie odda , ale tez nie jest głupi .      Co do chin to oni myslą troche inaczej , wyczuli szanse natanie zakupy w rosji tylko co im z tych zakupów jakby unia i usa zamkneły sie na ich eksport ?

Opublikowano
2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Przeglądając portale internetowe dzisiaj rano wniosek można mieć tylko jeden. Zatrzymać dalsze niszczenie kraju i cierpienie ludzi może tylko kapitulacja. Wszyscy zachodni PRZYJACIELE Ukrainy zaczynają już wkładać pieści w kieszenie widząc postępy i brutalność Rosjan.Dostawy broni tylko dolaly oliwy do ognia. Giełdy papierów wartościowych zaczynają mieć problemy a wszystkie sorowce drożeją. NATO już umyło ręce to jest niestety powolny koniec złudzeń. 

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

To nie chodzi o poddanie się bez walki ale walka bez wizji zwycięstwa też nie ma sensu. Matwi bohaterowie i meczenicy nie są do niczego potrzebni. 

Rosjanie niszczą w tej chwili głownie rosyjskojęzyczne miasta, bo ich nie mogą zdobyć w szturmie. To są tereny na których nie miało być niby oporu. Ciekawe co ich spotka jak wejdą dalej na zachód? 

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Łukaszenka to marionetka jak u nas był Jaruzelski , jest tylko sama nazwa Białoruś na mapie a faktycznie to nie ma to Rosja ludzie nie oszukujcie że jest inaczej .

Ale Jaruzelski wyprowadził kraj z komuny do demokracji i włos mu z głowy nie spadł za stan wojenny. Tak samo będzie  z Łukaszenką, bo Białoruś jest Europie potrzebna

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Według tej przepowiedni to już po nas 🤷 żaden zachodni żołnierz nie narazi swojego życia w obronie jakiegoś Polaka...

Nie wiem czy musiałby. Zachodni sprzęt i technika jest kilka poziomów wyżej niż rosyjska. W konwencjonalnym starciu Rosja nie ma szans, a i wojnie atomowej na wyniszczenie pewnie by przegrała tylko straty by nam zadała przerażające. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v