Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dlatego w czasach niepokoju papierowe środki płatnicze możesz sobie wsadzić w...buty. 

Jak masz miliony to nie będziesz głodny i dlatego Rosji nikt nie zagłodzi.

Opublikowano

zapewne będzie to uzgodnione i bodaj częściowo refinansowane przez Brukselę
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/1200-zl-miesiecznie-dla-pomagajacych-uchodzcom-premier-zdradzil-szczegoly/v2810b2

btw to już nie trzeba przy pomocy brzeszczota na zakup marchewki plasterkować ni srebra ni złota, wystarczy przygarnąć uchodźcę to jeszcze sama się ta marchewka przyniesie ;)

no dobrze, załóżmy że zostanie to uchwalone i wdrożone a nawet fundusze zabezpieczone
kiedyś wojna się skończy i czy łatwo będzie się kiedykolwiek całkowicie i jak z tego wycofać. raz dane cykliczne świadczenie trudno odebrać bez protestów i od razu trzeba zapisać w przepisach mechanizm wygaszający bo będzie później problem

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dysydent napisał:

raz dane cykliczne świadczenie trudno odebrać bez protestów i od razu trzeba zapisać w przepisach mechanizm wygaszający bo będzie później problem

Pod tym podpisuję się rękami i nogami. Należy określić ramy czasowe. Głupie 500+ też takie ramy chociaż szerokie posiada. 

@dysydent czytałeś? 

Zełenski o "terroryzmie nuklearnym" Rosji. Krytykuje decyzję NATO o niezamykaniu nieba nad Ukrainą - WP Wiadomości

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
24 minuty temu, hubertb napisał:

Rosji nikt nie zagłodzi? Czekaj a Lenin i Stalin dali radę, nawet byli przez przypadek przywódcami czegoś co dziś zwiemy Rosją. 

Jakby zagłodzili to by nie istniała.

Opublikowano (edytowane)

No i co z tego głodu im sie stało? Umarło parę milionów a reszta funkcjonuje do dziś. Po prostu przejściowe problemy. Nic wielkiego sie Rosji nie stanie , co najwyżej kilka lat dołka a potem bedzie jak zwykle. Nikt nie chciał umierać za nas i nikt nie bedzie umierał za Ukrainę bo nie ma w tym interesu. Zaakceptuj tą prawdę i wyzbyj się złudzeń które ciemnemu ludowi wciskają poprawne polityczne środowiska.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

Umarło parę milionów

No to mało się stało ? Umrze jedna osoba w rodzinie a żałoby na rok. Umrze parę milionów przejściowe problemy... Nie mam pytań. Coś ty się tak uparł na te interesy z Rosją co to innych państw na świecie nie ma ? Po co lansujesz dziwny pogląd ubijania interesu z niepewnym partnerem? 

Opublikowano
24 minuty temu, hubertb napisał:

@dysydent czytałeś? 

scrolluj jeśli nie lubisz długich tekstów bo głównie konfabulacje
słuchałem chyba na Twitterze lub jakimś innym portalu a teraz już wszędzie można.....słuchałem też Stoltenberga jak i czytałem Ukraińską chyba sensację jakoby to rosja zamierzała przymusić do militarnej współpracy wszystkie te Tadżyki Kirgi Uzbeki i jakie się tylko da stany posowieckie ... i wiele jeszcze słyszałem, czytałem.... do (qwa) kolacji

sytuacja nie zdąża do stabilizacji a dopiero się nakręca i coraz bardziej komplikuje
dopiero są budowane zapory informacyjne
a to ruskie zakazują źle o wojnie... a to Tweetter, szajs-zbuk a na końcu główny dostawca neta do rosji odcinają rosję ze swych usług a to google i państwa zachodu blokują ruskie media
a na koniec dnia  Zieliński zachodowi plunął w twarz że się do wojny nie chce przyłączyć

to sie robi coraz większy obłęd i samonakręcająca się spirala

najbardziej przewidywalny z tego wszystkiego okazuje się - o zgrozo - sam putin który konsekwentnie próbuje udowodnić to co kilka dni temu wrzuciłem tweetta z ruskiej stacji że skoro świat bez rosji to rosja spróbuje bez świata

to jest na prawdę szaleniec i ma do dyspozycji równie zacięty naród do dyspozycji jak Ukraina
 @ulman ma rację - sankcje dla ruskich są tym czym naloty dla Ukraińców i dlaczego mielibyśmy oczekiwać innej ruskich postawy? rosja była na równi pochyłej już długo przed tą wojną tak samo jak zachód
przecież sami tutaj przewidywaliśmy zmiany radykalne w układzie sił na planecie
rosja tylko je celowo i świadomie przyspiesza a pozornie zaskakująco długa obrona Ukraińców daje temu procesowi czas na nabranie rozpędu

to są procesy przekraczajace moc sprawczą jednego czy nawet grupy ludzi i one zaczęły sie dawno temu samoistnie.
Teraz nawet jeśli putin okaże się człowiekiem to za daleko to już zaszło aby odwrócić
Jakikolwiek koniec tego konfliktu ma w zarodku jeszcze większy o ile ten z marszu od razu....

często się mylę tak że pewnie "galanuję" ( ;) ) przesadnie i tak źle nie będzie no ale aby kto chciał na zimne dmuchać to trzeba podejrzewać że gorące.

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

scrolluj jeśli nie lubisz długich tekstów bo głównie konfabulacje

Jeden z lepszych tekstów jakie tu przeczytałem. 

Prywatnie uważam że NATO wlezie i to kwestia czasu a prezydent Ukrainy ma rację, wojny nie chcemy ale i tak czy srak ją mamy. W tej mętnej toni wczoraj była na Wiejskiej przemowa ulubieńca, można go nie lubić ale ciężko racji nie przyznać trzeba się zbroić. Tylko nie tak jak się im podoba tylko tak jak pisał @mirro słuchać tych którzy mają walczyć. 

Z Żoną w niedzielę przy kawie rozmawialiśmy o całej tej sytuacji i słusznie zauważyła że my mieliśmy dzieciństwo a nasze córki znają pandemie i wojnę. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

słuchałem chyba na Twitterze lub jakimś innym portalu a teraz już wszędzie można.....słuchałem też Stoltenberga jak i czytałem Ukraińską chyba sensację jakoby to rosja zamierzała przymusić do militarnej współpracy wszystkie te Tadżyki Kirgi Uzbeki i jakie się tylko da stany posowieckie ... i wiele jeszcze słyszałem, czytałem.... do (qwa) kolacji

I Saudów również próbuje straszyć.. choć sądząc po tym iż USA mówi o odpuszczaniu Iranowi, to chyba nowe sojusze się tam budować zaczynają.

Opublikowano (edytowane)

Przeglądając portale internetowe dzisiaj rano wniosek można mieć tylko jeden. Zatrzymać dalsze niszczenie kraju i cierpienie ludzi może tylko kapitulacja. Wszyscy zachodni PRZYJACIELE Ukrainy zaczynają już wkładać pieści w kieszenie widząc postępy i brutalność Rosjan.Dostawy broni tylko dolaly oliwy do ognia. Giełdy papierów wartościowych zaczynają mieć problemy a wszystkie sorowce drożeją. NATO już umyło ręce to jest niestety powolny koniec złudzeń. 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
35 minut temu, marcin19071980 napisał:

NATO już umyło ręce to jest niestety powolny koniec złudzeń

Czekaj jeszcze Władek jakąś durnote zrobi. To jest nie uniknione. 

Opublikowano (edytowane)

Władek już zrobił durnotę zniszczy Ukrainę zamieni w kupę gruzu połowę zagarnie lada chwila i nikt tego nie będzie odbudowywał .

Władek jak by nie miał planów to by tego nie zaczynał , widocznie mają róże strategie co do europy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
47 minut temu, marcin19071980 napisał:

Przeglądając portale internetowe dzisiaj rano wniosek można mieć tylko jeden. Zatrzymać dalsze niszczenie kraju i cierpienie ludzi może tylko kapitulacja. Wszyscy zachodni PRZYJACIELE Ukrainy zaczynają już wkładać pieści w kieszenie widząc postępy i brutalność Rosjan. Giełdy papierów wartościowych zaczynają mieć problemy a wszystkie sorowce drożeją. NATO już umyło ręce to jest niestety powolny koniec złudzeń. 

To jak nas napadnie mamy najlepiej  poddać się bez walki 🤔

Opublikowano
5 godzin temu, hubertb napisał:

słuchać tych którzy mają walczyć. 

Przy zakupach nikt nie słucha ludzi, którzy mają sprzętu używać. Dam Ci prozaiczne przykłady, nie związane z bronią. 

Zakup sprzętu elektronicznego z elementami rozmieszczonymi w terenie - pytamy na szkoleniu czemu dana część ma taki kolor (łatwiej widoczny w terenie) a nie taki i taki (w którym mniej by się rzucało w oczy) - odpowiedź? Bo nie było tego w specyfikacji.

System składający się z kilku takich samych elementów - obsługa każdego z osobnego terminalu. Pytamy czy nie można było tego zintegrowac, żeby całość obsługiwać na jednym? Odpowiedz- oczywiście, że można, ale nie było tego w specyfikacji. 

Inny głupi przykład - auto, które często ma robić niejawnie - całe pomalowane powloka nieodbijajaca światła. Super. A do tego zostawione WIELKIE chromowane lusterka, WIELKIE chromowane dodatki na zderzak, WIELKI chromowany grill.

Albo zostając przy autach - kupowanie aut w jasnym kolorze, kupowanie aut, w których nie można wyłączyć świateł itd. Albo kupowanie aut i dystrybuowanie ich tak, że np do jazdy stoją chyba 3busy, 2kombi i jedna terenówka. Cala jedna, bo wróciła z wymiany oleju chyba po dwóch miesiącach.

To są pierdoły i celowo takie przykłady dałem. Jak się na to patrzy, to strach pomyśleć, co się dzieje z zakupami naprawdę istotnego sprzętu.

Opublikowano

To nie chodzi o poddanie się bez walki ale walka bez wizji zwycięstwa też nie ma sensu. Matwi bohaterowie i meczenicy nie są do niczego potrzebni. 

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Powitać kwiatami jak w 45roku.

Może i tak będzie 

Opublikowano
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

To nie chodzi o poddanie się bez walki ale walka bez wizji zwycięstwa też nie ma sensu. Matwi bohaterowie i meczenicy nie są do niczego potrzebni. 

czyli w sumie słabszy zawsze powinien przystawać na warunki silniejszego?    świetny pomysł. wojen by nie było. jakie to proste. 👍

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Ale żeś analogię wymyślił.... Ty też jesteś za uwstecznieniem się na złość Putinowi? 

Nie jestem , ale coś wypadało by zrobić bo nas taka fala uchodźcy zniszczy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v