Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Śp szwagier jeździł z pisklętami na Ukrainie i Białoruś.  I o Białorusi złego słowa nie powiedział. Inny świat inna kultura. 

Na Ukrainę jechał I nie miał pewności że wróci, a jak na politykę wchodzili to udawał zaprutego w trzy doopy i ewakuował się do kabiny bo jak twierdzi nożem by ćwiartowali.

Opublikowano

No moim zdaniem jest. Lepiej mieć niż nie mieć. 

Opublikowano

Mają własny przemysł, ale mocno dotowany i zależny od Rosyjskiego. Dlatego saszka się tak z władkiem trzyma. Kolega żonaty jest z Białorusinką, poznali się na studiach. Jej największym dramatem jest to że nie może wrócić do kraju, jest uznawana za zdrajczynie. 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Śp szwagier jeździł z pisklętami na Ukrainie i Białoruś.  I o Białorusi złego słowa nie powiedział. Inny świat inna kultura. 

Na Ukrainę jechał I nie miał pewności że wróci, a jak na politykę wchodzili to udawał zaprutego w trzy doopy i ewakuował się do kabiny bo jak twierdzi nożem by ćwiartowali.

jeszcze przed wojną napisałem jak to wszystko w moich oczach wygląda i teraz ani podlinkuję ani zacytuję bo wszystko się zmieniło ale wskazałem na Ukrainę jako narzędzie do wykończenia rosji

na razie ... albo tyle wystarczy

qwa , jak to brzmi - jeszcze przed wojną

Opublikowano
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

No moim zdaniem jest. Lepiej mieć niż nie mieć. 

1 minutę temu, soltys48 napisał:

No nie......a co jest wyznacznikiem?

Wszystkie państwa komunistyczne stawiały na wręcz siłowe uprzemysłowienie, i posiadały rodzimy przemysł, a i tak g.. z tego miały.   

Jeśli jest, i jest rentowny to ok, przydatna rzecz. Trzymanie zaś go na siłę albo z sentymentu nie ma najmniejszego sensu.  

Opublikowano

@Agrest Na Ukrainie była olbrzymia przestępczość, można powiedzieć że tam rządziła mafia. Taka Sycylia na lądzie. Białoruś uchroniła się od tej drogi za to zaserwowali sobie kaganiec poglądowy który co jakiś czas się na nich mści. 

Co do przemysłu, jest zależny od przemysłu Rosyjskiego praktycznie nie rozłączny. 

Opublikowano

U nas jeden plantator truskawek zapłacił Ukraińcom Tyle co wszyscy z życiem a inni bez. A tamci do niego z pretensją że gdzieś płacą o 2 zł więcej. Rolnik nie zgodził się zapłacił swoje a oni odjechali. Przyjechali za 3 miesiące tak go zbili że warzywo 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

@Agrest Na Ukrainie była olbrzymia przestępczość, można powiedzieć że tam rządziła mafia. Taka Sycylia na lądzie. Białoruś uchroniła się od tej drogi za to zaserwowali sobie kaganiec poglądowy który co jakiś czas się na nich mści. 

Co do przemysłu, jest zależny od przemysłu Rosyjskiego praktycznie nie rozłączny. 

A my od kogo jesteśmy zależni?

Od kontenerów z Chin i technologii z zachodu

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dysydent napisał:

tygodniowy noworodek wystarczy a widział jeszcze tamte czasy

Wczoraj rozmawiałem na ten temat z żoną, nasze dzieciństwo to zabawa wesoły czas a naszych dzieci? Pandemia, wojna.....

Dlatego trzymamy z zachodem i kupujemy z Chin. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
hubertb napisał:

What!? Łukaszenka po prostu konkurencję wyciął albo zatrudnił i nic więcej.

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

jeszcze przed wojną napisałem jak to wszystko w moich oczach wygląda i teraz ani podlinkuję ani zacytuję bo wszystko się zmieniło ale wskazałem na Ukrainę jako narzędzie do wykończenia rosji

na razie ... albo tyle wystarczy

qwa , jak to brzmi - jeszcze przed wojną

A ja chętnie poczytam 🤷😉

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, cinek1808 napisał:

U nas jeden plantator truskawek zapłacił Ukraińcom Tyle co wszyscy z życiem a inni bez. A tamci do niego z pretensją że gdzieś płacą o 2 zł więcej. Rolnik nie zgodził się zapłacił swoje a oni odjechali. Przyjechali za 3 miesiące tak go zbili że warzywo 

ot przyczyna dlaczego armii silniejszego kraju taki wper..ol dają.

@Ursus932

" trzeba było uważać"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Jak byś ze 100lat miał. 

tygodniowy noworodek wystarczy a widział jeszcze tamte czasy

Ni hu hu - tygodniowy nie widział.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

A my od kogo jesteśmy zależni?

Od kontenerów z Chin i technologii z zachodu

i tez troche jestesmy tania fabryka, robocza europy...

nic swojego, praca na kogos...

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Kilka osób mi to samo mówiło. Na Białorusi jest porządek w sensie dbałości o otoczenie ale też w w temacie  hierarchii władzy. Wiadomoże tam rządzi Łukaszenka, jego aparat i milicja, Rozgonił lumpów, złodziejaszków, lokalnych przewalaczy i z tego co mówili to można tam się czuć bezpiecznie. Na UPAinie mafie, układy łapówki złodziejstwo i bandyterka a państwo słabe i niewydolne. Trzeba wziąć poprawkę że Białoruś jako rejon jest jednym z najgorszych w europie . Oprócz soli potasowej i drewna nie maja nic. Ziemie podłe a klimat jeszcze gorszy do produkcji roslinnej. W porównaniu do ukrainy to mają pewnie z 10% potencjału.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DTaras napisał:

Ni hu hu - tygodniowy nie widział.

no przy porodzie na pewno chyba że swego jak chłopak

a ile to już dni? no dobra , może się pomyliłem z jeden, dwa

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v