Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy gotuje obiad to sobie wychodze z domu i rwie co mi potrzeba-od komasacji 40 lat minelo i trzeba bedzie na rowerze dymac do ogrodu tesciowej i to nie mojej.

kuzyn u siebie po 10 lata zrezygnowal z warzyw- chcialem sie zamienic za droga by mial ale mu sie znudzilo.

zmianowanie- sieje warzywa i to z 10 gatunkow ,wiec co roku na innym kawalku no i ziemniaki co drugi rok--na 10 arach to manewru nie ma.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

chcesz to ci oddam pare "czarnozmiemow" no chyba ze puscisz plug glebiej to jakis zolot-biale wychodzi😛, jak dla ciebie to za darmo..

ponad 30 lat bez obornika i juz nawet zyto nie chce rosnac.....

wystepuje u ciebie juz zjawisko ze ziemi sie znudzily warzywa i zastrajkowala ? 

u mnie w ogrodzie juz nic nie chce rosna-II a klasa i musialem na pastwisku zaorac pod warzywa.

j.....

gdyby bliżej na to pewno coś bym na te "czarnoziemy" wymyślił
no w tym roku nawozy drogie to trudniej na wyługowane pole coś wsiać aby koszty zwróciło bo nie nasypiesz to gołą ziemię z łanu do żniw będzie widać a nasypiesz to i tak nie zawsze utrafisz że akurat to co trzeba i jeszcze gorzej ...

warzywa są różne  i same sobie mogą być zmianowaniem a ja to fasolę od razu podam że i obornikiem jest w jakimś stopniu tylko uzupełniać mineralne ale wszystkie z mikro włącznie z automatu i we właściwych dla każdego pola innych proporcjach

niby wydaje się że trzeba mieć łeb jak sklep ale tak ze cztery lata czytania pytania badania i robienia tego w praktyce oraz zapisywania dokumentowania po kolei co i jak i co wyszło i takie rzeczy niejako z pamięci , odruchowo już później

na przydomowym ogródku się tego nie nauczysz i dopiero towarowa uprawa warzyw w zmianowaniu daje możliwość uniknięcia degradacji gleby

u mnie jedyną formą degradacji pola może być zachwaszczenie bo w warzywach trudniej z chwastami walczyć i dla tego zboża są zmianowaniem koniecznym aby nie wyszło np jak na tym o rok za długo w warzywach kawałku
AM-JKLV0jR7yU1I8Vgp2qpK_6dNlchMFrW_hruIm:P

to glina  dwójka klasa i warzywa na tym polu były co najmniej 10lat tylko różne a zero obornika tylko raz jakieś śmieci z fasoli i inne komposty ale ze cztery lata przed tą fotką

można można
poplony płodozmian i ... doświadczenie i się nie wyradza.

czego pierwsze powinien szukać ruski żołnierz jak wejdzie do ukraińskiego sklepu?

kamer monitoringu

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

ulmana chyba w dziecinstwie kon kopnal w glowke..

moze i jego warto sprawdzic ???? nie chce mi sie grzebac w necie-sa lepsi ..

z ta ywa to chyba nie do konca tak jest-ona tu pisala od lat, jej przekaz byl spojny,zawsze to samo powtarzal-klamca nie pamieta co pisal wczesniej i zmienia wersje jak ulman.. na 99 % korzystala z nowoczesnych  technologii zeby nie dalo sie jej namierzyc, duzo to nie kosztuje..

jak sie nie da w pole wjechac ? wlasnie wrocilem 😂, nawet nie wiem ile bylo mrozu ale z 10 moze mniej.

trzech nas bylo z 5 prawdziwych rolnikow.

O kuźwa ale sPISek! Teraz będziesz tropił, wykrywał i sprawdzał? Strach się bać😬

Co do zmiany wersji to Roman się nie raz przejechał bo konfabulował i mu się wydawało a ostatnio kolega @nie w temacie Buffetta ,mimo że to inteligentny gość.

Tak że namierzaj, donoś, sprawdzaj, wykrywaj i zwalczaj mających inne zdanie niż te które powinni według ciebie mieć. Aaa, i dodaj jeszcze coś o pachołku, rublach i zdrajcy , tak żeby tradycji stało się zadość. 

Wie ktoś gdzie się się podział Przewodniczący Komitetu Rady Ministrów do spraw Bezpieczeństwa Narodowego i spraw Obronnych, jego ekscelencja wicepremier Jarosław Kaczyński?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

o
to łukaszenka nie dość że się zesr..ł bo wczoraj zmienił zdanie i obiecał że nie wejdzie to jeszcze zełgał
pewnie putin go "podmył"

czasem i  z putinem można się zgodzić bo powszechnie wiadomo że prywatnie łukaszenki prawie nienawidzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wystepuje u ciebie juz zjawisko ze ziemi sie znudzily warzywa i zastrajkowala ? 

No tam gzie grządki były zwyczajowo to już tak. Trzeba było w ubiegłym roku przenieść na normalne pole i tam rosły jak głupie.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

To właśnie jest skutek zastosowanej taktyki. Wybijasz kolumny a co tam zabite, to ktoś sprawdzi dużo później. Nie ma klasycznych starć, bo siły ukraińskie nie dążą do okrążenia jakiejś ekipy i wzywania do złożenia broni. 

Sie trochę spóźniłem.

Nie są w stanie okrążyć wroga, bo wroga jest więcej. Więc to jedyny sposób obrony. Partyzantka z przewagą ogniową. 

Opublikowano

Na moje oko to Rosjanie zaczeli się uczyć i popełniają coraz mniej błędów. Całkiem możliwe że w dowództwie zaszła jakaś zmiana. Od wczoraj idzie im lepiej niż ostatnio. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dysydent napisał:

@Strongman zajrzałem ale na chwilę aby nie przeciążać serwerów strony bo może potrzebniejsze komuś do wartościowszych celów niż sama ciekawość
teraz Oni mają tam urwanie... kabli

Strasznie dużo samolotów z nato krąży w zdlusz polskiej wschodniej granicy i nad warszawa i na niebie wysoko slychac jak co 5 minut myśliwce przelatują a niema ich na radarze.

Mam wrażenie jakby na coś się szykowali ze ruski zatakuje.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Strasznie dużo samolotów z nato krąży w zdlusz polskiej wschodniej granicy i nad warszawa i na niebie wysoko slychac jak co 5 minut myśliwce przelatują 

U mnie o świcie patrząc na wschód jakieś esy floresy zostawiały na niebie. 

20220301_061150.jpg

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, marcin19071980 napisał:

Na moje oko to Rosjanie zaczeli się uczyć i popełniają coraz mniej błędów. Całkiem możliwe że w dowództwie zaszła jakaś zmiana. Od wczoraj idzie im lepiej niż ostatnio. 

13 minut temu, Strongman napisał:

Strasznie dużo samolotów z nato krąży w zdlusz polskiej wschodniej granicy i nad warszawa i na niebie wysoko slychac jak co 5 minut myśliwce przelatują a niema ich na radarze.

Mam wrażenie jakby na coś się szykowali ze ruski zatakuje.

myśmy tu już wszystko wcześniej po kolei opisali dużo wcześniej no i reszta teraz dochodzi do tych samych wniosków, cokolwiek Ukraina już zrobi to już nie jest wojna o Ukrainę tylko
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sierakowski-czy-wojna-wymknie-sie-spod-kontroli-komentarz/lsfgpyj

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

U mnie o świcie patrząc na wschód jakieś esy floresy zostawiały na niebie. 

Takie coś to prawie codziennie od x lat widać z mojej perspektywy. 

Opublikowano (edytowane)

Ale jak pro ukraińska propagande sieją medja to jest OK. Moim prywatnym zdaniem media okolicznych krajów nie powinny siać rzadnej propagandy ani lewej stronie ani prawej. Tylko przekazywać realny obraz sytuacji. No ale to tylko marzenia 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)

zgadza się
nie powinno się cenzurować głosu rosji 
niech sobie szczekają bo własnie siłą demokracji jest że kłamstwo w niej samo siebie dyskredytuje gdy ma szansę być skonfrontowane z prawdą w bezpośredniej dyskusji

....czyjegokolwiek głosu

tylko dla takich zjawisk nadaję tutaj nadal jako "dysydent"

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v