Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Propaganda jest czysto matematyczna. Do wczoraj wjechało 270 tys. uchodźców a z ilości obateli śniadych ze zdjęcia można oszacować iż będzie to koło 270 pastowanych.

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

Już wolę propagandę @Denver bo przynajmniej wiadomo o co w niej chodzi a ta Ulmana to co by się nie działo zawsze jest na nie

Dla wkurwionego chłopa mam dobrą wiadomość zboża drożeją przez wojnę na ukrainie

Łykaj dalej tą proukraińską propagandę. 

Co mi z tego że zboże drożeje?

Jak paliwa i nawozy drożeją to już klapki na oczach?😵

Opublikowano

propaganda ? 😄 z rosji nadajesz ? 😄

Te ceny zbóż z grudnia pozwoliły zrekompensować droższe nawozy a komu mało to powinien się po prostu zwinąć i nikomu d*py nie zawracać że mu mało

Paliwo wcale nie jest takie drogie w stosunku np do stali czy innych produktów

Opublikowano (edytowane)

nie czas teraz na dłuższe argumentowanie .....
nawet najtwardsza polityka nacjonalistyczna przegrywa z bałaganem wojny i już na granicy dopuszczalności niezachowania milczenia w tym czasie dodam że wpuszczanie potencjalnych wojowników (mężczyżn w wieku "bojowym") z terytorium kraju strony wojny jest jakąś formą internowania i przysługi stronie konfliktu przeciw której ew mogli by owi uchodźcy stanąć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Właśnie oglądałem wywiad z jakimś politykiem i apelował aby zapewnić uchdźcom miejsca w szkołach, opiekę zdrowotną i miejsca pracy. Na pytanie czy polska służba zdrowia poradzi sobie z taką ilością nowych pacjentów i czy Polacy nie ucierpią na tym odpowiedział że Polacy nie są w tej chwili najważniejsi i poczekają.  Z sytuacją o miejsca pracy odpowiedź była podobna. Na pytanie ile jest jeszcze przygotowanych miejsc i ile się spodziewają ludzi odpowiedział że są przygotowani na przyjęcie kilku jak nie kilkunastu milionów ludzi.

Edytowane przez dejmian90
Opublikowano (edytowane)

jakiś dureń odpowiadał bo prawda jest taka że nieuchronny spadek standardów życia dotyka też obszary sąsiednie do objętych bezpośrednią wojną przez co wojna może rozszerzać się po za jej pierwotną strefę bez wcześniej istniejących jakichkolwiek do wojny tam przyczyn.

nie uda się uniknąć konfliktów choćby i o opiekę medyczną

i jeszcze nawet bez kreski
"Od początku rosyjskiego ataku łączne straty wroga wyniosły 5710 zabitych i 200 wziętych do niewoli - podał na Facebooku sztab generalny ukraińskiej armii."
i pomijając czy dane te prawdziwe czy nie, Ukraińcy sami pokazują że nie biorą jeńców

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

i pomijając czy dane te prawdziwe czy nie, Ukraińcy sami pokazują że nie biorą jeńców

To właśnie jest skutek zastosowanej taktyki. Wybijasz kolumny a co tam zabite, to ktoś sprawdzi dużo później. Nie ma klasycznych starć, bo siły ukraińskie nie dążą do okrążenia jakiejś ekipy i wzywania do złożenia broni. 

Sie trochę spóźniłem.

Opublikowano

widzę @mirro że też mróz blokuje Ciebie na polu i nic nie da się jeszcze w ziemi pobabrać aby pod siewy szykować

ruskim to pomaga i teraz pewnie największą mobilność w terenie będą mieli nocą, nad ranem gdy zamarzniete

Opublikowano (edytowane)

No i Francuzy jednak Legii Cudzoziemskiej bezpłatnych urlopów nie udzielą.😂 

Wczoraj pojawiło się info (które sam rozsiałem- moja wina) że udzielą urlopów ukraińcom tam służącym.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

widzę @mirro że też mróz blokuje Ciebie na polu i nic nie da się jeszcze w ziemi pobabrać aby pod siewy szykować

Miałem corn kali rzucać pod groszki ale na razie to tylko upieprzyć w błocie się idzie. Jakby cały dzień lekko trzymał to pewnie bym siał ale tak to chyba zmienię taktykę. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Aaa, to teraz już wiem. 

warto czasami sie czegos dowiedziec- wyjazd do cywilizacji wiele moze zmienic w postrzeganiu swiata..

polska to nie tylko wies.

11 godzin temu, Leszy napisał:

Masz racje.... Nie ma sensu się kopać z koniem. 

ulmana chyba w dziecinstwie kon kopnal w glowke..

moze i jego warto sprawdzic ???? nie chce mi sie grzebac w necie-sa lepsi ..

z ta ywa to chyba nie do konca tak jest-ona tu pisala od lat, jej przekaz byl spojny,zawsze to samo powtarzal-klamca nie pamieta co pisal wczesniej i zmienia wersje jak ulman.. na 99 % korzystala z nowoczesnych  technologii zeby nie dalo sie jej namierzyc, duzo to nie kosztuje..

jak sie nie da w pole wjechac ? wlasnie wrocilem 😂, nawet nie wiem ile bylo mrozu ale z 10 moze mniej.

trzech nas bylo z 5 prawdziwych rolnikow.

Edytowane przez jacus
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

jak sie nie da w pole wjechac ? wlasnie wrocilem 😂

Rano się da, ale w tej chwili na glinach już jest puszczony wierzch i chwili już wszystko upieprzone po sufit. Jakbym jeszcze wyjechał na szosę to by mnie zjedli. Jakoś ogarnę temat w końcu to tylko 120 hektarów do rozsiania. 

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

wjechać wjadę ale z pługiem
po co?  dopiero co lemiesze wymieniłem xD

Ja miałem dziś z azotem ruszyć jak wszyscy 🤭 bo przymrozek  , no ale siła wyższa i nie dało rady 

Opublikowano
mirro napisał:

No i Francuzy jednak Legii Cudzoziemskiej bezpłatnych urlopów nie udzielą.😂  Wczoraj pojawiło się info (które sam rozsiałem- moja wina) że udzielą urlopów ukraińcom tam służącym.

Coś na rzeczy jednak jest. Ale gdzie bym coś nie bąknął to inna legenda wraca...

mirro napisał:

1 minutę temu, dysydent napisał:

Miałem corn kali rzucać pod groszki ale na razie to tylko upieprzyć w błocie się idzie. Jakby cały dzień lekko trzymał to pewnie bym siał ale tak to chyba zmienię taktykę. 

U mnie piaski. Poszedłem zobaczyć czy nawóz rzucać się wypierdzieliłem i mi wyszło - jeszcze nie. Wody ci u nas dość jak na razie.

Opublikowano

Kużwa u ubiegłym roku zapierdzielili mi 40 hektarów dzierżawy na lżejszych ziemiach, posiali kukurydzę a w tym roku oddają znowu i nawet pieniędzy za dzierżawę nie chcą. I jeszcze przepraszają za ubiegły rok. 😂 Tylko trza to będzie jakoś zaorać jak najszybciej żeby szparagówkę posiać.

Opublikowano

chcesz to ci oddam pare "czarnozmiemow" no chyba ze puscisz plug glebiej to jakis zolot-biale wychodzi😛, jak dla ciebie to za darmo..

ponad 30 lat bez obornika i juz nawet zyto nie chce rosnac.....

wystepuje u ciebie juz zjawisko ze ziemi sie znudzily warzywa i zastrajkowala ? 

u mnie w ogrodzie juz nic nie chce rosna-II a klasa i musialem na pastwisku zaorac pod warzywa.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

wjechać wjadę ale z pługiem
po co?  dopiero co lemiesze wymieniłem xD

ja zalozylem nowe plozy-drozsze od lemieszy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v