Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamiast trzymać ich na długość kija i tym kijem okładac, trzeba było ich przygarnąć  w XVI wieku a umniejszyć trochę przywileje naszej szlachty. Na zdrowie by nam to wyszło

• Like 2
Opublikowano

Tajwan . 

Tajwan chce utrzymać globalny prymat w produkcji mikrochipów. Z tego powodu cztery grupy handlowe i trzy organizacje reprezentujące przemysł zaawansowanych technologii podpisały 3 grudnia umowę, w oparciu o którą powstanie autonomiczna branża wytwarzająca układy scalone.

Znakomita większość półprzewodników jest obecnie produkowana w Stanach Zjednoczonych lub przy użyciu amerykańskiej technologii i maszyn. Decyzją Waszyngtonu z 2020 roku największy na świecie odbiorca mikroprocesorów, Chiny, zostały odcięte od amerykańskiego know-how. Wojnę handlową między mocarstwami stara się wykorzystać malutki Tajwan. Uzyskanie technologii wytwarzania najnowocześniejszych mikrochipów od podstaw pozwoli Tajwańczykom nie tylko zaspokoić stale rosnący apetyt chińskiego smoka na krzemowe podzespoły, ale też równocześnie uniezależni wyspę od „kaprysów” Zachodu.

Nie jestem elektronikiem czy informatykiem. Ale przy dzisiejszej technice można chyba cały know-how przenieść w chmurę lub na serwery zewnętrzne. Część produkcji na Filipiny, do Indonezji lub Indii. A to co pozostanie na Tajwanie zaminować.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Zamiast trzymać ich na długość kija i tym kijem okładac, trzeba było ich przygarnąć  w XVI wieku a umniejszyć trochę przywileje naszej szlachty. Na zdrowie by nam to wyszło

Ale Rzeczpospolita obojga narodów już było i nie wyszło. 

Opublikowano
mirro napisał:

Legia Cudzoziemska urlopuje ukraińców tam służących (wszystkich chętnych) i pozwala zabrać wyposażenie, celem odwiedzenia ojczyzny i zobaczenia czy nie ma tam dla nich czegoś do roboty.😂

Pisałem już, ze wielu Belgów wróci do korzeni. Kasa w zasadzie ta sama ...

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Nie wyręcza to ty się wyręczyć próbujesz, nie raz pierwszy i nie ostatni. Szukać niczego nie zamierzam i odpytywać mnie nie będziesz. To ty powinieneś podać argument do obrony swojego poglądu. 

Czyli twierdzisz cos i nie masz nic na poparcie tego twierdzenia? Zero argumentów? Żadnych konkretów i faktów? 

Pisałęm o Banderze na co ty wyjechałeś z Piłsudskim. Jeśli to porównujesz to chyba wiesz że Banderowcy i ich sympatycy wymordowali  70-120 tys cywilów jak leci. Jeśli porównujesz Piłsudskiego do Bandery to z pewnościa masz powody i właśnie o to pytam. Ile osób zostało zamordowanych z rozkazu Piłsudskiego i kim byli. Umiesz odpowiedziec czy jak zwykle cie to przerośnie?

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Czyli twierdzisz cos i nie masz nic na poparcie tego twierdzenia? Zero argumentów? Żadnych konkretów i faktów? 

Pisałęm o Banderze na co ty wyjechałeś z Piłsudskim. Jeśli to porównujesz to chyba wiesz że Banderowcy i ich sympatycy wymordowali  70-120 tys cywilów jak leci. Jeśli porównujesz Piłsudskiego do Bandery to z pewnościa masz powody i właśnie o to pytam. Ile osób zostało zamordowanych z rozkazu Piłsudskiego i kim byli. Umiesz odpowiedziec czy jak zwykle cie to przerośnie?

A kto inspirował burzenie cerkwi i wsadzał do Berezy Kartuskiej działaczy ukraińskich, jak nie piłsudczycy ?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Ile osób zostało zamordowanych z rozkazu Piłsudskiego i kim byli.

Piłsudski mordował chłopów. I przede wszystkim w Krakowie.😂

Opublikowano

W

jahooo napisał:

Przed chwilą, PRIMO napisał:

Ale Rzeczpospolita obojga narodów już było i nie wyszło. 

Wyszło, tylko sasiadom się nie spodobało i bruździli :D

Właściwie to tak jak obecnie...

Opublikowano

Putin chce aby Kijów był neutralny, czyli bez NATO. To jeden z warunków dzisiejszych rozmów. Reszta po staremu czyli oddajcie Krym i wygońcie faszystów.

1 minutę temu, hubertb napisał:

Nasze MiG lecą do Ukrainy

A to już mogą latać?

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

A kto inspirował burzenie cerkwi i wsadzał do Berezy Kartuskiej działaczy ukraińskich, jak nie piłsudczycy ?

Ile osób od tego procederu straciło życie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Też jestem za pomocą Ukrainie. Ale jeszcze nam się odechce Ukraińców. 

Jak lekarz Ukrainiec przyjechał do babci karetka to mówił po co wzywać karetkę do tak starej osoby. Pewnie lepiej niech umrze 

Polskie lekarze często nie lepsze , niestety 

1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Żeby nie było że jestem za Rosja. Popieram Ukraince w jej walce o wolność. Że dostają sprzęt , że Polacy im pomagają. Sam dziś dałem paczkę na Ukrainę. Tylko nie podoba mi się ewentualnie konsekwencje jakie niesie z sobą uchodźcy. 

Ja podobnie.👍

1 godzinę temu, V12 napisał:

Tez mam taką nadzieje , ale jakie bedzie standart zycia wielu zwykłych ludzi u nas przez to wszystko , co sie zadziało :(

Panie Vałku , że tak sobie pozwolę nazwać zdrobniale 😊 . Może na zapas nie ma co się martwić , jak tylko przeżyjesz to już samo poleci , pieniądz i standard życia nie są najważniejsze 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ursus932 napisał:

Może na zapas nie ma co się martwić , jak tylko przeżyjesz to już samo poleci , pieniądz i standard życia nie są najważniejsze 

Najważniejsze to żeby rano, jak się wstaje , to nie bolało, to się jakoś dzień przełazi.😂

6 minut temu, hubertb napisał:

Rządzący dostają informacje, my jesteśmy chyba nie upoważnieni. Znasz się na tym lepiej. Jestem ciekaw jak wygląda system rozpoznania swój-obcy w Ukraińskich migach. 

Tam raczej nikt się w to nie bawi. Startują na sygnał i chyba tylko w parach. Oprócz nich nie ma nic swojego w sektorze więc sprawa jest prosta/

Normalnie chłop nie wytrzymał.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał:

Legia Cudzoziemska urlopuje ukraińców tam służących (wszystkich chętnych) i pozwala zabrać wyposażenie, celem odwiedzenia ojczyzny i zobaczenia czy nie ma tam dla nich czegoś do roboty.😂

I to z pełnym uzbrojeniem mogą jechać 😛

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ursus932 napisał:

Panie Vałku , że tak sobie pozwolę nazwać zdrobniale 😊 . Może na zapas nie ma co się martwić , jak tylko przeżyjesz to już samo poleci , pieniądz i standard życia nie są najważniejsze 

ja sie moze bardziej martwie tym, że to moje obecne zajecia i jak na te czasy dośc (wedle mnie )  nie duzo ziomki ornej, nie wystarcza juz i 

zmuszą mnie ekonomiczne  że będe musiał znów  iśc robic "u kogoś ", a przerobiłem ten etap i chwilowo też na obczyźnie,

wolę u siebie pracować 

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v