Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na białoruś pogadać sobie z ruskimi pojechali niżej wymienieni
ciekawe czy jeszcze kiedykolwiek Ich zobaczymy?

Podczas rozmów z Rrosją w skład delegacji ukraińskiej wchodzą:

• Przewodniczący frakcji "Sługa Ludu" Dawid Arachamia
  • Minister Obrony Ukrainy Ołeksij Reznikow
  • Doradca Szefa Gabinetu Prezydenta Michaił Podolyak
  • Pierwszy zastępca przewodniczącego ukraińskiej delegacji do Trójstronnej Grupy Kontaktowej Andrey Kostin
  • Poseł do Parlamentu Europejskiego Rustem Umerow
  • Wiceminister Spraw Zagranicznych Ukrainy Nikołaj Tochicki"
Edytowane przez dysydent
Opublikowano

u nas tez darow zbieraja mnogo...corka wczoraj pol dnia pakowala.

tak mi sie przypomnialy stare czasy gdy z zachodu dary szly do polski- dziwnym trafem nas omijaly, jakos po drodze krag odbiorcow sie zawezal do tych co blisko z ksiezmi i kosciolem byli... najlepsza byla ta ze sportowym biustem-tak ksiadz wikary ja okreslal -ona najwiecej zebrala.

zeby i tym razem tak nie bylo na ukrainie....

Opublikowano

Pewnie mni zakrzyczycie ale coś mi się zdaje  że ten cały konflikt to widowisko dla gawiedzi. Dziwna jest ta inwazja. Putin nie jest takim idiota żeby wysyłać stare rupiecie z byle jak wyszkolony załoga. 

Opublikowano
1 minutę temu, Filin1 napisał:

Putin nie jest takim idiota żeby wysyłać stare rupiecie z byle jak wyszkolony załoga. 

Z punktu widzenia załogi, wygląda to jeszcze gorzej.😂

Opublikowano
5 minut temu, Filin1 napisał:

Pewnie mni zakrzyczycie ale coś mi się zdaje  że ten cały konflikt to widowisko dla gawiedzi. Dziwna jest ta inwazja. Putin nie jest takim idiota żeby wysyłać stare rupiecie z byle jak wyszkolony załoga. 

poczytaj o wojnie z finlandia w 39 r..

masz troche racji z punktu widzenia dalekiego obserwatora, bez doswiadczenia w wojsku,choc z kategoria A, to rzeczywiscie dziwnie wyglada.

cos jak rozpoznanie bojem-a sprobujemy rzucic pare jednostek,jakis czeczenskich bandytow i zobaczymy czy sie sami nie poddadza......

Opublikowano
5 minut temu, Filin1 napisał:

Zadaj sobie pytanie - ile tego najnowocześniejszego sprzętu ma i czy stac go wysłać ten sprzęt i stracić w walkach ? Niejednokrotnie już okazywało się, że tego super sprzętu ma tyle, co na defiladę w Moskwie 9 maja

Na razie wszystko wskazuje na to, że w odwodzie czeka jeszcze wzdłuż granic z Ukrainą 100 tys żołnierzy plus od 50 do 69 tys białorusinów. To nie jest mało.

Fakt, że mija 4 dzień konfliktu i nie osiągnęli do tej pory żadnych sukcesów militarnych ani strategicznych, a armia ukrainy w wielu miejscach odzyskuje teren, nie oznacza automatycznie, że całą akcję można spisać na straty. Teraz jest pytanie, czy Moskwa pójdzie na całość, czy też zdadzą sobie sprawę, że tak napradę rękami ukraińców walczy z nimi cały potencjał NATO ?

Sytuacja jest w tej chwili jak w szachach - zawsze pierwszy rusza biały pionek, a sytuacja potem to dopiero niewiadoma. Tak samo jest teraz. Nie ma hurrra optymizmu, nie ma też podstaw do paniki. Cas pokaże, czy będzie "Zatoka Świń", czy też drugi ruski Afganistan

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Na razie wszystko wskazuje na to, że w odwodzie czeka jeszcze wzdłuż granic z Ukrainą 100 tys żołnierzy plus od 50 do 69 tys białorusinów. To nie jest mało.

W sumie czeka, ale co tam sie w ich głowach roi? Oni też nauczeni wykonywać komendę czekać. 

Opublikowano
Filin1 napisał:

Bo patrzysz tylko na Kijów. Tam powsiadali do taczek aby więcej i ruszyli... Południe to jest wyznacznik.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

W sumie czeka, ale co tam sie w ich głowach roi? Oni też nauczeni wykonywać komendę czekać. 

Jak pokazuje praktyka - nie wszyscy. Może dojść do ruchawki na Białorusi i wypowiedzenia posłuszeństwa. Może nie wszyscy, ale wystarczy część, aby zaangażować spore siły. To by oznaczało wojnę domową na Białorusi

Na południu z Krymu też się zatrzymali. Wydawało się, że w dwa dni dojdą do Mołdawii

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Fakt, że mija 4 dzień konfliktu i nie osiągnęli do tej pory żadnych sukcesów militarnych ani strategicznych, a armia ukrainy w wielu miejscach odzyskuje teren, nie oznacza automatycznie, że całą akcję można spisać na straty.

Pierwszy rzut już nie istnieje. A to co jeszcze walczy nie chce zasłużyć po prostu na sąd polowy. Ci co stoją widzą że zidentyfikować przeciwnika trudno a Jawelinem oberwać dużo łatwiej. 

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Pierwszy rzut już nie istnieje. A to co jeszcze walczy nie chce zasłużyć po prostu na sąd polowy. Ci co stoją widzą że zidentyfikować przeciwnika trudno a Jawelinem oberwać dużo łatwiej. 

Nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę - tam też jest blokada informacji. Ale plotki zawsze w wojsku krążą i może zwyciężyć strach

Opublikowano

Widzisz strach strachem ale jednak ostatnio żołnierza kształtuje się jako obrońcę niż najeźdźcę. A w tym wypadku jadą na dotychczasowych braci i to z kurortami nadmoskimi gdzie dupsko wielu jeździło wygrzać.

Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, mirro napisał:

Jak pokazuje praktyka - nie wszyscy. Może dojść do ruchawki na Białorusi i wypowiedzenia posłuszeństwa. Może nie wszyscy, ale wystarczy część, aby zaangażować spore siły. To by oznaczało wojnę domową na Białorusi

Na południu z Krymu też się zatrzymali. Wydawało się, że w dwa dni dojdą do Mołdawii

Właśnie że się kufa nie zatrzymali i idą tylko wolno i to świadczy o tej nowej historii Ukrainy. Mogłoby teraz z podziemi na Ukrainie się pokazać z 50 reaperów... Przynajmniej powyłapywaliby nieco specnazu.

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

Nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę - tam też jest blokada informacji. Ale plotki zawsze w wojsku krążą i może zwyciężyć strach

fejsa ruscy zołnierze  nie mają ? 

Opublikowano

Dla mnie to sa tylko pozory. A o co chodzi to najpewniej dowiemy się za jakiś czas lub wcale. Jedno jest pewne że nasz kraj oberwie przy tym najgorzej. 

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

pokazać z 50 reaperów... Przynajmniej powyłapywaliby nieco specnazu.

Na razie pogoda sprzyja temu co lata. Dadzą sobie radę. Jakby coś wynegocjowali to można dopiero wpuścić coś lewego.

Opublikowano

Coś się świeci większego.... Ta radość jest przedwczesna moim zdaniem. 

Jedyna szansa to żeby wojsko się zbuntowało i się sami wycięli.... Ale to jeszcze nie ma co się łudzić ze to tak odrazu się zadzieje.... 

Opublikowano

W UE sfinasują samoloty - nie powiedzieli jakie a coś nad głową mi jednak lata...

Bogdan_ja napisał:

Coś się świeci większego.... Ta radość jest przedwczesna moim zdaniem. 

Jedyna szansa to żeby wojsko się zbuntowało i się sami wycięli.... Ale to jeszcze nie ma co się łudzić ze to tak odrazu się zadzieje.... 

Wojsko Bialoruskie będzie miało ruskich oficerów Jedyna szansa na bunt to pierwszy opór ze strony Ukraińców. Potem to już tylko walka o życie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v