Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Nie wierzyłem też w skuteczną obronę Ukrainy przed kacapskim napadem tak że obym nie zawsze miał racjęð

Zbroili się w ciszy. A to zawsze najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

Turcja ogranicza dostęp floty rosyjskiej do Morza Czarnego

Turcja uznała, że stan, który trwa w Ukrainie, to wojna, w związku z czym zdecydowała o zamknięciu cieśniny Bosfor i Dardanele dla rosyjskich okrętów, ograniczając dostęp floty rosyjskiej do Morza Czarnego — informuje Reuters.

Cała Unia kupi broń dla Ukrainy .

Ukraina wysyła prośbę do USA o dostawę Stingerów przez Polskę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Potwierdzili. Kilka minut temu o tym czytałem.

44 minuty temu, hubertuss napisał:

Ruscy zniszczyli AN 225 największy samolot świata.

Antonov na tą chwilę nie możne stwierdzić jak bardzo uszkodzony jest samolot.

FB_IMG_1645981862073.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

między innymi szkolili ich nasi, w zasadzie skierowano ich tam bez wiedzy naszych sojuszników,

LITPOLUKRBRIG to był łącznik. Rozwiązanie autorskie w kwestii współdziałania w działaniach stabilizacyjnych. Część ludzi znała się jeszcze z Bałkanów.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

LITPOLUKRBRIG to był łącznik. Rozwiązanie autorskie w kwestii współdziałania w działaniach stabilizacyjnych. Część ludzi znała się jeszcze z Bałkanów.

to nasza maskirowka dla szkolenia kadr , ale nie tylko o to chodzi, część wypłynie pewnie za kilka lat dopiero

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Ulman napisał:

A co jak Rosja zapłaci tym najemnikom więcej jak Ukraina?

Żaden nie pójdzie bo wie jak zostanie potraktowany. Wystarczy, że jeden dzień spędzisz u wroga i nawet u swoich łatwo mieć nie będziesz.

Opublikowano

Chiny respektują sankcje Zachodu. Rosja ma problem .

Wygląda na to, że do tej pory Chiny nie pomagają Rosji w obchodzeniu sankcji finansowych nałożonych przez kraje Zachodu – wynika z informacji wysokiego przedstawiciela amerykańskiej administracji.

Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, dsbh napisał:

Przyznasz, że gdyby Rosja zaatakowała Polskę to na przykład Niemcy czy USA miały by problem bo musiały by w ramach NATO stanąć po naszej stronie. Co wybrać gaz z Rosji czy sojusz NATO ? Trudne pytanie czy łatwe ?

Podejrzewam że Niemcy mogli by mieć niejaki problem z akceptacją art,5

Tak jeno wsparcie plus jakieś tam bombardowania, blokady. Krwawić będziemy wówczas osobiście.

Opublikowano (edytowane)

dobra
nie róbmy z siebie kolejnego ojca ukraińskiego sukcesu bo nie o to chodzi. zwłaszcza że jeszcze trudno mówić o sukcesie bo nadal nic nie wiadomo jak to sie skończy

i tak na prawdę to będzie przede wszystkim Ich sukces i raczej do "szwagrów" sami za chętnie się przyznawać nie powinni ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chyba tu nie chodzi o ojcowanie sukcesowi, bo czasami lepiej pozostac ojcem nieznanym, ale o sam fakt wyznaczenia kierunku w szkoleniu, planowaniu działań naszych wojsk. Potrafimy szkolić, tylko trzeba to zastosować na naszym gruncie. Mamy zasób ludzi zdolnych to robić tylko ich nie wykorzystujemy. Przynajniej mnie o to chodzi.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

dobra
nie róbmy z siebie kolejnego ojca ukraińskiego sukcesu bo nie o to chodzi. zwłaszcza że jeszcze trudno mówić o sukcesie bo nadal nic nie wiadomo jak to sie skończy

i tak na prawdę to będzie przede wszystkim Ich sukces i raczej do "szwagrów" sami za chętnie się przyznawać nie powinni ;)

co nie znaczy, że nie należy trzymać kciuków, żeby się im udało utemperować ruskich jak nam w 1920

Opublikowano

Co dzień wzbiera we mnie coraz wieksza ciekawość co się dzieje z Jarosławm wiecznie prezesem Kaczyńskim. Zawsze wszędzie go było pełno a tu teraz schował się i nie wychodzi. Wielkiemu mężowi stanu chyba tak nie uchodzi? A może sekta go złapała i ukryła by chronić ten najcenniejszy w historii Polski skarb? Jak ktoś będzie wiedział co z Jarosławem to dajcie znać bo sie niepokoję

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Chyba tu nie chodzi o ojcowanie sukcesowi, bo czasami lepiej pozostac ojcem nieznanym, ale o sam fakt wyznaczenia kierunku w szkoleniu, planowaniu działań naszych wojsk. Potrafimy szkolić, tylko trzeba to zastosować na naszym gruncie. Mamy zasób ludzi zdolnych to robić tylko ich nie wykorzystujemy. Przynajniej mnie o to chodzi.

i w końcu zacząć modernizować zasoby sprzętowe armi, bo jeszcze wiele nam brakuje

Przed chwilą, Ulman napisał:

Co dzień wzbiera we mnie coraz wieksza ciekawość co się dzieje z Jarosławm wiecznie prezesem Kaczyńskim. Zawsze wszędzie go było pełno a tu teraz schował się i nie wychodzi. Wielkiemu mężowi stanu chyba tak nie uchodzi? A może sekta go złapała i ukryła by chronić ten najcenniejszy w historii Polski skarb? Jak ktoś będzie wiedział co z Jarosławem to dajcie znać bo sie niepokoję

a gdzie długopis ? w zasadzie w mediach tylko Morawiecki - ten przynajmniej głupio nie gada, ostatnio popieram go w całej rozciągłości, przytarł nosa niemcom i UE

Opublikowano

Teren od morza Czarnego do Bałtyku jest terenem gdzie ścierają wpływy cywilizacja zachodu że wschodem.  Teren nadający idealnie na działania wojenne. Na tym terenie można prowadzić wojny bez większego uszczerbku na swoim terenie. Przemysł zachodu czy wschodu działa mimo wojny. Najbardziej cierpią osoby na tym terenie.

Z jednej strony bardzo źle że doszło do konfliktu,z drugiej strony Europa otworzyła oczy na postrzeganie Rosji i robienie z nią biznesów. Pytanie czy wyciągną właściwe wnioski i będą umieli zabezpieczyć się na przyszłość? Nie sądzę. 

To wszystko jest robione za późno. Te sankcje powinny być nałożone przed rozpoczęciem wojny. 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, robert55555 napisał:

Teren od morza Czarnego do Bałtyku jest terenem gdzie ścierają wpływy cywilizacja zachodu że wschodem.  Teren nadający idealnie na działania wojenne. Na tym terenie można prowadzić wojny bez większego uszczerbku na swoim terenie. Przemysł zachodu czy wschodu działa mimo wojny. Najbardziej cierpią osoby na tym terenie.

Z jednej strony bardzo źle że doszło do konfliktu,z drugiej strony Europa otworzyła oczy na postrzeganie Rosji i robienie z nią biznesów. Pytanie czy wyciągną właściwe wnioski i będą umieli zabezpieczyć się na przyszłość? Nie sądzę. 

To wszystko jest robione za późno. Te sankcje powinny być nałożone przed rozpoczęciem wojny. 

conajmniej w 2014, ale lepiej teraz, niż wcale i dalej brnąć w ciche poparcie rosji

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

i w końcu zacząć modernizować zasoby sprzętowe armi,

Trzeba w tym słuchać np pancerniaków. A u nas za kupę kasy wymienia się np radiostację i mówi że to głęboka modernizacja. Nie testuje się wyników takiej modernizacji na jednym egzemplarzu tylko rozpieprza kompanię Leo i czeka co im wyjdzie jak poskładają. A przyczyną tego jest PGZ i durna polityka.

Opublikowano

I kutwa podejście do sprzętu. Sprzęt ma być dla żołnierza a nie żeby serwis i wogi wymyślały komisje. Same komisje są spoko tylko aby były gotowe producenta do pionu ustawiać za buble i w sprawie modyfikacji.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DTaras napisał:

I kutwa podejście do sprzętu. Sprzęt ma być dla żołnierza a nie żeby serwis i wogi wymyślały komisje. Same komisje są spoko tylko aby były gotowe producenta do pionu ustawiać za buble i w sprawie modyfikacji.

wystarczy do komisji wziąć kilku żołnieży , no i popytać o opinie użytkowników, w przypadku już wdrozonego sprzętu, ale nie, my musimy odkrywać amerykę od nowa

co do radiostacji, to akurat łączność na plu walki i wszelkie nowinki w tym względzie są podstawą, ale wymiana radiostacji na nowszą - to nie modernizacja, w każdym razie nie coś, o czym trzeba trąbić w mediach

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Raz uparłem się i pojechałem odebrać do Siemianowic odebrać moje dwa BWP po remoncie. I to był ten raz ostatni, dostałem zakaz zbliżania się do nich. Odebrał je technik batalionu a potem płakał. 

• Haha 1
Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

a... to już nieważne

przecież w ramach NATO jakaś wymiana doświadczeń jest, chyba, że sie mylę ?

Nieważne bo mirro lepiej napisał.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v