Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
41 minut temu, Ywa napisał:

czemu zależy Ci na kompromitacji, mało Ci?

Na razie to się kompromituje całe te upadłe imperium Rosyjskie.  Nawet ich żołnierze nie chcą już walczyć.  Tobie zaś też nikt nie zapomni tej proputinowskiej propagandy. 

Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

Zobaczymy , zobaczymy . 

Tylko , oo teraz dobre pytanie , co spowodowało że u nas w ciagu 4 dni skoczylo po prawie 1 zł na lytrze ?? 

częściowo sponsorowana przez rosjan dezinformacja i sianie paniki oraz zwykła ludzka pazerność

od poniedziałku wiele stacji zapewne zdziwi się kontrolami z US, UOKIK i wielu innych instytucji - przecież ta cała sprzedaż jest na paragonach

3 minuty temu, mirro napisał:

5G wchodzi iiiiiiii nie wchodzi.😂

wychodzi na to, że 5G nie wejdzie u nas na chińskim sprzęcie - operatorzy już zaczynają trząść portkami, bo zainwestowali kupę kasy w sprzęt firmy Huawei a teraz szykuje się zakaz

Opublikowano
32 minuty temu, many13 napisał:

Ale dlaczego zaatakowali takimi cząstkowymi siłami i to tak nie udolnie?

Pierwszy rzut, drugi rzut i odwód. Tak to wygląda. Ja jeszcze szkolony na czerwonych regulaminach walki a potem na STANAG to w sumie nie dziwię się że tak se to ułożyli. Bo taka u nich doktryna.😂

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

na nie prywatnych ponad 6 zł wczoraj był standart wiec skok , bardzo duzy z dnia na dzień , jak dzis z cenami nei wiem , nie chce mi sie doopy ruszyc na jaki objazd 

mi to nie chodzi o jakies kosmiczne ceny bo i tak bym po tyle nie zapłacił , na głowe nie upadłem 

Edytowane przez V12
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

5G wchodzi iiiiiiii nie wchodzi.😂

wlasnie ze nie wchodzi-uokik nalozyl setki milionow kar na firmy ktore obiecywaly 5g a nie daly-jak play mojej zonie- nadajnik nowy 1,3 km i nie dziala.

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Pierwszy rzut, drugi rzut i odwód. Tak to wygląda. Ja jeszcze szkolony na czerwonych regulaminach walki a potem na STANAG to w sumie nie dziwię się że tak se to ułożyli. Bo taka u nich doktryna.😂

dobrze to przedstawiłeś, doktryna armi rosyjskiej niyczym nie różni się od tej z ZSRR, stosują ją od lat: zmasowany atak artylerii, natarcie piechoty wspartej środkami zmotoryzowanymi, daleki desant

popatrzcie na uzbrojenie żołnierzy - brak zaawansowanych środków łączności, noktowizji, wszystko nastawione na działania w dzień, w więszosci karabinów brak nawet granatników , co jest w tej chwili praktycznie standardem w większości armi NATO, granatnik podwieszany albo granatnik w drużynie piechoty

9 minut temu, V12 napisał:

na nie prywatnych ponad 6 zł wczoraj był standart wiec skok , bardzo duzy z dnia na dzień , jak dzis z cenami nei wiem , nie chce mi sie doopy ruszyc na jaki objazd 

mi to nie chodzi o jakies kosmiczne ceny bo i tak bym po tyle nie zapłacił , na głowe nie upadłem 

co możemy mówic po kilku dniach - cena na giełdzie skoczyła i spadła, wielu sprzedawców i ajentów chce wykorzystać panikę do nabicia kabzy, to dla nich strzał roku

tu jest działka dla odpowiednich organów państwowych, aby pociągnąć do odpowiedzialności za wzniecanie paniki i sztuczne pompowanie cen, cena w hurcie praktycznie od środy się nie zmieniła

Opublikowano
18 minut temu, V12 napisał:

Zobaczymy , zobaczymy . 

Tylko , oo teraz dobre pytanie , co spowodowało że u nas w ciagu 4 dni skoczylo po prawie 1 zł na lytrze ?? 

debile   pokroju  mateheo780  i  innych 

Opublikowano
Ywa napisał:

Przed chwilą, jahooo napisał:

moi mocodawcy, to moja ojczyzna, Polska i będę stał na jej straży bez względu na osobiste sentymenty

Polska jest w strefie wpływów, ale to nie znaczy, że nie możemy robic interesów z Rosja i dziewiczym wschodem; 

Jakim! Wschodem?

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Przy ataku na lotnisko pod Kijowem zabrakło opanowanie przestrzeni powietrznej - brak wsparcia dla spadochroniarzy to tak jak pod Arnhem w wrześniu 1944 roku musiała skończyć się niepowodzeniem - czy zabrakło tam taktyków?. No pod Arnhem Angole chcieli naszych wykrwawić bo rwali się do pomocy  Powstańcom Warszawskim ale to nie pasowało postanowieniom Jałtańskim?

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

popatrzcie na uzbrojenie żołnierzy - brak zaawansowanych środków łączności, noktowizji, wszystko nastawione na działania w dzień, w więszosci karabinów brak nawet granatników , co jest w tej chwili praktycznie standardem w większości armi NATO, granatnik podwieszany albo granatnik w drużynie piechoty

I to powinno naszym generałom otworzyć oczy. Ppanc lekkie ale w większej ilości, nawet jednorazówki. Noktowizja dla piechoty w większym wymiarze- ciul że drogie ale i tak się zwróci. Drony obserwacyjne i bojowe. 

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

I to powinno naszym generałom otworzyć oczy. Ppanc lekkie ale w większej ilości, nawet jednorazówki. Noktowizja dla piechoty w większym wymiarze- ciul że drogie ale i tak się zwróci. Drony obserwacyjne i bojowe. 

my mamy takie uzbrojenie - nawet WOT takie dostał, tylko nie trąbi się o tym na lewo i prawo, bo od pól roku informacje o dozbrajaniu polskiej armi są raczej skąpe

Opublikowano
jarecki napisał:

2 minuty temu, V12 napisał:

co w tym upatrujesz ?? dla naszego juz bardzo zadluzonego kraju , odpowiednie ceny paliw sa podstawą , ktos jeszcze ma złudzenia ze 5 z przodu powróci , a pewnie 6 z przodu sie nie utrzyma 

jesli ukraina wygra to prezydent Załeski pewnie zrobi porządek z oligarhami którzy uciekli a robili interesy z ruskami , i napEwno swiat zacznie inaczej postrZegać UKRAINE , dla Polski bedą też minusy .

wygrać to nie wygra i zrobić nie zrobi...

jahooo napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Ale.. Rozpieprzone T80 też o czymś świadczy bo wiecie kto tam ma T80

https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Verkhnyaya_Pyshma_Tank_Museum_2011_199.jpg

T80UD - wersja ukraińska

https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Strong_Europe_Tank_Challenge_2018_(42778023551).jpg

T84

w tej wersji ciężko odróżnić wersję rosyjską od ukraińskiej, nie jestem aż takim specjalistą

Tylko po pancerzu reaktywnym.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, many13 napisał:

Przy ataku na lotnisko pod Kijowem zabrakło opanowanie przestrzeni powietrznej - brak wsparcia dla spadochroniarzy

Spadochroniarzy miało wspierać to co wjechało na kołach. Zauważ że w następnym rzucie przygotowany był OMON czyli ekipa do pacyfikacji, wyłapywania administracji.

Nie było paniki i sprawa się rypła,

Edytowane przez mirro
Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, mirro napisał:

my mamy takie uzbrojenie - nawet WOT takie dostał, tylko nie trąbi się o tym na lewo i prawo, bo od pól roku informacje o dozbrajaniu polskiej armi są raczej skąpe

Dostał... Kto dostał ten dostał.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Ja to wiem, ale nie mam aż takiej wiedzy - wiem, że wieża od T80, ale jakiej wersji tak na szybko ie jestem w stanie ocenić

Przed chwilą, DTaras napisał:

tam gdzie trzeba dostali, nawet w styczniu było ostre strzelanie

Opublikowano
jahooo napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

Ja to wiem, ale nie mam aż takiej wiedzy - wiem, że wieża od T80, ale jakiej wersji tak na szybko ie jestem w stanie ocenić

Przed chwilą, DTaras napisał:

tam gdzie trzeba dostali, nawet w styczniu było ostre strzelanie

To jest wyrzutnia co: można odpalać z budynków i przeciw budynkom. Po przejsciu przez przeszkodę rozpala solidnego grilla. Cos o potrzebach piechoty lekkiej mówiłeś.

mirro napisał:

Noooooo Rangery to zamiast Lublinków miały być.

Zamiast lublinków są T6 i Craftery przy czym T6 to nie czołg i też niemiecki.

• Haha 1
Opublikowano

Okazuje się, że takie wyrzutnie na Ukrainie doskonale sprawdzają sie przeciwko wszystkim typom opancerzonych pojazdów, a w mieście od góry nawet przeciwko czołgom

A do czego lekkiej piechocie ciężki sprzęt ? Ona ma pełnic rolę opóźniacza - zasadzka, kilka zniszczonych transporterów, odskok. Dzieki znajomości terenu organizują na głownych trasach krótkotrwałe działania opóźniające, koordynują działania lotnictwa i artylerii dalekiego zasięgu dając czas na rozwinięcie działań klasycznych pododdziałów. Tak postąpiono na Ukrainie i jak widać nieźle się sprawdza

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v