Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Strongman napisał:

Za prl był handel w latach 90 już nie.

Wtedy to był w ogóle handel czy bardziej dostawy przymusowe?  

7 godzin temu, Ulman napisał:

]Jesteś kolejną osobą która ma jakieś lęki i emocjonalne a nie racjonalne podejście do Rosji.

Już bardziej tęgie i mocniejsze głowy niż my utaj, mają takie podejście do Rosji. Sama Rosja nawet jeśli działa dla swego zysku, a nie irracjonalnie, to zyski dla niej nie pokrywają się  zyskami dla nas. Ciągle nawijasz o handelku z Rosją, ale ona już nawet z zachodem za bardzo nie chce handlować. Może uznali, że czas na zwrot w kierunku Chin.  Wojna się toczy cały czas. Jak nie konwencjonalna to handlowa, a my mamy takie położenia, że zawsze będziemy w to wciągnięci. Więc twoje defekty logiczne i emocjonalne wpisy jak to za PRL-u towary szły w nieograniczonej ilości, nic tu nie zmienią. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Siła nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się tylko korzyść z relacji biznesowej.  Każdy kto jest nastawiony na biznes a nie jak nasi kretyni , nie chce żadnych wojen handlowych bo wtedy nikt nie zyskuje.  M.in. za plucie ujadanie i ciagłe szczucie na Rosję nałożyli embargo ale jest to wina wyłącznie naszych rządzących debili i ich głupich poprzedników. Oprócz Polski reszta europy chce współpracować więc moga nas na bok odstawić. Nic ich to nie kosztuje a nas dużo. Takie to własnie jest odzyskiwanie podmiotowości i wstawanie z kolan.

Ulman nie masz pojecia jak wyglądał handel z rosją i podejrzewam żę nie miałeś stycznosci z nim jesli chodzi o zestawy cało samochodowe .

Opublikowano (edytowane)

Jarecki Ulman ma rację. Dlaczego inne kraje juz dawno sie zabezpieczyły, uzupełniajc magazyny, dbajc o własne narody;  wiedza co idzie-dopiero teraz przyjdzie najprawdziwszy  kryzys i bieda ogromna. Morawiecki i jego przysłowiowa miska ryżu. Czy my mamy zapasy, a jeszcze dolicz fale uchodźców-jak wielkich, którym trzeba pomóc skoro wdalismy się w ten konflikt, a nasz rzad zawizał sojusz za plecami. A pewnie będzie cała masa u nas. Niemcy maja swoje problemy z uchodźcami i to ich nauczyło, moga się zamknać.  Nasz rzad niech juz lepiej nie wojuje a ograniczy się do problemów egzystencjonalnych i będac odpowiedzialny za swe czyny.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
5 minut temu, Ywa napisał:

Nasz rzad niech juz lepiej nie wojuje a ograniczy się do problemów egzystencjonalnych i będzie odpowiedzialny za swe czyny.

Nie jest i nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

"Nasz" kraj nie nadaje się na agresora, z czym? Inne państwa znajac nasza historie pewnie z rozdziawionymi ustami patrza na nasz szalony rzad i jego zapędy.

Nam została przypisana rola opiekuna uchodźców, przed która się tak wzbranialiśmy. Obyśmy tylko z tym sobie dali radę.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
29 minut temu, Ywa napisał:

Nasz rzad niech juz lepiej nie wojuje a ograniczy się do problemów egzystencjonalnych i będac odpowiedzialny za swe czyny.

Piszesz nasz rząd - współczuję -  bo to zaprzecza faktom i wszystkim poczynaniom dla rzekomego dobra nas Polaków.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Chyba ruskie albo pisowskie trole nie eksperci. To tak jak z tym że paliwa miało zabraknąć i ludzie rzucili się na stacje. Putin ma duży problem z Ukrainą. Nie idzie to po jego myśli a na NATO się rzuci. Dalej czytaj te brednie.

Pisowi też zależy na zastraszaniu społeczeństwa. Bo od zawsze wiadomo ,że sytuacje zagrożenia dodają poparcia rządowi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ywa napisał:

Nam została przypisana rola opiekuna uchodźców, przed która się tak wzbranialiśmy. Obyśmy tylko z tym sobie dali radę.

No cóż ole oni chcą jeść a my jesteśmy producentami z nadwyżkami.

A i może stare kawalery się pożenią bo cześć ich chłopów zginie.

Jak by nie było Słowianie to nie ciapaci.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, many13 napisał:

Piszesz nasz rząd - współczuję -  bo to zaprzecza faktom i wszystkim poczynaniom dla rzekomego dobra nas Polaków.

Sorry, masz racje, już edytowałam i dodałam cudzysłów; może niedaleka historia i fakty ludziom ujawnia, że sa sterowani. 

Myślisz, że emigracja z Izraela również przyjedzie niedługo, skoro p. Duda tak dosadnie to ujmuje?

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał:

Dalej czytaj te brednie

A ty dalej opowiadaj te brednie,masz obsesje i zawsze PIS,PIS,PIS.Większość twierdziła że Putin nie zaatakuje Ukrainy a ci co mówili że zaatakuje to mówili o nich że wygadują brednie.

• Like 1
Opublikowano

ONY te szabesgoje  wnuczęta tych przywiezionych na czołgach Wandy Wasilewskiej mają takie plany. Osobiście staram się nie dopuszczać tych faktów do swojej świadomości ale to się metodycznie dzieje od postanowień Magdalenkowych. Te zamieszanie na wschodniej flance i migracja mieszkańców UPAdliny tylko przybliża naszą Polaków "być albo nie być". Co możemy mając jeszcze za plecami tyle ich sympatyków?

8 minut temu, Ywa napisał:

Sorry, masz racje, już edytowałam i dodałam cudzysłów; może niedaleka historia i fakty ludziom ujawnia, że sa sterowani. 

Myślisz, że emigracja z Izraela również przyjedzie niedługo?

Opublikowano

@witejus Ale jakie brednie? Nauka udowodniła, że w przypadku zagrożenia sondaże każdego rządu rosną. Z nauką chcesz dyskutować? Pisowi zależy na straszeniu ludzi. To, że paliwa może zabraknąć to na początku pisowskie media też podawały. Jak zobaczyli co się zadziało to zaczęli mówić, że wystarczy. A to, że Putin zaatakuje to twardo mówili tylko w USA.

Opublikowano
dysydent napisał:

zwykły rosjanin jeszcze żyje wojną ojczyźnianą bo tam jeszcze prymitywniejsza propaganda niż u nas i informacja że "giermancy" pomagają Ukrainie tylko by ułatwiła putinistom w jeszcze większym poparciu własnej opinii publicznej na "walkę z faszystami" i ... nno może i to niegłupie gdy tak pomyślałem chwilę

no przyznaję że tym razem ja padłem ofiarą swojego pierwszego nazbyt emocjonalnego odruchu

no ale że trafi to do podręczników historii to podtrzymuję

Wisz, jak jeden mocny pederasta mówi a faszystach a ma się historię jaką ma to trzeba uważać.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, many13 napisał:

ONY te szabesgoje  wnuczęta tych przywiezionych na czołgach Wandy Wasilewskiej mają takie plany. Osobiście staram się nie dopuszczać tych faktów do swojej świadomości ale to się metodycznie dzieje od postanowień Magdalenkowych. Te zamieszanie na wschodniej flance i migracja mieszkańców UPAdliny tylko przybliża naszą Polaków "być albo nie być". Co możemy mając jeszcze za plecami tyle ich sympatyków?

mówiac o teraźniejszości jednak; Biden głośno powiedział o przeznaczeniu wojsk amerykańskich w Europie- nie do agresji, oszczędza je,

ale boi się wściekłości p. Putina, który się nie chciał dogadać/nie godzi z rzeczywistości, zatem propaganda zrobiła swoje, jest to więc czas, aby Rosjan zmęczyć/osłabić

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
13 minut temu, many13 napisał:

ONY te szabesgoje  wnuczęta tych przywiezionych na czołgach Wandy Wasilewskiej

Ony to już nawet nie pamiętają oznaczenia czołgów co na nich dziadki jechali.😂

11 minut temu, witejus napisał:

To jeszcze napisz że PIS podpuścił Putina by zaatakował Ukrainę aby ludzie w Polsce się bali.

Na dźwięk nazwiska Putin to w ruskich kołchozach krowy same się doją. A co dopiero w Polsce?😂

3 minuty temu, Ywa napisał:

boi się wściekłości p. Putina, który się nie chciał dogadać/nie godzi z rzeczywistości,

Kto wie jak ta rzeczywistość Putina faktycznie wygląda? Kto wie?😂

Opublikowano

Oczywiście o p. Bidenie można powiedzieć jako marionetce, jest u schyłku swojego wieku więc co im zależy na jego wizerunku.

A Pan Putin w 2021 roku wiedział i powiedział na radzie onz, że działa adekwatnie, skoro sojusze nic nie warte i najważniejsze powiedział, 'szkoda w tym wszystkim zwykłych ludzi'. Czy chodzi o Iran? Nie wiem?

Opublikowano

tak się zastanawiam. w imię czego Rosyjscy żołnierze idą się bić i zabijać do obcego kraju? dla pieniędzy, dla sławy? toż to normalni młodzi chłopacy. jest 21 wiek. to nie czasy wojen swiatowych, że zwykły żołnierz nie wiedział co za drugą wioska jest.

Opublikowano
hubertuss napisał:

36 minut temu, witejus napisał:

To jeszcze napisz że PIS podpuścił Putina by zaatakował Ukrainę aby ludzie w Polsce się bali.

Napisałem wszystko jasno i po polsku. Nie rozumiesz trudno.

Po rosyjsku spróbuj...

Pafnucy napisał:

tak się zastanawiam. w imię czego Rosyjscy żołnierze idą się bić i zabijać do obcego kraju? dla pieniędzy, dla sławy? toż to normalni młodzi chłopacy. jest 21 wiek. to nie czasy wojen swiatowych, że zwykły żołnierz nie wiedział co za drugą wioska jest.

Wykształcenie, również patologiczne, dała im matuszka w szkole kadetów...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Pafnucy napisał:

tak się zastanawiam. w imię czego Rosyjscy żołnierze idą się bić i zabijać do obcego kraju?

Masz odpowiedź na zdjęciach tych pojmanych przez Ukrainę. Rosja niesamowicie rozbudowała system szkół mundurowych, kadetów. Naturalnym jest ustawienie na słuchanie rozkazu, wykonywanie i nie pytanie o nic. Jeżeli dodamy do tego że taka szkoła zapewnia wikt i opierunek, to w warunkach rosyjskich jest bardzo atrakcyjną alternatywą. 

Tylko jest jedno ale, nikt z nich nie wie że zabawa gdzieś tam się kończy. Część z nich pewnie się zastanawia gryząc trawę w rowie, "co ja tu k**wa robię". 

@DTaras był szybszy, więc moje pisanie bez sensu.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v