Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Polskie jabłka są gówniane nie przez sadownika a przez chore upodobania konsumentów.

problem w tym że oprócz ,, braci sadowników '' nie mamy marki jabłek wyrobionej ten rynek dopiero sie tworzy jest jabłko chyba grójeckie a poza tym nic niema 

Opublikowano
4 minuty temu, Ywa napisał:

opór może spowodowac większa masakre, czy to sie kalkuluje nam wszystkim, uchodźcom-zwykłym ludziom, nie sadzę

@Ywa, tu 80% nie myśli dalej jak na tydzień do przodu. Opór musi być i boso ale w ostrogach napieprzać sie ile się da bo a potem jakoś będzie,  ot taka tradycja narodowa, Żreć się z tymi z którymi powinno sie robić biznes a brać w opieke dziadów.😄 Przez taką głupotę Powstanie Warszawskie było tak dramatyczną kleską

5 minut temu, cinek1808 napisał:

Też się z tego nie cieszę. To wsadzają nos tam gdzie nie trzeba. Z drugiej strony im większy opór ma Ukrainie tym lepiej

Czym wiekszy opór tym gorzej bo mogą strasznie poniszczyć nasz Lwów.

1 minutę temu, jarecki napisał:

problem w tym że oprócz ,, braci sadowników '' nie mamy marki jabłek wyrobionej ten rynek dopiero sie tworzy jest jabłko chyba grójeckie a poza tym nic niema 

No i co z tego bo nie rozumiem? Jaką chciałbyś markę?

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Taaa, Pawłowicz, Kempa i sam prezes to ma klasę. A PIS to nie kazał kupować rodzimej żywności? Toż samo jabłka skupowali żeby rozdawać. Pewnie jak to samo robił PIS to było dobre😂 a jak Kołodziejczak to jest złe. Zachodnie nasiona? och*jałeś czy jak? Jak nasze sa gówniane albo nie ma wcale to nie może zachodnich wysiewac? Mirra zapytaj na jakim etapie jest nasza hodowla w asortymencie ogrodniczym. Tam nie ma co do ręki wziąć żeby z tego jakąś produkcje zrobić. Równie dobrze mógłbyś mieć pretensje że polskich samochodów nie kupuje 😆

nie chce mi sie odpowiadać ale jestem za wolnym wyborem , każdy niech kupuje top co mu odpowiada i niech nie wciska nic nikomu , 

Opublikowano
Ywa napisał:

opór może spowodowac większa masakre, czy to sie kalkuluje nam wszystkim, uchodźcom-zwykłym ludziom, nie sadzę; złom najmniej ważny

Wojna generuje masakry a kto to rozpoczął? Jak zmieniają się argumenty? Kto złamał najwięcej ustaleń? Do 2030 Ukraina nie byłaby w NATO a potem też niewiadomo. Gruzja do dziś nie jest. Przestań ławrować.

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

@Ywa, tu 80% nie myśli dalej jak na tydzień do przodu. Opór musi być i boso ale w ostrogach napieprzać sie ile się da bo a potem jakoś będzie,  ot taka tradycja narodowa, Żreć się z tymi z którymi powinno sie robić biznes a brać w opieke dziadów.😄 Przez taką głupotę Powstanie Warszawskie było tak dramatyczną kleską

Ty to chyba nie myślisz dłużej niż na miesiąc w przód. Z Rosjanami Ci się interesów zachciało? To sobie zobacz jak gospodarczo rozkwitają państwa pod opieką Moskwy.   Nigdy nie będziemy mieć w tym żadnych korzyści. Czy to politycznych czy gospodarczych. 

Opublikowano

Nasz lwów jest taki sam jak Rosji. Już tłumaczę czemu lepiej. Raz że Rosja będzie mieć większe straty w armii ich morale spadną. I nie będą mieli Ochoty na inne państwa. Dwa Ukraińcy nie będą się panoszyć w Polsce. Jak to było do tej pory. W tym roku jedna Ukrainka chciała na policję dzwonić bo dwa złote zarobiła mniej niż powinna. Jak by mogli to by w kałuży utopili. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

Dla mnie chorym jest wybór jabłka z uwagi na opakowanie że niby ono grójeckie czy sandomierskie. 

To tylko dalsze podążanie za modą, reklamą i certyfikatem. I to pokazuje że reklamowane to i gówno w papierku xię sprzeda

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Nigdy nie będziemy mieć w tym żadnych korzyści. Czy to politycznych czy gospodarczych. 

A z amerykańcami jakie mamy korzyści poza utrzymywaniem ich armi okupujacej nasz kraj?

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

nie chce mi sie odpowiadać ale jestem za wolnym wyborem , każdy niech kupuje top co mu odpowiada i niech nie wciska nic nikomu , 

No to czemu wypominasz że on zagranicznych nasion używa? 

1 minutę temu, Leszy napisał:

Ty to chyba nie myślisz dłużej niż na miesiąc w przód. Z Rosjanami Ci się interesów zachciało? To sobie zobacz jak gospodarczo rozkwitają państwa pod opieką Moskwy.   Nigdy nie będziemy mieć w tym żadnych korzyści. Czy to politycznych czy gospodarczych. 

Czy ty widzisz co się na świecie dzieje? Jaka opieka Moskwy? Kto ci takich głupot naopowiadał? Cały zachód robi z nimi biznes i dalej chcą  to robić nie z sympatii ale dlatego że jest obopólna korzyść. Cała europa by chciała wiekszej wymiany z Rosja a ty twierdzisz ze nie ma z tego żadnych korzyści? 

2 minuty temu, soltys48 napisał:

A z amerykańcami jakie mamy korzyści poza utrzymywaniem ich armi okupujacej nasz kraj?

za to oni mają jak nas doją za przestarzałe uzbrojenie

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Cała europa by chciała wiekszej wymiany z Rosja a ty twierdzisz ze nie ma z tego żadnych korzyści? 

cała. hmmm. czy Ty przypadkiem nie twierdzisz że większość jest głupia? 🤔

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

cała. hmmm. czy Ty przypadkiem nie twierdzisz że większość jest głupia? 🤔

dlatego nie wiekszość  populacji robi interes tylko co bystrzejsze jednostki.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

dlatego nie wiekszość robi interes tylko mały procent populacji

przed chwilą napisałeś że cała Europa. ale mniejsza o to...

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

nie koniecznie moda , ja na przykład zawsze kupuje produkty łowicza , bo są dobre tak samo jabłka jak by byla marka i były smaczne to by sie sprzedawały 

Wytłumacz jak można zrobić powtarzalny towar smakowo w sadzie gdzie masz zmiennośc glebową, róźny wiek drzew, różny mikroklimat, opady nasłonecznienie.  Nawet woda do nawadniania czy oprysków może mieć znaczenie.

I jak całą grójeczczyznę zapakować do jednego wora pod wspólnym logo.

O podkładkach i systemie sadzenia nie piszę bo to akurat można próbować ujednolicić. 

Łowicz może Ci smakować bo czy wsadzi jabłko grójeckie  sandomierskie czy nowosądeckie to i tak doda wszystkiego co potrzeba żeby zrobić jedną partię

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Czy ty widzisz co się na świecie dzieje? Jaka opieka Moskwy? Kto ci takich głupot naopowiadał? Cały zachód robi z nimi biznes i dalej chcą  to robić nie z sympatii ale dlatego że jest obopólna korzyść. Cała europa by chciała wiekszej wymiany z Rosja a ty twierdzisz ze nie ma z tego żadnych korzyści? 

Korzyści właśnie spadają na Kijów. Gadasz jak mój dziadek gdy jeszcze żył.. "Po co się z zachodem trzymać, trzeba się było trzymać z Rosją i byśmy mogli wysyłać do nich towary do woli." Cóż, okazuje się, że jednak zachód to lepsze rozwiązanie niż wschód. Zaś to, że zachód chce z nimi handlować to normalne. My też chcemy, ale oni(Rosjanie) mają na to inne poglądy. Pierzenie, że nie ma co się wtrącać w konflikt, tylko robić interesy jest idiotyczne. Bo z nimi się ich nie da robić. 

Opublikowano
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Podobno przez niego ludzie wczoraj ruszyli po paliwo i pieniądze do banków , napisał że ma być ON po 15 zł , przesadził ale do tej pory nie popierałem jego aktywności  anty rządowej , widzę jednak że rolnicy są strasznie dojeni przez ten system bo za wytwarzane płody i dobra mało mogą kupić np. paliwa , nawozu , maszyn . Z Kołodziejczakiem mało kto się liczy bo będzie się pchał do polityki a podobnych mu to już mieliśmy .

Ludzie po paliwo ruszyli z durnoty. Pamiętam jak kiedyś powiedzieli, ze cukier podrożeje to paletami ze sklepów znikał. A wojny żadnej nie było.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Ywa napisał:

opór może spowodowac większa masakre, czy to sie kalkuluje nam wszystkim, uchodźcom-zwykłym ludziom, nie sadzę

to nie jest jaka tam wojna o ropę czy inne przepychanki o majatek
to wojna cywilizacji, sposobu ich organizacji i miejsca jednostki w hierarchii wartości
czy jednoistka ma być podmiotem jak jeszcze jest na tzw zachodzie czy przedmiotem jak jest u chnoli czy u kacapów

gów..o mnie nawet moje życie by obchodziło gdybym miał go całe spędzić w niewoli bez prawa do decydowania co robię co np tutaj piszę i wyboru kto mną rządzi z prawem do krytyki rządzących co robię zawodowo i czy wogóle cokolwiek

Tak się składa że Ukraińcy walczą o moje wartości a kacapy przeciw i o ile dotychczas pisałem - nie l;ubię ruskich ale Ukraińców bardziej to kacvapy awansowali zrównując się prawie a im dłuzej trwa ta wojna tym bliżej im do zdetronizowania Niemców w tym moim rankingu ( choć szkopy usilnie pracują aby nie dać się dogonić )

jedno pytanie
- widzisz putina tych ławrowów i resztę tej mafii włacznie z generałami i resztą co wyższych trepów w takiej roli gdyby to Moskwa padała pod jakimś najeźdźcą? czy spier ..li by już dawno z pola walki?
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28157419,ukraina-zelenski-mial-powiedziec-przywodcom-panstw-ue-to-moze.html#s=amtp_pnHP_related

Zieliński jest nowym typem wspólczesnym najbardziej jak się da przywódcy autentycznego a nie satrapy co siłą i stadami goryli sie broni przed własnymi poddanymi

tu już nawet nie ma relacji władca/poddany po prostu pracownik na stanowisku pracy takim samym jak każdy inny na każdym innym stanowisku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

przed chwilą napisałeś że cała Europa. ale mniejsza o to...

No dobra, nie cała europa a firmy z całej europy. Dobrymi firmami nie zarzadza głupia wiekszość. Tam nie ma demokracji i dlatego dobrze działają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v