Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

Oby tak było jak mówicie. Tylko wtedy jak ruski nie dadzą rady zająć ukrainy to ukraińce powinni wjechać na nich z pełną piz.ą. Litwini czy Polacy powinni im pomóc i zrobić porządek 

Nikt się nie ruszy. Można Rosję zmęczyć jak to miało miejsce w Afganistanie aż się sami wycofają. Atak nie wchodzi w grę bo boją się broni masowego rażenia. 

Opublikowano

Widzieli jak pojeb ruszył pojazdem opancerzonym na cywilne auto? Przejechał po nim. 

To już całkowicie zryte łby.

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Nikt się nie ruszy. Można Rosję zmęczyć jak to miało miejsce w Afganistanie aż się sami wycofają. Atak nie wchodzi w grę bo boją się broni masowego rażenia. 

Afganistan to były góry,praktycznie żadna infrastruktura. Tam Rosjanie oficjalnie byli wsparciem tamtejszego reżimu. Ukraina to ogromne przestrzenie dogodne dla działań wojsk zmechanizowanych,lotnictwa no i infrastruktura. Czasy też były inne.

Opublikowano
mirro napisał:

12 minut temu, DTaras napisał:

Co do kolumny artylerii to zależy co leciało bo jak kasetowo to nic dziwnego...

Ponoć Bayraktary załatwiły kolumnę.

Przed chwilą, Ywa napisał:

i ograniczyć do pomocy humanitarnej tylko i wyłacznie.

Czyli co? Ukraińcy są sami sobie winni?

Baykatar dźwignie dwa ładunki. To prędzej krążąca jakaś...

Opublikowano

Ducha mają tylko czy nimi rządzący też mają tego ducha. Oto jest pytanie. Oligarchowie woleli by się ułożyć z putinem i kręcić lody dalej.

Jak narazie bardziej obstawiam że te potyczki to zasłona dymna putina i on dopiero pokaże co potrafi bo narazie mimo iż giną ludzie to wygląda jak jakieś zabawy. A wojna jest transmitowana praktycznie na żywo więc wszystko widać. To na filmach z z II wojny światowej wygląda to dużo dużo gorzej. Ostrzały i bombardowania że kamień na kamieniu nie zostawał a teraz jakoś tego nie widać. Masowe naloty samolotów czy najazdy czołgów a teraz poleciało 5 helikopterów i wielki nalot. Albo walka dwóch myśliwców. Czy zrzucenie bomby która zniszczyła elewację i szyby potłukła w bloku. Nie wiem co jest grane ale myślę że putin narazie się bawi lub obiecał zachodowi że zaczeka kilka dni aż większośc ludności cywilnej ucieknie i wtedy zrobi czystki. Sam nie wiem co już myśleć zwłaszcza że zachód jakoś nie kwapi się do nakładania sankcji. 

Pewne jest to że Polacy są bardziej spanikowani niż ukraińcy. Pokazuje to brak paliw na stacjach i pieniędzy w bankach 

Opublikowano
Ywa napisał:

Przed chwilą, jahooo napi Ich państwowość to ich sprawa; ich podwórko i nic Ci do tego!

Tyle, że zaglądają bezczelnie na nasze od 2017 roku tak, że raczej odwrotnie.

Opublikowano
55 minut temu, Krzak napisał:

Ukraińcy nawet się z Rosją dogadają i jeszcze nam szpile wbiją,mówię tu o politykach a nie o zwykłych zjadaczach chleba których znam z naszych budów.

Kogo ty znasz?,ci zwykli zjadacze chleba z twoich budów przy najbliższej okazji głowę ci utną.

Opublikowano
31 minut temu, mirro napisał:

Ponoć Bayraktary załatwiły kolumnę.

Czyli co? Ukraińcy są sami sobie winni?

Mirek daj spokój, czytając to forum odnoszę wrażenie że kilka osób tutaj to  jeszcze loda chętnie by mu zrobiła za to że najechał Ukraine 

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał:

Oby tak było jak mówicie. Tylko wtedy jak ruski nie dadzą rady zająć ukrainy to ukraińce powinni wjechać na nich z pełną piz.ą. Litwini czy Polacy powinni im pomóc i zrobić porządek 

jaka mi różnica użerać się na wschodniej granicy z rosją czy Ukrainą?
nie powiem że dobrze jest jak jest ale póki wschód od nas jet na tyle głupi aby się między soba trzaskać toi skoro nie spełnia naszych standardów na przyłaczenie się do nich to niech się trzaskają

wojna wyniszczająca rosję z kimkolwiek to pretekst do wejścia silniejszych graczy bo tam już jest się o co bić i "porządek" to ani my ani Ukraińcy na tym potężnym obszarze byśmy robili
z resztą japońce i wiele innych nacji od wschodu tylko czekają by ruskim noga się powinęła i byłby jeszcze większy bajzel na tych terenach z innymi nacjami w rolach zdobywców i zdobywanych

to nie takie proste a emocje zwykle sa zły,m doradcą

Opublikowano

Dobra trzeba iść. Życzę wszystkim miłego weekendu i oby ta wojna jak najszybciej się zakończyła a ludzie mogli w spokoju wrócić do swoich domów. wiek XX podobno był najkrwawszy w całej historii świata,strach myśleć jaki będzie wiek XXI,to co obecnie widać nie napawa optymizmem. Jak nie wirus to wojna,kryzys,upadek moralny na całej linii. Dzisiaj wojna to nie tylko Syria,Ukraina czy Afganistan te są medialne i je widać a co powiedzieć o ponad 50 mln aborcjach rocznie,eutanazja,handel ludźmi w celach organów,seksualnych. To jest wojna wojna dobra ze złem która trwa od początku tego świata. Dzisiaj może się wydawać że zło triumfuje ale królestwo złego już trzeszczy w posadach a im bliżej upadku tym coraz bardziej zdeterminowane.

Opublikowano
12 minut temu, Krzak napisał:

A gdzie @galan99 jest?

wysoce prawdopodobne że ma jakich uchodźców na głowie i nie ma czasu

niebawem w moich/naszych z Galanem okolicach ukraiński będzie równie częstym językiem jak polski

Opublikowano

chociaż na koniec...🤦‍♂️

1 minutę temu, Krzak napisał:

Dobra trzeba iść. Życzę wszystkim miłego weekendu i oby ta wojna jak najszybciej się zakończyła a ludzie mogli w spokoju wrócić do swoich domów. wiek XX podobno był najkrwawszy w całej historii świata,strach myśleć jaki będzie wiek XXI,to co obecnie widać nie napawa optymizmem. Jak nie wirus to wojna,kryzys,upadek moralny na całej linii. Dzisiaj wojna to nie tylko Syria,Ukraina czy Afganistan te są medialne i je widać a co powiedzieć o ponad 50 mln aborcjach rocznie,eutanazja,handel ludźmi w celach organów,seksualnych. To jest wojna wojna dobra ze złem która trwa od początku tego świata. Dzisiaj może się wydawać że zło triumfuje ale królestwo złego już trzeszczy w posadach a im bliżej upadku tym coraz bardziej zdeterminowane.

1 minutę temu, dysydent napisał:

niebawem w moich/naszych z Galanem okolicach ukraiński będzie równie częstym językiem jak polski

a to i Ty Lubelszczanin?   tak czułem.

Opublikowano

Ja też z tych stron. Ale ukraińców mało. kto za 15 zł/h będzie dzisiaj pracował?

Opublikowano

z resztą japońce i wiele innych nacji od wschodu tylko czekają by ruskim noga się powinęła i byłby jeszcze większy bajzel na tych terenach z innymi nacjami w rolach zdobywców i zdobywanych

to nie takie proste a emocje zwykle sa zły,m doradcą

Jeżeli Rosja przegra, albo okaże się że nie może wygrać, to zaczną się targi o Norymbergę dla Putina. Być może odsuną Putina, ale sądzić go nie dadzą i wyląduje na emeryturce. Po drodze Europa da szansę )jako gest dobrej woli) Rosji na wyjście z sankcji.  

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Ducha mają tylko czy nimi rządzący też mają tego ducha. Oto jest pytanie. Oligarchowie woleli by się ułożyć z putinem i kręcić lody dalej.

Jak narazie bardziej obstawiam że te potyczki to zasłona dymna putina i on dopiero pokaże co potrafi bo narazie mimo iż giną ludzie to wygląda jak jakieś zabawy. A wojna jest transmitowana praktycznie na żywo więc wszystko widać. To na filmach z z II wojny światowej wygląda to dużo dużo gorzej. Ostrzały i bombardowania że kamień na kamieniu nie zostawał a teraz jakoś tego nie widać. Masowe naloty samolotów czy najazdy czołgów a teraz poleciało 5 helikopterów i wielki nalot. Albo walka dwóch myśliwców. Czy zrzucenie bomby która zniszczyła elewację i szyby potłukła w bloku. Nie wiem co jest grane ale myślę że putin narazie się bawi lub obiecał zachodowi że zaczeka kilka dni aż większośc ludności cywilnej ucieknie i wtedy zrobi czystki. Sam nie wiem co już myśleć zwłaszcza że zachód jakoś nie kwapi się do nakładania sankcji. 

Pewne jest to że Polacy są bardziej spanikowani niż ukraińcy. Pokazuje to brak paliw na stacjach i pieniędzy w bankach 

Myśliwca z bombowcem a i śmigieł było ze dwadzieścia. Granat 76 mm działa ile waży? 6kg? Dron niesie ładunki 25 kg a pocisk cruise około 400 kg. Czujesz różnicę?

Opublikowano
krzychu121 napisał:

To na filmach z z II wojny światowej wygląda to dużo dużo gorzej. Ostrzały i bombardowania że kamień na kamieniu nie zostawał a teraz jakoś tego nie widać. Masowe naloty samolotów czy najazdy czołgów a teraz poleciało 5 helikopterów i wielki nalot. Albo walka dwóch myśliwców. Czy zrzucenie bomby która zniszczyła elewację i szyby potłukła w bloku. Nie wiem co jest grane ale myślę że putin narazie się bawi

a z drugiej strony po co ma niszczyć 'swoje'

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Tyle, że zaglądają bezczelnie na nasze od 2017 roku tak, że raczej odwrotnie.

A co Ci to przeszkadza, inne kraje wpierniczaja się non stop; zagladaja- może chca na zachód, może trzeba się dogadać a nie wroga tylko upatrywać ku uciesze kogo, pytam się?

Opublikowano (edytowane)

widać mi umkło..🤔  

że Galan tyź, to zapamiętałem.

Edytowane przez Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v