Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak poinformował dziennik „Jerusalem Post” Izrael ma tajny plan ocalenia ukraińskich Żydów w sytuacji rosyjskiej inwazji na Ukrainę. 

Premier Naftali Bennett błagał w niedzielę Żydów, aby opuścili Ukrainę. 

Wracajcie do domu

— apelował rozpoczynając posiedzenie swojego gabinetu. Nie podejmujcie niepotrzebnego ryzyka. Cze czekajcie na sytuację, w której będziecie chcieli powrócić, ale będzie to już niemożliwe. Okażcie odpowiedzialność za swoje własne życie, opuśćcie Ukrainę tak szybko jak to będzie możliwe i wracajcie do domu. Izraelskie MSZ wezwało w sobotę swoich obywateli, aby natychmiast powrócili z Ukrainy - szacuje się, że na terytorium tego państwa przebywa 10-15 tys. Izraelczyków. W niedzielę do Izraela zostały odesłane rodziny rezydujących na Ukrainie dyplomatów. Przedstawiciele Izraela omówili już z władzami w Kijowie plany ewentualnościowe otwarcia drugiego przedstawicielstwa dyplomatycznego we Lwowie w celu ułatwienia ewakuacji Izraelczyków lądem wzdłuż zachodniej granicy Ukrainy. Izrael prowadził również rozmowy z Polską, Węgrami, Słowacją, Mołdawią i Rumunią o możliwości ewakuacji przez terytorium tych krajów członków żydowskiej diaspory na Ukrainie.

Nawiązując do powyższego pisałem trochę wcześniej, że 98% w ukraińskim Knesecie w Kijowie to ludziki mojrzeszowego pochodzenia. Brawo Putinek o to chodzi - będą nowe wybory i nowe czasy dla Wolnej Ukrainy tym razem z ludzką twarzą.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, many13 napisał:

Okazuje się badając tematy na czasowej przesztrzeni, że pewne fakty historyczne tworzą logiczną prawidłowość - ale dlaczego kosztem naszej ojczyzny Polski?

Historia się sama nie dzieje. A te fakty historyczne tworzą ludzie. Widać "syny naszej Ojczyzny" na tyle durne że tylko tak umieją. 😂

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Pafnucy napisał:

co dziś tak późno?

Nie  każdy  może  się  całe  dnie  tak  opie*dalać  jak  ty i tobie  podobni  ;)

273885884_1657323964615077_7956738033158

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
1 minutę temu, many13 napisał:

ak poinformował dziennik „Jerusalem Post” Izrael ma tajny plan ocalenia ukraińskich Żydów w sytuacji rosyjskiej inwazji na Ukrainę. 

Wracajcie do domu

Biorąc pod uwagę iż Izrael chętnie przyjmie każdego Żyda ze świata, bo jakoś Izraelitom rozmnażanie nie idzie, to może być kolejna fala emigracji do Izraela. Oczywiście potrzebny był do tego bodziec a wojna to najlepszy z możliwych. Tak więc Izrael zyska nowych obywateli i to przy współpracy Rosji. 😂

3 minuty temu, Denwer napisał:

Nie  każdy  może  się  całe  dnie  tak  opie*dalać  jak  ty i tobie  podobni  ;)

Źle organizujesz sobie pracę i nas za to nie wiń.😂

Opublikowano
6 minut temu, Denwer napisał:

Nie  każdy  może  się  całe  dnie  tak  opie*dalać  jak  ty i tobie  podobni

byś robił i trzy razy tyle co robisz. to i tak nie zrobisz tego przez tydzień, co ja przez jeden dzień. B|

1 minutę temu, Denwer napisał:

273510833_152000053853437_78949389508860

te co się sprzedały za pinset i tak nie zrozumią.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Biorąc pod uwagę iż Izrael chętnie przyjmie każdego Żyda ze świata, bo jakoś Izraelitom rozmnażanie nie idzie, to może być kolejna fala emigracji do Izraela. Oczywiście potrzebny był do tego bodziec a wojna to najlepszy z możliwych. Tak więc Izrael zyska nowych obywateli i to przy współpracy Rosji. 😂

Zgadza się - jednak historia lubi się powtarzać  i to wężowate plemię skrzętnie to wykorzystuje. W czerwcu 1967 roku owe wraże plemię z Izraela napadło na Egipt który na owe czasy był militarnym wasalem ZSRR. Gomółka przyjaciel ONych zza Buda ogłosił wszem i wobec - "Syjoniści do Syjamu".   Z biletem w jedną stronę wyjeżdzali z warszawskiego Dworca Gdańskiego syjoniści swego czasu w 1945 przywiezieni na czołgach Wandy Wasilewskiej.   Ta skompromitowana nacja prześladowaniami naszych żołnierzy AK, NSZ itp wyczuła moment, że robi się gorąco i trzeba dawać drapka z nie swojej Ziemi Obiecanej. Wyjechała Wolińska i ta cała wierchuszka. Jednak nie wszyscy wyjechali. Zostali ludzie do dalszej kreciej roboty i do drenażu wszystkiego co  Polskie tacy jak Geremek, Macierewicz, Kuroń, Moczulski, itp.  - byli wtedy jeszcze młodzi ale przesiąknięci syjonizmem, drenażem Polski od środka. ble, ble.

16831156_1304609629601550_2542924910913951194_n.jpg

Opublikowano
mirro napisał:

ak poinformował dziennik „Jerusalem Post” Izrael ma tajny plan ocalenia ukraińskich Żydów w sytuacji rosyjskiej inwazji na Ukrainę. 

Wracajcie do domu

3 minuty temu, Denwer napisał:

Źle organizujesz sobie pracę i nas za to nie wiń.😂

A bo to tylko żyda? Toć wystarczy coś umieć. A jak keszcze masz do kogo tam zadzwonić to i miejscówka się ładna znajdzie aby nie popaść jako tfu tfu osadnik.

Opublikowano
22 minuty temu, jahooo napisał:

Wojna to porażka dyplomacji, lepiej rozmawiać, jak strzelać - tęskno ci do wojny ? Ja swoje widziałem w b. Jugosławii i nie chciał bym tego za swego życia oglądać

A wierzysz żę dyplomacja jest w stanie powstrzymać putina ? 

Opublikowano
29 minut temu, jarecki napisał:

jutro chyba Polski min. RAU 

A od czego jest ten Pan Minister?  A już wiem. To jest ten zaginiony Minister Spraw Zagranicznych co się niedawno odnalazł w odmętach gabinetów.😂

Opublikowano
18 minut temu, many13 napisał:

A jak myślisz co było zarzewiem konfliktu  na Bałkanach - bezpoŚrednia relacja ma DUŻE BRANIE?

Zarzewie konfliktu  to wybuch tłumionych od lat  problemów etniczno - religijnych z domieszką polityki. Gdyby u nas na likwidację komunizmu dołożyć to, że komuniści to chrześcijanie, a antykomuniści to muzułmanie, albo na odwrót, to mielibyśmy w 1990r wojnę domową.  Władze komunistyczne rozgrywały tam jedne narodowości przeciw drugim, stąd wybuch nienawiści i wojny , a także upadek sztucznego tworu, jakim była Jugosławia. Trochę tak, jakby południowo-wschodnią Polskę połączyć z Gruzją i wschodnią Ukrainą i ogłosić to jednym państwem. Dopóki na straży stałoby wojsko i służba bezpieczeństwa, pewnie byłby względny spokój.

Konflikt w Jugosławii przypominał rzeź na Wołyniu - sąsiad mordował sąsiada, brak brata - za pamiętane grzechy dziadków i pradziadków. Muzułmanie byli tam przez lata w uprzywilejowanej pozycji, gdy teren ten był rządzony przez Osmanów. Dalej ta pamięć "panów" pozostała wśród prześladowanych wówczas chrześcijan. Może nawet nie prześladowanych, ale byli ludźmi gorszego sortu. Mordowano całe wsie, które przeszły na islam albo wsie osiedlone na ziemiach chrześcijan. Cały galimatias w zasadzie nie do pogodzenia na szybko.

Opublikowano

Ale pierdoły nie napisałeś, że konflikt wywołali jankeskie cowboje z myślą utworzenia swojej militarnej bazy jak najbliżej ruskich. Zgadzam się z konfliktem etnicznym . Za Chorowacją ujęły się Niemcy dlatego , że to chrześcijanie a za Serbiuą Ruskie bo to nacja prawosławna - głównym złem i gównem w nocniku były amerykańce tz. imperialisty. Ale dzięki - miałem tam jechać w 1994 i walczyć po stronie Serbi ale nie wypaliło.

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

A wierzysz żę dyplomacja jest w stanie powstrzymać putina ? 

Wierzę, że chowanie głowy w piasek i ustępowanie Putinowi, jak Hitlerowi w 1939 roku  da taki sam skutek - uzna, że wszyscy się go boją i będzie rozgrywał każdego po kolei, a inni nawet nie kiwną palcem. Już to zrobił z Niemcami - oni zapewne nie kiwną palcem. Tak samo Napoleon rozgrywał Rosję, Prusy i Austrię , dopóki nie zaczęły działać razem, dokoptowująć Anglię.

Rosja Putina to kolos na glinianych nogach jak za caratu w 1914. Arma carska odniosła spory sukces w 1914 roku jesienią, pobiła armię austriacką , która bez wybitnej pomocy Niemiec zapewne oddałaby teren aż do Tatr oraz Śląsk. Dzięki posiłkom udało się zatrzymać front między Tarnowem a Krakowem na czas zimy. Na wiosnę słaba i skorumpowana gospodarka Rosji niestety nie była w stanie zapewnić dostatecznej ilości uzbrojenia i wyżywienia dla wojska. Stawka postanowiła utrzymać stan posiadania bez większych manewrow zaczepnych, aby pozyskac zaopatrzenie, a zwłaszcza amunicję dla artylerii, z którą mieli problemy.

Patrząc z dzisiejszej perspektywy, Putina nie stac na pełnowymiarowy konflikt , bo gospodarka Rosji tego nie wytrzyma. Przy wysokich stratach własnych i braku "sukcesów" ludność może obrócić się przeciwko władzy. Bardziej obawiałbym się, czy pod płaszczykiem  ataku na Ukrainę Łukaszenka nie pokusi się o konflikt z Polską, inspirowany z Moskwy

Ale pierdoły nie napisałeś, że konflikt wywołali jankeskie cowboje z myślą utworzenia swojej militarnej bazy jak najbliżej ruskich. Zgadzam się z konfliktem etnicznym . Za Chorowacją ujęły się Niemcy dlatego , że to chrześcijanie a za Serbiuą Ruskie bo to nacja prawosławna - głównym złem i gównem w nocniku były amerykańce tz. imperialisty. Ale dzięki - miałem tam jechać w 1994 i walczyć po stronie Serbi ale nie wypaliło.

Ten konflikt i tak by wybuchł na poziomie lokalnym, niezależnie od tego, co chciały mocarstwa

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Gdyby u nas na likwidację komunizmu dołożyć to, że komuniści to chrześcijanie, a antykomuniści to muzułmanie, albo na odwrót, to mielibyśmy w 1990r wojnę domową.  Władze komunistyczne rozgrywały tam jedne narodowości przeciw drugim, stąd wybuch nienawiści i wojny , a także upadek sztucznego tworu, jakim była Jugosławia.

Nie mielibyśmy wojny domowej, ponieważ kilku ludzi jej zapobiegło. Wojnę domową nakręcał wtedy Maciarewicz chcący aresztować Wałęsę. Na szczęście paru pułkowników, tak w Jednostkach Nadwiślańskich, jak i dowództwach okręgów wojskowych wiedziało jak to się może skończyć i wojsko pozostało w koszarach. To był pierwszy raz kiedy mnie wkurwił Maciarewicz. Drugi raz w 2003 roku, kiedy w całym kontrwywiadzie nie było jednego człowieka mogącego wystawić mi poświadczenie bezpieczeństwa dostępu do informacji niejawnych. 

Opublikowano

Była to robota CIA

2 minuty temu, jahooo napisał:

Ten konflikt i tak by wybuchł na poziomie lokalnym, niezależnie od tego, co chciały mocarstwa

Opublikowano
3 minuty temu, many13 napisał:

A Ale dzięki - miałem tam jechać w 1994 i walczyć po stronie Serbi ale nie wypaliło.

Nic nie straciłeś. Zanim byś się zorientował o co kaman już by Cię nie było

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v